Sony Xperia XA er lekker å se til, men frustrerende å bruke.

Test Sony Xperia XA

Sony Xperia XA er lekker å se til, men frustrerende å bruke. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Sonys nye Xperia XA er en skikkelig lekkerbisken

Les hvorfor den likevel skuffer stort.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter et litt vekslende førsteinntrykk, der ytelsen kanskje er det viktigste spørsmålstegnet, starter vi rett og slett med den. Og her blir vi rett og slett litt overrasket. Geekbench-testen nekter å kjøre på vårt eksemplar, fordi den fullt og fast hevder å ikke ha nettforbindelse – uansett om vi prøver med Wi-Fi eller 4G-nett aktivert. Spennende er det også at den påstår prosessorhastigheten er på fabelaktige 0 GHz. Ifølge Geekbench kunne altså Xperia XA like gjerne vært drevet av en Teletubby.

Resultatet er selvsagt feil, men det viser også at alt ikke er helt som det skal være i Xperia XA-land.

For å være helt sikker på at vi ikke har fått en mandagsmodell har vi hentet inn to testeksemplarer av Xperia XA til test, der det nyeste har fungert noe bedre enn det første.

Både AnTuTu og 3D Mark virker vesentlig bedre, og særlig i førstnevnte får telefonen en helt ålreit skår, mens den legger seg omtrent på nedre tredel av tabellen for den mer spillrettede ytelsestesten. Det er helt naturlig, gitt at den har en nokså forsiktig spesifisert grafikkdel.

 

Sony holder stadig på micro-USB-porten i bunnen av telefonen. Stadig flere skifter til nye USB type-C, som ikke kan settes inn feil vei.
Sony holder stadig på micro-USB-porten i bunnen av telefonen. Stadig flere skifter til nye USB type-C, som ikke kan settes inn feil vei. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Xperia XA er dermed ikke en telefon du kjøper først og fremst til å spille på. Den har ytelsen til å drive det meste av enklere spill, og også en del mer påkostede spill fungerer bra på den. Men her og der virker det som om mangelen på responsivitet forsterkes kraftig, uten at det ser ut til at grafikken går saktere. Telefonen klarer altså å dytte pikslene den skal, og alt ser pent timet ut, men det kan innimellom ta tid og flere trykk å få den til å reagere – det gjelder også de fysiske knappene. Hvis telefonen er opptatt med å laste et spill med ventemusikk kan du glemme å få skrudd ned lydvolumet, for eksempel.

Spesielt gjaldt dette Hitman, som er et spill jeg riktig nok ikke kjenner så godt på mobil. Noen spill er jo trege i seg selv, men samtidig viser telefonen grader av dette i mange sammenhenger, så det henger ikke utelukkende på spillkoden.

I Hitman for Android fungerer grafikken og spillmekanikken greit - men Xperia XA sliter veldig med responsen på knapper og skjermtrykk. Det kan ta mange sekunder før selv volumtastene reagerer.
I Hitman for Android fungerer grafikken og spillmekanikken greit - men Xperia XA sliter veldig med responsen på knapper og skjermtrykk. Det kan ta mange sekunder før selv volumtastene reagerer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et annet litt krevende spill som er kjørt i testperioden heter Breakneck, og her var responsiviteten på topp, samtidig med at grafikken imponerte for en telefon med såpass slanke spesifikasjoner som XA har.

Enklere spill enn dette har jeg heldigvis ikke opplevd problemer med. En av tidtrøytefavorittene mine heter Hill Climb Racing, og selv om det er et enkelt spill har det en tendens til å skjemmes av hakking på telefoner der programvaren ikke er optimal. Det var ikke merkbart her, men ett av flere appkrasj vi opplevde i testperioden dukket opp da spillet ble startet første gang. Det så ikke ut til å gjenta seg for denne appen.

Underholdning

Xperia XA kommer med Sonys egen musikkspiller, og Spotify. Sistnevnte ble fast inventar på Sonys telefoner etter at de la ned sin egen strømmetjeneste i fjor. I motsetning til telefoner lenger oppe på Xperia-prislisten har ikke Xperia XA stereohøyttalere. Dermed er musikkspilling via den innebygde høyttaleren noe du sannsynligvis vil ønske å unngå. Den spiller hverken særlig høyt eller særlig pent. Stikkordet er diskant herfra til månen. En god gammeldags skingrehøyttaler.

Da er lyden vesentlig bedre i hodetelefonpluggen. Telefonen spiller pent, og du får mange ulike innstillinger å velge i, inkludert en romeffekt som faktisk fungerer ganske bra. Men helt uten innsigelser blir ikke dette avsnittet heller; hvorfor blir ikke volumet høyere?

Av en eller annen grunn kan den vanlige musikkspilleren spille relativt høyt, mens Spotify og andre strømmetjenester føles kraftig begrenset. Ser vi til en hvilken som helst mobil i høyere prisklasse kan den som regel spille så høyt at øra faller av. Det inkluderer storebror Xperia X, Huaweis P9 og Apples iPhone, for å nevne noen.

Lydvolum skal i utgangspunktet ikke være en premiumgreie.

Volumet på hodetelefonutgangen blir svært lavt i alle apper, unntatt i Sonys egen musikkspiller. Det finnes mange lydinnstillinger på telefonen, og lyden i seg selv er god nok. Mye tyder på at dette kan fikses med programvare, men foreløpig er andre telefoner å foretrekke dersom du er glad i musikk.
Volumet på hodetelefonutgangen blir svært lavt i alle apper, unntatt i Sonys egen musikkspiller. Det finnes mange lydinnstillinger på telefonen, og lyden i seg selv er god nok. Mye tyder på at dette kan fikses med programvare, men foreløpig er andre telefoner å foretrekke dersom du er glad i musikk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En noenlunde habil knøtteforsterker fås fra et par hundrelapper i veldig kompakt utforming, og mange andre og rimeligere telefoner har mye bedre lydtrykk enn Xperia XA.

Til musikk vil uansett Xperia XA kunne klare seg greit. Desto verre ble det da vi slapp til filmtjenestene Netflix og Viaplay. En actionfilm nesten nede på snakkevolum blir ikke så fryktelig engasjerende, selv om skjermens kvaliteter glimrer på videotitting. Lyssterk og fin som den er blir den delen av opplevelsen meget god, selv om oppløsningen er lavere enn for toppmodellene.

Alt i alt blir inntrykket helt greit, og hvis du har øreplugger eller veldig følsomme hodetelefoner er også lyden god nok. Større og tyngre utstyr vil du slite med å drive med denne telefonen. I testen har jeg koblet hodetelefonsettet Denon D2000 mellom en rekke telefoner, og det er åpenbart heller ikke snakk om små forskjeller. At den innebygde spilleren har noe bedre volum enn tjenestene tyder imidlertid på at noe av dette kan ordnes i senere oppdateringer.

Nytte

Telefonen kommer med to ulike e-postlesere, og begge leser omtrent det du måtte ønske av e-postvarianter. Jeg foretrekker Googles egen Gmail-app siden den har overlegen søkefunksjonalitet, men det er store forskjeller mellom hvilke funksjoner som tilbys i appene. Sonys egen har en del fiffige funksjoner så som oppkobling til LinkedIn og enkle innstillinger for å velge hvor ofte kontoen skal oppdateres. Slikt kan spare strøm og være praktisk.

Sonys egen e-postleser får en solid stjerne i boka for å ta utgangspunkt at e-poster ikke skal varsles med lys og lyd. Hvem er det egentlig som ønsker slikt? Samtidig er det fort gjort å skru av lydvarslingen i Gmail-appen også, og for meg er i hvert fall søkefunksjonaliteten derfra uunnværlig, men ikke alle prioriterer de samme tingene, og Sonys variant er et godt alternativ.

Ellers er telefonen utstyrt med Googles egen Office-løsning, slik at du enkelt kan redigere Word-dokumenter og annet som dukker opp i innboksen. Google Docs er koblet opp til skyen for lagring av dokumenter, men appen fungerer fint uten nettdekning også.

Som telefon

Etter halvannen time med skjermen på og en del bruk, stuper batterinivået med rundt 60 prosent. Det gir oss rundt 2,5 timer bruk på en lading. Det er ikke tilstrekkelig, selv om telefonen ellers har et godt arsenal nyttefunksjoner.
Etter halvannen time med skjermen på og en del bruk, stuper batterinivået med rundt 60 prosent. Det gir oss rundt 2,5 timer bruk på en lading. Det er ikke tilstrekkelig, selv om telefonen ellers har et godt arsenal nyttefunksjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Xperia XA har tastatur fra Swiftkey, og det er en ting du enten elsker eller hater. For noen går det vesentlig kjappere å taste med disse knottene, og lærer du deg sveipeteknikken der du lar fingrene gli fra bokstav til bokstav kan det gå virkelig fort. Gjør man ikke det kan andre tastaturløsninger være bedre. Her er det heldigvis enkelt å velge det som passer deg best.

I samtale gir telefonen rimelig god og klar lyd, og vi har ingenting spesielt å utsette på dette punktet. Også tekstmeldinger går som en lek.

Nok et ankepunkt er batteristørrelsen. Telefonen har bare 2 300 mAh «på tanken», og i kombinasjon med at innmaten virker å slite litt under belastning, synker strømnivået til tider svært raskt. Den klarer seg fint om den får ligge i ro en stund, men for å nevne ett eksempel gikk batteriet ned med rundt 15 prosent på ti minutter med spilling. Da får man ikke holdt på lenge. Resultatet er at man i mye større grad enn med andre telefoner må tenke på om man virkelig trenger å gjøre dette akkurat nå, eller om man skal spare batteriet.

Etter at mange telefoner passerte 3 000 mAh-merket i batteriangsten avtatt litt, ettersom fryktelig mange av dem nå varer ut dagen neste uansett hvor mange tjenester du kobler til. Her er også storebror Xperia X vesentlig bedre.

Et konkret eksempel hentet fra batterioversikten i XA er et skjermen i løpet av åtte timer har stått på i litt over halvannen time, og stått for knappe 20 prosent av det totale strømforbruket. Neste strømtyv på listen er Wi-Fi som har stukket av med 11 prosent, før vi er nede i knøttetall for resten med 5 prosent og Facebook-appen på tredje. Og hvor mye står igjen på batteriet etter disse åtte timene? 41 prosent. Dette holder ikke til kvelden en gang.

Telefonen har heldigvis en del funksjonalitet for å hjelpe til med strømsparing, men her er rett og slett utgangspunktet ikke bra nok. For en telefon med litt begrenset med krefter er det ikke ønskelig å ha sparefunksjoner påskrudd hele tiden. For telefoner med mer futt finnes det ytelse å ta av, og mange av dem kan fint kjøre sparemodus konstant uten at man merker noe særlig til det.

Kamera

Sony prøver litt vel hardt å lære oss hvordan Xperia XA skal brukes. Det dukker svært ofte opp varsel som dekker større eller mindre deler av skjermen med forslag om hva vi kan gjøre. De vises heldigvis bare én gang, men det er mange av dem.
Sony prøver litt vel hardt å lære oss hvordan Xperia XA skal brukes. Det dukker svært ofte opp varsel som dekker større eller mindre deler av skjermen med forslag om hva vi kan gjøre. De vises heldigvis bare én gang, men det er mange av dem. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet tar helt ålreite bilder i tretten megapikslers oppløsning. Telefonen fokuserer stort sett greit, men er igjen bittelitt treg, og det er derfor av og til litt vanskelig å vite om man får tatt et godt bilde. Det gjelder spesielt når man forsøker å komme tett på et motiv i bittelitt bevegelse.

Bildene blir likevel slett ikke så verst til å komme fra en telefon i denne prisklassen. Skarphet og fargegjengivelse når ikke opp til toppmodellene, men ingen av delene er påfallende dårlige. Alt i alt har Sony her det meste greit på stell.

Xperia XA har dessuten et ålreit selfiekamera på forsiden som tar bilder i fem eller åtte megapiksler. Programvaren jobber bittlitt imot dette kameraet, siden funksjonen «Myke hudtoner-effekt» er skrudd på som standard.

Bildet kan se supert og skarpt ut på skjermen, helt til du knipser det. Så fort det er ferdig ender det opp som en hudfarget og glatt rømmegrøt av et foto der ingen detaljer er igjen. Muligens den mest elendige skjønnhetsmodusen vi har støtt på. Og den er greit gjemt også, ettersom den ikke dukker opp under de viktigste innstillingene, men i stedet er gjemt sammen med de mindre viktige som du må velge «Vis mer» for å få frem.

Så fort Sonys sabotasjefunksjon er skrudd av blir ståa raskt bedre. Sony har sine ord i behold når de sier Xperia XA er en god selfietelefon, men det forutsetter altså en tur inn i kameramenyen.

Intelligent Auto+-funksjonen er i stand til å identifisere ulike typer motiver. Her et vakkert bilde tatt i Gourmet-modus. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
På sitt beste kan Xperia XA ta meget gode bilder. Kameraet gjør en god jobb tatt i betraktning prisen på telefonen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Skjønnhetsmodusen får huden til å se ut som plast. Den er skrudd på når telefonen er ny, og relativt godt gjemt i fotoappen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)
(Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen