TEST: Sony KD-55X8505C

Test Sony KD-55X8505C

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Sonys nye 4K-TV er en av de beste vi har testet

Byr på rå skarphet og god oppskalering.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I år satses det for fullt på 4K-TV-er i butikkhyllene, og produsentene begynner å tilby modeller som er rimeligere. Det betyr at teknologien som for et par år siden var forbeholdt toppmodellene, nå finner veien til langt flere serier. 

En av produsentene som gjorde det meget hvast med sin 4K-modell i 2014 var Sony, som med sin S9005 hadde blant de aller beste TV-ene du kunne kjøpe. 

Nå er de på krigsstien igjen med en ny og spennende modell i X85-serien. Dette er en TV som på papiret har arvet mye av teknologien fra fjorårets toppmodell, og som samtidig har fått et helt nytt brikkesett under panseret – til en langt hyggeligere pris. Vi har tatt en nærmere kikk på Sony KD-55X8505C. 

Ingen geitebukk 

Foten er enkel og minimalistisk.
Foten er enkel og minimalistisk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken er det en anonym og ren modell som møter oss. 

Rammene er i sort metall, og er helt flate og lineære, uten verken noen ekstra bøyer eller glass. Her er det rent og enkelt som står på agendaen. Modellen har tynne rammer som på ingen måte tar vekk noe oppmerksomhet fra selve bildet på skjermen. Byggekvaliteten er det lite å si på her, TV-en fremstår som meget velbygget.

Det eneste som skiller seg ut litt på rammen er en opplyst Sony-logo i underkant av panelet. De rene linjene faller i smak i vår bok.  

Mye av det samme kan vi også si om foten, som følger den samme trenden vi har sett mange andre produsenter bruke de siste månedene. Det er nemlig en bøyd skinne som har fått jobben som fot, og det gjør den godt. TV-en står stødig og foten gir den ellers anonyme designen en liten piff. 

Android-menyene er satt opp i rekker etter kategorier.
Android-menyene er satt opp i rekker etter kategorier. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Android hever brukeropplevelsen

En annen trend blant årets TV-produsenter er et bedre og enklere brukergrensesnitt. Her hadde Sony en PlayStation-preget meny på sine eldre modeller, men i år har de snudd seg rundt etter noe nytt. 

På årets modeller finner vi nemlig en Android-plattform, noe vi aller best kjenner fra mobilverden. Med dette grensesnittet ruster Sony seg til kamp mot Samsungs Tizen, Panasonics Firefox OS og ikke minst LGs WebOS

Etter å ha brukt dette systemet over en periode må vi at Sony har gjort et godt valg i å ta Android inn i varmen. Grensesnittet er enkelt å finne frem i, og det hele er bygget opp på samme måte som for eksempel Netflix, der kategorier legges på en og samme linje, slik at du blar deg sideveis når du finner det du er på jakt etter vertikalt. 

Skal vi sette fingeren på noe så må det bli at denne måten å løse menyen på gjør at du må trykke en del mer for å komme dit du ønsker deg, men likevel er dette en forbedring fra hva som var tilfellet med det gamle systemet til Sony, og samtidig er det også med apper og funksjoner å velge i. 

Disse to fjernkontrollene følger med i esken.
Disse to fjernkontrollene følger med i esken. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ingen pekekontroll

En av tingene vi liker spesielt godt med TV-er fra både Samsung og LG, er at de begge leverer med en pekekontroll sammen med TV-ene sine. Det gjør jobben langt enklere når du skal navigere deg rundt i menyene på skjermen. 

Sony har ingen pekekontroll, men har valgt en litt annen vri på sin «interaktive»-kontroll. I likhet med Panasonic har nemlig den japanske giganten valgt å bruke en pekeplate på kontrollen sin, og denne må vi si er et hakk hvassere i bruk enn kontrollen til Panasonic. 

Dog, holder vi fortsatt en liten knapp på pekekontrollene fra Samsung og LG, som begge er hakket bedre å bruke, selv om Sonys løsning også gjør at jobben med å slynge seg rundt i menyene blir langt enklere enn med en tradisjonell kontroll. 

Fargene på standard gir deg et kaldt bilde.
Fargene på standard gir deg et kaldt bilde. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mange moduser å velge blant

Fra fabrikk har du rikelig med bildemoduser å velge mellom når du pakker ut TV-en for første gang. Og det viser seg at noen er langt bedre enn andre.  

Ser vi nærmere på moduser som spesielt Standard og Dynamisk, har disse en hvitbalanse som bærer klare preg av å være for kalde, med andre ord er blått altfor dominerende. Samtidig er ikke lyset riktig. Både kontrast og lysstyrke er skrudd opp til et nivå som får bildene til å bli alt annet enn bra. 

Ferdig kalibrert er fargene meget bra.
Ferdig kalibrert er fargene meget bra. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel finnes det også mange moduser som treffer godt. Spesielt er Kino-modusene meget bra, og her er farger og hvitbalanse langt mer riktig, samtidig som også lysstyrke og kontrast henger mer på greip. Er du sportsinteressert finnes det også en egen modus for dette, som ikke er fullt så ille når det kommer til farger som for eksempel Standard. 

Vil du ha best mulig bildekvalitet må du belage deg på å gjøre noen små endinger i menyene. Nederst finner du våre innstillinger.

Knakende god på farger

Vi tar utgangspunkt i modusen Kino Proff når vi fortsetter med justeringen av bildet, og det første som må gjøres er å dempe lysstyrken og kontrasten noe for å få en gammakurve som er riktig. Deretter tar vi fatt på hvitbalansen, og det skal vise seg at det ikke trengs så store endringer før både gråskalaen og fargene stemmer ganske så bra. 

Fargene er nemlig en av de største styrkene til X85, som både er meget riktige men også livlige og naturlige å se på. Samtidig er TV-en en sann mester til å ta seg av bevegelse, og det er svært lite grums å spore i bildet selv ved raske panoreringer. 

En mester til å oppskalere

Sony har utviklet et nytt prosessor til mange av årets nye TV-modeller, X1, som også er å finne i denne modellen. Og vi må si denne gjør en meget god jobb når det kommer til å ta seg av bildebehandlingen.

Spesielt bra er denne TV-en til å oppskalere lavere oppløsninger enn 4K, og selv lavoppløste YouTube-klipp blir milevis bedre enn utgangspunktet. Bildene blir både skarpere og inneholder imponerende lite støy i detaljene.

Bildeinnstillingene finner du under Visning i menyene.
Bildeinnstillingene finner du under Visning i menyene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Herlig sortnivå til prisen 

Denne TV-en er altså meget habil på farger og bevegelse, og når det kommer til sortnivå henger den også godt med på notene. 

Baklyset er jevnt og godt fordelt, men likevel mangler det lille ekstra før X85 er like godt som for eksempel 9005-modellen fra Samsung. Dog er det svært lite som skiller, og X85 gjør en meget god jobb med å gjengi detaljene i mørke scener. 

En ting vi dog må påpeke er gjenskinn. X85 har en forholdsvis blank skjerm som igjen gjør at den reflekterer en god del av lyset fra omgivelsene. 

Egner seg godt til spilling

Mange liker å bruke TV-en som monitor til både konsoller og PC, og en av tingene som er kjekt å vite er hvordan skjermen klarer seg når det kommer til inputlag. Med andre ord, hvor lang tid tar det fra beskjeden om en endring er sent til TV faktisk har reagert. 

Først setter vi TV-en i Standard-modus og kobler til måleutstyret. Resultatet er langt fra imponerende, hvor tallene viser at det går rundt 70 millisekunder før skjermen har reagert. 

Dog finnes det en egen modus som heter nettopp Spill, og setter vi TV-en i denne endrer alt seg. Da kuttes alt av funksjoner som påvirker inputlagen, og resultatet er at du får en skjerm som har en lag på rundt 8,6 millisekunder. Noe som er blant det bedre vi har testet noen gang. 

Kjøp med eksternt lydanlegg

X85 er meget smekker og tynn, noe som gjør at det er liten plass til høyttalere. Og det bærer denne modellen preg av. Lydkvaliteten er nemlig nokså dårlig, der den blir både skjærende, spe og skarp om du skrur opp volumet for mye. 

Her anbefales, som på de fleste andre TV-er, å koble til et ekstern lydanlegg om du vil sikre god lyd. Denne TV-en har et godt bilde, men lyden bør du overlate å håndtere til et annet produkt. 

 

Konklusjon

Sony gjør mye riktig med sin nye X85-modell. Denne er blant de beste TV-ene vi har testet hittil, og kun et par svakheter forhindrer den fra å få full score.  

Utseendemessig er dette en TV som faller i smak hos oss, der Sony har fokusert på å lage en TV som gjør minst mulig ut av seg i stuen din, der rammene er syltynne og enkle, men fortsatt gir en god kvalitetsfølelse og lyser av robusthet. Det som setter prikken over i-en er foten på denne modellen, som også er minimalistisk. 

Sony har satset på Android som brukerplattform i årets modeller, og vi må si at dette bidrar til å gjøre denne TV-en til en bedre konkurrent mot andre løsninger som Tizen, Firefox OS eller WebOS. Det eneste vi kan sette fingeren på er at du må trykke en del mer for å komme deg rundt i menyene enn med enkelte andre løsninger, men det blir bare en bagatell i det store bildet. 

X8505C fortjener et Anbefalt-stempel i vår bok.
X8505C fortjener et Anbefalt-stempel i vår bok. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selskapet legger ved en ekstra fjernkontroll i tillegg til den tradisjonelle kontrollen, og denne gjør det enklere å bruke skjermen interaktivt ved at den har en pekeplate du bruker til å stryke deg rundt i menyene. 

Bildemessig er dette en meget god TV på flere punkter. Blant annet er fargene meget habile etter at de er justert riktig, og det er heller ikke mye å utsette på bevegelse. Samtidig bidrar den nye prosessoren X1 til at skarpheten er helt rå, og ikke minst oppskalerer TV-en meget bra. 

TV-en har også et meget habilt sortnivå, selv om den må se seg knepent slått av konkurrenter som Samsung JS9005. Et problem er gjenskinn på denne TV-en, hvor den blanke overflaten har en tendens til å fange opp litt vel mye andre lyskilder i rommet. Samtidig har TV-en nokså dårlig lydkvalitet.   

Alt i alt er X85 en meget god TV som utmerker seg som bra på de aller fleste områder. Kun noen småting gjør at denne ikke tar steget hele veien til topps. Denne kan trygt anbefales. 

Alternativer

Er du på jakt etter en meget bra TV uten at prisen betyr noe, er Samsungs nye toppmodell noe du bør merke deg. JS9505 er er fyrverkeri av en TV som blant annet kan by på 10-bits fargerom og HDR-støtte. 

Klarer du deg med vanlig HD-oppløsning finnes det også meget gode alternativer til en billigere penger. LGs OLED-modell 55EC930V er et slik alternativ, hvor du får det råeste sortnivået som er å oppdrive på markedet til under 20 000 kroner. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen