Forside

Test Sony KDL-50W805B

Forside (Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Den beste TV-en vi har testet til under 10 000 kroner

Er dette den nye folkemodellen? Sony stiller med en sterk kandidat.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av oss fristes til å kjøpe en stor og dyr flatskjerm, men som regel er det en gylden grense for hvor mye vi ønsker å legge i en ny TV. Pris er nemlig en viktig faktor, samtidig som kvaliteten må holde et godt nivå. Å finne en TV som innehar begge disse parameterne er ikke noe selvfølge, men de finnes.

Nå har vi fått inn Sony KDL-50W805B til test, og ved første øyekast virker dette som en spennende modell, der blant annet prislappen ikke er alt for avskrekkende. Det er derfor klart for å gå denne nærmere etter i sømmene, og se hva du får for de snaue 8000 kronene denne 50 tommer store TV-en koster deg.

Oser av kvalitet i forhold til pris

Rammene er stilrene.
Rammene er stilrene.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du pakker den nye TV-en fra Sony ut av esken, er det lite som tyder på at du har med en «billigmodell» å gjøre. Selv om prislappen er hyggelig, har Sony kostet på denne TV-en i form av børstet, mørk aluminium i rammen rundt panelet. Når du slår på TV-en lyser også en Sony-logo opp nederst på midten av rammen.

Rammene i seg selv er meget smale og byr på rene, rette linjer. Vi liker godt utseende Sony har valgt å gå for på denne modellen, og kombinasjonen av enkle linjer sammen med aluminium, gjør at den kan knive med langt dyrere skjermer når det kommer til kvalitetsfølelse. 

Foten er av den minimalistiske varianten. .
Foten er av den minimalistiske varianten. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I ytterkantene er TV-en nokså tynn, og måler rundt halvannen centimeter i tykkelse. Dog er den ikke så tynn på hele baksiden. Den nedre delen av TV-en er nemlig langt tykkere enn resten, der målebåndet stopper på rundt 6,5 centimeter. I den tykke delen finner du blant annet alle tilkoblinger og annen elektronikk som trengs for å gi deg bilde. Allikevel er ikke dette noe stort problem, med mindre du er på jakt etter en TV som skal henge tettest mulig på veggen. 

En annen ting som er meget tynn og nett på denne nye modellen fra Sony er foten. Her har selskapet valgt å gå for en minimalistisk variant i form av en én centimeter tykk metallbøyle. Den dristige varianten synes vi bidrar til å beholde en spennende design på TV-en, selv om det kan være verdt å merke seg at du ikke kan dreie skjermen med denne foten. Dog kan den også brukes som veggfeste, og det du trenger ligger ved i esken. 

Her ser du den eksterne strømforsyningen og fjernkontrollen som følger med. .
Her ser du den eksterne strømforsyningen og fjernkontrollen som følger med. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En ting du skal være klar over er at denne modellen ikke har en innebygget strømforsyning, altså får den strøm via en ekstern forsyning som følger med. Vi kan forsåvidt se at dette kan løse problemet med å ha enda en tykk ledning ned fra TV-en på veggen, men til gjengjeld blir du sittende med en strømforsyning som tar opp mye plass et annet sted. Der nemlig ingen lettvekter, og en kjapp måling viser at den er 17 centimeter lang, 7 centimeter bred og 3,5 centimeter tykk. 

Ryddige menyer

Hvordan TV-en er i bruk kan minne mye om det rene, stilrene utseende på skjermen. Menyene er nemlig ryddig og oversiktlige uten forstyrrende elementer eller fancy grafikk. Trykker du på «Home»-knappen på fjernkontrollen får du opp et slags skrivebord, der du har valg som blant annet apper, inngangsvalg eller innstillinger på rekke og rad.  

Menyene er oversiktlige og enkle.
Menyene er oversiktlige og enkle.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Går vi inn i app-markedet til Sony er det på langt nær like mange apper å velge i mellom som hos konkurrentene LG og Samsung, men allikevel har det begynt å ta seg opp kraftig sammenlignet med foregående år. 

Noe av det viktigste etter vår mening når du kommer til brukervennlighet er hvor raskt TV-en responderer på kommandoene du gir den. Det hjelper lite med lekker grafikk om ikke skjermen er kjapp i responsen etter vår mening. 

Sonys nye W805B er ikke blant de raskeste TV-ene vi har testet i år, men tar vi pris med i betraktningen, må vi si oss fornøyd. For den er langt i fra så treg som mange smart-TV-er vi har testet, og selv om Netflix ikke åpnes på en blunk, som med HU8505 fra Samsung, går det allikevel ikke mange sekunder før den er klar til bruk. 

Sony RMF-ED004.
Sony RMF-ED004.Foto: Sony

Savner en smartfjernkontroll

Kjøper du deg en KDL-50W805B følger det kun med en vanlig fjernkontroll, som vi har sett ved flere anledninger fra produsenten tidligere. Det følger med andre ord ikke med en ekstra enklere kontroll som er myntet på aktiv bruk av apper og andre interaktive løsninger.

Skal du imidlertid ha behov for en slik kontroll kan du kjøpe en som ekstrautstyr, selv om det ikke er noen billig affære. RMF-ED004 som kontrollen heter, koster deg i skrivende stund 549 kroner direkte fra Sony. 

Bli med til neste side der vi ser nærmere på lyd- og bildekvalteten »

Gå til side

Sony KDL-50W805

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen