Sony KD-65XD9305

Test Sony KD-65XD9305

Sony KD-65XD9305 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Sony sier de har klart å lage en syltynn TV uten kompromisser

Men klarer de å kombinere tynn skjerm med bra baklys?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nå er de fleste TV-produsentene på vei med nye flaggskip til butikkhyllene. I år er det HDR som står i fokus, en teknologi som sammen med 4K-oppløsningen gir deg det beste bildet i skrivende stund.

Den første toppmodellen som fant veien til vår testbenk i år var Panasonics nye råtass av en LCD, DX900. Denne TV-en viste seg å være det råeste vi har testet av nettopp LCD-skjermer, med blant annet det beste sortnivået vi har sett fra denne teknologien.

Sony KD-65XD9305

Imponerende fargegjengivelse

Sony KD-65XD9305

Dette er en fullblods LCD som blant annet byr på en dobbel kant-belysning. Resultatet er en TV som briljere på farger og sortnivå, men som har sine problemer med «clouding».

I andre enden av bokseringen har nå Sonys flunkende nye toppmodell funnet veien. KD-65XD9305 skal føre arven videre fra fjorårets X93-modell – som viste seg å tilby bildekvalitet av ypperste klasse.

Ser vi raskt på prislappen, koster modellen deg 35 000 kroner i skrivende stund. Dette er omlag der fjorårets modell la seg i pris, og sammenlignet med DX900 er XD93 omtrent 20 000 kroner billigere.

Gjør ikke skam på stuen din

Fjorårets toppmodell fra Sony hadde et enkelt, men ryddig og stilfullt utseende. Årets modell har flere av de samme trekkene som sin forgjenger, som i seg selv ikke er noe negativt.

Vi har nemlig sansen for måten Sony designer TV-en sine, hvor fronten av skjermen ikke har noen ramme som stikker ut på sidene av selve skjermen. Dette gir et stilfullt og enkelt utseende, og materialvalgene gjør at kvaliteten bokstavelig talt er til å ta og føle på.

Rammene er smale, og har en kledelig champagne-farget rand i midten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den utvendige rammen er i sort metall, og i midten av denne er det en tynn champagne-farget stripe som setter prikken over i-en på det hele. XD93 har dessuten kvittet seg med de store høyttalerne som X93 hadde, hvilket har gjort den betydelig slankere. 

Foten er kanskje det som skiller seg mest ut fra fjorårets modell. I stedet for smale bein, er det nå en massiv plate som utgjør foten på XD93. Denne plasseres midt under skjermen, og har en overflate i børstet aluminium.

I tillegg til å holde den store skjermen stabilt på stereobenken din, har denne foten også en annen misjon. Den kan nemlig deles, slik at du kan legge hordene med kabler skjult fra starten av foten og videre bak et plastdeksel opp til tilkoblingene på skjermen. 

Baksiden av foten lar deg tre kabler gjennom den. Her er bakdekslene på selve TV-en tatt av. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne løsningen har vi sansen for. Men vi stiller oss likevel litt undrende til hvorfor noen av tilkoblingene, som for eksempel HDMI 1, USB-ene, LAN-porten og den optiske lydutgangen, er plassert for seg selv med et eget deksel som ikke går via foten.

Det følger med et eget veggfeste om du vil henge skjermen på veggen. Dette er enkelt å montere, og er av typen som fester skjermen så tett på veggen som overhodet mulig.  

Android – fortsatt TV-ens lille akilleshæl

Sony tok i bruk Android som sin plattform på fjorårets modell. Den gang var den ikke imponerende, og fortsatt er det en vei å gå før man er helt i mål. 

Når vi pakker ut TV-en melder behovet seg for å oppdatere programvaren. Det er jo i seg selv ikke noe stort problem. Men, det som virkelig er et problem er ustabiliteten til plattformen.  

Etter å ha oppdatert skjermen og startet den på nytt, prøver vi blant annet å starte opp Netflix-appen. Og her starter problemene. Appen fryser sporadisk når vi taster inn brukernavn og passord, og når vi omsider får logget oss inn, restarter skjermen plutselig. 

Android er grei og oversiktlig, men sliter fortsatt med stabiliteten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Til skjermens forsvar så skjer dette kun i starten, og etter å ha fjernet Netflix-appen og lastet den inn på nytt fra app-markedet til Sony, fungerte løsningen bedre. Men likevel burde jo ikke dette vært noe problem fra begynnelsen. 

Likevel opplever vi stadig at operativsystemet får hikke, hvor skjermen fryser i korte øyeblikk. Dette gjelder først og fremst apper og andre interaktive løsninger. Når du bruker skjermen mot en dekoder er ting stabilt. Ergo har Android blitt noe bedre siden vårt forrige møte, men fortsatt er småfeilene en liten plage. 

Ny fjernkontroll

Til å navigere deg rundt i menyene har Sony laget en ny fjernkontroll til årets modell. Den er riktignok en tradisjonell kontroll med en rekke knapper, uten pekefunksjon eller tilsvarende muligheter, men til gjengjeld har Sony løst et problem:

Fjernkontrollen er kanskje ikke slående sexy, men er god i bruk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For undertegnede som har småbarn i hus, har en rekke fjernkontroller blitt sølt på opp igjennom tiden, noe som betyr trege knapper som bidrar til stor irritasjon. Dette blir neppe noe stort problem med den nye kontrollen til XD93. Den er nemlig belagt med et slags gummibelegg, som i tillegg tetter rundt knappene, slik at eventuelle væsker som saft eller cola ikke får sjansen til å gjøre sitt inntog. 

Samtidig har undersiden et mønster som etterligner skinn. Og selv om det er laget i plast, gir denne løsningen et bedre inntrykk enn om det kun hadde vært en ren plastoverflate. Det eneste vi dog har å utsette på kontrollen er at knappene blir noe mer harde å trykke på, selv om responsen i seg selv er helt på nivå med det aller meste. 

Bli med til neste side der vi ser nærmere på bildekvaliteten »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen