Sonys lynkjappe a6000 har fått en oppfølger, a6300, men Sony har doblet prisen. Er det fortsatt verdt det?

Test Sony a6300

Sonys lynkjappe a6000 har fått en oppfølger, a6300, men Sony har doblet prisen. Er det fortsatt verdt det? (Bilde: Kristoffer Møllevik)

a6300 byr på ekstremt god autofokus og skuddtakt

Men prisen er dobbelt så høy som forgjengeren; hva har skjedd?

Vi liker Sony a6000 veldig godt, og det kom ut som vår anbefaling fra fjorårets samletest av kompakte systemkameraer. Da tok vi riktignok forbehold om at det gikk rykter om at etterfølgeren, Sony a7000, ikke skulle være så fryktelig langt unna, med nye spennende funksjoner. Det viste seg å være både riktig og galt. Etterfølgeren var ikke så langt unna, men navnet ble ikke a7000, men a6300.

I likhet med forgjengeren, a6000, har Sony på sine hjemmesider plassert a6300 i kategorien «avansert amatør», til tross for at kameraet har noen funksjoner som helt klart ville kunne forsvare en plassering i proffkategorien. Og på den andre siden er det noen mangler som gjør at det helt klart ikke gjør det. Men mer om det på neste side.

«Verdens raskeste autofokus». Igjen. Men hva har skjedd med prisen?

Som omtrent all annen teknologi, så går utviklingen av kamerateknologi slik at den stadig blir bedre, så vi ble ikke veldig overrasket da Sony annonserte at a6300 har verdens raskeste autofokus. Kameraer topper hverandre hele tiden, og i kampen om ubetydelige millisekunder er dette en påstand vi synes vi hører to-tre ganger i året.

Så vi hopper ikke i taket av spenning, men forgjengeren, Sony a6000 var helt klart utrolig kjapp, og hvis a6300 er raskere - om enn ubetydelig - er jo ikke det negativt.

Bildebrikken skal også være redesignet og skal fange opp mer lys enn tidligere. (Illustrasjon: Sony)
Bildebrikken skal også være redesignet og skal fange opp mer lys enn tidligere. (Illustrasjon: Sony) Bilde: Sony

Men noe som er litt negativt, er den høye prisen. Ifølge prishistorikken hos vår komersielle samarbeidspartner Prisguide.no, har a6000 ligget på omtrent 6000 kroner siden det ble tilgjengelig for salg tidlig i 2014. Men med a6300 har Sony doblet prisen til hele 12 500 kroner. Dette er nesten nøyaktig det samme som Sony gjorde med premiumskompaktkameraet RX100 IV. Hva har skjedd Har populariteten gått dem til hodet, har markedet endret seg eller var kameraene for billige til å begynne med?

Dette endrer uansett vårt utgangspunkt en del, for der a6000 var et veldig godt kjøp med funksjoner du bare ellers fikk hos dobbelt så dyre kameraer, risikerer a6300 å ikke ha noen reelle fortrinn over de nærmeste konkurrentene.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Men det skal vi sjekke nærmere på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen