TEST: Seagate Central

Test Seagate Central

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Stødig og skyvennlig liten NAS

Men er Central god nok til å hamle opp med konkurrenten?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi får hele tiden flere filer å ta vare på – video, bilder, arbeid, lekser, musikk og film – og stadig bedre kvalitet betyr også at ting tar mer plass. Dette er en av grunnene til at vi har fått både skylagringstjenester og bedre hjemmeløsninger i form av NAS-er og servere.

For noen uker siden tok vi en kikk på en av de enkleste NAS-ene vi har vært borti: Western Digital My Cloud. Og selv om noen sikkert har bruk for ytterligere funksjonalitet, hadde vi sansen for den lille og rimelige nettverksboksen.

Men WD er slett ikke alene om å lage en NAS-løsning myntet på en vanlig forbruker. Også konkurrenten Seagate har et slikt produkt på markedet i form av Seagate Central, et produkt som er ment å fylle de samme behovene som My Cloud fra WD.

Hjemmesentralen til Seagate har en enkelt disk og kommer i kapasiteter på to, tre og fire terabyte. Prisene er heller ikke dumme, ettersom de ligger på nivå, kanskje også et lite hakk under, det konkurrenten WD vil ha for sine My Cloud-produkter.

Som en egen nettsky

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Mye av idéen bak Seagate Central ligger i at du skal ha tilgang på filene dine hvor enn du er, enten du sitter på hjemmenettverket eller er på ferie i en annen verdensdel. Dette er enkelt nok dersom du bruker ekstern skylagring, mens det for en vanlig NAS-bruker kan by på litt mye styr.

I tillegg har denne NAS-en grunnleggende strømmeegenskaper, noe som gjør den til et fint sted å samle og dele musikk, film eller bilder. En sentral lagringplass er også kjekk å ha til sikkerhetskopier fra andre datamaskiner. Og det hele skal selvsagt være enkelt nok til at selv Far kan klare å konfigurere den.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
ARM-prosessor, ukjent hastighet
Minne
Trolig 256 MB
Nettverk
Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling
1 x USB 2.0
Display
Ett statuslys
Annet
N/A
Størrelse
Vekt: 1,01 kg (4 TB-utgaven)
Størrelse: 4,2 x 21,6 x 14,5 cm (H x B x D)
Utstikkende ledninger kommer i tillegg
Pris
Omtrentlige priser:
2 TB ca. 1200 kroner
3 TB ca. 1400 kroner
4 TB ca. 1800 kroner

Lille Seagate Central har umiddelbart én stor fordel fremfor Western Digital My Cloud, nemlig at den ligger. «Stående» eksterne harddisker som velter er en hyppig årsak til harddiskrasj, ifølge dataredderne i IBAS. Seagate Central bør derfor være mindre utrygg for blant annet sukkerhøye unger, løpske bikkjer og lekne katter.

Men når vi tar boksen nærmere i øyesyn, ser vi også at den har en USB 2.0-port, mens WD hadde spandert USB 3.0 på sin modell.

Bortsett fra dette er det ikke de helt store fysiske forskjellene, selv om de to små NAS-ene naturligvis ser ganske så forskjellige ut. De har begge gigabit kablet nettverk, ingen trådløse muligheter og ett enkelt statuslys til å fortelle om tingenes tilstand. Med kun én harddisk innabords er det heller ikke snakk om noen form for redundans i form av RAID.

Nei, Seagate Central bør du enten bruke til å være en sikkerhetskopi, eller som et sted for å dele filer med andre. Men vi savner en intern backupløsning slik som WD My Cloud har i sitt grensesnitt – ønsker du å sikkerhetskopiere noe kun som ligger på Central, er du nødt til enten gjøre det manuelt eller sette opp tredjeparts programvare til å gjøre dette for deg.

Lav profil og lett å plassere.
Lav profil og lett å plassere.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi spurte også Seagate om hva som satt inni vår Seagate Central, men der ble vi opplyst om at maskinvaren kunne variere og at det derfor ikke finnes noen bestemte spesifikasjoner. Litt spesielt altså.

Det betyr at du ikke kan være sikker på hva slags harddisk som sitter i. I en annen test så vi at det var Seagate Pipeline som ble brukt, mens vår NAS på 4 TB har en 3,5-tommers interne disk av typen Desktop HDD.15 – dette er etterfølgeren til de vanlige Barracuda-diskene Seagate har holdt på med i en årrekke. Med tanke på at mange bare fyller opp harddisken og i ettertid hovedsaklig bruker den til å lese media fra, er det kanskje ikke noe galt i det valget. Men vi ser også at WD valgte sin «NAS-serie» WD Red til sitt tilsvarende produkt My Cloud.

Begge produkter er dog oppgitt med samme garantitid, så det er er ikke nødvendigvis slik at Seagates boks vil ta kvelden tidligere.

Det rent fysiske

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Seagate Central står støtt på fire myke gummiben, og med sin lave profil og mørke fremtoning er dette en sober sak som det bør være enkelt å finne en plass til. Det vanskeligste vil kanskje være å unngå å stable noe oppå den, noe vi vil fraråde ettersom dette vil kunne lage trøbbel for luftingen. Boksen er nemlig passivt kjølt, noe som vil si at luften trekkes gjennom fra den perforerte plastbunnen og ut via den finmaskede metalltoppen.

Fronten har en «pyntelist» som ser ut som børstet, mørkt metall, men i realiteten er det snakk om plast.

Baksiden har strøminntaket, nettverkskontakten og USB 2.0-port. Sistnevnte kan brukes for å koble til en ekstra harddisk dersom du ønsker å øke kapasiteten.

Seagate har lånt oss en Central til test.

Bla deg videre for å se Seagate Central i bruk >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen