TEST: Sony Alpha A7s

Test Sony Alpha A7s

(Bilde: Sony)

Dette Sony-kameraet kan nesten «se» i mørket

Sjekk hvor gode testbildene våre ble, til tross for at de ble tatt i nesten stummende mørke.

Fjoråret sto i det speilløse systemkameraets tegn, det er det ingen tvil om. Flere svært interessante modeller så dagens lys og stadig flere får øynene opp for speilrefleksens mindre, mer teknisk avanserte lillebror.

Fullformat og speilløst, går det an da?

En av modellene (eller strengt tatt to) som vakte oppsikt i fjor, var Sonys speilløse fullformatskamera Sony A7/A7R. I et kamera som ikke er stort større enn andre speilløse systemkamera vi har sett, har Sony klart å dytte inn enn fullformatsbildebrikke der konkurrentene nøyer seg med den betraktelig mindre MicroFourThirds-størrelsen.

f/3.2, 1/60, 12 800 ISO.
f/3.2, 1/60, 12 800 ISO.

I år fikk A7-stammen nok et skudd i form av Sony A7S og det er dette vi nå har kikket nærmere på. Men la oss først snakke litt mer om akkurat dette med bildebrikken.

Jo større bildebrikke, dess større kamera og tilhørende optikk. Det har i hvert fall vært regel hittil. Særlig speilrefleksene, som trenger plassen mellom objektivet og bildebrikke til et speil som skal vippes opp, vokser seg fort store i fullformat. Men når speilet ikke trengs? Jo, da kan selve kameraet krympes noe.

Harde fakta

Foto: Sony

Hva er det så som skiller A7s fra de to andre A7-modellene? Kort oppsummert: 4K-video og ekstrem ytelse i dårlig belysning.

Dette har Sony oppnådd ved å rett og slett kutte antallet megapiksler ned til 12,2. Hver enkelt piksel blir større og dertil mer lysfølsom. Så arbeider bildebrikken i A7s da også mellom ISO 100 og ISO 102 400, utvidbart ned til ISO 50 og helt opp til ISO 409 600.

Innstillingene gjøres trinnvis. ISO-verdien dobles for hvert trinn oppover, derfor er det røft regnet cirka 14 trinn man kan stille ISO-verdien hos A7s. Til sammenligning har den argeste speilløse konkurrenten, Olympus OM-D E-M1 bare 9 trinn (fra ISO 100 til 25 600).

Det gir i teorien noen helt nye muligheter når det kommer til fotografering i dårlig belysning. Og det er nettopp her det blir interessant.

Denne lille tøffingen klarer det meste
Se hvordan Olympus OM-D E-M1 klarte seg i vår test

f/1.8, 1/60s, 800 ISO.
f/1.8, 1/60s, 800 ISO.

Bildekvalitet

Sony Alpha A7s klarer seg bedre i dårlig lys enn kameraer vi har testet tidligere. Den beholder farger lengre og det tar en stund før bildestøyen blir sjenerende. Det gjør det også mulig å filme i dunkel belysning, og fremdeles kunne se hva som foregår, slik som i denne demonstrasjonen.

Likevel er det ingen magisk løsning. Du kommer ikke utenom at kameraet faktisk trenger lys for å oppnå et godt resultat. 

Som rent fotografiapparat er vi heller ikke så sikre på at bildekvalitet i dårlig belysning er såpass mye bedre at den lavere oppløsningen er verdt det. Men at kameraet kan være et kraftig verktøy for filmbruk er utvilsomt.

Her kan du lese mer om bildekvaliteten,
og se hvor godt kameraet klarer seg med lite lys »

Funker det greit?

Utformingsmessig er det lite som skiller Sony Alpha A7s fra de to trillingbrødrene sine. Kameraet har den samme solide, værtettede utformingen, og dermed også de samme utfordringene med noe små knapper. 

Ideelt sett skulle vi gjerne sett at grepet var et hakk større, slik at kameraet lå stødigere i hånda, så Sony har ikke truffet helt blink med ergonomien her. 

Autofokusen er den samme som i Sony Alpha A7r, med 25 kontrastbaserte autofokuspunkter på hele bildeflaten. Den er ikke direkte lynrask, særlig ikke i lite tilgjengelig lys, men den gjør stort sett jobben sin. 

f/2, 1/15s, 12800 ISO.
f/2, 1/15s, 12800 ISO.

Konklusjon

Sony Alpha A7s er et solid og modig kamera. Solid fordi det oser kvalitet av kamerahuset, modig fordi Sony tør å gå veier ingen andre har gjort. A7s er rett og slett et veldig, veldig dristig skritt. 

Så er også kameraet for spesielt interesserte. For den jevne hobbyfotografen vil den økte ytelsen i dårlig belysning ikke være så dramatisk mye bedre at det er verdt å ofre bedre oppløsning for. For den som vil gjøre filmopptak under våte eller mørke forhold, vil A7s derimot være en interessant kandidat.  

Her kan du lese mer om bildekvaliteten, 
og se hvor godt kameraet klarer seg med lite lys »

Alternativer

Noen direkte konkurrenter har Sony Alpha A7s ikke. Hvis du er ute etter et kamera du også kan filme 4K med kan Panasonic GH4 være verdt en nærmere kikk. Hvis du ønsker deg et nett speilløst kamera med fullformat, er Sony Alpha A7 og A7r naturlige kandidater. Hvis lynkjapp autofokus og en imponerende god bildestabilisator er viktigere, kan du kikke mer på Olympus OM-D E-M1

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen