Samsung UE65KS9505

Test Samsung UE65KS9505

Samsung UE65KS9505 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Vi har aldri testet en bedre TV enn denne

Samsungs nye toppmodell ga oss hakeslepp.

Skal du ha den råeste TV-en holder det ikke lenger at den kan vise deg innhold i 4K. Det heiteste på markedet er nå den sylskarpe oppløsningen kombinert med High Dynamic Range – kjent som HDR. 

Med denne funksjonen vil nemlig TV-en kunne gi deg langt mer dynamikk i bildet, og ikke minst langt bedre farger. Mens vanlige TV-er har en lysstyrke som stopper rundt 400 nits, vil de beste TV-ene i år passere 1000 nits med god margin.

Les mer om HDR:
– HDR er den største nyheten siden TV-en fikk farger »

Den beste LCD-TV-en vi har testet som kan alt dette, er Panasonics DX900. Med dette flaggskipet har selskapet klart å lage en LCD-TV som nærmer seg det magiske sortnivået til OLED-teknologien, samtidig som den kan by på en lysstyrke OLED ikke er i nærheten av. 

Nå kommer det en utfordrer som kan gi Panasonic kamp om beinet. Denne gangen er det snakk om Samsungs nye toppmodell, KS9505. Den tar over stafettpinnen for dagens toppmodell, som stakk av med full score da vi testet den i fjor. 

Prisforskjellen er vesentlig mellom disse to kamphanene. Mens DX900 koster deg 55 000 kroner, kan du spare 10 000 kroner på å heller velge Samsung sitt alternativ. 

Samsung har også brukt tid på å designe baksiden av skjermen.
Samsung har også brukt tid på å designe baksiden av skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Flott å se på

Ut av esken får vi mange assosiasjoner til 8-serie-modellen vi testet for en liten stund tilbake. Riktignok er denne modellen en del dypere, mye på grunn av den direkte baklysteknologien, og ikke minst er den kurvet.  

Fremsiden av skjermen har minimale, børstede aluminiumsrammer som også brer seg ut mot sidene av skjermen. Resten av fremsiden er blank, hvor glasset flukter med rammen. Dette er en lekker og enkel måte å løse dette på etter vår mening. 

Foten er tøff å se på.
Foten er tøff å se på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er dog kanskje baksiden som skiller seg mest ut. Her har Samsung tatt i bruk mye av det samme grunnprinsippet som på sin 8-serie. Altså er baksiden i et mørkt, børstet mønster, kun brutt opp av foten. 

Foten er også enkel og smekker. Den kan ved første øyekast minne om en boomerang, som er i massivt metall. Foten gjør en god jobb med å holde skjermen stødig, men du kan ikke dreie skjermen med denne. 

Tizen har blitt voksen

Samsung bruker i dag Tizen som sitt operativsystem på TV-er. Det fortsetter de også med i årets toppmodell, dog kommer plattformen nå i en ny versjon. 

Menyene er de enkleste av alle å bruke etter vår mening.
Menyene er de enkleste av alle å bruke etter vår mening. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og endringene er ganske store, og ikke minst til det bedre. Om du nå klikker deg inn i Hjem-menyen, så vil du raskt oppdage at den første meny-rekken nederst på skjermen er mye den samme. 

Forskjellen ser du først når du markerer et av valgene i denne menyen. Da kommer det opp nye valg ovenfor den vanlige menylinjen der du for eksempel blir servert de siste seriene eller filmene du har sett på i Netflix.

Denne utgaven er dessuten bedre tilpasset deg som bruker en dekoder for å forsyne TV-en med innhold, hvor TV-en nå kan hente den god del metadata fra dekoderen. Det betyr at du enkelt får tilgang til EPG og kanaler via den samme menyen. 

Det er nemlig gjengangeren med denne skjermen. Langt mer foregår via hjemskjermen, og du slipper å navigere deg mye rundt og holde styr på de ulike inngangene. 

Og det er ikke bare menyene som har blitt enklere og raskere å bruke. 

Denne fjernkontrollen har vi sansen for.
Denne fjernkontrollen har vi sansen for. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ny fjernkontroll

Samsung har også gjort en rekke endringer på fjernkontrollen som følger med skjermen. Før fikk du med en pekekontroll i tillegg til en tradisjonell fjernkontroll med blant annet talltaster. 

Nå er det én kontroll som ligger med i esken. Og den kan du ikke peke med. Men det gjør ingenting. Den nye kontrollen er nemlig meget behagelig å bruke, og den nye versjonen av Tizen er formet slik at du ikke trenger å trykke mer enn nødvendig. 

Den lille OneConnect-boksen er blitt mye mindre.
Den lille OneConnect-boksen er blitt mye mindre. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kontrollen er omtrent like liten som den forrige pekekontrollen, og har minimalt med knapper på seg. Vi har sansen for denne løsningen, og ikke minst hvor rakt og presist kontrollen samkjører med TV-en. 

Alt i alt er kombinasjonen av denne kontrollen og den nye versjonen av plattformen med på å lage den mest brukervennlige kombinasjonen på markedet i skrivende stund. 

Samtidig vil vi også nevne den nye OneConnect-boksen. Denne har i år blitt en god del mindre rent fysisk, og blir dessuten ikke fullt så varm som dagens variant. Et annet pluss med denne løsningen er at du kan skifte ut kun denne boksen dersom det skulle komme noe nytt på markedet, som for eksempel en raskere inngang. 

Bli med til neste siden hvor vi ser nærmere på bildekvaliteten »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen