TEST: Senz SPDS114

Test Senz SPDS114

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Denne DAB-radioen veier bare 80 gram

Trenger du radio når du har mobiltelefonen? Vi har testet Senz' nye lommeradio.

Nå som alle har en mobiltelefon i lommen er det antagelig ikke så mange som drasser rundt på en radio lenger, til tross for at det ikke lenger er så mange mobiltelefoner som har innebygget radio. Og strømmer du musikken via en radio-app eller bruker Spotify uten å ha lagret musikken offline er det fort gjort å bruke opp datakvoten på mobilabonnementet ditt. 

Vi ser derfor nytteverdien i en liten lommeradio som denne fra Senz. Radioen har betegnelsen Senz SPDS114 og er en bitteliten radio som støtter både DAB+ og FM. Den veier bare 80 gram med batteri, og de ytre målene er ca. 9 x 5 x 2 cm. For best mulig mottak er det en antenne som kan trekkes ut. 

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Enkel og grei å bruke

Radioen er ikke spesielt avansert, men gjør det den skal gjøre på en grei måte. Den har en liten skjerm foran som viser informasjon om radiostasjonene, og så er det fire knapper under skjemen som brukes til å velge forhåndsinnstilte radiokanaler, justere lydvolum, samt skru radioen av eller på eller skifte mellom FM- og DAB-modus. På høyre side er det knapper for å søke etter radiokanaler og for å låse knappene slik at du ikke kommer borti dem når radioen ligger i lommen. 

Radioen lades opp via en standard Micro-USB-kontakt, og batteritiden er oppgitt til rundt 13 timer når du bruker den med hodetelefoner. Det tar tre timer å lade opp batteriet, men du kan selvfølgelig bruke radioen med laderen plugget i.

Det er en liten høyttaler i radioen også, slik at du kan bruke den uten hodetelefoner. Med høyttaler reduseres batteritiden til circa 6 timer. Det følger med et sett ørepropper, men disse har ganske elendig lydkvalitet. Vi koblet imidlertid til et par gode hodetelefoner, og da var lydkvaliteten på DAB+-sendinger ganske god – selv om vi ikke akkurat ble slått i bakken.

Fungerer dårlig på toget

Det første som slo undertegnede da denne radioen kom inn til test var at radioen måtte være perfekt for de som pendler mye. Men selv om radioen ser ut til å ha en ganske bra mottaker i de fleste tilfeller, var mottaksforholdene på toget mellom Oslo og Askim ganske begredelig mange steder. Det hjelper neppe at en togkupe fungerer som en slags Faradays bur som hindrer at mye av radiosignalene faktisk kommer frem til radioantennen. Når DAB-signalene blir for svake hakker lyden, eller forsvinner helt. Også FM-sendinger viste seg å være ganske problematiske på toget. 

Om denne radioen vil fungere bra for deg som pendler avhenger med andre ord helt av hvor du pendler. På mange strekninger er nok radiodekningen bedre enn på vår teststrekning, og kjører du buss i tettbebygde områder er det kanskje ikke et problem. Likevel: på toget i de forholdsvis tettbebygde områdene mellom Kolbotn og Holmlia utenfor Oslo var det svært dårlige mottaksforhold for DAB, og vi endte til slutt opp med å skru av radioen.

Slik får du radio på mobil og nettbrett »

Konklusjon

Senz SPDS114 er en enkel og grei lommeradio som vi absolutt ser nytteverdien av. Radioen er så liten og lett at den er fin å ha med seg i en bag eller veske, eller bare ha liggende fast på innerlommen. Men vår test viser at den fungerer best når du er noenlunde i ro i et område hvor det er god DAB-dekning. Radio fungerer ofte dårlig på toget, uansett hvilket merke som står på radioen og uansett om du bruker DAB eller FM-båndet.

Har du mer lyst på en litt større DAB-radio?
Denne DAB-radioen styrer du fra mobilen »


6/10
Helt greit

Senz SPDS114

"Senz lommeradio er kjekk å ha med seg, men mobiltelefonen gjør for mange samme nytten"

Fordeler

  • Liten og lett
  • Enkel å bruke
  • Både DAB+ og FM
  • Lades med vanlig Micro-USB

Ting å tenke på

  • DAB-dekningen varierer mye
  • Dårlige ørepropper

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen