TEST: Se ukens app-anbefalinger

Test Se ukens app-anbefalinger

(Bilde: Shutterstock)

Her er ukens anbefalte apper!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fotolærer

 Den gode gamle kamerateknikken «spray and pray», der du knipser vilt og håper på minst ett godt bilde, står for fall. Camera51 skal lære deg å knipse med stil!

Har du noen gang lurt på hvor mange som bør være med på et bilde, hvor de bør stå, hvor du bør stå, og om hvor et hovedmotiv bør befinne seg i bildet? Du har kanskje, hvis du tenker så det knaker, hørt om «det gylne snitt», men tror det handler om feminin herremote? Da er du som 90 % av alle fotografer – hvis man med fotografer inkluderer alle som har smarttelefoner med kamera.

Er du som meg, aner du ikke hva du burde ha opplevd før du sveiper gjennom dagens bildefangst for å få med deg det alle rundt deg opplevde mens du var opptatt med å knipse. "Ta et par gode bilder i stedet for hundre dårlige," var det en som prøvde å lære meg en gang. Camera51 dreier seg om det samme. Appen oppdager automatisk motiver og ansikter for å kunne hjelpe deg med å ta et perfekt bilde.

Når du starter appen, forteller den deg at når du skal ta et bilde av et motiv, vil den vise deg en boks som du sikter på med smarttelefonen. Når du treffer, vil motivet være optimalt plassert i bildet. Du får også vite at hvis du vil velge et objekt i motivet manuelt, trykker du bare på det med fingeren, så vil appen stille inn lys, skarphet og gi ytterligere assistanse om nødvendig. Til slutt trykker du på Start!

Det som så skjer, er at det dukker opp to små «mobiler» på skjermen, og du skal bevege smarttelefonen slik at den ene dekker den andre. Når det er gjort, er det bare å ta bildet. Det samme gjelder for selfier, bortsett fra at appen da tar bildet automatisk, slik at du slipper å fomle selv. Og resulatet er som regel svært bra. Dermed kan du faktisk spare masse tid på å fotografere mindre og bli med på det som skjer rundt deg. Eller bruke tiden på å fotografere mer – og bedre.

Camera51

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis

Last ned til Android »  Last ned til iPhone »  

Lag boka selv!

Har du alltid drømt om å bli forfatter? Har du en iPad, noen bilder og litt fantasi, er drømmen innen rekkevidde.

book_creator.

Hva kunne en forfatter som Astrid Lindgren eller Anne-Cath Vestly gjort med en nettbrett hvis de hadde eksistert mens de var i sin mest produktive periode i livet? Kanskje hadde de blitt sittende fast i brett 114 i Angry Birds – Star Wars, og aldri kommet i gang med barnebøker. Eller så hadde de tatt stålkontroll på bøkene og publisert dem rett fra skatollet sitt der de satt med sine gigantiske kopper fylt til randen med lavendel-te. Det er slik jeg ser dem for meg, og de er prikk like hverandre. Uansett, nå kan du selv få fart på din hittil dvaleliggende barnebok-karriere, eller la ungene dine gjøre jobben for deg. Book Creator har gjort det enkelt å gå Gutenberg i næringen.

Når du starter appen, får du en rask gjennomgang av hvordan den fungerer i en liten opplæringsbok. Du får vite at du får blanke ark som du fyller med med bilder, lyd, video, tegninger eller skrift, eller alt det forannevnte, og plassere alt som du vil ved å dra objektene rundt på siden, for deretter å strekke dem ut eller trykke dem sammen. Du kan lagre bilder fra kamerarullen eller Safari, bare se til at du har lov å bruke dem. Ved hjelp av i-symbolet, «inspektøren», kan du endre størrelse og farge på tekst eller bakgrunn, og slette objekter. Til slutt får du mulighet til å legge inn egne bilder, tekst og video i opplæringsboka.

Når du starter, velger du bokas form ­– portrett, landskap eller kvadratisk. På Cover-siden kan du så legge inn elementene du vil ha med, bilder, videoer, tittel osv. Slik fortsetter du fra side til side til du er fornøyd med resultatet.

Når du er ferdig med boka, kan du skrive den ut eller dele den på sosiale medier. Ikke bare det, men du kan lese boka i iBooks, og siden den lages i ePub-standarden, kan du faktisk utgi den!

Book Creator

Format: iPad
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til iPad »  

Podkast-verten

 Etter at podkasten Serial tok av, har podkaster og lyddokumentarer fått et etterlengtet spark i baken. Ut med musikk, inn med åndelig føde når man er på farten.

Mange syns nok som Ole Brumm at ja takk, begge deler, men faktum er at podkaster har ligget litt i utkanten av folks bevissthet de senere år. Men her i steinrøysa har tanta i Akersgata startet opp med egne podkaster, etter at NRK har drevet med det i mange år, der Radioresepsjonen er den desidert største suksessen.

Når du starter appen, velger du opptil tre sjangre du er interessert i. Alternativene er blant annet biler, komedie, business, mat, nyheter, populærvitenskap og reiser. Deretter velger appen et par podkaster i hver av sjangrene, slik at du kommer i gang. I samme skjermbilde kan du oppdatere disse podkastene eller legge til nye. Velger du nye, får du alternativene utgivere, kategorier, interesser, anbefalte og populære. Du kan lage egne kanaler for pendling, jogging, togturer osv.

Du kan velge om du kun vil laste ned episoder mens du er tilknyttet trådløst nettverk, og om appen skal laste ned nye episoder automatisk, eller manuelt. Dessuten kan du angi hvor lenge de skal være nedlastet. Du kan feste yndlingspodkastene til hjemskjermen. I gratisversjonen kan du følge opptil 10 podkaster. Vil du abonnere på et ubegrenset antall, koster det 29 kroner. 

ChannelWize

Format: Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Windows Phone »  

Enkelt, vanskelig og vanedannende

Jævla Mr Jump, som jeg hater deg. Av en eller annen grunn så skal du hoppe deg fra A til B, og det er så inn i granskaugen vanskelig at jeg gang etter gang nesten har vridd i stykker telefonen min før jeg pælmer den ut av stuevinduet.

Samtidig elsker jeg at spillet er så vanskelig, og av en eller annen grunn så liker jeg dette spillet bedre enn lignende spill som for eksempel Flappy Bird. 

I Mr Jump skal du hoppe og forsere hindringer over 12 ulike brett. Jeg er skikkelig dårlig, og har ikke kommet meg forbi det fjerde brettet enda. Og til tross for alt hatet så kommer jeg alltid tilbake, og det er den suggerende følelsen av å bare prøve en gang til som drar meg inn i spillet igjen.

Enkelt, vanskelig og veldig vanedannende hoppespill i tro Flappy Bird-ånd.

Mr. Jump

Plattform: iOS
Pris: Gratis

Last ned til iOS »

Ukens mobilspill er levert av Gamer.no. Her finner du ytterligere ni morsomme spill »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen