Sonys nyeste LED-høyttalere er sære, men også veldig tøffe.

Test Sony SRS-XB41 & SRS-XB31

Sonys nyeste LED-høyttalere er sære, men også veldig tøffe. (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Høyttalere med LED-lys, heftig lyd og stilren design

Sony leverer noe helt unikt – og lykkes.

Sony kombinerte i fjor bra lyd med LED-belysning i sin lekne SRS-XB30, og høstet både ris og ros for for totalen.

Joda, høyttaleren var artig nok den – men lydkvaliteten var rett og slett ikke helt på par med de beste alternativene der ute. Skjønt, bassgjengivelsen og volumet var det lite å si på. Her viste Sony tydelig hva de mente målgruppen – urbane, unge mennesker – var ute etter da de lagde høyttaleren.

Samme oppskrift har produsenten brukt for årets arvtagere: hils på XB41 og XB31, som begge både lyser og spiller låter.

Om Sonys målgruppe-antagelse stemmer? Vel, det får stå for deres egen regning. Undertegnede regner seg selv for både relativt urban og ung, og har ingen problemer med å sette pris på godlyd rent utover det bråkete og dype. LED-belysning har heller aldri vært et krav når høyttalere skal velges for min del.

Men med dét sagt: gud så gøyalt det er med disse lysa! Der Sony i fjor nøyde seg med en enkel lysstripe og noen små strober, har årets modeller fått langt mer omfattende belysning. XB41-modellen er definitivt den mest prangende, med store strobelys, lysringer rundt høyttalerelementene og – ikke minst – en svær lysring som strekker seg langsmed hele fremsiden og sidene av høyttaleren.

Klikk her for å se spesifikasjonene
 

Sony SRS-XB31

Sony SRS-XB41

Dimensjoner: 23,1 x 8,7 x 8,1 cm 29,1 x 10,4 x 10,5 cm
Vekt: 890 gram 1500 gram
Elementer: 2 x 58 mm fulltone + passiv radiator 2 x 48 mm fulltone + passiv radiator
Tilkobling: NFC, Bluetooth 4.2, LDAC, AUX
Vannsikring: IP67 (støvtett, 1 meter vann/30 min)
Støtsikring: MIL-STD 810 F (1,2 meter fall)
Lader: Apparatkontakt + Micro-USB Micro-USB
Teknologi: USB A (ut), LED-lys, app
Kjedekobling: Ja, opptil 100 enheter
Batteritid: 24 timer (u/ lys, 50% volum)
Pris:  Fra 1 390 kroner  Fra 1 790 kroner

Dette gir grunnlag for noen nokså spektakulære effekter i bruk:

Lysene er videre fullt ut kontrollérbare gjennom Sonys Music Center-app, som siden forrige gang vi testet den har blitt et par hakk bedre. For eksempel er det nå langt enklere å kjøre flere av disse høyttalerne i parallell. Om du alltid ønsker at lysene skal være hvite, lar det seg gjøre.

XB41 er stor, XB31 er relativt kompakt. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Du kan også velge ulike modi for synkronisering og effekter med sanger, foruten standardvalget «RAVE». Som navnet antyder vil høyttaleren med «RAVE» aktivert, vel, blinke og lyse relativt febrilsk i takt med musikken. Dette fungerer veldig godt når låtene har mye bass og perkusjon, og heller dårlig når det er roligere og mer melodisk. 

LMFAOs «Party Rock Anthem» er med andre ord rimelig artig å se på, mens rave-stemning på Strauss' Wiener-klassiker «An der schönen blauen Donau» mest av alt blir komisk.

Vi nevner dette mest fordi vi antar at de fleste som kjøper denne høyttaleren ikke kommer til å laste ned appen, men heller bare koble til med blåtann og la det stå til. Det fungerer greit det også, altså. Bare husk på at om du faktisk ønsker en annen form for algoritme for belysningen, vel så har du mange valg. Bare se under:

Music Center-appen.

Sony har imidlertid ikke helt kontroll på appene sine, for i tillegg til Music Center-appen finnes også en egen app («Fiestable») bare for lys- og DJ-effekter på XB-høyttalerne – til tross for at store deler av dette altså lar seg styre også gjennom Music Center-appen.

Fiestable er en rar app. Effektene er regelrett hysteriske, og grensesnittet helt forferdelig.

I Fiestable-appen får du imidlertid tilgang på helt ut tilpassbar belysning, og ikke bare forhåndsdefinerte modi. Du kan også spille av ulike effekter etter eget ønske, som reggaehorn, trommer, kubjeller, en stemme som sier «Come on'!» og en rekke andre ting.

Disse tingene kan også fremprovoseres ved å slå høyttaleren enten foran, oppå, bak eller på de to sidene. Denne klaskingen kontrolleres for øvrig gjennom Music Center-appen. Resultatet er at du uten tvil kan bli den mest forhatte personen på festen, og undertegnede kan komme på mange venner som i noe påvirket tilstand nok ville blitt fradømt retten til både app og klasking på livstid.

Det er rett og slett en helt forferdelig irriterende bråte effekter, og Sony løsninger viser overhodet ingen sammenheng i hvor effektene ligger lagret eller kan styres fra. Men gøyalt? Joda. Til en viss grad. Men for det meste, vel, så er det like pleiende for sjelen som å høre på denne snutten på repeat ut i evigheten.

For ordens skyld: jepp, lyset kan også skrus helt av – og du trenger ikke en gang bruke appen. En egen knapp bakpå høyttaleren fikser den biffen.

Men hvordan er egentlig lydkvaliteten?

Så! Da var vi ferdig med disse lysa. Hva så med lydkvaliteten? Du kjøper jo tross alt en høyttaler for å spille musikk på, ikke for å henge i taket som en veldig dyr diskokule.

XB31 er kompakt og lekker i hvit utforming. Materialbruken gir langt mer premium-følelse enn i fjor. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Vel, først og fremst spiller begge to veldig bassig slik de er satt opp ut av boksen, men via appen kan du heldigvis bytte over fra EXTRA BASS til STANDARD. Da spiller de med ett mye mer balansert, og spesielt storebror XB41 oppleves relativt luftig selv opp mot høyere volum. Og apropos: disse spiller høyt. Lydtrykket er eksempelvis langt over det du får fra UEs Boom- og Megaboom-serier, og fyller uten problemer et relativt stort rom som en stue. 

I likhet med UE har nå også Sony en kjedekoblingsløsning som lar deg koble opptil 100 enheter sammen samtidig, og dertil noe enklere også. Via en knapp kalt WPS (Wireless Party Chain) skjult bak den vanntette gummiluken på baksiden av XB41 kobler du enkelt flere høyttalere sammen.

XB31 har en tilsvarende knapp, og ved å enkelt og greit trykke den inn på begge kobles de automagisk sammen – og er klare for å ta til seg nye Sony-høyttalere. Om du ikke ønsker at hvem som helst andre med XB-høyttalere skal kunne koble seg på kan du også bruke «Add»-knappen. Da kobles kun de to du selv velger i en lukket krets.

XB41 er svær, men også veldig solid. Materialene er et stort hakk opp fra i fjor. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Siden i fjor er det ingen tvil om at lydkvaliteten har tatt seg opp, så lenge standard-modusen er aktivert, altså. Lyden er både varmere og mer fyldig, også på XB31-modellen. Der de to høyttalerne ikke er sterkest, er først og fremst på instrumentseparasjon og generell oppløsning i toppen. Her kan de ulike spektrumene noen ganger oppleves som en kasteball mellom ulike hensyn.

Spesielt gjelder dette i EXTRA BASS-modusen, som til gjengjeld øker både volum og – naturligvis – bassgjengivelsen kraftig. Til festbruk passer dette selvsagt ypperlig, spesielt om høyttalerne får lov til å stå i et hjørne og på noe solid som lyden får lov til å forplante seg i. I motsetning til det Sony reklamerer med, egner nemlig ikke XB31 eller XB41 seg spesielt for å bli båret rundt mens de spiller; de er ganske kresne på hvor de plasseres.

Dette er selvsagt fordi elementene primært kaster lyden i én retning: rett fremover. Dette i motsetning til eksempelvis JBL og UEs alternativer, som kringkaster lyden i alle retninger.

Om du har to XB-høyttalere får du imidlertid litt igjen ved at du kan oppnå et langt bedre stereoperspektiv om du tilegner hver høyttaler sin egen stereokanal. Dette viser for øvrig Sony også i en annen video, der du også kan se hundrevis av XB-høyttalere i sammenkobling.

Konklusjon – I år gir både prisen, lyden og funksjonaliteten mening

 

Det store spørsmålet vi nesten alltid stiller oss i tester som dette, er selvsagt om produktet svarer til prisen du må betale. I fjor var det nettopp dét som holdt XB30 tilbake; den kostet rett og slett for mye, sett mot hva den leverte og hva konkurrentene kunne tilby.

I år ligger imidlertid  XB41 kun en hundrelapp over – og den direkte arvtageren XB31 godt under – XB30-prisen. Det gjør spesielt førstnevnte til et godt kjøp, men også XB31 gir god valuta for pengene.

Vi liker imidlertid spesielt godt med nettopp XB41 at den kan lades både (raskt) med en apparatinngang, samt også (tregere) med en Micro-USB-inngang. XB31 har kun Micro-USB, men dét i seg selv er en stor oppgradering; i fjor hadde ingen av dem det, og å drasse med seg en egen lader bare til høyttaleren er mer enn i alle fall undertegnede gidder. Batteritiden er for begge uansett knallbra.

Volumet og bassgjengivelsen er definitivt fortsatt de største salgspunktene for Sonys partyhøyttalere, og om du har en Sony-telefon får du dessuten LDAC-støtte og dertil bedre lydkvalitet. Likevel; det er nettopp den generelle lydkvaliteten vi liker dårligst, spesielt med EXTRA BASS-modusen (som også er standardaktivert). Her finnes det klart bedre alternativer, alternativer som også sender lyden i et bredere område enn disse.

LED-belysningen er for all del artig, men vi velger å ikke vektlegge den for mye. Om du er i målgruppen for slikt, vel, da vet du det nok allerede. Vi er bare happy for at Sony nå i alle fall ikke tar overpris for lysa og effektene, og leverer et godt priset lydprodukt uansett bruk.

Ultimate Ears UE Megaboom 3

Ultimate Ears UE Megaboom 3

Standardreferansen hva angår vanntette, høytspillende høyttalere i blåtannkategorien er UEs Boom og Megaboom. De to reflekterer både størrelses- og lydmessig XB31 og XB41 i stor grad, men begge koster mer og leverer ikke like høyt volum. De er imidlertid både mer håndterlige og sender lyden i alle retninger, og er definitivt gode valg!

Libratone Too

Libratone Too

En annen velspillende bluetooth-høyttaler er danske Libratones Too. Her er det både bassgjengivelse og lydkvalitet som er i høysetet, og den byr også på et åpent og luftig lydbilde. Prisen har dessuten sunket betraktelig de siste månedene, og nå får du Too til under 900 kroner. Det er et meget godt kjøp.

Bose SoundLink Mini II

Bose SoundLink Mini II

Boses Soundlink Mini 2 er en meget velspillende liten sak, og slår flere i samme størrelsesklasse. Den har betraktelig mer dypbass å by på enn både eksempelvis Boom 3 og Megaboom 3, og vi liker de litt retroaktige knappene på topp. Også her har prisen kommet ned en god del siden lansering.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.


Sony SRS-XB31

"XB31 har en pris som gir mening, og et utseende og lydbilde som passer fint inn i bildet."

Fordeler

 • Vann- og støvtett, støtsikker
 • Høylytt og bra med trykk i bunn
 • Veldig god batteritid
 • Lades med Micro-USB
 • Superenkel kjedekobling
 • Blinker i takt med musikken

Ting å tenke på

 • Kunne vært mer detaljert
 • Appen krøller til ting litt
 • Plasseringskresen
 • Sender lyden kun i én retning

Sony SRS-XB41

"Prisen er veldig god gitt volumet og bassen, og lademulighetene er supre. Bør vurderes!"

Fordeler

 • Vann- og støvtett, støtsikker
 • Spiller veldig høyt og med MYE bass
 • Fantastisk batteritid
 • Lades med apparatinngang ELLER Micro-USB!
 • Superenkel kjedekobling
 • Blinker i takt med musikken

Ting å tenke på

 • Appen krøller til ting litt
 • Lydbildet kunne vært mer separert og detaljert
 • Sender lyden kun i én retning
 • Plasseringskresen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen