TEST: Sennheiser MM550-X Travel

Test Sennheiser MM550-X Travel

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Steng støyen ute og nyt førsteklasses lyd

Sennheiser MM550-X har støydemping som fungerer, og er ypperlig for musikk og film på flyturen.

Sennheiser MM550-X er et trådløst headsett basert på Bluetooth. Det har aktiv støykansellering, kan foldes sammen, og tåler å være med i håndbagasjen din. Dermed ligger det meste til rette for å gjøre dette til det perfekte headsettet til bruk på reiser, enten du bruker den med laptop, nettbrett eller mobiltelefon.

MM550-X plasserer seg i størrelse mellom untraportable MM450-X og toppmodellen PXC 450. Sistnevnte er imidlertid ikke trådløs. Mens MM450-X koster fra 2249 kroner, koster MM550-X fra 2870 kroner, og PXC 450 fra 2890 kroner (jamfør Prisguide.no, 29.11.13). Vi har fått låne vårt testeksemlpar fra distributøren PeBeCom.

Behagelig i bruk, enkel å betjene

Klokkene på MM450 ligger utenpå og dekker en liten del av øret, mens PXC slutter om hele øret. MM550 dekker det meste av øret på de fleste, men er for små til å slutte ordentlig om øret. Klokkene har en myk polstring i kunstskinn, og sitter behagelig på – også om du skal bruke dem over lengre tid.

Kontrollene sitter på den høyre klokken. Selv om det er mange taster og noen har dobbeltfunksjoner, er ikke MM550-X vanskelig å betjene. Bluetooth av/på, SRS og støykansellering har hver sin tast på undersiden av klokken, mens musikk-kontrollene og volumtastene er plassert rundt anropstasten utenpå klokken.

Tastene på utsiden av klokken er skilt med en tynn hvit plastlinje som også kan lyse opp for å vise hvilken modus headsettet er i. Nå ser du riktig nok ikke dette lyset når du har øreklokkene på, men det kan jo være greit om det er noe du vil sjekke. Lyset blinker ikke så ofte, og det er heller ikke veldig kraftig. Dermed unngår du at lyset er til irritasjon for noen i din nærhet.

Lekker lite

Settet kan legges sammen for å ta minimal plass på reise. Reisepose følger med.
Settet kan legges sammen for å ta minimal plass på reise. Reisepose følger med.

Noe som kan være minst like irriterende for omgivelsene som blinkende lys, er lydlekkasjer fra øreklokkene. Dette settet er kompakt, og sitter såpass tett mot øret at lydlekkasjen er marginal. Noe annet er det at du ikke får skrudd volumet til ekstreme nivåer.

Det er mer enn nok lyd i klokkene til de fleste anledninger. Men volumbegrensningen kan være litt enerverende om du har tatt et par drinker for mye og insisterer på å tvinge lyden gjennom alkoholtåka.

Godt balansert lydbilde

Lydkvaliteten i hodesettet har vi ingen ting å utsette på. Her er det en god balanse mellom diskant, mellomtone og bass, om enn med en svak overvekt av sistnevnte. Stereoperspektivet er godt, og aptX-teknologien sørger for at lyden ikke fordreies ved bluetooth-tilkobling til telefonen.

Har du tilgang til god lyd på mobilen, vil lyden bli god også i hodesettet. Er det dårlig lyd på mp3-filene dine, er det ikke Sennheiser mm550-X du skal klandre.

Støykansellering med NoiseGard 2.0

Det er mange knapper å trykke på, men betjeningen er likevel enkel.
Det er mange knapper å trykke på, men betjeningen er likevel enkel.

Støykansellering aktiverer du ved å holde inne tasten som er merket «NoiseGard» i et par sekunder. Om du bare trykker raskt på denne tasten, forsvinner musikken, og du aktiverer en mikrofon som fanger opp omgivelseslyder. Hensikten er at du skal kunne snakke med den som sitter ved siden av deg, flyvertinnen eller stewarden uten å måtte ta av deg øreklokkene.

Men som sagt forsvinner musikken, og da kan du jo like gjerne ta av deg øreklokkene så det i det minste ser ut som om du bryr deg. Lyden forsvinner også om du aktiverer denne mikrofonen under mobilsamtaler.

Lyden er mest naturtro uten støykansellering

Med støykanselleringen aktivert endrer lydbildet seg noe. Bassen blir mindre påtrengende, mens diskanten kommer mer til sin rett. Ikke alle liker denne lydprofilen, men det er i støyende omgivelser du trenger NoiseGard, og da er det også diskanten som er vanskeligst å høre.

Om du vil ha et bredere lydbilde kan du aktivere SRS, som fargelegger lyden med en klang som får lyden til å virke mer åpen. Har du en musikkspiller med equalizer vil du også kunne gjøre tilpasninger som optimaliserer lyden til din smak.

Lyd under mobilsamtaler

Myke puter gjør at MM550-X er behagelig å bruke også over tid.
Myke puter gjør at MM550-X er behagelig å bruke også over tid.

Ved innkommende anrop svarer du ved å trykke på tasten midt på øreklokken. Vil du bruke mobilens talekommando, trykker du en gang på Bluetooth-tasten.

Dempingen av støy fra omgivelsene fungerer svært bra, og her kan Sennheiser tåle sammenlikning med hvem det måtte være. Støyen forsvinner slett ikke helt, men den undertrykkes slik at du kan høre musikken, eller følge dialogen i en film.

Men det er verdt å merke seg at støydempingen ikke er til noen hjelp under mobilsamtaler. Skal du for eksempel ringe noen fra et helikopter, er dette hodesettet tilnærmet ubrukelig. Det hjelper lite om du hører godt, når de du snakker med bare hører rotorstøy. Vil du bruke Sennheiser MM550-X i et åpent kontormiljø, vil det gå greit. I alle fall så lenge du har kolleger av det normalt disiplinerte slaget.

Kabeltilkobling som alternativ til Bluetooth

Mellom Bluetooth-tasten og NoiseGard-tasten er det et lite hull for tilkobling av kabel, i fall du går tom for strøm på hodetelefonene, eller du sitter på et fly der de ikke godtar at du bruker Bluetooth. Hullet er 2,5 mm, og en kabel som passer følger med. Vi hadde helst sett at det var en 3,5 mm kontakt, ettersom dette er vanligere, og svært mange har en slik kabel fra før. Men siden kabelen er inkludert er dette ikke noe å gi trekk for.

Om vi først skal trekke for noe, så må det være manglende støydemping på mikrofonen. På hodetelefoner som er ment for bruk i støyende omgivelser, burde dette være på plass. Men når det er sagt er det godt mulig å føre en samtale i omgivelser med moderat støy. Samtalelyden høres litt mekanisk ut.

Batteri som holder en arbeidsdag

Batterikapasiteten er god, med over åtte timer spilletid på Bluetooth med NoiseGard aktivert og volumet omtrent midt på treet. Med alle funksjoner aktivert og volumet på fullt, går den imidlertid tom for strøm på litt over fem timer. Med Bluetooth, uten NoiseGard og med volumet på 75 prosent, holder den i nesten åtte timer. 

Bruker du NoiseGard i kombinasjon med kabel skal batteriet vare i 20 timer, men dette har vi ikke målt. Når batteriet er tomt kan du fremdeles høre på musikk ved å bruke kabelen. Det tar rundt tre timer å lade batteriet helt opp, men etter et par timer på laderen skifter ladedioden fra rødt til grønt, og batteriet er nesten fullt.

Batteriet er utskiftbart, men det er proprietært, og ekstra batteri følger ikke med. Prisen på et slikt batteri ligger på rundt 550 kroner. Da er du nok bedre tjent med å kjøpe en såkalt Power Bank, som er et større eksternt batteri du kan lade mobil eller headsett med. Sennheiser MM550-X kan lades med vanlig MicroUSB mobillader, eller fra USB-porten på en PC ved hjelp av kabelen som følger med.

Ikke veldig billig

Prisen på Sennheiser MM550-X er nesten 3000 kroner. Det er en ganske høy pris for et Bluetooth-hodesett. Men så er også MM550-X et hodesett av høy kvalitet, både når det gjelder lyd, byggekvalitet og funksjonalitet. Ønsker du en litt rimeligere variant, kan du velge MM450-X, som også har aptX, NoiseGard 2.0 og TalkTrough.

Les også hvorfor vi mener LG G2 er en av de aller beste musikkmobilene


Sennheiser MM 550-X Travel

"Ypperlig for musikk og film på flyturen."

Sennheiser MM 550-X Travel

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen