Nytt i Xperia XZ er optisk stabilisering av bildet, laserfokus og en RGB-sensor som skal hjelpe til med eksponering og fargegjengivelse.

Test Sony Xperia XZ

Nytt i Xperia XZ er optisk stabilisering av bildet, laserfokus og en RGB-sensor som skal hjelpe til med eksponering og fargegjengivelse. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Hvor bra er egentlig Sonys nye flaggskip?

Ingeniørene lover at de har gjort store kamerafremskritt.

Sonys Xperia-modeller er i endring. Tidligere i år skrotet de Xperia Z-serien til fordel for Xperia X, og plutselig var ikke vanntetthet noe man fikk på tvers av modellene lenger. Det tok en god stund før de lanserte modellene var på markedet, og bare et par måneder etter at Xperia X Performance dukket opp i salg, er det tid for nye Xperia XZ.

Denne gangen er imidlertid Sony klare på at det dreier seg om toppmodellen, noe det sto en del forvirring rundt i forrige runde.

Sony Xperia XZ

Størrelse: 14,6 x 7,2 x 0,81 cm
Vekt: 161 gram
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080 piksler, LCD IPS
Maskinvare: Snapdragon 820, 4 kjerner, 2 x Kryo @ 2,15 GHz + 2 x Kryo @ 1,6 GHz, Adreno 530 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB, plass for MicroSD
Operativsystem: Android 6 Marshmallow, oppgraderes til Android 7 Nougat
Teknologi: Fingersensor, Qnovo ladeteknologi, QuickCharge 3.0 (hurtiglader medfølger ikke)
Kamera: 23 MP, stabilisert, hybridfokus med laser og fasedeteksjon, mulighet for manuell kontroll på fokus og lukkertid.
Batteri: 2900 mAh
Pris: Fra 7000 kroner, i salg fra 11. oktober

Med navnet Xperia XZ kan man kanskje tenke seg at målet denne gang er å bygge en bro mellom Xperia Z- og Xperia X-seriene, slik at entusiastene kan krysse tørrskodd over til den nye serien. Så hvor godt kan denne telefonen fungere til slike formål?

Helt ny Xperia-design

Det alle Sony-kjøpere vil legge merke til er en drastisk designendring. Alle spor etter den gamle Omnibalance-designen fra Xperia Z-serien er vekk, og både materialer og utforming er endret. Telefonen har avrundede kanter på langsidene, men er spissere i topp og bunn. Den kan kanskje minne litt om en sterkt modernisert utgave av Huaweis U9000 Nero fra noen år tilbake, en telefon enkelte syntes var litt for skarp i topp og bunn.

Nok en gang har japanerne funnet frem pakninger og annet tettemateriale. Xperia XZ er nemlig vanntett etter IP68-standarden, og dermed tåler den klassisk norsk dritvær om du skulle snuble i det.

Det er litt ergelig at Sony har gitt fra seg tronen som mobilprodusenten som alltid er vanntett. Tidligere år ville som regel alt med Xperia-logo og prislapp over 2000 kroner være tett. I Xperia X-generasjonen er det to av seks modeller som er tette, så her må du plukke med omhu om du vil være sikker. Likevel skal det være en viss værsikring også i modellene som ikke er tette, uten at de har noen sertifiseringer for slikt.

Xperia XZ er tett slik at den skal tåle uvær. Produsenten anbefaler likevel ikke at du bader med den.
Xperia XZ er tett slik at den skal tåle uvær. Produsenten anbefaler likevel ikke at du bader med den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med sine 5,2 tommer er skjermen litt større enn den i Xperia X Performance, samtidig som oppløsningen er den samme. Lysstyrken er svært kraftig, så Xperia XZ bruker du uten problemer i kraftig sollys, om du vil. Fargegjengivelsen er forholdsvis god, og hvis du misliker det du ser finnes det flere forskjellige måter å styre dette på. Du kan blant annet trinnløst justere hvitbalansen i skjermen. En mulighet vi sjelden ser på mobiltelefoner.

Aluminium, plast og glass

Aluminiumsmaterialet på baksiden ser virkelig pent ut under riktige lysforhold, men det samler også fingermerker som et uvær.
Aluminiumsmaterialet på baksiden ser virkelig pent ut under riktige lysforhold, men det samler også fingermerker som et uvær. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonens bakside er laget i et aluminiumsmateriale som kalles Alkaleido. Et tøft navn på det som føles som en nokså ordinær metalloverflate på telefonen. Litt annerledes gjenskinn under enkelte typer lys kan man kanskje få fra det, men ellers er det ikke så mye å lage ståhei rundt. Det er pent, men ikke fryktelig uvanlig nå til dags.

En ting vi noterte oss gjennom dagene med Xperia XZ er at metallet på baksiden samler noe voldsomt med fingermerker, og kanskje burde vært satt inn med ett eller annet olefobisk materiale, slik at ikke hver eneste lille fettflekk ble sittende fast.

Flere striper preger designen, med en plastramme mellom glasset foran og metallet bak. En liten stripe som også virker å være i plast er det blitt plass til nederst på baksiden. Designen er uvanlig nok, og du står i hvert fall ikke i fare for å ta feil av Xperia XZ og en av de gamle Xperia Z-modellene. Knapt noen annen telefon har en linjeføring som likner.

Vi ser imidlertid linjene fra Xperia XZ også i Xperia X Compact, så det er naturlig å mistenke at vi vil se mer til denne designen i modellene som kommer.

Vi tester et tidlig eksemplar

Det er litt mange striper og sømmer mellom de ulike materialene her.
Det er litt mange striper og sømmer mellom de ulike materialene her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

OBS: Telefonen vi tester denne gangen er et tidlig eksemplar som er undersøkt og godkjent for feil av Sonys egne ingeniører. Det eneste som skiller denne og andre tester er at tidlig programvare ikke vil la seg ytelsesteste - men både maskinvare og programvare har mye til felles med Xperia X Performance, så vi velger likevel å sette karakter med en forventet ytelse på omtrent det nivået.

Det betyr dessuten at det kan være ørsmå forskjeller i kvalitet mellom denne og modellen som kommer i salg. Det er også sannsynlig at programvaren rekker å få seg en oppdatering før telefonen er i salg, men siden den har oppført seg klokkerent i flere dager her i Berlin, tar vi utgangspunkt i telefonen slik den er nå, og oppdaterer testen hvis noe skulle endre seg vesentlig senere.

Programvareversjonen vår telefon kjører er 39.0.A.1.186

Kjapp og enkel i bruk

Menyene flyter raskt og godt, slik de gjør på nesten alle Xperia-modeller. Det følger med en del skrot her, så som en sikkerhetsløsning fra AVG og en shopping-app fra Amazon. Disse kan i stor grad skrus av, men ikke fjernes helt. Det er i og for seg greit nok, med tanke på at telefonen kommer med ganske greie mengder lagringsplass og støtter minnekort. Det hadde blitt ryddigere uten dette slagget i menyene, men i de siste Xperia-modellene har vi måttet leve med enkelte slike roteapper i programvaren.

Det er enkelt å finne frem i Xperia XZ, men det foregår av og til litt i overkant mye i varslingsfeltet.
Det er enkelt å finne frem i Xperia XZ, men det foregår av og til litt i overkant mye i varslingsfeltet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der for eksempel HTC og Samsung har en nyhetsside dersom man sveiper så langt til venstre som man kommer i hjemmeskjermene, er det i stedet Google Nå som regjerer på Xperia XZ. Google Nå er hakket mer nyttig enn en del av de andre tjenestene, men kan være litt kronglete å skru av. Der andre hjemmeskjermer legges til eller fjernes på tradisjonell måte, må man inn i en egen innstillingsmeny for hjemmeskjermene for å skru av Google Nå. Ellers er det den tradisjonelle fordelingen mellom appmenyer og hjemmeskjermer du tilpasser selv som regjerer her.

Veksling mellom apper og inn og ut av innstillinger, nedtrekksmenyer og appmenyer går uten merkbare forsinkelser. Det er også forholdsvis enkelt å finne frem her, ettersom Xperia-menyene har en del til felles med helt rene Android-menyer.

Hvor godt er egentlig det nye kameraet? Se en drøss sammenlikningsbilder på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen