TEST: Sony QX10 og QX100

Test Sony QX10 og QX100

(Bilde: Sony UK)

Revolusjon eller mageplask?

Med annerledeskameraene Sony QX10 og QX100 vil Sony snu mobilfotografering på hodet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det ble stor ståhei da Sony lanserte kameraene Sony Cybershot DSC-QX10 og DSC-QX100 tidligere i høst, etter at ryktene om disse hadde svirret en god stund før det. Det er ikke så rart, fordi disse kameraene representerer en helt ny tenking om mobil fotografering.

For det låter jo virkelig besnærende: Hva med å ta optikken og bildebrikken fra et «skikkelig» kamera, og så koble det trådløst sammen med en smartmobil, som dermed fungerer som skjerm og betjeningsenhet for kameraet?

På den ene siden har vi eliminert kamerahuset, på den andre har mobilen fått et adskillig bedre kamera enn det innebygde.

QX100: A-program, f/1.8. Auto: ISO 160, 1/250, auto hvitbalanse.
QX100: A-program, f/1.8. Auto: ISO 160, 1/250, auto hvitbalanse.

Dette må vel være en overlegen løsning, der vi får det beste fra begge verdener? 

Les også: Fotointeresserte fnyser av mobilkameraet

Mobilfotografering

Alle som bryr seg det ringeste om fotografering, snakker om mobilkameraene i foraktelige ordelag. For små bildebrikker, for lite og for dårlig optikk, få eller ingen av de kreative mulighetene som et «skikkelig» kamera tilbyr, og så videre så lenge det er pust igjen.

Ikke desto mindre blir bare flere og flere bilder tatt med mobilkameraer, mange har dette kameraet som førstevalg nå. Olympus tok det egentlig helt på kornet da de for mange år siden begynte å markedsføre de mindre kameraene som brukte FourThirds-teknologi, i stedet for tradisjonelle, store kameraer: «Det beste kameraet er det du faktisk har med deg».

Les også: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Motstridende krav

Sant nok, selvsagt. Du får ikke de beste bildene av å ha et stort, fint speilreflekskamera om du aldri har det med deg og tar bilder med det.

Sony QX10: "Fremragende auto"; ISO 100, f/8, 1/160.
Sony QX10: "Fremragende auto"; ISO 100, f/8, 1/160.

Dermed sitter vi igjen med to fullstendig motstridende krav: Mest og best mulig kamera, og så lite og lett-transportabelt som overhodet mulig. Prioriterer du den ene faktoren høyt, går det ut over den andre, og slik er det bare.

Det er dette Sony nå ønsker å gjøre noe med, med to kameraer med et helt ny og revolusjonerende design. Med utgangspunkt i eksisterende kompaktkameraer har de fjernet kamerahuset, flyttet bildebrikken inn i objektivet og lagt til trådløs kommunikasjon som skal koble kameraet sammen med smartmobilen. Dette har ingen gjort før.

Les også: Fem ting du ikke kan gjøre med et mobilkamera

QX-familien

Det er altså to forskjellige produkter denne testen dekker. Disse kameraene har en del forskjeller, men også en lang rekke fellestrekk. Derfor skal vi se litt på likhetene før vi ser nærmere på egenskapene til de enkelte kameramodellene. Men aller først skal vi kort presentere hva QX-familien til Sony er slags kameraer.

Utvendig er disse kameraene sylinderformete, som et vanlig objektiv. QX10 er 30mm høy, og har cirka 62mm diameter. Vekten er på 105 gram. QX100 er nær dobbelt så høy, med sine 52,2mm, mens diameteren er den samme, 62,5mm. Vekten er på 179 gram.

Inni kameraene er det også forskjeller. QX10 har en bildebrikke som lager bilder på 18,2 megapiksler, mens QX100 leverer bilder på 20,2 megapiksler. QX10 har et 10X zoomobjektiv tilsvarende 25-250mm brennvidde, mens QX100 har en brennvidde som tilsvarer 28-100mm. Minimum blender er f/3.3 for QX10, mens QX100 tilbyr f/1.8.

Med kameraet følger en universaladapter som gjør det mulig å feste kameraet på de aller fleste mobiltelefoner, i tillegg har begge kameramodellene en standard skrufatning for stativ.

Prisnivået på QX10 er knappe 1 700 kroner, mens QX100 koster om lag 3 400 kroner.

På neste side kikker vi på hvordan disse kameraene er i bruk»

 

http://www.akam.no/artikler/test-verken-fugl-eller-fisk/153871/2

Gå til side

Sony Cyber-shot QX10

Sony Cyber-shot QX100

Sony Cyber-shot QX10

Sony Cyber-shot QX100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen