Sony KD-65XD9305

Test Sony KD-65XD9305

Sony KD-65XD9305 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Sony sier de har klart å lage en syltynn TV uten kompromisser

Men klarer de å kombinere tynn skjerm med bra baklys?

Nå er de fleste TV-produsentene på vei med nye flaggskip til butikkhyllene. I år er det HDR som står i fokus, en teknologi som sammen med 4K-oppløsningen gir deg det beste bildet i skrivende stund.

Den første toppmodellen som fant veien til vår testbenk i år var Panasonics nye råtass av en LCD, DX900. Denne TV-en viste seg å være det råeste vi har testet av nettopp LCD-skjermer, med blant annet det beste sortnivået vi har sett fra denne teknologien.

Sony KD-65XD9305

Imponerende fargegjengivelse

Sony KD-65XD9305

Dette er en fullblods LCD som blant annet byr på en dobbel kant-belysning. Resultatet er en TV som briljere på farger og sortnivå, men som har sine problemer med «clouding».

I andre enden av bokseringen har nå Sonys flunkende nye toppmodell funnet veien. KD-65XD9305 skal føre arven videre fra fjorårets X93-modell – som viste seg å tilby bildekvalitet av ypperste klasse.

Ser vi raskt på prislappen, koster modellen deg 35 000 kroner i skrivende stund. Dette er omlag der fjorårets modell la seg i pris, og sammenlignet med DX900 er XD93 omtrent 20 000 kroner billigere.

Gjør ikke skam på stuen din

Fjorårets toppmodell fra Sony hadde et enkelt, men ryddig og stilfullt utseende. Årets modell har flere av de samme trekkene som sin forgjenger, som i seg selv ikke er noe negativt.

Vi har nemlig sansen for måten Sony designer TV-en sine, hvor fronten av skjermen ikke har noen ramme som stikker ut på sidene av selve skjermen. Dette gir et stilfullt og enkelt utseende, og materialvalgene gjør at kvaliteten bokstavelig talt er til å ta og føle på.

Rammene er smale, og har en kledelig champagne-farget rand i midten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den utvendige rammen er i sort metall, og i midten av denne er det en tynn champagne-farget stripe som setter prikken over i-en på det hele. XD93 har dessuten kvittet seg med de store høyttalerne som X93 hadde, hvilket har gjort den betydelig slankere. 

Foten er kanskje det som skiller seg mest ut fra fjorårets modell. I stedet for smale bein, er det nå en massiv plate som utgjør foten på XD93. Denne plasseres midt under skjermen, og har en overflate i børstet aluminium.

I tillegg til å holde den store skjermen stabilt på stereobenken din, har denne foten også en annen misjon. Den kan nemlig deles, slik at du kan legge hordene med kabler skjult fra starten av foten og videre bak et plastdeksel opp til tilkoblingene på skjermen. 

Baksiden av foten lar deg tre kabler gjennom den. Her er bakdekslene på selve TV-en tatt av. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne løsningen har vi sansen for. Men vi stiller oss likevel litt undrende til hvorfor noen av tilkoblingene, som for eksempel HDMI 1, USB-ene, LAN-porten og den optiske lydutgangen, er plassert for seg selv med et eget deksel som ikke går via foten.

Det følger med et eget veggfeste om du vil henge skjermen på veggen. Dette er enkelt å montere, og er av typen som fester skjermen så tett på veggen som overhodet mulig.  

Android – fortsatt TV-ens lille akilleshæl

Sony tok i bruk Android som sin plattform på fjorårets modell. Den gang var den ikke imponerende, og fortsatt er det en vei å gå før man er helt i mål. 

Når vi pakker ut TV-en melder behovet seg for å oppdatere programvaren. Det er jo i seg selv ikke noe stort problem. Men, det som virkelig er et problem er ustabiliteten til plattformen.  

Etter å ha oppdatert skjermen og startet den på nytt, prøver vi blant annet å starte opp Netflix-appen. Og her starter problemene. Appen fryser sporadisk når vi taster inn brukernavn og passord, og når vi omsider får logget oss inn, restarter skjermen plutselig. 

Android er grei og oversiktlig, men sliter fortsatt med stabiliteten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Til skjermens forsvar så skjer dette kun i starten, og etter å ha fjernet Netflix-appen og lastet den inn på nytt fra app-markedet til Sony, fungerte løsningen bedre. Men likevel burde jo ikke dette vært noe problem fra begynnelsen. 

Likevel opplever vi stadig at operativsystemet får hikke, hvor skjermen fryser i korte øyeblikk. Dette gjelder først og fremst apper og andre interaktive løsninger. Når du bruker skjermen mot en dekoder er ting stabilt. Ergo har Android blitt noe bedre siden vårt forrige møte, men fortsatt er småfeilene en liten plage. 

Ny fjernkontroll

Til å navigere deg rundt i menyene har Sony laget en ny fjernkontroll til årets modell. Den er riktignok en tradisjonell kontroll med en rekke knapper, uten pekefunksjon eller tilsvarende muligheter, men til gjengjeld har Sony løst et problem:

Fjernkontrollen er kanskje ikke slående sexy, men er god i bruk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For undertegnede som har småbarn i hus, har en rekke fjernkontroller blitt sølt på opp igjennom tiden, noe som betyr trege knapper som bidrar til stor irritasjon. Dette blir neppe noe stort problem med den nye kontrollen til XD93. Den er nemlig belagt med et slags gummibelegg, som i tillegg tetter rundt knappene, slik at eventuelle væsker som saft eller cola ikke får sjansen til å gjøre sitt inntog. 

Samtidig har undersiden et mønster som etterligner skinn. Og selv om det er laget i plast, gir denne løsningen et bedre inntrykk enn om det kun hadde vært en ren plastoverflate. Det eneste vi dog har å utsette på kontrollen er at knappene blir noe mer harde å trykke på, selv om responsen i seg selv er helt på nivå med det aller meste. 

Svært varierende bildemoduser

Sony har ikke spart på antall bildemoduser du har å velge i fra fabrikk – noen langt bedre enn andre. 

Vi tar frem kalibreringsutstyret, og ikke helt uventet så byr både Dynamisk og Standard på en hvitbalanse som heller kraftig mot blått. Dette er en trend vi ser på nesten alle skjermer vi tester, og grunnen er at blåstikket skiller seg bedre ut i blant annet butikkhyllene. Samtidig er spesielt lys og kontrast på Dynamisk blåst helt ut av proporsjoner. 

Ergo må du velge noe annet enn disse om du ikke vil inn i menyene for å justere bildet selv. Og det beste valget etter vår mening er Kino-modusene. Disse gir deg farger som er bedre og mer presise, samt at lys og kontrast ikke er fullt så på bærtur. Likevel er ikke fargene helt på stell her heller, hvor hvitbalansen heller svakt mot rødt. At bildet blir litt varmt er bedre enn blåstikk etter vår mening, men skjermen har altså litt å gå på.  

Her kan du se forskjellene på fargene før og etter kalibrering.

Vi tar derfor fatt på kalibreringen. Vi velger Kino Proff som utgangspunkt for våre justeringer, og det første vi gjør er å justere lys og kontrast slik at gamma-kurven lander rundt 2.22. Her trenger vi ikke gjøre annet enn å øke gamma-verdien i menyen før resultatet er overraskende godt. 

Så tar vi fatt på hvitbalansen. Her starter vi først med en topunktsjustering, og resultatet av dette blir såpass bra at vi lar det bli med dette. En rask sjekk viser at gråtonene er helt på stell, og det samme må vi si om fargene. Disse er akkurat så presise som vi forventer av en TV i denne prisklassen. 

Hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke kan du se nederst på denne siden. 

Ny bakbelysning

XD93 er langt tynnere enn sin forgjenger, og det grunnet at Sony nå har skrotet fjorårets direkte-belyste panel til fordel for en slags dobbel kant-belyst løsning. 

Fargene på XD93 er rett og slett meget gode. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony på sin side hevder at denne løsningen skal gi minst like godt bilde som det direktebelyste panelet. Vi kan ikke si oss helt enige i det. 

Dog skal det sies at til kant-belyst TV å være, er denne det beste vi har sett. Med god margin. Lysstyrken i seg selv er det lite å utsette på, hvor HDR-innhold virker like overbevisende og slående som på den direktebelyste Samsung-TV-en vi har ved siden av. 

Sortnivået er ikke like rått som på DX900, men er langt i fra dårlig heller. Vi må nesten si at dette nok er fullt på høyde med X93, men det er antall soner som belyser panelet som er problemet. 

Skjermen har langt færre soner enn for eksempel DX900, som er den ledende på dette området om dagen. Resultatet er at XD93 sliter litt med såkalt «clouding» når lyse små objekter vises mot en mørk bakgrunn. Vi vil ikke si at det er elendig, på ingen måte, men sammenlignet med andre toppmodeller er dette et lite steg tilbake. 

Sortnivået til den kant-belyste TV-en er det lite å si på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For ellers serverer XD93 en bildekvalitet som er helt topp. Gode og riktige farger, kombineres med godt sortnivå. Samtidig må vi slå et slag for Sonys bevegelsesteknologi, som gjør at du får en skarphet ved raske bevegelser som få andre kan slå. 

Kurant som spillskjerm

De gode egenskapene med bevegelsene i bildet nyter du dessuten godt av dersom du vil bruke skjermen som spill-skjerm mot for eksempel konsollen din. 

I standardmodus er ikke inputlagen spesielt overbevisende, der våre målinger viser at skjermen ved 1080p-oppløsning ligger rundt 60 millisekunder. 

Ved å aktivere spill-modusen blir dog resultatet en helt annen. Da viser testutstyret vårt at inputlagen faller til rundt 18 millisekunder, hvilket er et par hakk bedre enn hva tilfellet var med fjorårets X93-modell. 

Lyden har slanket seg – mye

En av tingene som var virkelig bra med X93 var lydkvaliteten den produserte. Det samme kan vi ikke si om XD93. Årsaken er naturlig nok at XD93 ikke har de store høyttalerne på siden, og som et resultat av det er lyden lang mer spe. 

Likevel er den ikke dårlig. Vi vil vel påstå at den minst er på høyde med de fleste flatskjermer, hvor spesielt mellomtonene er bestemt og kraftig. Bassen er dog svært sjenert. 

Alt i alt må vi si at vi heller tar den slanke løsningen fremover høyttaler-løsningen til X93, og som alltid vil du koble til et eksternt lydanlegg for å få det meste ut av filmkvelden.

Konklusjon

Sony dropper i år et direktebelyst panel på sin nye toppmodell, XD93. Modellen har i stedet fått et system med en dobbel kantbelysning, som selskapet selv hevder at skal være fullt på høyde med fjorårets X93-modell

Vi må jo si at vi jevnt over lar oss imponere over hvordan løsningen fungerer i praksis. Nok en gang viser Sony at de mestrer farger og sortnivå – riktignok etter at du har tatt deg bryet med å justere bildet. Her yter XD93 fullt på høyde med sin forgjenger, og er samtidig en mester på bevegelse. Dette er også en skjerm for deg som liker å spille konsoll på TV-en, ved at den byr på lav inputlag. 

Likevel er ikke alt like bra. Den nye belysningen har lokal dimming av bildet, men sonene er få sammenlignet med de beste på markedet. Det resulterer i litt problemer med «clouding» sammenlignet med for eksempel DX900 ,som er den beste LCD-skjermen på markedet per dags dato. 

Samtidig er fortsatt ikke Android-plattformen like moden og velutviklet som andre konkurrenters alternativer. Det hender fortsatt at skjermen småfryser og tuller det til når du skal starte apper. Selv om vi ser et stort potensiale i Android, må noen brette opp ermene og gjøre en real jobb før opplevelsen kommer helt i havn. 

Sony KD-65XD9305

Imponerende fargegjengivelse

Sony KD-65XD9305

Dette er en fullblods LCD som blant annet byr på en dobbel kant-belysning. Resultatet er en TV som briljere på farger og sortnivå, men som har sine problemer med «clouding».

En ting som dog er en overraskelse på denne skjermen er utseendet. Her har Sony tatt grep kontra sin X93-modell, hvor DX93 nå har et langt slankere utseende – mye takket være det nye, doble baklyset. I tillegg er foten viet en del endringer, og har nå blant annet en smart løsning som lar deg skjule ledninger inne i foten, slik at det blir ryddig på baksiden av skjermen. Ønsker du å henge opp skjermen følger det dessuten med et originalt veggfeste i esken. 

Alt i alt gjør ikke XD93 seg bort på noe som helst vis. Snarere tvert i mot så viser Sony at kantlys faktisk kan gi deg overraskende god bildekvalitet, selv om den ikke er perfekt. Dog mangler det litt på brukeropplevelsen før den når helt til topps på karakter-stigen.

Alternativer

Skal du ha deg det beste av det beste innen LCD akkurat nå, vil vi anbefale deg å ta en kikk på Panasonics nye toppmodell, DX900. Dette er en råtass av en skjerm som har et sortnivå som ingen andre kan matche i skrivende stund. Dog må du belage deg på å punge ut så det svir.  

Er du på jakt etter noe enda tynnere og nettere, lager Sony verdens tynneste LCD-TV. Denne modellen, X90, er en TV som først og fremst byr på skyhøy WAF-faktor, men som også har en god bildekvalitet. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen