TEST: SanDisk Ultra Plus SSD 256 GB

Test SanDisk Ultra Plus SSD 256 GB

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Dette er et røverkjøp av en SSD

Minneprodusenten SanDisk har laget en skikkelig folkemodell.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sandisk er et svært velkjent navn i fotokretser, for sine høykvalitets minnekort til kamera av alle størrelser. Noe som litt færre vet er at minneteknologien deres også brukes i andre typer lagringsmedier, og selv om selskapet også lager sine egne SSD-er, finner du Sandisk-innmat i blant annet den knallsterke Corsair Force GS 240 GB SSD.

Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB: Produkteske.
Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB veier nesten ingenting, og konstruksjonen er av plast.
Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB veier nesten ingenting, og konstruksjonen er av plast.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I dag har vi fått tak i en relativt ny SSD fra Sandisk, som går under det lovende navnet Sandisk Ultra Plus 256 GB. Om dette høres imponerende ut, markedsføres den først og fremst som en god oppgradering fra harddisken, og med litt mer beskjedne spesifikasjoner enn Sandisk Extreme SSD-serien.

Liten og nett

I det ytre er ikke Sandisk-enheten spesielt oppsiktsvekkende. Konstruksjonen er av plast, og vekten er overraskende lav, på bare 39 gram. Enheten er også bare 6,5 mm tykk, som betyr at også ultratynne bærbare fint vil kunne få plass til en slik SSD.

Dermed er Sandisk Ultra Plus allerede interessant dersom man er ute etter en oppgradering som legger til minst mulig vekt på maskinen sin – selv om det ikke er all verden man sparer.

Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB.
Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I tillegg skal strømforbruket ved drift være svært lavt: Kun 0,12 watt, som er omkring en tredjedel av Intels meget strømgjerrige 335 Series SSD. Ultratynne PC-er med små batterier later dermed til å vært høyt på Sandisks lister over hvem som skulle prioriteres med akkurat denne enheten.

Når vi skrur enheten fra hverandre blir vi imidlertid overrasket over hvor lite og nett kretskortet på innsiden er. Dette måler faktisk bare 54 x 40 mm, og minner ikke så rent lite om noen lagringsenheter Sandisk viste oss på Computex i 2011.

Innmaten i Sandisk Ultra Plus viste seg å være overraskende kompakt.
Innmaten i Sandisk Ultra Plus viste seg å være overraskende kompakt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Har du helt ekstremt lite plass inni maskinen din burde det altså gå greit å skru en slik fra hverandre, og så lure kretskortet inn i PC-en. Slikt vil imidlertid bryte alt som er av garantier og reklamasjonsrett, så det er ikke noe vi anbefaler.

En firekanalers Marvell 88SS9175-kontroller sørger for at data skrives, slettes og leses av på riktig sted.
En firekanals Marvell 88SS9175-kontroller sørger for at data skrives, slettes og leses..Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Over kontrolleren, som er en temmelig nymoderne Marvell-enhet, sitter det også en termisk pute som leder varme ut i skallet på SSD-en. Dette er ikke helt uvanlig, men tyder på at du bør kjøle enheten litt om du nå likevel skrur den fra hverandre.

Ny kontroller og store brikker

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 256 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 6,8 mm
  • Kontroller: Marvell 88SS9175
  • Teknologi: 19 nm MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 530 MB/s (les) / 445 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Kina

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Sandisk sendte enheten til test.

Kontrolleren heter Marvell SS88SS99175, og denne holder styr på dataflyten til de fire digre minnebrikkene. Med så mye som 64 GB kapasitet på hver, betyr det at Sandisk i teorien skulle kunne klart å sette sammen en enhet på en hel terabyte, uten å gå utenfor den vanlige 2,5-tommers formfaktoren til moderne SSD-er.

Minnet er for øvrig MLC-NAND bygd på 19 nm produksjonsteknikk, og enheten har i tillegg en DDR2-brikke med Samsung-merket RAM ombord som hurtigminne.

Alt dette skal gi enheten temmelig greie kapabiliteter. Den interne datahastigheten er oppgitt til å være inntil 530 MB/s ved lesing av data, og 445 MB/s ved skriving. I tillegg skal den klare inntil 82 000 IOPS ved lesing, og 39 000 IOPS ved skriving.

Slike spesifikasjoner er ikke så mye å hoppe i taket for sammenliknet med ytelsen vi har fått fra andre SSD-er vi har testet nylig, som for eksempel OCZ Vertex 450 SSD – som leverte temmelig mye høyere verdier enn dette.

På den annen side er prisen heller ikke spesielt høy – laveste pris for Sandisk Ultra Plus SSD 256 GB er for øyeblikket rundt 1200 kroner. Dermed er det en av de desidert billigste vi har sett på en stund, og slikt er alltid moro å finne ut hvordan duger.

Bla om til neste side, så starter vi ytelsestestingen »

SanDisk Ultra Plus SSD 256 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen