Vi tester Sonys nye OLED-modell

Test Sony KD-65AF8

Vi tester Sonys nye OLED-modell (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Vi tester Sonys nye OLED-TV

Magisk på enkelte ting. 

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony valgte i fjor å gå for OLED-teknologien i sin nye toppmodell.

Resultatet var en av de beste TV-ene som kom ut i butikkhyllene i fjor – hvor designen var en av faktorene som skilte modellen fra resten av hurven. 

Nå har den gode A1-modellen fått en «lillebror» i form av en flunkende ny variant med navnet AF8. Som på papiret har arvet det aller meste av styrkene til A1 – i en mer tradisjonell innpakning. 

Sony KD-65AF8, som er det tekniske navnet, har nå funnet veien til vår testlab. Vi har tatt en grundig kikk på hvor godt denne modellen står seg sammenlignet med Samsungs' Q9FN og Philips' 873-OLED – de to beste TV-ene som har vært inne til test hos oss.  

Klart slektskap til A1

Foten er eneste som skiller denne TV-en fra å stå rett på bordet. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony har tenkt mye i de samme banene som da de designet A1. Også AF8 fremstår som en hel og ren overflate, hvor selve skjermen nesten står helt nede på bordet. Avstanden er kun de få millimeterne som foten bygger. 

Det betyr at du får en meget ren og enkel TV å se på, der heller ikke foten gjør noe stort nummer ut av seg. 

Sony har ikke klinket til med spesielt eksklusive byggematerialer i denne skjermen, som vi ofte finner i såpass dyre TV-er, men finishen ser likevel grei ut på fremsiden såfremt du ikke tar på selve skjermen. Først da merker du at det er plast du tar i. 

AF8 har enkle og rene rammer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Baksiden er også ganske nøytral, hvor du gjemmer kabler under flere deksler som klipses på etter at «kabelsalaten» er koblet til. Her må vi si at Samsung sin løsning med signal- og strømkabel i en og samme kabel er et par hakk hvassere – hvor du kan gjemme alle kabler og andre enheter i for eksempel et skap. 

Party-trikset til denne skjermen er at den, i kjent OLED-stil, er meget tynn ut mot kantene. Det gjør noe med inntrykket av skjermen, selv om den naturlig nok eser ut når du beveger deg inn mot midten av baksiden, hvor all styringselektronikk og tilkoblinger er plassert. 

Android har blitt bedre

Android-plattformen er stadig på vei i riktig retning. Slik ser menyen ut før du begynner å legge til enheter og apper. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du skal bruke denne TV-en er det Android-plattformen som møter deg. Og dette systemet blir stadig mer utviklet og velfungerende – noe som ikke alltid har vært tilfelle. 

Likevel er det fortsatt et stykk å gå før systemet er på høyde med de bransjeledende variantene fra Samsung (Tizen) og LG (WebOS) – etter vår mening. 

Selv om du stadig sjeldnere opplever at apper og avspillinger stopper eller ikke fungerer overhodet, er det fortsatt sånn at TV-en får litt småhikke innimellom. Samtidig så er det en litt mer tung og uoversiktlig meny som møter deg, selv om også den har fått noen gode justeringer i løpet av årene. 

Fjernkontrollen er traust å se på, men får jobben gjort. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mens plattformene til LG og Samsung har menygrafikk som legger seg på den nederste delen av bildet, kjører Android en løsning hvor du kan skimte hva du ser på i bakgrunnen – når du trykker på Home-knappen. 

Standardmodusen gir deg alt annet enn en riktig hvitbalanse. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig så er det noe med at du først må bla deg opp eller ned før du finner hovedemnet du leter etter, for så å bla deg videre sideveis, som gjør opplevelsen litt mindre intuitiv. 

Cinema Pro er den meste modusen for deg som ikke vil justere noe. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Android-plattformen er ventet å få en oppgradering til versjon 8.0 etter hvert, og det blir spennende å se hvordan endringene slår ut. Enn så lenge henger fortsatt ikke plattformen helt med de aller beste. 

Én modus peker seg positivt ut

Blant TV-ens moduser er det som vanlig tydelig at du må velge riktig for å få det best mulige bildet. 

Om vi starter med Standard-modusen, så er denne, som vanlig, ikke noe du bør satse på. I kjent stil trekkes fargene veldig mot blått, samtidig som lyset i skjermen er langt fra riktig. Resultatet er at du sitter igjen med et bilde med et kraftig blåstikk som samtidig er plaget med alt for mye lys. 

Cinema Pro er den modusen som gir deg det beste bildet uten å kalibrere skjermen, hvor fargene er langt på vei riktige, og lyset er roet ned til et bedre nivå. 

Fortsatt er det litt å hente på både fargene og lyset, hvor spesielt sistnevnte gir deg en gamma-kurve som er litt for lav over hele fjøla. 

Prima bildekvalitet

Før du kan få det best mulige ut av denne skjermen, burde du altså ta en runde med justeringer.

Hvilke justeringer vi kom frem til finner du i bildekarusellen nederst i denne artikkelen. 

Cinema Pro er den meste modusen for deg som ikke vil justere noe. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi starter med å justere slik at lys og kontrast gir en jevn og riktig gamma-kurve. Etter litt frem og tilbake får vi et resultat som er en så dyr TV verdig. Skjermen har en jevn og fin gråskala, spesielt etter at vi har tatt tak i hvitbalansen. 

Om vi skal sette fingeren på noe så er det at presisjonen mellom 10 og 30 prosent grått ikke er så super som den kunne vært, men likevel langt bedre enn mange andre OLED-skjermer vi har testet tidligere. 

Hvitbalansen treffer meget godt, selv om vi hadde ønsket å se noen av fargene ha litt mer presisjon. Både grønt, cyan og magenta har et par steg å gå før de er like gode og presise som det vi fikk til med Samsungs nyeste toppmodell. 

Sortnivået er akkurat så prima som det skal være på en OLED-TV. Detaljene i mørkere detaljer henger imidlertid ikke alltid helt med, hvor det ofte ender opp som en helt sort flate. Likevel tas det steg i riktig retning med AF8, og den er like god på dette området som Philips' 873. 

Det rå sortnivået forplanter seg også i bildet generelt, med en solid fargegjengivelse, spesielt når du kjører innenfor en normal lysstyrke. Med HDR-innhold på menyen er fortsatt bildet godt, men det parkeres av Samsung sin Q9FN på akkurat dette. Men det gjør også alle andre TV-er vi har testet.

Målingene viser at AF8 tyner ut rundt 650 nits i et 10-prosent-vindu, hvilket ikke er dårlig til en OLED å være, men langt unna Q9FN, som gir rett under 2000 nits på tilsvarende måling. 

Sony AF8 har solid fargegjengivelse og gnistrende sortnivå. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På bevegelse er Sony en sann mester. Flyten i bildet er meget bra, og skarpheten selv i hurtige bevegelser er helt strålende. Dette er det beste vi har sett fra en OLED, også sammenlignet med Philips' nye modell – selv om denne også er meget habil på dette området. 

Også når du ser på innhold i lavere oppløsning briljerer Sonys X1-prosessor, med en kvalitet som er flere knepp hvassere enn utgangspunktet. 

Skal vi sette fingeren på noe må det være at den er helt grei på gjenskinn, men ikke på langt nær like god som Q9FN. Sistnevnte viser seg å være spesielt god, og vi ser flere forstyrrende detaljer i bildet fra Sony – selv om heller ikke denne er veldig dårlig sammenlignet med billigere TV-er. 

HDR gir bra dynamisk kontrast, selv om OLEDen ikke klarer å tukte QLED på lysstyrke. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Styr unna om du skal spille

OLED-teknologien skal i teorien være meget godt egnet for å spille spill. Men denne skjermen fra Sony viser seg å ikke være i nærheten av de beste skjermene på markedet. 

Bruker du Standard-modusen så viser måleutstyret vårt at skjermen ligger mellom 108 og 110 millisekunder inputlag ved en oppløsning på 1080p. Det er nærmest for en evighet å regne om du er en av mange som spiller mye. 

Du må inn i menyen og aktivere spillmodusen for å bedre resultatet en god del. Men fortsatt stopper måleren opp rundt 50 millisekunder, hvilket ikke er i nærheten av hva for eksempel Samsungs Q9FN klarte. Den ga oss 15 millisekunder da den var inne til test. 

OLED-teknologien gjør skjermen langt tynnere enn finger i ytterkantene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lyden er god

En av tingene som særpreget storebror A1 var lyden – og ikke minst hvordan den blir til. Her brukte Sony hele skjermen som element for de lyse tonene, mens de dypere toneleiene ble håndtert av et basselement plassert i foten. 

Denne spesielle funksjonen har også AF8 arvet. Og det betyr at du får habil TV-lyd ut av det hele. Du får ganske god oppløsning i lyden, samt at spesielt de skarpere tonene kommer tydelig og godt frem. 

Bassen er dog ikke like kraftfull, så fortsatt må du belage deg på å anskaffe eller koble til et ekstern anlegg for å sette farge på filmkvelden. 

Oppsummering

Vi hadde stor sans for forgjengeren Sony A1, og heller ikke AF8 gjør seg bort. Dette er en TV som i utgangspunktet ble annonsert under årets CES-messe som en slags lillebror, men som per i dag faktisk ligger en del tusenlapper over A1 i pris. Så du betaler mer for en omtrent identisk TV om vi ser bort fra designen – som vi syns er enda et hakk hvassere hos nettopp A1. 

Sony AF8 er et anbefalt produkt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det du først og fremst får om du kjøper deg en Sony AF8 er en meget god og gjennomført OLED når det kommer til bildekvalitet. Her vil vi si at skjermen er fullt på høyde med for eksempel Philips' 873 – selv om denne modellen kan skilte med andre ting som hyggeligere pris og Ambilight. 

Sortnivået og fargene er det lite å utsette på. Riktignok må du gjøre noen nødvendig justeringer før alt er på stell, men etter det får du jevnt et meget balansert og korrekt bilde der farger og lys jobber godt sammen. 

Kun når du skal blåse på med masse lysstyrke må denne skjermen legge ned våpnene versus Samsung sin nye toppmodell, som klemmer ut neste tre ganger så mye lysstyrke i toppen av registeret. 

Alt i alt er dette en meget god TV, og det er på ingen måte noe problem å anbefale deg denne skjermen fra Sony. 

Alternativer

Samsung QE65Q9FN

Best på nesten alt

Samsung QE65Q9FN

Skal du først legge nærmere 40 000 kroner i en TV, vil denne nye toppmodellen fra Samsung gi deg mange gode TV-stunder. Med denne modellen har den koreanske giganten klart det mesterstykket å gjøre LCD-teknologien til en skikkelig utfordrer til OLED-skjermene, med et sortnivå som nærmer seg sistnevnte med stormskritt. 

Samtidig er dette en skjerm som har en meget brukervennlig programvare, og som har mye hendig automatikk. For eksempel kan du koble til en Apple TV og bruke TV-ens fjernkontroll til å betjene boksen fra Apple. 

TV-en trenger kun én kabel som sender både signal og strøm opp til selve skjermen, mens resten av teknologien er plassert i en ekstern enhet. Samtidig kan du bruke mobilen til å ta bilde av veggen bak TV-en, slik at du kan replisere denne på selve skjermen også når du ikke ser TV. 

Philips 65POS873

Konge-TV til prisen

Philips 65POS873

Philips kom tilbake i manesjen med et brak i 2016 – takket være OLED-teknologi fra LG. Philips viser at de har stålkontroll på bildebehandling, og selskapets nyeste modell har P5-prosessoren til selskapet – og denne har visst seg å kunne måle krefter med resten av produsentene. 

Her får du en bildekvalitet du ikke finner maken til om du tar med prisen du betaler. I skrivende stund får du et eksemplar til under 26 000 kroner, og til prisen får du en meget god OLED-TV på 65 tommer som i tillegg kan friste med selskapets patenterte Ambilight-teknologi. 

Dette er en teknologi som gir deg en unik TV-opplevelse, hvor øyet får en mer avslappet kveld foran skjermen. 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Våre bildeinnstillinger for Sony AF8

Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)
Bilde-innstillinger (Foto:  Ole Henrik Johansen / Tek.no)

8.5/10
Meget bra

Sony Bravia KD-65AF8

Fordeler

 • Stilren design
 • Et sortnivå kun OLED kan gi
 • Meget god på bevegelser
 • Presis farger etter kalibrering
 • Oppskalerer meget bra

Ting å tenke på

 • Høy inputlag
 • Ikke aller best på refleksjoner
 • Sliter noe med detaljer i sorte partier
 • Er i øyeblikket dyrere enn sin storebror

Detaljer

 • Bildekvalitet
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Lydkvalitet
 • Tilkoblinger

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen