Sonys WH-XB900N tar sikte på å fôre de bassglade med godlyd og aktiv støydemping til en ikke altfor høy pris.

Test Sony WH-XB900N

Sonys WH-XB900N tar sikte på å fôre de bassglade med godlyd og aktiv støydemping til en ikke altfor høy pris. (Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Hodetelefonene for deg som liker voldsomme mengder bass

Men for oss blir dette litt for mye av det gode.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony har etablert seg som en av de virkelige tungvekterne innenfor støydemping, og deres 1000X-serie ligger stadig helt oppe i toppen når vi kårer de beste hodetelefonene med aktiv støydemping. 

Den rimeligere 900-serien har imidlertid også gjort godt inntrykk tidligere, og WH-H900N innehar i skrivende stund vår anbefaling som de beste hodetelefonene med støydemping til under 2.000 kroner. Nå er Sony på plass med et nytt sett i 900-serien, denne gang under deres Extra Bass-varemerke – og fortsatt med støydemping. 

Dette er en serie vi ikke akkurat har hatt veldig gode erfaringer med tidligere, da bassfokuset pleier å være så sterkt at det fullstendig overdøver alt annet i lydbildet, men håpet er selvfølgelig at Sony har klart å nyansere dette når de nå smelter sammen Extra Bass- og 900-serien. 

Inspirert av flaggskipet 

Dette blanke feltet krasjer litt med designet på resten av hodetelefonen, etter vår mening. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Designmessig er XB900N ikke veldig ulik toppmodellen 1000XM3, med matt plast og flate touchpaneler utvendig på den høyre øreklokka. Sony har imidlertid plassert et blankt, turbinaktig felt med luftesluser under selve bøylefestet, og dette er ikke spesielt elegant, etter vår mening. Heldigvis sees det ikke når du har hodetelefonene på deg. 

Den opplevde byggekvaliteten er heller ikke helt på nivå med flaggskipet, men det kan vi kanskje heller ikke forvente når prislappen er godt over en tusenlapp lavere. Hardplastetuiet som følger med 1000XM3 er dessuten erstattet med en tøypose, som også bringer ned totalinntrykket noe. 

Vektmessig er XB900N helt på nivå med 1000XM3, med 254 versus 255 gram. Det gjør dem ørlite tyngre enn Boses QC35 II (235 gram), men lettere enn for eksempel Jabra Elite 85h (296 gram) og Bang & Olufsen H9 (285 gram).

Komforten er også stort sett god. Sony har funnet noen myke og fine puter som klemmer akkurat passe rundt øret, og polstringen over hodet er også god, men vi kunne kanskje ønsket at vekten var fordelt på en litt større flate. Slik det er nå risikerer du at de gnager litt akkurat oppå skallen etter en viss periode. 

Sonys WH-XB900N (i midten) sammen med WH-1000XM3 (venstre) og WH-H900N. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Styres med touch

Touchpanelet fungerer slik vi kjenner det fra både H900N og 1000XM3, med sveip opp og ned for å justere volum og sveip til høyre og venstre for å hoppe frem og tilbake mellom låter. Dobbelttapp midt på panelet starter og pauser musikken eller svarer på en telefonsamtale, mens å holde fingeren nede en liten stund starter taleassistenten på telefonen din, enten det er Siri eller Google Assistent. 

Det fungerer i all hovedsak godt og er rimelig intuitivt å bruke. Du trenger ikke akkurat å tilbringe timevis med manualen for å lære deg hvordan dette fungerer. XB900N har også en egen knapp på den venstre øreklokka som du kan velge funksjon på selv. Ut av eska kommer den oppsatt til å bytte mellom støydemping og ambient-modus, men du kan også velge at den skal brukes til å aktivere Google Assistant eller Amazon Alexa. Muligens burde hodetelefonene hatt egen taleassistent-knapp, slik at man slapp å velge. 

Sonys app er stort sett pen og innehar funksjonene vi ønsker oss. Men det burde vært mulig å skru touchpanelet helt av. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det må også nevnes, med tanke på at Sony har hatt trøbbel med vinteroperasjonen av sine 1000XM3, at det ikke er mulig å skru av eller låse touchpanelet her. Det er heller ikke fikset på 1000XM3 og fremstår egentlig ganske arrogant av japanerne. De har i det minste implementert denne funksjonen på kommende WF-1000XM3

Middels støydemping 

Støydempingen er kurant, men ikke i nærheten av nivået til Sonys beste eller de andre som vi vil karakterisere som de beste på markedet, som Jabra Elite 85h eller Bose NCH 700. XB900N har heller ikke Sonys heftigste støydempingsbrikke Q1N, slik 1000XM3 har. 

XB900N tar seg greit av jevn støy fra aircondition, trafikk og lignende, men slipper gjennom betydelig mer av høyfrekvente og ujevne lyder enn de beste. Da snakker vi for eksempel om tastaturknatring, skrangling fra bestikk, hvining fra trikken eller kolleger som snakker høyt på kontoret. «Min egen lille boble»-følelsen er absolutt ikke like fremtredende her. 

XB900N er i likhet med H900N veldig følsomme for vind når støydempingen er aktiv, men Sony har dessverre ikke inkludert en egen vindmodus i appen denne gang. Det er synd. Du kan selvfølgelig skru ned støydempingen (totalt 20 nivåer mellom støydemping og full omgivelseslyd), men det er uansett ikke optimalt. 

Hodetelefonene kommer også med Sonys etter hvert velkjente «Adaptive Sound Control»-funksjon som automatisk stiller inn balansen mellom støydemping og omgivelseslyd etter hva den tror du driver med. Vår erfaring er at denne er mer irriterende enn den er praktisk, spesielt på grunn av den lille fanfaren hodetelefonene spiller hver gang de finner det for godt å bytte. Det er rett og slett mye mer praktisk å styre dette manuelt via knappen på siden. 

Hodetelefonene sitter ganske tett på hodet. Den høyre øreklokka huser også et touchpanel. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Russefest 

Finn Jarle mener:

Ekstra bass er beskrivende for disse hodetelefonene. Men det blir både for mye og på feil måte for meg.

Jeg liker bassig musikk i utgangspunktet, og dobbelt opp med bass fra hodetelefonene gjør det hele til en ganske overmannende opplevelse.

De kunne kanskje basset opp litt kjedeligere spor på en grei måte. Men det føles som om de flytter ned en stor del av lyden til nedre mellomtone og øvre bassområde. Det blir litt mer som å høre festen gjennom veggen enn som å høre sin egen bunnsolide basskasse.

Dette er nok lyd en del der ute vil like ganske godt, men i mine ører låter dette lite oppløst og ganske dårlig. Akkurat hva vitsen er med støtte for avansert lydoverføring som Sonys egen LDAC eller AptX HD vet jeg ikke helt – for det er lite ved lydprofilen på disse som får meg til å tro at det er mulig å høre forskjell.

Lyden kan bli helt grei med litt equalizer-triksing, men det kurerer ikke den ulne og forholdsvis lite slagkraftige bassen fra disse hodetelefonene. 

Finn Jarle Kvalheim, journalist Tek.no

Lydmessig er det ikke overraskende mye bass å finne her, men den er kanskje ikke helt like overveldende som i en del tidligere versjoner av Extra Bass-produktene til Sony. Den ekstra boosten i bunn burde egne seg godt til det meste av moderne popmusikk, og om du er av typen som ofte skrur opp bass-spaken i equalizere rundt omkring kan det hende du finner akkurat det du er på jakt etter her. 

Vi skulle nok ønsket oss at den ekstra bassgjengivelsen var noe mer kontant og oppstrammet. Resultatet av Sonys bassfest er nemlig en ganske løssluppen og bløt bass som ikke høres hverken raffinert eller spesielt hi-fi-aktig ut.

Mer russetreff enn intimkonsert, om du vil, og ikke helt det vi er på jakt etter i hodetelefoner som lover mye bass. XB900N flytter ofte den nedre mellomtonen ned i bassområdet, og det låter noe ullent og ufokusert. 

Best låter det nesten til musikk som ikke lener seg like mye på en tung basslinje for å gjøre inntrykk, men her går også bassfokuset ut over oppløsningen i diskanten, så heller ikke det blir spesielt gåsehudfremkallende. 

Det må sies at XB900N støtter både AAC, Aptx HD og også Sonys LDAC-kodeker, i tillegg til den såkalte DSEE-teknologien for å få komprimert musikk til å låte, vel, mindre komprimert ut. Forutsetningene bør derfor være på plass, og appen lar deg også gjøre justeringer i lyden om du skulle ønske det. 

Alt i alt er det mulig vi høres vel negative ut, for det låter på ingen måte fælt, men du må nesten vite hva du går til om du skal gå til innkjøp av XB900N. For folk flest vil vi tro H900N er et bedre valg rent lydmessig. Den er bedre balansert, har en mer veloppløst diskant og er generelt litt mer luftig og raffinert. 

Tross at XB900N bruker USB-C til lading, tar fullading solide syv timer. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Svært utholdende

Batteritiden er oppgitt til 30 timers musikkavspilling med støydempingen på, 35 timer med støydempingen av, som plasserer XB900N helt i det øvre sjiktet på batteritid. Storebror 1000XM3 har for eksempel 30/38 timer oppgitt, Jabra Elite 85h 36/41 timer. 

Selv etter mange timers avspilling etter fullading oppgir appen fortsatt 100 prosent, og vi har i testperioden aldri kommet i nærheten av å tømme batteriet fullstendig. Vi kunne imidlertid ønsket oss en stemme i øret som fortalte oss om gjenværende batteritid når vi skrur på hodetelefonene – gjerne også i antall timer, slik Bose gjør det på sine nyeste. 

Sony har funnet oppskriften for god komfort, og det er også tilfellet med XB900N. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ti minutters lading gir for øvrig kun én times avspilling på XB900N, mot fem timer på 1000XM3. Det gjør det litt mindre enkelt å sikre at du har strøm nok til å komme deg dit du trenger om du skulle finne hodetelefonene uten strøm. Fullading tar dessuten oppimot syv timer, som må sies å være rimelig lenge. 

Sony har også fortsatt et problem vi vet mange synes er et stort minus, nemlig at de ikke er mulig å koble til flere enheter av gangen, såkalt multipoint. Det kan være praktisk om du ser en video på PC-en med lyd i hodetelefonene og ønsker å svare mobilen med dem når det ringer, for eksempel. Med XB900N, som andre Sony-hodetelefoner, må du pent koble fra den ene kilden først og så koble til den nye kilden manuelt. 

Vi har tidligere klaget høylytt over at Sonys hodetelefoner fungerer relativt dårlig til telefonsamtaler i støyete omgivelser, men på det området virker det som om Sony har søkt bot og bedring. XB900N er nemlig et betydelig steg opp, og selv i støyete Oslo-gater klarer vi fint å gjøre oss forstått. Støyreduksjonen og dynamikken i stemmen er ikke like god som på Jabra Elite 85h, men det er definitivt mulig å føre samtaler i disse både i åpne kontorlandskap og utendørs.

Konklusjon 

Vi vil anta at «Extra Bass» er et markedsføringselement som klinger godt hos mange potensielle kunder, og derfor er det synd at Sony ikke evner å tilby en bassfokusert hodetelefon med en litt mer stram og fokusert bassgjengivelse. 

Sonys WH-XB900N er fyldige og basstunge, men det blir fort litt for mye. Mange vil nok imidlertid kunne like denne lyden. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Jevnt over låter det likevel ikke ille, og vi vil tro det er mange som trives godt i Sonys Extra Bass-landskap. Vi synes likevel at Sony ikke helt klarer å følge opp de meget gode H900N i denne omgang. 

Støydempingen er OK, batteritiden god og komforten høy, men det blir rett og slett for mye av det gode lydmessig. All bassgjengivelse er ikke lik, og Sonys variant i XB900N er ikke av den ubetinget gode typen. 

Vi fristes nemlig ofte til å skru ned bassmengden i Sony-appens equalizer, og da forsvinner en del av poenget med hodetelefoner med ekstra bass.

Om du tror du er blant dem som ville regnet lyden vi beskriver som et pluss, ikke som et minus, kan du sannsynligvis legge på en halv, kanskje til og med en hel, karakter på vår vurdering. 

Gode alternativer til Sony WH-XB900N

Sony WH-H900

Bedre lyd til lavere pris

Sony WH-H900

Sonys egne WH-H900N har i en god stund allerede vært vår favoritt i sin prisklasse, og tilbyr grei støydemping kombinert med velbalansert lyd og høy bærekomfort.

For mange vil nok disse også være et minst like godt valg, spesielt med tanke på at de ofte koster såpass lite som 1.290 kroner.

Minuset er at de lader med microUSB og lekker noe mer lyd. XB900N har også litt bedre batterilevetid. 

Les testen av Sony WH-H900N »

Jabra Elite 85h

Flott allround-hodesett

Jabra Elite 85h

Jabras nye flaggskip er kanskje ikke noe for de aller mest bassglade, men tar igjen med luftighet og oppløsning.

Støydempingen er også bedre enn på XB900N, og Jabraene er dessuten enda et par små hakk bedre til samtaler.

Siden lansering har vi også sett dem til en lavere pris på 2.490 kroner, som vi synes gjør dem til et bedre kjøp enn Sony-hodetelefonene.

Les testen av Jabra Elite 85h »

Sony WH-1000XM3

Sonys eget flaggskip

Sony WH-1000XM3

Det skiller bare en liten tusenlapp til Sonys egen toppmodell, WH-1000XM3. De har noe av den samme bassglade lydsignaturen som XB900N, men uten å bli like overveldende.

Støydempingen er også helt i toppklassen, og 1000XM3 kan dessuten skilte med innovative funksjoner som å kunne utjevne trykk om bord på fly.

1000XM3 har vært blant våre favoritthodetelefoner helt siden de kom, og det er de fortsatt. Eneste minus med å kjøpe dem nå er at det ikke er usannsynlig at WH-1000XM4 slippes på IFA-messen om kort tid. 

XB900N er også bedre til samtaler. 

Les testen av Sony WH-1000XM3 »


Sony WH-XB900N

"Sonys bassfest blir litt for mye av det gode."

Fordeler

  • Svært lang batterilevetid
  • Liker du fyldig og tung bass, får du akkurat det du vil ha
  • Komfortable å ha på
  • Helt OK støydemping
  • Gode til samtaler, selv i støyete omgivelser

Ting å tenke på

  • Bassen burde vært strammere og mer kontant
  • Støydempingen er følsom for vind
  • Touchpanelet kan være et minus for enkelte
  • Lader treigt, tross USB-C
  • Ingen støtte for tilkobling til flere enheter samtidig

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen