HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip.

Test Sony FDR-X1000V og HDR AS200V

HDR-AS200V til venstre, HFR-X1000V i midten og GoPro Hero 4 Black og den gamle Sony HDR-AS100V til høyre som referansekameraer. Testriggen er laget av en plankebit med håndtaket fra en gammel arbeidslampe, superlim og gaffateip. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Sonys nye 4K-actionkamera puster GoPro i nakken

Vi har satt to nye Sony-modeller opp mot markedslederen. Les testen og sjekk videoene »

Hadde det ikke vært for at actionkameraene ble en så populær nisje, tipper vi at dedikerte videokameraer hadde vært borte for lengst. Mellom mobilkameraer og gode videofunksjoner i de fleste stillbildekameraene, er det rett og slett lite plass igjen til gode, gamle «camcordere». 

Men actionkameraene holder ut, både billedlig og bokstavelig talt. For noe av det som appellerer er vel at de kan virke uknuselige. Bare gå på YouTube og søk på «GoPro falls» og du får nok av eksempler på actionkameraer som faller fra fly, motorsykler og tog i fart, eller går utfor høye fossefall i ville stryk. Riktignok i kajakk, men likevel, vårt gamle DV-kamera hadde ikke greid det samme.

Vi har testet Sonys nye actionkameraer, FDR- X1000V og HDR-AS200V, mot markedslederen GoPro.

Leter du etter spesifikasjonene, eller flere bilder av kameraene? Eller lurer du på hvordan de er å bruke? Det finner du på side 2 »

Eller vil du bare gå rett til testvideoen og bildene fra kameraene? Det er lov det også, i så fall kan du gå rett til side 3 »

Omtrent like gode, bare ikke like populære

Vi sier du må søke på «GoPro falls» over, ikke fordi det bare er GoPro som tåler juling, men fordi GoPro gir langt flere treff (over 15 millioner) enn «Action camera» (én million). Mye av grunnen til dette er at GoPro har vært vanvittig flinke til å promotere kameraene sine, ved å ta de mest spektakulære videoene GoPro-brukere laster opp og få dem til å gå viralt gjennom sin egen YouTube-kanal. Også hjelper det nok at de i motsetning til konkurrentene har et navn som er lett å huske.

Fra venstre: HDR-AS100V, HDR-AS200V, FDR-X1000X.
Fra venstre: HDR-AS100V, HDR-AS200V, FDR-X1000X. Foto: Kristoffer Møllevik

Sony kom på banen i fjor med sitt HDR-AS100V, og imponerte oss veldig med ypperlig videokvalitet (til et så lite kamera å være i alle fall), brukervennlig betjening (om enn noe langsom i bruk), elektronisk bildestabilisator, fjernkontroll med bilde og tidskode, for de som ønsker seg slikt. I motsetning til for eksempel GoPro var (og er) kameraet vann- og støvtett uten at vi trenger et eget, vanntett hus, dermed var det mye lettere enn GoPro i værtett tilstand.

Hele samletesten vi gjorde kan du lese her »

Bortsett fra at GoPro Hero 4 Black kunne filme i 4K, og ta flere bilder i sekundet på lavere oppløsninger, kan ikke vi se at det er mye som tilsier at GoPro skal være så uproposjonalt mer populære. Ja, bortsett fra navnet da. AS100V, FDR-X1000V og AS200V høres fortsatt mer ut som offroad-motorsykler fra Honda...

Nok om det, nå som Sony har oppgradert AS100V-en til henholdsvis FDR- X1000V og HDR-AS200V, blir det spennende å se hvordan de greier seg mot den akk så populære markedskongen.

På neste side tar vi en titt på spesifikasjonene og funksjonene »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen