En av ukens apper kan hjelpe deg om nøden er ute. Les mer om Smart113 på side to i testen.

Test Sjekk ukens app-anbefalinger

En av ukens apper kan hjelpe deg om nøden er ute. Les mer om Smart113 på side to i testen. (Bilde: Shutterstock.com/Evgeny Karandaev, skjermdump)

Her er ukens anbefalte apper!

Skyspilleren

Strømming av musikk er det helt store for tida, selv om enkelte vil tviholde på sine enorme digitaliserte platesamlinger. Og det engelske ordet for strømming.

cloudplayer.

Det er en stund siden vi har hørt fra den driftige nordmannen Jon Lech Johansen, populært kalt DVD-Jon, som gjorde det enkelt å rippe DVD-er (DVD: et gammelt filmmedium, red. anm.) Så lagde han doubleTwist, som konverterte filer til fri bruk på alle plattformer, også de beryktede DRM-filene Apple lagde for å hindre fri spredning av musikk.

Nå er han i gang igjen, litt mer stillferdig, denne gangen, med en app som gjør det mulig å nyte musikken du har lagret i skyen. Ideen er ikke så ille, siden de fleste har romslige dataplaner inkludert i abonnementet, og at en del musikk ennå ikke kan spilles fra Spotify, Apple Music og de andre strømmetjenestene. Så for mange kan en slik tjeneste være et kjærkomment supplement.

Når du starter CloudPlayer by doubleTwist, krever den en oppdatering av Google Play-tjenester. Deretter gir du appen diverse tillatelser, før du lenker den opp mot Dropbox, Google Drive eller OneDrive, der du vil lagre musikken din. Deretter må du gi skytjenesten tilgang, og CloudPlayer finner musikken du har lagret, og spiller den. Appen har en equalizer og diverse lydforbedringsmuligheter for MP3, AAC, OGG, m4a og FLAC, spillelistefunksjoner samt innebygd støtte for AirPlay og Chromecast, og du kan også lagre musikken offline.

 

CloudPlayer by doubleTwist

Format: Android
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android »

Smart venn i nøden

Når nøden er størst, er hjelpen nærmest, heter det. Iallfall når hjelpen er appen Smart113.

Smart113 er en såkalt nødapp, altså en app du bruker når liv og helse er i fare. I tillegg er den et  såkalt beslutningsstøttesystem for nødmeldesentralene, altså et system som gjør det lettere for sentralene å fatte rette beslutninger. Når du ringer ut, vil smarttelefonens GPS- og wifi-teknologi gjøre at appen kan fastslå posisjonen din med en feilmargin på kun 5-10 meter.

I appen forhåndsregistrer du navn, telefonnummer og e-postadresse. I tillegg lar den deg enkelt registrere om du har svekket hørsel, syn eller taleevne, slik at du kan hjelpes mest mulig effektivt på ulykkesstedet. All informasjon deles når du ringer nødmeldesentralen via appen, og du vil da være synlig på sentralens kart i løpet av ett sekund etter at du får kontakt. Har du problemer med å formidle hva du trenger hjelp til, kan du trykke på symboler for bilulykke, skadd barn eller drukning/kveling. Har du Android-telefon, kan du ringe direkte uten å gå via appen, og din informasjon og posisjon vil likevel dukke opp hos nødsentralen. Denne appen er under testing ut juli og fungerer foreløpig kun i Sør-Trøndelag, men nye distrikter vil snart komme til. For resten av landet anbefaler vi inntil videre to apper som tilkaller Norsk Luftambulanse, Hjelp 113-GPS og Hjelp Utland. Begge disse appene fins for iOS, Android og Windows Phone.

 

Smart113

Format: Android og iOS
Pris: Gratis

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Møteredderen

Ferien er over, men hodet befinner seg fremdeles på sydligere breddegrader, eller i en hyttevegg på snaufjellet.

Når du sitter halvvåken på et møte og merker at det har blitt sagt noe fornuftig, er det som regel for sent å notere, og for flaut å be om en repetisjon av det siste halve minuttet. Men hvis du bruker den nye notatappen Microsoft Garage har utviklet for Windows Phone, kan du være reddet. Den vil automatisk ta opp de siste 30 sekundene når du trykker på opptak! De kaller det «retro-capture». Litt som å reise 30 sekunder tilbake i tiden og sette smarttelefonen på opptak rett før møtets eneste fornuftige ord blir sagt. Perfekt for møtesovere, som kan lime et par åpne øyne på baksiden av de nye lesebrillene («har lest for mye fagstoff i ferien»). Skulle det mot formodning skje flere ganger at noen sier noe lurt, er det bare å gjenta prosessen.

Når du starter opp appen, kan du velge å være anonym eller logge deg på med en MS-konto, før den ber den deg om tillatelse til å få tilgang og opprette nye sider i OneNote. Deretter får du info om appen, som at du kan forhåndsprogrammere opptaksknapper med navnene til møtedeltakerne, slik at opptakene assosieres med rett deltaker. Oppgaver som gis fra en taler/deltaker til en annen deltaker, vises ved at du trekker en linje fra den ene til den andre. Så eksporterer du opptakene til OneNote, som da indikerer hvem som gir oppgaver til hvem, og med lydklipp som vedlegg og bevis. I stedet for deltakere, kan opptaksknappene endres til kategorier, for eksempel «oppgaver», «ideer» osv.

 

InstaNote

Format: Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Windows Phone »

Finn tre like.
Finn tre like.

Litt annerledes hjernetrim

You Must Build A Boat er det nyeste spillet fra utviklerne av 10000000. Det er et lignende spill på veldig mange måter, samtidig som det videreutvikler og forbedrer på oppskriften.

Dette er et spill der du får opp et rutenett, og skal flytte på en rad slik at du får tre eller flere like. Da knuses disse, og du får nye gjenstander inn på rutenettet. Helt likt 10000000 eller andre spill som for eksempel Candy Crush.

Det som gjør at jeg liker You Must Build A Boat bedre er at du må passe på at du finner tre like du faktisk trenger, fordi det er en fyr som løper gjennom et brett ovenfor rutenettet. Står han fast ved en kiste må du finne nøkler. Kjemper han mot en fiende må du bruke sverd eller magi. Dermed blir det stressende, men samtidig og mer tilfredsstillende, hver gang man kommer langt på et nivå.

Innimellom dette utvider du båten din. Dette skjer ved at du finner gjenstander eller personer underveis på brettene. Disse personene gir deg oppgraderinger til våpen, eller du kan kjøpe og selge gjenstander hos de.

En sikker anbefaling til alle som liker spill i denne sjangeren, og samtidig et spill verdt å teste for alle som ikke har gitt denne typen spill en sjanse før.

You Must Build a Boat

Plattform: iOS, Android

Pris: 22-29 kroner

Last ned til iOS

Last ned til Android

Ukens mobilspill er hentet fra Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni morsomme spill til mobilen din »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen