Baken på Nitro+ legges godt merke til og står mer ut enn den noe anonyme fronten.

Test Sapphire Radeon RX480 4GB Nitro+

Baken på Nitro+ legges godt merke til og står mer ut enn den noe anonyme fronten. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

RX 480 på billigsalg

Og ulempene er ikke mange.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For et par måneder siden kunne vi slå fast at AMDs nye «stjerne», det Polaris-baserte RX 480-kortet, i praksis presterte like godt med fire gigabyte minne som med åtte. Altså kunne det være flere hundrelapper å spare for den opplyste.

Vi demonstrerte også hvordan RX 480 med fire gigabyte minne i snitt leverte omtrent like gode resultater som den argeste konkurrenten fra Nvidia, GTX 1060 med tre gigabyte minne, da godt hjulpet av total overlegenhet i våre DirectX 12-spill.

Problemet var bare det at vi grunnet den heftige prisen ikke kunne anbefale vårt testeksemplar av RX 480. MSIs RX 480 4GB «Gaming X» kostet nemlig en hel tusenlapp mer enn enkelte andre RX 480-kort, noe som førte til at vi skrev følgende i vår konklusjon (noe forkortet):

Hopp til ytelsestest »

Vi har liten grunn til å tro at MSIs RX 480 Gaming X 4GB-variant er verdt en hel tusenlapp mer enn for eksempel Sapphires Nitro+-modell. MSI virker altså å ta seg alt for godt betalt i forhold til konkurrentene. 

Om vi skulle bygget en budsjett-spill-pc i dag ville vi utstyrt maskinen vår med et annet og rimeligere RX 480 4GB-kort. Grunnen til at vi faller på et AMD Radeon-kort er støtten for FreeSync, en teknologi som gir en jevnere spillopplevelse fri for riving i bildet. FreeSync er tilgjengelig på forholdsvis rimelige spillskjermer, noe Nvidias tilsvarende G-Sync-teknologi ikke er. Som ikke dette var nok lar AMD deg også oppgradere riggen din senere med et ekstra grafikkort i CrossfireX, mens Nvidia har reservert sin SLI-teknologi for dyrere grafikkort. 

Med den konklusjonen følte vi at vi var helt nødt til å faktisk teste et av de aller billigste RX 480 4GB-kortene, og hvilket var vel en klarere kandidat enn nettopp Sapphires RX 480 4GB Nitro+ til 2250 kroner, som for anledningen har besteget vår testbenk.

Dette er et kort basert på AMDs «Ellesmere XT»-brikke, som også ligger til grunn for AMDs eget referansedesign samt blant annet MSIs langt dyrere Gaming X-kort. 

Denne testen vil ikke dreie seg om små forskjeller i antall megahertz eller tekniske spesifikasjoner, men om  hvorvidt valgene Sapphire har tatt for sin RX 480-modell utover disse faktisk påvirker ytelsen, og i så fall i hvilken retning.

Har Sapphire med sitt Nitro+ for eksempel tatt snarveier når det kommer til kjøling eller byggekvalitet for å kunne legge seg langt under MSIs Gaming X i pris, eller tilbyr selskapet rett og slett bare et like godt produkt til en langt hyggeligere pris?

Om du er interessert i å se hvordan RX 480-brikken måler seg rent spesifikasjonsmessig mot blant annet den som sitter i GTX 1060 3GB og GTX 1060 6GB, kan du det her i vår tidligere duell. Der kan du også lese i hvilket enkelttilfelle det kan lønne seg å kjøpe 8GB-modellen av RX 480-brikken. (Hint: Kun når du spiller i 4K-oppløsning!)

Sapphire RX 480 Nitro+ 4GB.
Sapphire RX 480 Nitro+ 4GB. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sapphire Nitro+-egenskaper

Kortet er ganske anonymt, men det kan jo være en fordel i mange PC-bygg.
Kortet er ganske anonymt, men det kan jo være en fordel i mange PC-bygg. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sapphire har gjort noen egne valg når det kommer til mye at det som skjer rundt selve grafikkbrikken. Det første en legger merke til er selvsagt kjøleløsningen med de to relativt voksne viftene på 95 mm. Selve viftebladene er av plast, men kjernen har dobbelt kulelager og en funksjon som skal redusere opphopingen av støv rundt. Lurt er det også at viftene enkelt kan demonteres fra kortet ved å løsne en enkelt skrue. Det kan være kjekt ved rengjøring eller om du må bytte en vifte av en eller annen grunn. Slik slipper du å returnere hele kortet på garanti om en vifte ryker, og kan heller få en ny i posten. (Med mindre du ønsker det, selvsagt).

Viftene skal videre være langt mer stillegående enn den éne på AMDs referansedesign, og ifølge Sapphire skal de også stoppe helt om temperaturen og lasten faller. Slik blir kortet i alle fall lydløst når det ikke anstrenger seg.

Viftene kan fjernes for å rense kortet bare ved å løsne på en skrue.
Viftene kan fjernes for å rense kortet bare ved å løsne på en skrue. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som alle andre produsenter av grafikkort har også Sapphire utstyrt sitt kort med LED-belysning, og der vi ikke alltid lar oss begeistre for dette, gleder det oss å se at selskapet har nøyd seg med å pynte opp den enkle logoen sin på siden av kortet med dette. Det er helt ok, og vi synes kortet blir litt tøffere, samtidig som det holder på den minimalistiske stilen. Du kan for øvrig slå av eller velge farge på LED-belysningen fra en palett på 16,7 millioner farger via et eget program.

Det samme programmet, kalt Sapphire TriXX, lar deg også overklokke kortet og administrere ulike vifteprofiler om du ikke vil gjøre dette rett fra AMDs eget WattMan-program, som nå er en del av skjermdriverpakken deres. 

Om du lar deg rive med og overklokker for høyt, eller om du for eksempel flasher BIOS og prosessen feiler, er det betryggende at kortet kommer med to BIOS-er som du enkelt kan bytte mellom ved hjelp av en dedikert bryter rett ved LED-logoen på siden av kortet.

Du har alltid en reserve-BIOS for hånden om alt skulle gå til skogen.
Du har alltid en reserve-BIOS for hånden om alt skulle gå til skogen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Kortet tar en standard åtte-pinners PCIe-kontakt.
Kortet tar en standard åtte-pinners PCIe-kontakt. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fronten av kortet er bygget i plast som er matt og har små fordypninger, eller prikker, i seg for å gjøre det hele litt mer spennende. Mens forsiden uansett ser relativt edruelig ut, er det på baksiden det er fest. Bakplaten av aluminium gjør nemlig langt mer ut av seg, med et futuristisk mønster og sterk kontrast mellom hvitt og svart. Vi synes den ser ganske stilig ut, rett og slett, selv om den nok ikke vil passe inn i alle bygg.

Et ganske standard utvalg tilkoblinger.
Et ganske standard utvalg tilkoblinger. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Byggekvaliteten er overraskende god, i alle fall om vi tar prisen med i betraktningen. Plasthuset er solid, viftene vil tåle å bli tatt på og bakplaten stiver av kretskortet på en god måte.

Av tilkoblinger skilter kortet med to HDMI 2.0b-porter for bedre kompatibilitet med VR-briller. Du har også to DisplayPort 1.4-porter og en DL-DVI-port for kompatibilitet med eldre skjermer rett ut av boksen. Ellers trenger kortet en åttepins PCIe-strømkontakt, noe du garantert allerede har i maskinen din. 

Oppsummering og konklusjon

Når vi skal oppsummere og bestemme om Sapphires tolkning av RX 480, kalt Nitro+, skal få vår anbefaling eller ikke, er det greit med litt bakgrunnskunnskap.

Baken på Nitro+ legges godt merke til og står mer ut enn den noe anonyme fronten.
Baken på Nitro+ legges godt merke til og står mer ut enn den noe anonyme fronten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Da AMD lanserte Polaris-arkitekturen, som er basis for RX 480, var det selskapets ønske å flytte grensene for hva som var oppnåelig ytelse for pc-spillere i budsjett- og mellomklassesegmentet. Også pc-spillere med et budsjett burde få mulighet til å oppleve spill slik utviklerne ser dem, altså i høy oppløsning og med grafikkdetaljene skrudd langt opp. Og, det er akkurat her Sapphire treffer spikeren på hodet.

De har nemlig med sitt rimelige Nitro+-kort prioritert helt riktig overfor målgruppen til Polaris-brikken. Fremfor å falle for fristelsen til å utstyre kortet med ekstra dyre kondensatorer og strømkretser som kan holde i en million timer, vifter i et eller annet revolusjonerende materiale, eller å bygge kortet inn i en kasse av fre(l)st aluminium, har de enkelt og greit satt ytelse, kjøling og støynivå på agendaen. Ja, nå viser jo faktisk Sapphire til at også deres kondensatorer er oppgradert noe fra referanseutgaven av RX 480 da, men uansett har de latt andre produsenter ta enda mer av på disse områdene. 

Kanskje har et og annet RX 480-kort dermed hakket større potensiale til overklokking, men ut over at det vel er ytterst få med et grafikkort til et par tusenlapper som driver virkelig seriøst med dette koker det uansett ned til «brikkelotteriet» hvilke kort som overklokker og yter aller best. 

Vi kan uansett tydelig se av målingene våre at Nitro+ ikke står tilbake for MSIs Gaming X med fire gigabyte minne til en langt høyere pris. AMDs referansedesign yter litt bedre i 4K-oppløsing, takket være dens åtte gigabyte minne, men om du kjøper et RX 480 for å spille i denne oppløsningen har du uansett bommet kraftig.

Når et grafikkort leverer minst like god ytelse til en vesentlig lavere pris uten at det går nevneverdig ut over støy eller temperaturer, da er det bare å hente frem anbefalt-stempelet vårt.

Spesielt når vi, som vi var inne på i konklusjonen i vår forrige RX 480-test, også kan vise til at AMDs kort gir deg på budsjett alle muligheter når det kommer til å skaffe deg et rimelig oppsett med FreeSync, og i tillegg utvide ytelsen senere ved hjelp av CrossfireX. 

Vi anbefaler derfor Sapphires RX 480 4GB Nitro+ på det varmeste, og spesielt for deg som ikke er helt fremmed for tanken om å pare det med en FreeSync-skjerm med et raskt 1080p- eller et 1440p-panel den nærmeste tiden.

Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark og VRMark.

Her viser Sapphires RX 480 Nitro+ umiddelbart at det ikke står tilbake hverken for AMDs referansedesign med åtte gigabyte minne, eller MSIs langt dyrere «Gaming X». Som i tidligere tester kan en med fordel også merke seg hvor liten avstanden opp til Nvidias GTX 1060 med tre gigabyte minne er. Vi minner om at sistnevnte kommer uten mulighet for SLI, og at Nvidias FreeSync-ekvivalent, G-Sync, krever at du graver langt dypere i lommeboka.

Når det kommer til VR, eller virtuell virkelighet, passerer RX 480-kortet fra Sapphire med enkelhet minimumskravene og legger seg ikke alt for langt bak et av AMDs toppkort fra forrige generasjon, R9 Fury.

Når vi nå er over på målingene av faktisk ytelse i spill ser vi som nevnt i konklusjonen hvor likt Sapphire RX 480 Nitro+ 4GB yter i forhold til MSIs dyrere Gaming X-versjon.

Legg også merke til hvor lite som skiller fire- og åtte gigabyte-modellene, ref. AMDs referanse RX 480. 

Det er tydelig at RX 480 er et kort for deg med en 1080p-skjerm, der samtlige av våre fem testspill rapporterer om rundt 60 FPS ved denne oppløsningen.

For deg med en 1440p-skjerm kan du forvente mellom 40 til 50 FPS. I praksis betyr dette at du kan nå 60 FPS relativt enkelt og uten å miste alt for mye bildekvalitet ved å justere ned et par av de mest krevende innstillingene, som for eksempel kantutjevning.

4K-spilling er det generelt sett anbefalt å unngå med RX 480. I alle fall om du ikke allerede er godt vant til konsollenes 30 FPS-begrensning, og er villig til å justere ned grafikkdetaljene ganske mye. For å dra denne oppløsningen skikkelig trengs det sterkere skyts, og per dags dato leverer AMD lite som er godt nok i denne klassen.

Mens ytelsen stort sett er nær identisk for ulike modeller basert på samme grafikkbrikke, kan eksterne egenskaper slik som temperatur og støy variere en del. Her tar vi en gjennomgang av begge disse, og vi kontrollsjekker at ikke Sapphire har funnet på noe tull når det kommer til strømforbruk.

Sapphire vinner ingen pris for kjølingen av sitt Nitro+. Her er MSIs Gaming X rett og slett bedre på alle punkter. 

Likevel er temperaturene vel innenfor, og så lenge du har et godt ventilert kabinett vil det ikke by på noen problemer for deg. Sapphires Nitro+ leverer uansett langt bedre enn AMDs referansemodell, som med sine 78 grader er hele åtte grader varmere under last. Det er varmt for et kort i mellomklassen.

For de av dere som er ekstra påpasselige når det kommer til temperatur er det verdt å merke seg at Nvidias GTX 1060 stort sett leverer bedre enn AMD RX 480 her. Både når det kommer til last- og tomgangstemperaturer.

MSIs Gaming X viste lavere temperaturer enn Sapphires Nitro+, og som vi ser av støymålingene våre leverer MSIs kort sakene uten at det støyer mer. Her stiller nemlig de to rivalene likt.

Generelt har vi ingen problemer med å anbefale kort for den som liker det stille så lenge våre målinger viser under 48-49 dBA. Vi måler nemlig svært nær grafikkortet, så ved normal plassering av datamaskinen – ved siden av deg på pulten eller på gulvet – vil du høre svært lite til det.

Ikke overraskende legger Sapphire RX 480 Nitro+ 4GB seg på samme effektforbruk som de øvrige RX 480-modellene. AMDs Polaris-arkitektur har hjulpet energiforbruket til AMD-kortene ned, men Nvidia er fortsatt ledende når det kommer til å levere energieffektive kort. 

Testoppsett

Vår nye 2016-testbenk.
Vår testbenk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

 • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
 • Prosessor: Intel Core i7 6700K
 • Minne: Corsair Vengeance 16 GB @ 2400 MHz
 • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
 • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia. 

Dagens Sapphire RX 480-kort er testet med AMDs Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.1.1

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye testbenk, bruker følgende drivere:

 • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
 • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med Futurmarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.

Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12).

Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160, dog, for budsjettkort utelater vi sistnevnte oppløsning av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, ved hjelp av «Fraps». Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene. 

Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av MSI AfterBurner eller tilsvarende programvare.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

Gå til side

9.5/10
Imponerende

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 4GB D5 OC

"Sapphire Nitro+ gir deg mest for pengene i mellomklassen."

Fordeler

 • Rimelig
 • Leverer godt i Full HD, spesielt i DirectX 12-titler
 • Ytelse som 8GB-versjonen
 • God byggekvalitet
 • Stillegående
 • Støtter FreeSync og CrossFireX

Ting å tenke på

 • Kunne vært enda kjøligere under last
 • Nvidias rival er mer energieffektiv

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 4GB D5 OC

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen