Test Sony Xperia E (C1505)

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Sony til under tusenlappen

Hvor mye mobil får du egentlig til 950 kroner? Vi har testet.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 113,5 x 61,8 x 11,0 mm
Vekt: 115,7 gram
Skjerm: 3,5-tommers TFT LCD, 262 000 farger, 320 x 480 punkter.
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås, berøringstaster for hjem, tilbake og alternativer
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, Micro-SD
Menysystem: Android 4.1.1 
Pris: Ca. 950 kroner

Kort sagt:
Liten og hendig størrelse

Elendig skjerm

Selv om det gjerne er toppmodellene det er mest fokus på både fra produsentenes og pressens side, og det er toppmodellene operatørene selger flest av, er det likevel et stort marked også for billigere mobiltelefoner. Det viser blant annet statistikk fra Elkjøps butikker, hvor selv billige 100-kronersmobiler fra Nokia er blant bestselgerne. Ifølge Elkjøp selges det ofte mange flere av de rimeligere modellene i de fysiske butikkene. I nettbutikkene er det oftere fokus på dyrere modeller.

Sony Xperia E koster godt under tusenlappen, og med en slik pris burde den være et attraktivt alternativ for blant annet ungdom, skoleelever og studenter, eller andre som ønsker en ekstratelefon eller ikke ønsker å bruke så veldig mye penger på mobil.

Så er imidlertid spørsmålet: Er Sony Xperia E det beste kjøpet til under tusen kroner? Etter å ha brukt telefonen daglig i et par-tre uker, er vi ikke så sikre på det. Telefonen er nemlig treg, har elendig skjerm og en masse andre mangler. Men man kan kanskje ikke forvente noe mer for under tusen kroner? Det skal vi prøve å finne ut.

Liten og søt

Xperia E har en skjerm på bare 3,5 tommer, som er lite i 2013 hvor mange har vent seg til at telefonene skal ha skjermer opp mot fem tommer. Vi får stadig vekk høre fra mange av leserne våre at de ikke vil ha iPhone, fordi den har så liten skjerm – men ved siden av Sony Xperia E er iPhone for en gigantmobil å regne.

Om telefonen er for liten er selvfølgelig smak og behag – og avhengig av bruksområde. Vi synes det fungerer greit, og størrelsen gjør at telefonen er liten og hendig å ha med å gjøre – og den tar ikke for mye plass i lommen.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det største problemet med skjermen er ikke størrelsen, men at skjermen har elendig oppløsning. Oppløsningen er på bare 320 x 480 punkter, noe vi trodde de fleste mobilprodusentene hadde gått bort fra nå. Når skjermen samtidig har elendig bildekvalitet, dårlig kontrast, og farger som endrer seg bare du beveger litt på mobilen, så gjør det at brukeropplevelsen blir mildt sagt dårlig. Bare du vipper litt på telefonen, så forsvinner deler av fargene i bildet – og enkelte farger blir nesten helt borte slik at du i mange tilfeller ikke klarer å lese det som står på skjermen hvis du ikke betrakter skjermen rett forfra. Oppløsningen er også så dårlig at tekst i liten skrift i noen tilfeller blir veldig hakkete i kantene, flyter sammen, og blir vanskelig å lese.

Så kan man argumentere med at man kanskje ikke kan forvente mer av en billigmobil. Det er imidlertid feil. Konkurrenten Huawei har nemlig telefonen Huawei Ascend Y300, som ikke bare er en langt kraftigere mobil enn Xperia E, men som har også en vesentlig bedre skjerm. Vi holder på å teste Y300 også, og vil komme med en omtale av denne senere. Men allerede nå kan vi slå fast at den banker Xperia E på de aller fleste områder.

Spesiell design

Sony Xperia E er etter vår mening pen å se på. Vårt testeksemplar var i svart plast, men det finnes også varianter i hvitt eller rosa. Rundt kanten er det en skinnende blank metallkant som pynter opp litt, og en skrå kant øverst og nederst på telefonen bidrar også til å gi telefonen en litt annerledes design.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bakdekselet er i matt, litt gummiaktig, plast – og avrundede kanter gjør at telefonen ligger godt i hånden. På høyre side finner du volumknapper, en dedikert kameraknapp, samt den Sony-typiske runde metallknappen for å skru av eller på telefonen eller aktivere skjermlåsen. På venstre side er det en Micro-USB-kontakt, og hodetelefonutgangen befinner seg på toppen.

I motsetning til mange av toppmodellene til Sony, er ikke Xperia E vanntett.

Skjermglasset går nesten helt ut i kantene, og nederst på glasset finner du berøringstaster for Tilbake, Hjem og Alternativer.

Menyene på Sony Xperia E.
Menyene på Sony Xperia E.

Android med Sony-menyer

Telefonen kommer med Android 4.1.1, som ikke er av de aller nyeste versjonene. Sony har lagt sine egne menyer på toppen, men disse skiller seg ikke så voldsomt fra det som er standard i Android. Men du har blant annet fått en ny måte å tilpasse startskjermene. Ved å holde fingeren inne på en av startskjermene får du opp en meny hvor du kan velge å legge til ulike moduler («widgeter»), mapper, bakgrunnsbilder eller endre temaer. Men i motsetning til på mange andre Sony-modeller kan du ikke legge til flere startskjermer enn de fem som er der i utgangspunktet.

Nederst i midten på skjermen er den vanlige knappen for å vise alle appene på telefonen. Appene kan sorteres alfabetisk, etter hvor ofte du har brukt dem, etter når de ble installert, eller i en egendefinert rekkefølge.

Mer avanserte Sony-modeller har en funksjon som lar deg starte opp småprogrammer som flyter oppå det andre innholdet på skjermen. Denne funksjonen mangler på Xperia E. Antagelig er ikke telefonen kraftig nok til denne typen avansert multitasking.

Telefonen har imidlertid en kjekk funksjon som lar deg klype to fingre sammen på en av startskjermene, for å få en oversikt over alle widgets som befinner seg på de fem startskjermene. Så kan du bare trykke på en widget for å gå til startskjermen med den aktuelle widgeten.

I esken

  • Sony Xperia E
  • Håndfrisett
  • Micro-USB-kabel
  • USB-lader
Gå til side

Sony Xperia E (C1505)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen