TEST: Sony Bluetooth Keyboard BKB50

Test Sony Bluetooth Keyboard BKB50

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Tastaturet som gjør Z4 Tablet til et «nytt» produkt

Sonys ultralette nettbrett blir en liten laptop med dette smarte tastaturet.

Det ser ut som en krympet Sony Vaio – den lette og slanke bærbare PC-en som Sony nylig sluttet å produsere. Men dette er ikke en PC. Jeg har bare koblet Sonys nye tastatur til nettbrettet Sony Xperia Z4 Tablet. Tastaturet har sitt eget batteri, og kommuniserer med nettbrettet via Bluetooth. I så måte er det lite som skiller det fra tilsvarende løsninger vi har sett på før. Men tastaturet har noen smarte trekk. Mest påfallende er at det er utstyrt med en styreflate. Det betyr at du kan styre en peker på skjermen på samme måte som du gjør når du bruker en PC. Eller i alle fall nesten. Her er ingen høyre/venstre-tast, slik du finner på Windows-tilpassede mus eller styreflater.

Tastaturet ligger stødig på fanget mens vi skriver. Det er akkurat så tungt at det hindrer brettet i å vippe bakover.
Tastaturet ligger stødig på fanget mens vi skriver. Det er akkurat så tungt at det hindrer brettet i å vippe bakover. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Stødig på fanget

En annen detalj som skiller tastaturet fra en del andre løsninger er at du kan ha brettet på fanget, slik du kan med en laptop. Svært mange andre løsninger vi har sett er enten for lette, eller har for dårlig feste for nettbrettet til at dette er særlig praktisk. Er tastaturet for lett må brettet plasseres langt inn på tastaturplaten for at det ikke skal vippe bakover. Mange slike tastaturer er laget for å passe med flere brett, og har følgelig et litt romslig spor å sette brettet i. Da må brettet stå på et bord for ikke å falle ut om du beveger litt på deg.

Sonys tastatur har en hengsle i bakkant. I denne hengslen er det et nøye tilpasset spor du trykker brettet ned i. Det er ingen magnet eller låsemekanisme som holder brettet på plass, men brettet sitter likevel godt fast. Du kan snu og vende på tastaturet uten at brettet faller ut.

NFC ville først ikke virke

Oppkoblingen mellom tastatur og brett skal i teorien kunne utføres ved å la brettet og tastaturets NFC-merker komme nær hverandre. Men vi måtte koble Bluetooth-tastaturet manuelt, selv om NFC på Z4 Tablet var aktivert. Hvorfor brettet nektet å kommunisere over NFC med tastaturet har vi ikke noe svar på.

Et senere forsøk med kobling mot en mobiltelefon fungerte bra via NFC, og når vi så forsøkte å koble tilbake igjen til Z4 Tablet med NFC fungerte det smertefritt. 

menyer-z4-tstatur.
Du kan enkelt tilpasse hvilke snarveier som skal ligge på oppgavelinjen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Eget Android-grensesnitt når tastaturet er tilkoblet

I tillegg til å fungere som tastatur med styreflate, har Sony også lagt til en smart funksjon i brettets programvare. Denne gjør at brettet kjenner igjen tastaturet, og kommer opp med en egen undermeny på skjermen. Nederst i venstre hjørne har du en snarvei til en del programmer, noe lignende av det du hadde på Windows-maskiner frem til lanseringen av Windows 8.

I oppgavelinjen under skjermen finner du også snarveier til en del Google-apper. Hvilke snarveier du vil ha her velger du selv. Du kan ha til sammen 18 favoritt-apper på oppgavelinjen, men det er bare seks som er synlige om gangen. De øvrige henter du ved å trekke menylinjen mot siden.

Fra hjørnemenyen kan du starte de siste fire appene du har brukt, eller du kan åpne miniapper for nedtellingsklokke, kalkulator eller dumping av skjermbilde. Tar du skjermbilde med denne funksjonen vil du også kunne ta utsnitt av skjermbildet og lagre eller dele dette som en bildefil.

IMG_0037.
Det ser nesten ut som et vanlig tastatur, men størrelsen er krympet litt. Dette, kombinert med glatte taster, gjør at det krever litt tilvenning for den som vil skrive raskt på tastaturet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Krever tilvenning å skrive på

Så til det som er selve essensen med et tastatur, nemlig hvordan det er å skrive på.

Tastaturet til et 10-tommer nettbrett må nødvendigvis bli mindre enn et standardtastatur. Her er tastene klemt inn på 23,3 x 8,4 centimeter. Når det i tillegg er et par millimeter klaring mellom tastene, sier det seg selv at du må være litt konsentrert når du begynner å bruke dette tastaturet. Etter litt tilvenning skriver vi omtrent like raskt og med like mange slurvefeil på dette tasteturet som på et større tastatur.

Tastene er lave, og litt stramme. Det gjør at du må ha relativt markerte anslag, men det hindrer også at du feiltaster om du hviler de ledige fingrene på tastaturet mens du skriver. Muligens kunne dette vært oppnådd uten at tastene var riktig så stramme. Det er heller ikke baklys i tastene.

tast2.
Med tastatur og nytt grensesnitt blir Xperia Z4 Tablet nesten som en ultraportabel Vaio-PC. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Støyer lite

En annen ting vi merker oss er at tastene er helt glatte. Litt mer friksjon hadde nok vært å foretrekke, særlig når tastene er så vidt stramme som her. Men dette er smak og behag. Mens noen vil ha taster med bløte anslag, er det andre som foretrekker tastaturer de kan hamre løs på. Vi kan i alle fall konstatere at tastaturet har taster med kort vandring og minimalt med tastestøy.

Det betyr at du trygt kan ta brettet og tastaturet med deg på lesesalen uten å plage omgivelsene med tastaturklapring. Her tar vi forbehold om at du nøyer deg med å taste som folk flest. Vi har vært lenge nok i bransjen til å ha registrert at det finnes enkelte tastatur-antastere som insisterer på å finne ut om de klarer å hamre sine stive pekefingre gjennom tastene mens de skriver. Skriver du på denne måten vil også dette tastaturet gi fra seg en del støy.

IMG_0039.
Styreflaten er liten, men ikke så liten at det byr på problemer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Styreflaten fungerer bra

Styreflaten på tastaturet er presis og god, og du bestemmer selv hvor raskt du vil at markøren skal flytte seg når du stryker. Stryk med to fingre for å rulle på siden, eller om du vil flytte en tekstmarkør. Trykk, dra og slipp-funksjonene fungerer også fint. Styreflaten er 7,6 x 4,1 centimeter stor. Den er ikke enorm, men den duger.

Pekeren på Xperia Z4 Tablet ser ut omtrent som pekeren på en PC, det vi si at den dukker opp som en skråstilt pil du kan flytte på ved å stryke på styreflaten. Når pekeren er der du vil ha den er det bare å gi styreflaten et trykk. Når du skriver forsvinner pekeren. Når du trenger den igjen berører du bare styreflaten. Men husk at det kan ta et par sekunder før markøren dukker opp.

Android-tastatur 

Du finner ellers de samme tastene her som på et vanlig tastatur, men med noen tilpasninger til Android. Blant annet har du de tre faste androidtastene «tilbake», «hjem», og «kjørende apper» som egne taster ved siden av piltastene. De norske tastene æøå er også på plass, sammen med de svenske og danske spesialtastene.

IMG_0038.
Du får samme tastatur enten du kjøper det i Norge, Sverige eller Danmark. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Da vi koblet opp tastaturet første gang, insisterte det på å være svensk. Hvorfor det skal være så vanskelig å velge samme språkoppsett på tastaturet som det er på menyene skal være usagt. Du kan uansett rette opp i dette fra innstillingene på brettet.

Men du må leve med at Sony ikke vil koste på seg den umake å tilby ett tastatur for hvert av de nordiske landene. I stedet kommer det med kombitaster merket hvitt, grønt og rosa for svensk, norsk og dansk layout.

IMG_0043.
Her har vi tatt løs brettet. Du fester det ved å klemme det ned i sporet på hengselen. Gummiering på baksiden gjør at brettet ligger i ro på glatte underlag, mens hengslen løfter tastaturet noe i bakkant og gjør det mer ergonomisk.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lett å like

Når dette er sagt så er det viktigste tross alt at tastene er der du forventer å finne dem. Flere slike krympede tastaturer har kreative plasseringer av de særnordiske bokstavene. Det ødelegger skriveflyten langt mer enn den lett forvirrende merkingen på dette tastaturet.

Har du Sony Xperia Z4 Tablet er dette et tastatur du vil bli glad i. I alle fall når du er kommet over at du må ut med rundt 1250 kroner for å bli den lykkelige eier av tastaturet.

Vi har også testet tastaturer til iPad >>


Sony BKB50

"Har du mye på hjertet blir det lettere å dele det med dette tastaturet Z4 Tablet."

Fordeler

  • Gir god støtte til nettbrettet
  • Styreflate som fungerer bra
  • Lav vekt
  • God batterikapasitet
  • Presise taster
  • Lite tastestøy
  • Brettmenyene tilpasser seg tastaturbruk

Ting å tenke på

  • Litt glatt overflate på tastene
  • Relativt små taster

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen