Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett.

Test Sony Xperia X

Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Sony Xperia X er god, men ...

... fjorårets toppmodell koster 800 kroner mindre og er både raskere og vanntett.

Sonys kliss nye Xperia X representerer et lite skifte for selskapet. Og for oss forbrukere. Her i Norden har vi blitt vant til å se på Sony som pådrivere for vanntette mobiler, men Xperia X har ikke slik tetting. Det er den første av selskapets mer påkostede modeller som ikke har det på flere år.

Telefonen ligger litt midt mellom de eksisterende modellene. Den har en prislapp på rundt 5800 kroner, og er dermed ikke veldig billig, men det er reltivt viktige forskjeller på den og den kommende Xperia X Performance. Sistnevnte kommer på markedet om en stund, og vil ha både vanntetting, større batteri og  kraftigere maskinvare.

Ny design og lang batteritid

Foreløpig er imidlertid Xperia X først ut, og en av de store forskjellene fra tidligere er at baksiden nå er i metall. Dermed kan den ikke knuse bakdekselet. Det har vært en del støy rundt dette for tidligere Xperia-modeller.

Skjermen er fem tommer stor og flott å se til. Den har 2,5D-glass, som betyr at skjermglasset buer svakt langs kantene. Dette er ikke en buet skjerm, men det gir likevel et mer eksklusivt preg enn et flatt glass. Sammen med stereohøyttalerne i front er dette en utmerket mobil å titte på Youtube med, også når du har glemt hodetelefonene hjemme.

Telefonen har god batteritid, uten å bryte langt utenfor normalen på noe vis. Den klarer seg et par dager på en lading, litt avhengig av bruk. Noen vil sannsynligvis kunne strekke Xperia X enda litt lenger.

Innmaten er ellers ikke voldsomt påkostet. Vi snakker ikke om et spesifikasjonsbeist på linje med Samsung Galaxy S7 eller den nevnte Performance-modellen her. Likevel er den rask nok til det aller meste du gjør med den, og den driver spill og krevende apper uten å mukke.

Programvaren som ruller over skjermen er stabil og fin. Feilmeldinger eller plutselige stopp virker å være sjeldenheter på Xperia X, som har rullet fint og upåklagelig i tiden vi har hatt den til test. Du blir heller ikke overlesset med unyttig programvare i Xperia X. Den kommer for det aller meste med det du trenger, og ikke så mye mer. Dermed er det Google og Sony som står for det meste, med et lite unntak for Spotify som hører til som strømmetjeneste.

Hvorfor er det reklame i menyene?

Et lite irritasjonsmoment er likevel at utviklere har fått kjøpe seg inn i en anbefalingsliste som er bygget inn i selve menysystemet. En egen søkeskjerm i menyene vil nemlig anbefale deg apper, der de fleste er basert på faktisk nytte. Men aller øverst troner det mest sannsynlig noe totalt ubrukelig, som bare er der fordi noen har betalt for å plassere det der. I vårt tilfelle en aksjeapp og et spill. En annonsefinansiert utgave av AVG følger også med, og den ser helst at du betaler for den.

På kamerafronten snakker vi om en telefon som for det aller meste er lik Xperia Z5 fra i fjor, men med et lite tillegg. Sony har nemlig bygget inn det de kaller en prediktiv autofokus i Xperia X, slik at telefonen kan følge objekter i bevegelse og være i fokus umiddelbart.

Vår erfaring er at det fungerer i noen tilfeller, men ikke i alle. At det er litt for lett å bytte kameramodus når man skal forsøke å markere det det skal fokuseres på er også litt irriterende. I vanlig bruk opplever vi altså ikke den spesielle fokusmetoden som noen revolusjon, men den fungerer såpass greit at den kan være kjekk å ha i enkelte situasjoner.

Konklusjon og alternativ

Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett.
Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I det store og hele er Xperia X en god telefon å bruke. Den er rask, den er velbygget og den tar gode bilder. Men det er ikke en billig telefon vi snakker om, og selv om den ikke er like dyr som de absolutte toppmodellene, forventer vi en ganske god slump dings for pengene når vi betaler nesten 6000 kroner for den. Her opplever vi i og for seg at Xperia X innfrir, men det er bare såvidt.

Grunnen til det er at konkurransen på dette punktet er sterk, og Sony bidrar selv ganske aktivt til denne. Sony Xperia Z5 er fortsatt i salg, enn så lenge, og den koster rundt 800 kroner mindre enn Xperia X. For de pengene får du en telefon som er til dels raskere enn Xperia X er, den er vanntett og den har den samme kameramaskinvaren. Du må klare deg uten prediktiv autofokus, men antakeligvis kan det være et greit bytte siden du ellers får ganske mye igjen for å gå for fjorårets modell.

Hvis ikke vanntetting er alfa og omega kan du også få en meget god telefon i Huawei P9 som nylig kom på markedet. Den ligger rundt 500 kroner lavere i pris, og er heller ikke vanntett. Den har derimot et spesielt kameraoppsett med et dedikert gråskalakamera.

Dersom du vil ha en vanntett toppmodell med et virkelig heftig kamera, er det få veier utenom Samsungs Galaxy S7, som så langt i år har den kvasseste kameraytelsen vi har sett når lyset blir dårlig. Alternativt kan det hende Xperia X Performance er din modell, men da må du vente noen uker til.

Gå til side

Sony Xperia X

"Xperia X er en god telefon, men den er dyrere enn jevngode modeller."

Fordeler

 • Velbygget
 • God fingerleser
 • Fin skjerm
 • Prediktiv autofokus er nyttig av og til
 • Tar generelt gode bilder
 • Stereohøyttalere foran
 • Svært god batteritid
 • Rask og enkel å bruke

Ting å tenke på

 • Ikke vanntett
 • Appreklame i menyene
 • Ytelsen er svakere enn i fjorårsmodellen
 • ... og kameraet er identisk
 • Er den litt anonym?

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen