TEST: Sony Xperia Tablet Z2

Test Sony Xperia Tablet Z2

(Bilde: Espen Irwing Swang)

Dette er verdens tynneste nettbrett

Sonys nye toppmodell er tynnere, lettere, raskere, mer vanntett og har enda bedre skjerm enn forgjengeren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett
Størrelse: : 172 x 266 x 6,4 mm
Vekt: 439 gram
Skjerm: TFT, 10,1 tommer, 1920 x 1200 piksler, kapasitiv berøringsskjerm med trilumiminos-teknologi
Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned
Inn-/utganger: MicroUSB, 3,5 mm audio, MHL
Kortplass: Ja, Micro-SD opptil 64 GB
Menysystem: Android 4.4.2 (KitKat)

Firmware: 17.1.A.2.36, SGP521 R6A
Pris: Fra 5590 kroner

Kort sagt:
En fantastisk skjerm
God byggekvalitet
God skjermrespons
 IP 58
Tynn og lekker
MicroUSB
X-Reality bildeforbedring

Litt  bred ramme rundt skjermen
 Hodetelefonutgangen er plassert under brettet

Xperia Tablet Z2 er Sonys femte nettbrett*. Mens de fire første så svært ulike ut, er brett nummer fem nesten identisk med forgjengeren Tablet Z. Det kan tyde på at Sony mener de nå har funnet formen, og heller vil fokusere på brettets øvrige egenskaper.

Tablet Z2 ble først vist i Barcelona i februar. Mens Sony hadde beskjedent oppmøte på fjorårets brettlansering, var interessen i år langt større. Med sin portefølje av vanntette, slanke og raske mobiltelefoner og nettbrett, har Sony posisjonert seg som en aktør å regne med.

Android-brett

Sony Xperia Z2 er et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, og Android operativsystem. Slike brett finnes det mange av, og det skal mye til for å skille seg ut. Sony klarte det med Xperia Tablet Z, og Xperia Tablet Z2 følger i samme fotspor. 

Designen er likevel ikke helt lik. Tablet Z2 har fått metall i sidene, der det tidligere var plast. Ladekontakten til dokk er plassert under midten, og er den samme magnetkontakten som på mobiltelefonene Xperia Z1 og Xperia Ultra. Dokk følger ikke med.

Utgangen for hodetelefoner er også plassert under brettet, og det er ikke lenger en luke over denne kontakten. Vi hadde helst sett at denne kontakten satt på samme side som volumtastene. Nå kommer pluggen i veien om du vil sette brettet på en bordplate mens du ser film eller spiller.

Sølvtasten på siden av brettet er langt mindre enn på forgjengeren, men fremstår fremdeles som et varemerke for Sony. Brettet har ingen luker på sidene, mens du vil finne to luker på toppen. Den ene er stor, og dekker portene for SIM-kort og minnekort. Den andre er mindre, og skjuler MicroUSB-kontakten.

Lukene på Tablet Z2 holder skitt og vann ute. Bak lukene finner du plass for SIM-kort, minnekort og MicroUSB.
Lukene på Tablet Z2 holder skitt og vann ute. Bak lukene finner du plass for SIM-kort, minnekort og MicroUSB.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På toppen av brettet er det også en Ir-port (sender for infrarødt lys), så brettet kan brukes med fjernkontroll-apper. Ved siden av denne finner du en mikrofon.

Baksiden er en stor, litt glatt plastflate med en kameralinse oppe i hjørnet. Baksiden inneholder ellers bare et lite Sony-merke, et enda mindre Xperia-merke og et bittelite merke som viser hvor NFC er plassert. Nede i hjørnet er den nesten usynlige CE-merkingen forsøkt plassert så diskret som EU vil tillate.

Baksiden er hverken pen eller stygg. Den er bare dørgende kjedelig. Men hvem sitter vel og stirrer på baksiden av et nettbrett? Selv om brettet er tynt og veier lite, kjennes det solid ut når vi holder i det. Her bidrar metall-listene i sidene til å gi en kvalitetsfølelse.

Brettet fungerer som universalfjernkontroll.
Brettet fungerer som universalfjernkontroll.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Bred ramme

Fronten er nemlig langt mer spennende. Det skyldes ikke designen, for om baksiden var enkel, er fronten enda enklere. Et sony-merke oppe til venstre, og over skjermen kikker et lite kamera på deg. Ellers ser du bare en tynn stripe av plast rundt en rektangulær svart flate. Det kan minne om de nye TV-ene, der rammen er nesten usynlig, og TV-bildet strekker seg helt ut til kantene.

Men det er før du tenner skjermen. Skjermen er nemlig på ingen måte noen kant-til-kant-skjerm. Når skjermen lyser opp ser du en bred sort ramme rundt skjermbildet, nesten som på de digitale bilderammene du kunne kjøpe på 50-tallet, eller når det var. Her skiller Sony seg fra konkurrentene, som gjør hva de kan for å utnytte arealet best mulig.

Den brede rammen har riktig nok en annen fordel. Den sørger for at du kan holde et godt grep i kanten av brettet uten å få fingrene inn på skjermen. Apple løste dette ved å gjøre brettet smart nok til å registrere om hånden holder eller betjener skjermen. Noen slik teknologi er det ikke i Sony-brettet, men til gjengjeld kan du holde brettet omtrent som du vil, uten å skjule noe av skjermen med fingrene.

I dette tilfellet er brettet så tynt og lett, at vi fint kan holde det i den ene hånden og betjene det med den andre.

Z2 veier nesten ingen ting, og er verdens tynneste nettbrett. .
Z2 veier nesten ingen ting, og er verdens tynneste nettbrett. .

Kvalitetsskjem

Skjermen er meget god.
Skjermen er meget god. (Foto: Sony)

Skjermteknologien Sony benytter gir et svært bra bilde. Her benyttes en triluminos-teknologi, som gir ulik bakgrunnsbelysning på LCD-panelet. Triluminos gjør at mørke områder bli mørkere enn ved tradisjonell LCD-teknologi, der bakgrunnsbelysningen er lik over hele flaten. 

Sony kombinerer dette med sin X-reality-teknologi, og resultatet er en suveren skjerm for bilder, film, bøker, nettsurfing og arbeid med store regneark. Det finnes 10,1-tommere med høyere skjermoppløsning, men 1200 x 1920 punkter er skarpt nok i massevis for den som ikke har som hobby å stirre inn i skjermen etter forskjeller du nesten bare kan se med forstørrelsesglass.

Skjermen har ikke hvite piksler, men en standard RGB-matrise. Skjermen har god innsynsvinkel, men kunne med fordel ha vært litt mer lyssterk for utendørs bruk. Skjermen er så blank at den lett speiler lyset i omgivelsene og gjør LCD-panelet vanskeligere å lese. Ellers er svartnivå, kontrast og fargegjengivelse helt i toppsjiktet. Brettet har også en innstillingsmeny som lar deg justere fargetemperaturen og intensiteten, i fall du synes fargene kan bli litt vel overmettet.

Om du er opptatt av å bruke mange fingre på skjermen, tillater Xperia Tablet Z2 at du bruker alle ti fingrene på en gang. Flere samtidige berøringspunkter vil du ikke ha nytte av, med mindre du vil spille firehendig i en flygel-app.

Gode menyer

På mobilen kan du trekke ned en statuslinje fra toppen av skjermen, og få en oversikt over ulike hendelser, som pågående eller avsluttede opp- og nedlastinger, meldinger, epost og så videre. Her finner du også snarveier til en del innstillinger. Menyene på Sony Xperia Tablet Z2 er lagt tett opp til Googles original-grensesnitt, og kjenner du Android fra andre nettbrett, er dette enkelt å ta i bruk. 

Sammenlikner du med et Samsung-brett, vil du se at Sony har applikasjonsmenyen oppe til høyre, mens Samsung har den nede til høyre. Ellers har Sony lagt navigasjonstastene inn på skjermen, mens Samsung har den på rammen under skjermen. Sony har heller ikke den fysiske «hjem»-tasten du finner på Samsungs brett.

På brettversjonen er dette statusfeltet flyttet ned i høyre hjørne, og du utvider den ved å trekke feltet opp på skjermen.

Multitasking

Oppgavebehandleren gjør det lett å bytte mellom aktive applikasjoner.
Oppgavebehandleren gjør det lett å bytte mellom aktive applikasjoner.

Den skjermen du kommer til når du slår på brettet og stryker over skjermen for å åpne skjermlåsen, kalles hjemmeskjermen. Denne kommer du også til om du trykker på det lille huset nede i venstre hjørne på skjermen. Dette er den samme «Hjem-knappen» som du finner under skjermen på de aller fleste mobiltelefoner.

Til venstre for det lille huset finner du tilbaketasten, mens du til høyre for huset finner en tast som åpner oppgavebehandleren. Denne viser en liste over programmer som er aktive. Det gjør det svær enkelt å skifte mellom applikasjoner, for eksempel om du jobber med et dokument, og så vil sjekke noe i en e-post, kalenderen eller på en nettside, for så å fortsette med dokumentet ditt. 

Oppgavebehandleren gir deg også en enkel måte å avslutte programmer på. Du kan velge hvilke du vil avslutte ved simpelthen å trekke dem ut av lista.

Enkel tilpasning av menyene

Du kan enkelt tilpasse startskjermene slik du ønsker. Bare knip med fingrene på startskjermen, og denne menyen dukker opp.
Du kan enkelt tilpasse startskjermene slik du ønsker. Bare knip med fingrene på startskjermen, og denne menyen dukker opp.

Du kan ha opp til sju startsider der du legger snarveier og miniprogrammer. Å legge apper eller moduler på disse skjermene er svært enkelt. Knip sammen hjemmeskjermen med fingrene. Da får du en oversikt over alle skjermbildene, og en meny som lar deg velge innhold som skal ligge på skjermen.  Her kan du også velge bakgrunner, eller sette gjennomgående fargemotiver for menyene.

På en Androidmobil vil du finne alle programmene dine ved å trykke på et ikon nede på hjemmeskjermen. På brettversjonen er appene gjemt bak et rutesymbol oppe i høyre hjørne.  Du kan velge om du vil ha appene i din egen rekkefølge, i alfabetisk rekkefølge, sortert etter de du bruker oftest, eller etter rekkefølgen de er installert i. Vi liker naturlig nok at vi kan sette opp appene i den rekkefølgen vi selv ønsker. Gidder du ikke å styre med det, så er det kjekt å kunne få de mest brukte appene plassert fremst i oversikten. 

På Prisguide.no kan du bestille prisvarsling,
og få beskjed når Sony Xperia Z2 Tablet går ned i pris »

(*Xperia Tablet Z2 følger Xperia Tablet ZTablet S, og Xperia Tablet S. Sony har også produsert Tablet Pet sammenleggbart nettbrett.)

Hvor raskt er Xperia Tablet Z2? Les mer på neste side...

Gå til side

Sony Xperia Tablet Z2 LTE

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen