HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip.

Test Sony FDR-X1000V og HDR AS200V

HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Sonys nye 4K-actionkamera puster GoPro i nakken

Vi har satt to nye Sony-modeller opp mot markedslederen. Les testen og sjekk videoene »

Sterke farger, gode kontraster

FDR-X1000V og HDR-AS200V er testet med automatisk hvitbalanse, punkt-eksponering avslått og uten noe eksponeringskompenasjon. Fargevalget på Sonyene var «Vivid», og på GoPro-en «GoPro Colors». På godt norsk betyr det at kameraene har selv valgt fargetemperatur; hvor lyst eller mørkt bildet er blitt er bestemt ut fra hele bildet, ikke bare et punkt i midten; og fargene er stilt inn med kameraenes egne innstillinger for sterke farger.

Sony FDR-X1000V vs. GoPro Hero 4 Black, 4K. Loangboard-kjørere: Alf Marius Foss Olsen, Kim M. Anderssen, Fredric Jacobsen

Det som kanskje merkes best er forskjellen i fargetemperatur, farger, eksponering (hvor lyst eller mørkt det er) og kontrastene. Sony har et mye kaldere fargestikk, på grensen til litt blålig, men sterkere farger og kontraster. Samtidig eksponerer kameraet for det meste bra, og vi er fornøyde med bildet. Til sammenligning legger GoPro seg mot litt varmere farger, og kontrastene er ikke like sterke. Som en følge av dette kommer det frem flere detaljer i skyggene hos GoPro, men hva som er å foretrekke av mer detaljer i skyggene eller sterkere kontrast blir nok en smak sak. Vi synes Sony jevnt over eksponerer bedre, men det kan være den høyere kontrasten som hjelper dem her.

Sony X1000V & AS200V vs GoPro Hero 4 Black, 1080 50p. Loangboard-kjørere: Alf Marius Foss Olsen, Kim M. Anderssen, Fredric Jacobsen.

Vi kan også se at tønnefortegningen (fish-eye effekten) er sterkere hos Sony. Det får ikke så mye å si på videoen her, da kameraet for det meste beveger seg rett frem, men hvis vi skal svirre litt rundt med det fra side til side kan man bli litt sjøsyk av det. 

GoPro til venstre, Sony til høyre. Sonys kameraer har større synsvinkel, men også mer tønnefortegning (fish-eye). Se for eksempel på det lyse treet til høyre i bildet.

Bedre komprimering, raskere lukkertid

sammenligning 2.
Høy bildefrekvens: Sony FDR-X1000V, 1080 100 fps oppe; GoPro Hero 4 Black, 1080 120 fps nede.

Sonys høyere bitrate kommer tydeligere frem når vi plukker stillbilder ut fra råfilene (eksportert til jpeg fra Permier Pro) og studerer dem under lupen. Her kan vi tydelig se at Sonys X1000V har mindre komprimeringsblokker enn GoPro i 4K-oppløsning, og er mye bedre når vi filmer i høy fps i full HD.

Den litt billigere AS200V kan ikke gjøre opptak i 4K, eller 100 fps i full HD. Toppen er full HD-oppløsning med en bildefrekvens på 50 fps (60 hvis vi bruker NTSC, men vi brukte kameraet i PAL). Her greier kameraet seg til gjengjeld godt, og det er svært lite som skiller AS200V og X1000V i denne oppløsningen.

Det ser også ut til at de nye kameraene fra Sony greiere å operere på raskere lukkertid enn GoPro, som i noen tilfeller gjør at Sony-kameraene gir skarpere bilder.

Alle disse stillbildene er hentet ut på på steder der kameraene er i høy bevegelse, så det er mye som skjer i bildet. Det er ekstra krevende for kameraene, men samtidig er det jo det de er laget for.

Konklusjon

HDR-AS200V og FDR-X1000V er to svært gode actionkameraer, men det er vanskelig å si om de er bedre eller dårligere enn hovedkonkurrent GoPro. Bildene blir litt skarpere, og det er litt mindre komprimeringsblokker, men dette merkes i grunn ikke så godt når vi ser på videoen. Med unntak av X1000V på høy bildefrekvens, der er den merkbart bedre. Den største forskjellen når det kommer til bildet er i grunn at Sonys større synsvinkel gir noe mer fish-eye. Noen liker de sterke fargene Sony-kameraene produserer, men de som synes det er litt vel mye, kan endre fargeinnstillingene til «Nøytral». De hardere kontrastene er derimot ikke så mye å gjøre med, der blir det en smak sak. Høyere kontrast eller mer detaljer i skyggene? Det ene er ikke mer riktig enn det andre. 

Med GPS-funksjonen kan du få opp fartsdata, og se hvor i løypa du er på filmen.
Med GPS-funksjonen kan du få opp fartsdata, og se hvor i løypa du er på filmen.

GPS-funksjonen er veldig morsom, og noe særlig de som driver med fartssport vil sette pris på. Det at du kan få fartsdata som grafikk på videoen kan være både morsomt og nyttig for mange. Den elektroniske bildestabiliseringen er også veldig fin å ha når kameraet står montert på noe som ikke absorberer støt så bra. Hadde vi i videoen over montert kameraene direkte på rullebrettene, ville vi fått sterke, raske vibrasjoner i bildet, og da ville bildestabiliseringen hjulpet.

Trenger du 4K eller høy bildefrekvens? Da er X1000V et godt valg. Er vanlig HD nok? I så fall er ikke AS200V et dårlig kamera. GPS-en er veldig fin å ha, og begge leverer utmerkede bilder, men ikke så mye bedre enn GoPro at de blir selvsagte valg. 

Sony ligger bakpå når det kommer til brukervennlighet, og det tar unødvendig lang tid å gjøre endringer både direkte på kameraet, og i appen. Hvis du er av typen som setter opp kameraet én gang og så er ferdig med det, så har ikke det så mye å si, men vi som endret oppløsning og bildefrekvens ofte, ble raskt lei av å bli sendt tilbake til start for hver endring. Her har Sony mye å lære av GoPros liste-menyer.

Det finnes flere actionkameraprodusenter enn bare Sony og GoPro, noen av dem kan du se i denne samletesten vi har gjort tidligere »

Gå til side

Sony X1000V

"Gir veldig gode bilder i 4K og med høy fps, men Sony må jobbe med brukervennligheten"

Fordeler

 • God videokvalitet, skarpe bilder
 • Sterke farger og gode kontraster
 • Høy bitrate gir lite komprimeringsblokker
 • Sterke farger og gode kontraster
 • GPS, NFC og Wi-Fi
 • Mulighet for å koble til fjernkontroll med skjerm
 • Tilgang til de fleste innstillingene gjennom appen
 • Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
 • Gode muligheter for sakte film

Ting å tenke på

 • Tungvint menysystem
 • Har ikke skjerm som viser bildet
 • Kort batteritid
 • Mye tønnefortegning (fish-eye)

Sony ActionCam HDR-AS200V

"Et bra actionkamera, men Sony må jobbe med brukervennligheten"

Fordeler

 • God videokvalitet, skarpe bilder
 • GPS, NFC og Wi-Fi
 • Veier lite
 • Sterke farger og gode kontraster
 • Mulighet for å koble til fjernkontroll med skjerm
 • Tilgang til de fleste innstillingene gjennom appen
 • Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus

Ting å tenke på

 • Tungvint menysystem
 • Har ikke skjerm som viser bildet
 • Kort batteritid
 • Mye tønnefortegning (fish-eye)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen