TEST: Sony Alpha a6000

Test Sony Alpha a6000

(Bilde: Kristoffer Møllevik)

Avansert, og kjapp som fy!

Vi tester fem lette systemkameraer: Først ut er Sony a6000.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bildekvalitet

Kameraer lager pene JPEG-er med fine, sterke farger, men kontrasten med «Standard»-bildestil er noe hardere enn vi ville valgt selv, og vi ser en tendens til at særlig sortnivået blir litt for mørkt. Dette blir bedre i med bildestilen «Nøytral», men vi hadde foretrukket å fått større kontroll over de ulike parametrene. Når kameraet får helt eller delvis eksponeringskontroll har det en tendens til å undereksponere, særlig hvis deler av bildet består av lys himmel, og i flere tilfeller må vi kompensere med så mye som 1 EV. Dette er for så vidt ikke uvanlig, og det blir bedre når setter eksponeringen til punktmåling,.

Kameraet gjør en god jobb med oppskarping og støyreduksjon, og opp til rundt 800 ISO er ikke forskjellen på RAW og JPEG nevneverdig stor hva ISO-støy angår. Fra ISO 800 begynner JPGE-ene å bli gradvis mer og mer myke. Vi får flere fine resultater med ISO 5000, og bildene er fint brukbare på ISO 6400.

a6000, 50mm f2.8 macro - 1/125s - f4,0 - ISO 2000.
 Det finnes et stort utvalg optikk som passer til Sony a6000, blant annet makrolinser - 1/125s - f4,0 - ISO 2000. Foto: Kristoffer Møllevik

Det medfølgende 16-50mm f/3.5-5.6-objektivet er ikke blant de beste, men Sony har en ganske stor objektivpark til sine APS-C-kameraer med E-fatning; blant dem flere de har produsert sammen med den svært anerkjente objektivprodusenten Carl Zeiss. Det er med andre ord gode muligheter for å investere i dyrt glass for de som vil det, og som regel får du det du betaler for.

Men det hjelper ikke med et bra kamera hvis fotografen ikke bruker det riktig. Sjekk om du gjør noen av disse fotofeilene? »

Oppsummering: For de avanserte

a6000 - 1/400s - f/4,0 - ISO 100.
1/400s - f/4,0 - ISO 100. Foto: Kristoffer Møllevik

Sony a6000 har testens høyeste pakkepris, men kan forsvare det. Den relativt store APS-C-bildebrikken gjør det mulig for kameraet å ta bilder med hele 24 megapiksler som ser fine ut helt opp til ISO 3200, og som fortsatt er brukbare til hjemmebruk eller publisering på nett i ISO 6400. Til prisen av et speilreflekskamera i nybegynnerklassen er dette virkelig ikke noe å klage på. Dessuten har kameraet blitssko, slik at du kan unngå de høyeste ISO-verdiene med å sette på en ekstern blits.

Kameraets evne til å ta mange bilder i rask rekkefølge, og fortsatt holde et bevegelig motiv i fokus er også med på å gi mye verdi for pengene. For fotografer som har lyst til å ta bilder av ville (eller tamme) dyr, sport, eller bare litt ekstra fartsfylte hverdagsbilder, kan vi ikke komme på noe bedre egnet kamera i denne klassen.

Men mer «avslappede» brukere, som ikke tar så mange fartsfylte bilder, og/eller vil ha et systemkamera som er enkelt å sette seg inn i, bør nok helst se videre. Med a6000 får du veldig gode tilpassningsmuligheter som erfarne brukere vil sette veldig pris på, men menyene er ikke veldig intuitive, så det kan bli litt mye for nye fotografer. Og hvis du setter pris på en ny selfie i ny og ne blir du skuffet; skjermen kan ikke vippes helt rundt.

I morgen kommer neste test i rekken, men i mellomtiden kan du jo sjekke ut vår tidligere test av Canon EOS M3 »

Gå til side

Sony Alpha a6000

"a6000 passer nok best for avanserte brukere på jakt etter noe mindre enn et speilrefleks."

Fordeler

 • God bildekvalitet
 • Veldig god ergonomi og betjening
 • Mange valgmuligheter
 • Stor bildebrikke
 • Svært god følgefokus
 • Veldig raske bildeserier
 • Mange fokuspunkter
 • God batterikapasitet

Ting å tenke på

 • Ikke berøringsskjerm
 • Skjermen kan ikke vris 180º opp
 • Merkbar forsinkelse i søker og på skjerm i lite lys
 • Kan bli for avansert for nye brukere

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen