Xperia L1 har lik skjermstørrelse som Galaxy S7 Edge, men langt lavere oppløsning og litt større fotavtrykk.

Test Sony Xperia L1

Xperia L1 har lik skjermstørrelse som Galaxy S7 Edge, men langt lavere oppløsning og litt større fotavtrykk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Årets mest prigunstige Xperia-telefon

Xperia L1 koster godt under 2 000 kroner.

Sony har helt siden de lansert X-serien tilbake i i 2017 hatt en litt trøblete fremferd på mobilmarkedet. Først var ikke Xperia X helt den store suksessen de håpet på, og Xperia XA viste seg å være et heller tregt og irriterende bekjentskap. 

Først med Xperia X Performance fikk de en god modell på markedet, men den var også dyr. Det var derimot ikke Xperia E5, som kom inn like etterpå til en pris på godt under 2000 kroner og ble en ny billigfavoritt. Nå har den også fått en slags åndelig oppfølger – hils på Xperia L1.

L1 bærer samme designspråk som toppmodellen i serien, Xperia XZs, hvilket betyr avrundede flater som glir over i hverandre. Dette gjelder både baksiden, lokkene og hele kroppen i seg selv.

Den store forskjellen ligger selvfølgelig i at vi her snakker om en kropp gjort i plast, heller enn aluminium. Det har sitt å si for kvalitetsfølelsen – men påvirker ikke mobilens bruk som sådan. Så, er egentlig Xperia L1 noe tess?

Det gode – Relativt rask i vendingene og et godt kamera

Vil du ha det lange og gode svaret på spørsmålet over, kan du gå til side to med én gang. Men dersom du heller vil vite det i korte trekk: Xperia L1 er en relativt god telefon til prisen, all den tid den koster mindre enn det meste annet markedsferske der ute.

Designet på Sonys billigmodeller er ganske likt – spesielt deler Xperia XA1 og Xperia L1 mye. Klikk for større bilde. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For eksempel, så er kameraet oppgradert fra fjorårets Sony-plastmodell, Xperia E5, og leverer svært kapable bilder i de fleste situasjoner.

Oppløsningen er også tilstrekkelig, og det dynamiske omfanget godt. Frontkameraet kunne vært bedre, men duger. Sonys kameragrensesnitt er dessuten rent og godt, selv om enkelte innstillinger er mer bortgjemte enn de strengt tatt burde vært.

En annen ting vi liker med Xperia L1 er at den, tross den litt svake prosessoren, er ganske rask i vendingene. Dette kan nok tilskrives noe til de 2 GB-ene med minne vi finner på innsiden, men også av programvaren. Dette ligger nemlig svært nærme standard Android, til tross for at Sony også har satt sitt eget preg på grensesnittet.

Vi liker også designet, og ikke minst bruken av matt og ru plast. Dette både føles godt ut, nærmest eliminerer fingermerker og riper og fører som en ren bonus til at telefonen ligger stødig og godt i håndflaten. 

At skjermen har fått smale rammer langs sidene og spesielt i bunnen er også gledelig, all den tid du må ut med under 1 800 kroner for telefonen.

Det dårlige – Lavoppløst skjerm og skuffende målt ytelse

Android er ganske standard på Sonys telefoner. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men så er det heller ikke bare fryd og gammen her. For selve skjermpanelet er telefonens største problem.

Der man med en fem tommer stor skjerm i det minste kan argumentere for at det er nokså vanskelig å skille mellom 720p-oppløsning og høyere oppløsninger ved vanlig bruk, blir det bare altfor tydelig når samme mengde piksler spres utover en 5,5 tommer stor flate. Skjermen har også litt dårlig innsynsvinkel og dynamikk, sett opp mot en del konkurrenter.

Lyden er heller ikke Xperia L1s sterkeste kort. Både hodetelefonutgangen og bunnhøyttaleren sliter med noe lav lyd, og sistnevnte spiller dessuten udetaljert og litt boksete.

Ytelse er naturligvis heller ikke det raffeste punktet for Sonys store billigmodell. Her snakker vi rett og slett om ytelse under gjennomsnittet, og en grafikkbrikke som burde vært byttet ut med noe bedre. I tyngre spill merker man det faktisk godt, og også ellers kan man enkelte ganger se at opptegningen ikke helt er på par med det man forventer i 2017. 

Og fingeravtrykksleser skulle vi gjerne sett her – da hadde L1 hatt et slags ess i ermet.

Konklusjon – En telefon du kjøper fordi den er billig

 

. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Å være telefonanmelder er alltid en risikosport. For det første er det ikke alltid man har samme krav som de tusener av brukere der ute, og for det andre er og blir en test en i hovedsak subjektiv affære. Det som imidlertid ikke er subjektivt i Xperia L1s tilfelle, er den lave prisen.

Kort og godt er dette en telefon du kjøper først og fremst fordi den koster så lite – ikke fordi den gir deg så fryktelig mye spennende. Totalpakken er absolutt til å leve med, og du får en ganske så rask og trivelig telefon med stor skjerm, et ålreit kamera og pent og robust design. Den nye USB Type-C-pluggen og hurtiglading får du også (selv om hurtiglader ikke medfølger).

Xperia L1 er en ganske pen telefon. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Om du da er klar over at du må klare deg uten den beste skjermen, fingeravtrykksleser og de mest eksklusive byggematerialene, så tror vi du kan bli fornøyd med Xperia L1. 

En viktig faktor midt oppe i det hele er imidlertid at prisen høyst sannsynlig vil synke over tid. Ganske mye også, i alle fall om vi tar Xperia E5 som utgangspunkt. Sony priset også denne til omtrent 1 800 kroner ved lansering i fjor, men nå koster den knapt 1 200 kroner i billigste butikk. Da snakker vi faktisk om enormt mye mobil for pengene – mer enn det Xperia L1 er. 

Uansett har Sony sterkere kort på hånden med disse to billigmodellene enn de har med mellomklassemodellen Xperia XA1 – og vi mener L1 er et reelt alternativ for deg som ønsker noe billig, nytt og greit. Men ta gjerne også en titt på modellene under før du tømmer kontoen:

Anbefalte alternativer:

Sony Xperia E5

Enda billigere Sony

Sony Xperia E5

For litt over en tusenlapp får du nå den svært gode Xperia E5, som har alt Xperia L1 har og litt til. Batteritiden er bedre, og skjermen har høyere pikseltetthet – og menysystemet er stadig raskt og godt.

UMI Plus

Kinesisk billigmobil med fint design

UMI Plus

UMi Plus har også et ganske svært batteri og upåklagelig ytelse. Lav pris, metallkropp og pent design teller også opp – også får du fingeravtrykksleser.

Motorola Moto G5

Billig Moto-modell med supert kamera

Motorola Moto G5

Moto G5 er fantastisk god i bruk, og har både fingeravtrykksleser og et godt kamera. Billig er den også – og har metall i designet..

Les hele testen av Sony Xperia L1 på side 2 »

Gå til side

Sony Xperia L1

"Xperia L1 er et godt kjøp for deg med stramt budsjett – men sjekk også konkurrentene!"

Fordeler

 • Ålreit kamera
 • Fin opplevd ytelse, nok minne
 • Gode menyer og økosystem
 • Billig telefon med ny programvare
 • Pent og minimalistisk design
 • USB Type-C og hurtiglading

Ting å tenke på

 • Lavoppløst skjerm med dårlig innsynsvinkel
 • Design utelukkende i plast
 • Ikke fingeravtrykksleser!
 • Svak prosessor
 • Bare 16 GB lagring
 • Hurtiglader må kjøpes separat
 • Lav lyd i hodetelefonutgang og høyttaler

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen