HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip.

Test Sony FDR-X1000V og HDR AS200V

HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Sonys nye 4K-actionkamera puster GoPro i nakken

Vi har satt to nye Sony-modeller opp mot markedslederen. Les testen og sjekk videoene »

På papiret ser det ut til at X1000V har noen flere trumfkort enn sin sterkeste konkurrent GoPro 4 Black. Begge har de samme spesifikasjonene når det kommer til antall bilder i sekundet; ingen av dem gir oss mer enn 30 fps i 4K (Ultra HD), begge klarer opp til 120 fps i 1080p (full HD), og hele 240 fps i 720p. Men Sony drar fra GoPro på bitrate; der GoPro makser på 60 Mbps, kan Sony dra den opp i 100 Mbps, så fremt du bruker Sonys opptaksformat XAVC, og har en SDXC-minnebrikke som støtter det. Som den forrige modellen AS100V, er X1000V sprutsikkert uten ekstra beskyttelseshus, og kameraet er utstyrt med GPS, som gir deg muligheten til å få avstands- og hastighetsdata til filmen din.

Hvor mye de ekstra megabitene har å si i praksis kan du selv se på neste side »

AS200V, som tar over stafettpinnen etter AS100V, er en prisklasse under X1000V. Du får ikke 4K oppløsning, maks 60 fps i full HD og 120 fps i 720p. Dette er spesifikasjoner vi greide oss helt fint med hos forgjengeren AS100V, og GoPros avgåtte flaggskip GoPro Hero3+ Black Edition, så det er på ingen måte dårlig. Med mindre du skal styre veldig mye med sakte film, kanskje samtidig som du vil spille innholdet av i 50 fps, eller trenger 4K oppløsning, kan det være greit å spare den tusenlappen som ligger mellom X1000V og AS200V. Den kan jo for eksempel brukes på ekstra batterier.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

  Sony FDR-X1000V Sony HDR-AS200V Sony HDR-AS100V GoPro 4 Black
*Pris:  3995,-  3049,-  1989,- 4290,-
Maks FPS i 4K:  30/25 - - 30/25
Maks FPS i full HD:  120/100 60/50  60/50   120/100
Maks FPS i 720p:  240/200 120/100  120/100  240 
Høyeste bitrate: 100 Mbps  50 Mbps 50 Mbps  60 Mbps
**Batteritid: 60 min.  1 time og 2 min.  2 timer og 3 min. 1 time og 38 min.
Utskiftbart batteri:  Ja Ja Ja Ja
Bildestabilisering: Elektronisk Elektronisk  Elektronisk  Nei
GPS: Ja Ja Ja Nei
NFC: Ja Ja Ja Nei
Vekt (uten hus): 89 gram 68 gram 67 gram  89 gram
Vanntett: Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus  Med ekstra hus
Gain/ISO: Auto Auto Auto Auto, 400, 800, 1600 
Tilkobling: Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI  Wi-Fi, Micro SD, Mini USB, Micro HDMI
Tidskode: Ja Ja Ja -

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no. **Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss mulgiheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden.

Fra venstre: HDR-AS100V, HDR-AS200V, FDR-X1000X.
Fra venstre: HDR-AS100V, HDR-AS200V, FDR-X1000X. X1000V har opptaksknappen plassert på toppen av kameraet.

Flere funksjoner, færre innstillinger, mindre oversikt

Bortsett fra 4K, høyere bitrate og høyere fps, har X1000V og AS200V i grunn de samme funksjonene. Vanlig film, stillbilder, timelaps, seriefoto og loop-filming. Begge har GPS, elektronisk bildestabilisering og de samme tilkoblingsmulighetene. Betjeningen er lik, selv om knappene er plassert litt forskjellig.

actioncam06.
AS200V til venstre, X1000V til høyre. På AS200V-en er opptaksknappen bak på kameraet, og USB og HDMI-tilkomblingene under. På X1000V er opptaksknappen oppå kameraet, og HDMI og USB er bakpå.

Du skrur på kameraene med hvilken som helst av knappene, og hvis du bruker opptaksknappen starter de opp og går rett i opptak. En kjekk funksjon som gjør at vi kan komme i gang raskt dersom det skjer noe, men vi savner muligheten til å la dette være en valgfri funksjon, som hos GoPro. Paranoide som vi er ser vi for oss muligheten for vi kommer borti knappen ved et uhell, slik at før vi vet ordet av det blir minnekortet blitt fylt opp med video av innsiden av ryggsekken eller bukselomma. Siden det ikke går an å slette enkeltklipp direkte på kameraene, eller med den tilhørende appen, må man da formatere hele minnekortet. Dermed kan vi havne i en situasjon der vi må velge mellom opptakene vi hadde, og dem vi kan få.

Det at knappene er godt merket gjør det enkelt å navigere i kameraets menyer, men selve menyene er ikke bare intuitive. I motsetning til GoPros nye listemenyer, har Sony beholdt den trege, og mindre oversiktlige «punkt-for-punkt» menyen fra AS100V. Skriftstørrelsen på skjermen er også unødvendig stor, så flere av menypunktene er forkortet slik at det er vanskelig å forstå hva det er. «L.OPT» er for eksempel ikke noe vi forstår intuitivt at er «Loop Options», det kunne vel like gjerne vært «Length optimizer». Eller menyvalget «DST» som vi først trodde var «destination», altså hvor vi ville lagre filene, men som istedet er «Daylight Saving Time».

actioncam05.
«Vis meg menyene dine og jeg skal si deg hvilket kamera du er....».
actioncam07.
GoPros listemeny er mye enklere i bruk.

Når vi vil velge de høyste bitratene, oppløsningene og/eller de høyere bildefrekvensene, må vi først endre «V.FMT» fra MP4 til XAVC. Først da kan vi gå inn i «VMODE» og si om hvilken oppløsning, bildefrekvens og bitrate vi vil ha. Siden kameraet sender oss tilbake til start for hvert valg vi gjør, tar dette unødvendig lang tid. Først må vi bla oss frem til «Setup» og velge den, bla til «V.FMT» og velge den, og finne formatet vi vil bruke.

Så sendes vi tilbake til start, må bla til «Setup» igjen før vi kan velge «VMODE». Hvis vi så finner ut at vi vil ha 4K, må vi gå tilbake til «Setup» - «V.FMT» og så velge XAVC 4K. Dette er unødvendig tungvint, spesielt de gangene vi skal endre på flere ting på en gang. Vi skjønner ikke hvorfor Sony ikke bare plasserer alle oppløsningene, bildefrekvensene og bitratene i én og samme meny, så kunne vi heller fått en advarsel når vi valgte 4K. For eksempel «For å bruke 4K må du velge XAVC-formatet. OK? [Ja] [Nei]»

Appen «PlayMemories Mobile» som hører til kameraene er litt mer oversiktlig, men også denne kunne vært bedre. Vi får tilgang til alle innstillingene, men for hvert valg blir vi sendt tilbake til start, og så må vi gå inn i innstillingene igjen hvis vi skal endre noe mer. Når vi skal velge innspillingsmodus får vi opp bitraten og bildefrekvensen, men ikke oppløsningen; så hvis vi skal være sikre på om vi filmer i 720p eller full HD må vi ta en titt på skjermen på kameraet.

Dette er irriterende, men ikke katastrofalt. Man lærer seg med kameraene, og det er ikke så ofte vi endrer så mange av innstillingene. Det blir mest bildefrekvens og oppløsning i så fall. Dessuten setter vi veldig pris på at eksponeringskompensasjonen er så lett tilgjengelig i appen. Vi liker også veldig godt at vi kan velge hvitbalanse i kelvin, ikke bare presets, så dette er en stor forbedring fra AS100V.

Under her kan du se flere bilder av kameraene. På neste side får du se bilder tatt med kameraene og kan lese vår konklusjon »

actioncam04.
Stort sett like på denne siden. Teksten på skjermen er unødvendig stor, noe som gjør menyene tidvis vanskelige å forstå. Foto: Kristoffer Møllevik
actioncam10.
Her var det ikke mye spennende gitt. Vi kan se at AS200V har opptaksknappen bak, mens X1000V har knappen oppå. Foto: Kristoffer Møllevik
actioncam09.
Hos AS200V skal bare batteriet og minnekortet inn på baksiden, mens X1000V får plass til HDMI-en og USB-en her.Foto: Kristoffer Møllevik
actioncam08.
Begge kameraene tar opp lyd i stereo. Foto: Kristoffer Møllevik
actioncam12.
AS200V var ikke like samarbeidsvillig her, og måtte teipes for at luken under skulle holdes åpen. Foto: Kristoffer Møllevik 

På neste side kan du se testvideo og flere bilder »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen