Sony KD-65XD9305

Test Sony KD-65XD9305

Sony KD-65XD9305 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Sony sier de har klart å lage en syltynn TV uten kompromisser

Men klarer de å kombinere tynn skjerm med bra baklys?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Svært varierende bildemoduser

Sony har ikke spart på antall bildemoduser du har å velge i fra fabrikk – noen langt bedre enn andre. 

Vi tar frem kalibreringsutstyret, og ikke helt uventet så byr både Dynamisk og Standard på en hvitbalanse som heller kraftig mot blått. Dette er en trend vi ser på nesten alle skjermer vi tester, og grunnen er at blåstikket skiller seg bedre ut i blant annet butikkhyllene. Samtidig er spesielt lys og kontrast på Dynamisk blåst helt ut av proporsjoner. 

Ergo må du velge noe annet enn disse om du ikke vil inn i menyene for å justere bildet selv. Og det beste valget etter vår mening er Kino-modusene. Disse gir deg farger som er bedre og mer presise, samt at lys og kontrast ikke er fullt så på bærtur. Likevel er ikke fargene helt på stell her heller, hvor hvitbalansen heller svakt mot rødt. At bildet blir litt varmt er bedre enn blåstikk etter vår mening, men skjermen har altså litt å gå på.  

Her kan du se forskjellene på fargene før og etter kalibrering.

Vi tar derfor fatt på kalibreringen. Vi velger Kino Proff som utgangspunkt for våre justeringer, og det første vi gjør er å justere lys og kontrast slik at gamma-kurven lander rundt 2.22. Her trenger vi ikke gjøre annet enn å øke gamma-verdien i menyen før resultatet er overraskende godt. 

Så tar vi fatt på hvitbalansen. Her starter vi først med en topunktsjustering, og resultatet av dette blir såpass bra at vi lar det bli med dette. En rask sjekk viser at gråtonene er helt på stell, og det samme må vi si om fargene. Disse er akkurat så presise som vi forventer av en TV i denne prisklassen. 

Hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke kan du se nederst på denne siden. 

Ny bakbelysning

XD93 er langt tynnere enn sin forgjenger, og det grunnet at Sony nå har skrotet fjorårets direkte-belyste panel til fordel for en slags dobbel kant-belyst løsning. 

Fargene på XD93 er rett og slett meget gode. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony på sin side hevder at denne løsningen skal gi minst like godt bilde som det direktebelyste panelet. Vi kan ikke si oss helt enige i det. 

Dog skal det sies at til kant-belyst TV å være, er denne det beste vi har sett. Med god margin. Lysstyrken i seg selv er det lite å utsette på, hvor HDR-innhold virker like overbevisende og slående som på den direktebelyste Samsung-TV-en vi har ved siden av. 

Sortnivået er ikke like rått som på DX900, men er langt i fra dårlig heller. Vi må nesten si at dette nok er fullt på høyde med X93, men det er antall soner som belyser panelet som er problemet. 

Skjermen har langt færre soner enn for eksempel DX900, som er den ledende på dette området om dagen. Resultatet er at XD93 sliter litt med såkalt «clouding» når lyse små objekter vises mot en mørk bakgrunn. Vi vil ikke si at det er elendig, på ingen måte, men sammenlignet med andre toppmodeller er dette et lite steg tilbake. 

Sortnivået til den kant-belyste TV-en er det lite å si på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For ellers serverer XD93 en bildekvalitet som er helt topp. Gode og riktige farger, kombineres med godt sortnivå. Samtidig må vi slå et slag for Sonys bevegelsesteknologi, som gjør at du får en skarphet ved raske bevegelser som få andre kan slå. 

Kurant som spillskjerm

De gode egenskapene med bevegelsene i bildet nyter du dessuten godt av dersom du vil bruke skjermen som spill-skjerm mot for eksempel konsollen din. 

I standardmodus er ikke inputlagen spesielt overbevisende, der våre målinger viser at skjermen ved 1080p-oppløsning ligger rundt 60 millisekunder. 

Ved å aktivere spill-modusen blir dog resultatet en helt annen. Da viser testutstyret vårt at inputlagen faller til rundt 18 millisekunder, hvilket er et par hakk bedre enn hva tilfellet var med fjorårets X93-modell. 

Lyden har slanket seg – mye

En av tingene som var virkelig bra med X93 var lydkvaliteten den produserte. Det samme kan vi ikke si om XD93. Årsaken er naturlig nok at XD93 ikke har de store høyttalerne på siden, og som et resultat av det er lyden lang mer spe. 

Likevel er den ikke dårlig. Vi vil vel påstå at den minst er på høyde med de fleste flatskjermer, hvor spesielt mellomtonene er bestemt og kraftig. Bassen er dog svært sjenert. 

Alt i alt må vi si at vi heller tar den slanke løsningen fremover høyttaler-løsningen til X93, og som alltid vil du koble til et eksternt lydanlegg for å få det meste ut av filmkvelden.

Bli med til den siste siden der vi gir vår konklusjon »

Våre bildeinnstillinger

Bildeinnstillinger (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bildeinnstillinger (Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bildeinnstillinger (Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bildeinnstillinger (Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bildeinnstillinger (Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bildeinnstillinger (Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen