Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett.

Test Sony Xperia X

Xperia X oppå Xperia Z5. Fjorårets toppmodell fra Sony er billigere, raskere og vanntett. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Sony Xperia X er god, men ...

... fjorårets toppmodell koster 800 kroner mindre og er både raskere og vanntett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony mener at ett av de store trekkplastrene ved Xperia X-serien skal være gradvis mer intelligens. De ønsker visstnok ikke å fortsette å legge til funksjonalitet uten å også gjøre det enklere for folk å bruke dem.

Målet er beundringsverdig, og vi er ikke uenig i at det kanskje er behov for et slikt fokus. Samtidig er det også en stor fare for at vi snakker om løse ord og markedsføring. Hvis ikke telefonen faktisk er enklere å bruke, kan det hende vi rett og slett snakker om en måte å gjemme bort manglende nyvinning på.

I Xperia X skal ett av de viktigste punktene være den såkalt prediktive autofokusen i kameraet. Ved å følge objektet du peker på, skal telefonen kunne regne seg frem til hvor det sannsynligvis vil befinne seg idet du tar bildet, og gjøre klar fokusen til du knipser bildet. Hvor godt det faktisk funker er et spørsmål vi kommer tilbake til i kameradelen av denne testen.

En super underholder

Minnekort og SIM-kort settes inn i samme skuff og luke.
Minnekort og SIM-kort settes inn i samme skuff og luke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En egenskap Xperia X tar med seg fra tidligere Xperia-toppmodeller er stereohøyttalerne i fronten. Sammenliknet med tidligere løsninger fra HTC og andre vet vi at Sonys ikke er den mest bråkete, men den gir et ekstra lag fordypning til filmen eller musikken du lytter til rett fra telefonen. I et stille rom kan lyden være helt grei. Vi ville neppe våget oss på en hel spillefilm bare med lyden fra telefonen, men en rad Youtube-videoer i slengen burde gå helt fint.

Vil du ha virkelig godlyd er det hodetelefoner som er tingen. Utgangen i Xperia X byr på forholdsvis pen lyd uten nevneverdig fokus på hverken bass eller diskant. Et greit og balansert lydbilde. Dersom vi ønsker oss noe mer her er det enda mer futt, for det blir ikke så fryktelig høyt i litt tyngre hodetelefoner. Et bredere stereoperspektiv hadde også kommet godt med.

Tilpasser lyden til hodetelefonene dine

Telefonen skal over tid kunne lære seg hvordan du foretrekker lyden din. Spør ikke oss hvordan den gjør det, men i vårt tilfelle satte den ekstra fokus på diskanten.
Telefonen skal over tid kunne lære seg hvordan du foretrekker lyden din. Spør ikke oss hvordan den gjør det, men i vårt tilfelle satte den ekstra fokus på diskanten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På programvaresiden byr Xperia X på en rekke lydforbedringsløsninger. En av dem er smått mystifistisk, og omtakes som Automatisk optimalisering. Telefonen skal, ifølge sine egne forklaringer, tilpasse seg lyttemønster og type hodetelefoner, slik at du får lyd som passer dine preferanser best. Akkurat hvordan dette gjøres vet fuglene mer om enn meg, men resultatet av å skru på funksjonen sammen med Denons D2000-hodetelefoner er at lyden etter en stund har blitt litt lysere, og med større fokus på diskant enn med funksjonen avslått.

Det tok noen minutter før grafikken av et utgrået øre på funksjonssiden våknet til live. Plutselig var det ikke gråtoner lenger, men i stedet en fargelagt animasjon med noter og annet som beveget seg. Det virker som om funksjonen brukte litt tid på å komme i gang, og så fort animasjonen begynte å gå ble det også merkbar forskjell i lyden ved å skru den av og på.

Akkurat hva som foregår er vanskelig å si, ettersom jeg ikke har fortalt Sony annet om mine lyttepreferanser enn å spole i Spotify noen ganger. Hver gang mellom relativt basstung musikk. Telefonen fant altså likevel ut at det var mer diskant jeg ville ha, og den har forsåvidt også rett i det.

For musikkstrømming er det Spotify som følger med i apputvalget, etter at Sony la ned sin egen strømmesatsing for en tid tilbake. Telefonen fungerer naturligvis like fint med andre strømmeløsninger, men det er ikke mulig å fjerne Spotify helt. Du kan imidlertid deaktivere ikonet så det ikke synes i menyene.

Skjermen er ellers lyssterk og fin og egner seg utmerket til filmtitting enten du har medbrakte filer, eller bruker en strømmetjeneste.

Xperia X som lommekontor

Noe av det første du kommer til å legge merke til med Xperia X er at den kjører Swiftkey som forhåndsinstallert tastatur. Hvis du er vant til og liker Swiftkey vil det sannsynligvis være kjærkomment, men liker du ikke så godt de ulike sveipetastaturvariantene bærer det fort inn i innstillingene.

Om det er Sony som kan ta æren, eller om dette er Googles oppdateringer til Gmail-klienten vites ikke. Men Xperia X kan i hvert fall samle alle e-postkontoene dine i én e-postklient.
Om det er Sony som kan ta æren, eller om dette er Googles oppdateringer til Gmail-klienten vites ikke. Men Xperia X kan i hvert fall samle alle e-postkontoene dine i én e-postklient. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Personlig er jeg ingen stor tilhenger av å sveipe. Ikke har jeg stor sans for autokorrigering heller, så en kjapp tur innom innstillingene, og det meste som gjør Swiftkey til Swiftkey var borte. Igjen står et noenlunde ordinært tastatur, men hver enkelt tast oppleves som litt liten på skjermen. I tegnmodus havner tallene i en egen gruppe lengst til høyre på skjermen. Sannsynligvis en utmerket løsning for énhåndsbetjening, men samtidig nokså uvant. De fleste tastaturløsninger gir deg store tall midt på skjermen, eller tallene som en rekke øverst.

Uansett går det ganske raskt og greit å taste på Xperia X.

Gmail-appen funker med de fleste e-postløsninger

Det følger med dobbelt sett e-postapplikasjoner her. Én er Googles vanlige Gmail-app, mens den andre er den vanlige e-postappen for Android som mobilprodusentene gjør sine tilpasninger i. Nå har uansett Google annonsert at Exchange-støtte blir del av samtlige Gmail-installasjoner i Android fremover, og dermed svinner behovet for en separat e-postapplikasjon for hver dag som går.

Gmail-appen på Xperia X støtter i hvert fall så å si alt av kjente e-postløsninger, Microsoft Exchange inkludert, så dermed kommer man seg fint i mål med bare den. Dersom man ikke ønsker å holde e-postkontoene sine separate, da.

En av de store fordelene med å bruke Gmail-appen til alt, er at man får Googles utmerkede søkefunksjoner for alle innboksene. Det kan være gull verdt når man jakter opp det lange referansenummeret samtidig som den lange køen man har bak seg murrer.

 

Heller ikke Sony Xperia X kan formatere minnekort som en del av intern lagring. Dette gjelder så langt de fleste Android 6-enhetene. En god fingerleser tar seg av sikkerheten.
Heller ikke Sony Xperia X kan formatere minnekort som en del av intern lagring. Dette gjelder så langt de fleste Android 6-enhetene. En god fingerleser tar seg av sikkerheten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dokumenter i Google-skyen

For dokumentbehandling er det Google Docs som hører til. Noen egen Office-pakke utover det følger ikke med. Men det er et solid utvalg alternativer å velge i dersom man besøker Google Play-butikken. Blant annet er det verdt å nevne at Microsofts egen Office-pakke er gratis å bruke på enheter med skjermer mindre enn ti tommer. Alternative Office-pakker, inkludert Googles, kan av og til skape litt hurlumhei i formateringen av dokumenter, slik at de ikke ser like ut i alle apper. Ved å bruke Microsofts egen variant burde det være mulig å unngå dette i stor grad, siden det enkelt og greit er den mest utbredte uansett enhetstype.

I bruk er uansett Google Docs en veldig hendig sak. Den synkroniserer innhold mot Googles egne tjenester, og ved oppstart av Xperia X ligger alle dokumentene man har samlet opp allerede i listen. Appen er enkel og fin å bruke, og til å gjøre endringer i dokumenter er den stort sett helt topp. Med mindre du har et løst tastatur ved siden av er uansett Xperia X, og de fleste mobiltelefoner, i minste laget til å begå en hel avhandling på.

Svært god batteritid

Sikkerheten i telefonen kan settes opp med mønster eller personlig kode. Bruker du fingeravtrykk i tillegg går det raskt å låse opp telefonen i de aller fleste tilfeller. Fingerleseren sitter i låsetasten på høyre side av telefonen, og er såpass lite synlig at telefonen selv sier fra om hvor du skal trykke. Den er rask og presis i de fleste tilfeller, mens våte fingertupper som vanlig ikke er noen god match.

Xperia X har meget god batteritid. Både opplevd og målt. Du kan velge å la strømsparefunksjonen slå inn automatisk, på det prosentpunktet du ønsker.
Xperia X har meget god batteritid. Både opplevd og målt. Du kan velge å la strømsparefunksjonen slå inn automatisk, på det prosentpunktet du ønsker. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers kan det nevnes at batteritiden oppleves som meget god, selv om batteriet på 2600 mAh ikke er blant de største. Sony har tidligere snakket mye om akkurat batteritid, og har bygget inn en del spesielle funksjoner for å hjelpe til med besparingen. Mye av det som tradisjonelt inngikk i batterisparingen på Sonys telefoner ligger nå i grunnleggende Android, så Stamina Mode i Xperia X handler aller mest om å begrense bakgrunnsdata og å kontrollere enkeltappers muligheter når de ikke vises på skjermen.

Telefonen kommer også ekstremt godt ut når vi måler batteritiden. Dermed er både opplevd og målt ytelse helt i toppen på denne fronten. Det til tross for at batteriet altså er noe mindre enn det du finner i mange nye toppmobiler.

Et par små irritasjonsmoment

Går man ned i prisklasser får man ofte telefoner der annonsører har fått kjøpe plass i en eller annen form. Men sponset innhold i menyene på en telefon til nesten 6000 kroner?
Går man ned i prisklasser får man ofte telefoner der annonsører har fått kjøpe plass i en eller annen form. Men sponset innhold i menyene på en telefon til nesten 6000 kroner? Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyene i Sony Xperia X er relativt like de vi får fra ren Android. Men helt like er de ikke. Et eget sidepanel i appmenyen gir deg for eksempel oversikt over de sist brukte appene, såvel som en oversikt over anbefalte apper.

Sistnevnte er i grunnen greit på sett og vis. Generelt er de anbefalte appene av typen mange vil oppfatte som obligatoriske. I min liste dukket Snapchat, pengeoverføringsappen Vipps og Instagram opp, for å nevne et utvalg. Men det som ikke er så greit er at promoterte apper sniker seg inn i listen.

Øverst på min liste troner altså Markets.com-appen og det som ser ut til å være et spill, i form av Mobile Strike. Begge har ordet «Promotert» under seg. I stedet for «Installer» som er valget for de faktisk anbefalte, og nyttige, appene står det «Installer nå» lengst til høyre på skjermen. Det er en uting å blande masete reklame rett inn i selve menysystemet på telefonen.

Vi har sett at Sony har puttet inn irriterende apper i telefonene sine før, men i Xperia X er dette heldigvis holdt til et minimum. Unntaket er en annonsefinansiert utgave av sikkerhetsappen AVG. Den vil virke i 180 dager før den slutter å fungere, annonser eller ei. Du blir spurt om du ønsker å oppgradere til betalt utgave ved første aktivering, og det koster knappe 90 kroner i året. Dyrt er det med andre ord ikke, men programvaren som følger med en telefon bør i størst mulig grad være fullt fungerende, og ikke prøvevarianter med reklame.

Ytelsesmålingene

Sonys Xperia X har ålreit ytelse. Faktisk nesten overraskende god ytelse, med tanke på at brikkesettet den kjører tradisjonelt tilhører serien som legger seg midt på treet. Snapdragon 600-variantene har sjelden nådd helt til topps på målt ytelse, men vært meget gode alternativ for oss som bare behøver god opplevd ytelse.

I våre målinger legger den seg godt til øverst på midten av stigen. Vi legger også merke til at den ser ut til å gjøre det svært jevnt bra uavhengig av hva som måles. For noen telefoner og brikkesett virker ytelsen å være mer konsentrert mot enkeltdeler av bruken. Av og til er det 3D-ytelsen som er voldsom, mens mer generell ytelse er på det jevne. Av og til er det omvendt.

Her er ytelsen helt ålreit på tvers av målingene, og det reflekteres godt i bruken av telefonen. Like fremtidssikker som en telefon med Snapdragon 820- eller Apple A9-brikke virker den ikke å være, men i hvert fall sistnevnte betaler du veldig mye mer for. Du må også opp noen hundrelapper for å få en telefon med Snapdragon 820 innabords, der antakeligvis LGs G5 er nærmeste alternativ til rundt 6500 kroner. Interessant er det uansett at Sonys siste toppmodell i Xperia Z-serien kommer bedre ut i to av tre ytelsestester.

Hvis du bare er på jakt etter mest ren ytelse per krone, ser det ut til at Huaweis modeller med Kirin-brikkesett er riktig vei å titte. Huaweis P9 yter nemlig kvassere enn Sony Xperia X i alle målinger, og koster samtidig rundt 300 kroner mindre enn Xperia X.

Det skal dog sies at Xperia X oppfører seg rimelig knirkefritt i alle sammenhenger. Tung multitasking med bytte av apper ser ikke ut til å påvirke opplevd ytelse nevneverdig. Og spill kjører med utmerket bildeflyt og responsivitet.

Kameraet i Xperia X er det samme som i Xperia Z5, men programvaren har lært nye triks siden sist.
Kameraet i Xperia X er det samme som i Xperia Z5, men programvaren har lært nye triks siden sist. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som kameratelefon

Fotoappen er enkel å finne frem i, men skyvefunksjonen som skifter modus kan være skikkelig irriterende.
Fotoappen er enkel å finne frem i, men skyvefunksjonen som skifter modus kan være skikkelig irriterende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sonys Xperia X skal såvidt vi vet ha samme bildesensor som i forgjengerne i Xperia Z5-serien. Dermed endrer ikke spesifikasjonene seg merkbart. Det er fortsatt 23 megapiksler som er den maksimale oppløsningen, og både pikselstørrelser og f-verdier er like for hovedkameraet.

Det som ikke er likt er den prediktive fokusfunksjonen som skal være i stand til å spå hvor motivet ditt til enhver tid befinner seg. Hvis du forsøker å fotografere en smårolling, eller husets firbeinte pelsball, vil ofte selv den raskeste fokusmetode komme til kort om den må jobbe på etterskudd. Planen her er altså at det du peker på allerede skal være i fokus innen du trykker på utløserknappen.

Og følgefokusen fungerer. Til en viss grad. Hvis motivet ditt beveger seg for fort, for kaotisk eller går i ett med omgivelsene vil telefonen raskt miste oversikt og gå tilbake til ordinær autofokus. Da jeg forsøkte å fotografere en grein som svaiet i vinden klarte telefonen å holde objektet identifisert så lenge det beveget seg sakte og rolig, men ved litt kjappere bevegelser mistet den oversikten.

En annen ting er at kameraappen baserer seg på en skyvebevegelse for å endre modus, og det skal nesten ingenting til. Flere ganger under fotografering med Xperia X byttet telefonen til videomodus da jeg bare skulle velge objekt. En kan si at jeg kanskje burde gjort en litt roligere bevegelse, så jeg var helt sikker på å ikke gjøre et mikroskopisk sveip på skjermen samtidig, men da forsvinner litt av poenget. Hele formålet med prediktiv fokus er jo nettopp å kunne følge objekter i bevegelse, og å sørge for at fotoet blir både knipset og vellykket på kortest mulig tid. Da er det jo litt irriterende at appen jobber mot oss, og er overfølsom for raske, stressede bevegelser.

 

Vi jobber med en større samletest av kameraene i de nye toppmodellene. I mellomtiden kan du se bilder fra mange aktuelle modeller.

Vi tok med oss de beste mobilkameraene til en klassisk japansk hage »

Tar flotte bilder

Xperia X kjører fortsatt Micro-USB fremfor den nye USB type-C-pluggen. Volumtastene bor fortsatt litt vel langt ned på telefonen, sammen med utløsertasten.
Xperia X kjører fortsatt Micro-USB fremfor den nye USB type-C-pluggen. Volumtastene bor fortsatt litt vel langt ned på telefonen, sammen med utløsertasten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bildene fra telefonen blir svært fine når telefonen selv får nedskalere dem fra de fulle 23 megapikslene til 8 megapiksler. Det er standardvalget når telefonen er ny. Men hvis du vil kan du presse den opp i full oppløsning i innstillingene, og da ser vi ett av Sonys gamle spøkelser dukke opp ganske fort. Det ser ut til at også Xperia X har en del kompresjonsstøy i bildene, der for eksempel gresstrå ved siden av hverandre blir til rad og rekker av små grønne firkanter.

Men så er også oppløsningen her svært mye høyere enn du faktisk trenger for vanlig skjermvisning, og mange mobilprodusenter inkludert Samsung og HTC går også noe ned i oppløsning for tiden, slik at man ender opp med et bilde som ikke er like stort, men ser langt bedre ut.

Alt i alt er vi godt fornøyd med fotofunksjonen i Xperia X, men gitt at vi kanskje ikke får like mye ut av den forutseende autofokusen, ser den ikke ut til å klare å røre ved Samsungs Galaxy S7, som i tillegg til å være svært rask på avtrekkeren også er et sprang i riktig retning når det skal tas bilder i dårlig lys.

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi forsøkte å bruke følgefokusen til å ta bilder av en grein. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Det varierte hvor godt vi traff ... (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
... men fokusløsningen klarte ikke å følge greinens varierende bevegelser. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Noen ganger kom fokusen til kort. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen