TEST: Samsung UE65HU8505

Test Samsung UE65HU8505

Dette er Samsungs nye mesterverk

Den mest komplette 4K-TV-en vi har testet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Allerede i fjor kom det en rekke TV-modeller på markedet som kunne vise deg den nye 4K-oppløsningen. Men selv om skjermene kunne håndtere de 3840 x 2160 punktene det er snakk om, var det fortsatt en rekke spørsmål rundt standarden og distribusjon som fortsatt var uavklart.

Mange av disse spørsmålene ble dog besvart under årets CES-messe fra Las Vegas, hvor blant annet den nye H.265-standarden, populært kalt HEVC, kom på plass. Derfor er årets 4K-TV-er langt mer klargjort for den nye oppløsningen enn tidligere. 

Flere av de nye 4K-skjermene finner veien til butikkhyllene i løpet av de neste par månedene, og en av disse er UE65HU8505 fra Samsung. Denne modellen ligger an til å bli årets råeste TV fra selskapet, siden det ikke virker som det vil komme en arvtager til dagens 9000-serie. På menyen står en fullblods LCD-TV som følger den nye buede trenden, og som i tillegg er spekket med finesser. Men er den verdt prislappen på 40 000 kroner du må betale?

Et forlokkende utseende 

Den første buede TV-en vi testet fra Samsung var UE55H8005, og ut av esken er det lite tvil om at UE65HU8505 er nært beslektet med sin lillebror når det kommer til utseendet. Allikevel er det en stor forskjell i hvordan de to TV-ene fremstår. Mens HU8005 er en lettvekter der plast utgjør mye av designen, har HU8505 langt mer tyngde å by på, og fremstår på mange måter mer solid og gjennomført.

Foten på HU8505 er tøff å se på etter vår mening. .
Foten på HU8505 er tøff å se på etter vår mening.  (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Begynner vi med rammene har også HU8505 en sort plastramme som omsluttes av en aluminiumsramme utvendig, men forskjellen er at den er litt røffere, der kantene er skarpere og hjørnene spissere enn hva tilfelle er med H8005. 

Rett forfra er det ikke enkelt å legge merke til at TV-en er buet, selv om fasongen blir mer fremtredende når TV-en kommer opp i 65-tommers størrelse. Foten på HU8505 er helt annerledes fra alt annet vi har sett fra selskapet tidligere. Selve foten er i børstet aluminium og er formet som et flatt rektangel, der braketten som fester foten og TV-en sammen sitter plasser langt bak, slik at TV-en tilsynelatende svever. Foten gjør mye av utseendet på denne TV-en, men det kan også være verdt å merke seg at den er fast, slik at det ikke er mulig å dreie skjermen. 

Som lillebroren har også HU8505 en kledelig aluminiumslist på nedre delen rammen som møtes av et lys på midten, rett under Samsung-logoen. Denne lille detaljen gir en liten piff på totalinntrykket, og alt i alt er utseende til Samsungs nye toppmodell nokså stilrent uten at den blir for mye av det gode. 

Alt er samlet i en boks

Samsungs nye brukergrensesnitt er noe av det bedre vi har prøvd på en TV, og den kan i prinsippet erstatte flere av enhetene du allerede har i stereobenken din. 

Denne boksen tar seg av alle enhetene du kobler til TV-en.
Denne boksen tar seg av alle enhetene du kobler til TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Til å ta seg av alle enheter du ønsker å koble til TV-en, har selskapet valgt å legge all elektronikken som skal håndtere dette utenfor selve skjermen, i en avlang boks de kaller One Connect. Denne nye måten å samle tilkoblingene på lanserte selskapet allerede i fjor. En av fordelene med å gjøre det på denne måten er at du i teorien har mulighet å skifte ut denne elektronikken i fremtiden, dersom det for eksempel skulle komme en ny type tilkobling. 

En av nyhetene med denne boksen er at den har to kortlesere. Det betyr i praksis at du kan bruke TV-en som en PVR dersom du hekter på en ekstern harddisk. Dette har også vært mulig før, men nå som du har mulighet for å bruke to programkort samtidig, kan du med andre ord ta opp et program samtidig som du ser på et annet. 

Mer inkluderende brukergrensesnitt

En av tingene som ligger i fokus om vi ser nærmere på selve grensesnittet for årets Samsung-TV-er, er at skjermen i langt større grad skal bistå deg i å finne interessant innhold å se på. Det gjøres ved at TV-en analyserer hva du liker å se på, og legger ut i fra det opp forslag til andre programmer det kan være interessant for deg å se på.  

På TV-siden viser små bilder av hva annet som vises på de ulike kanalene. .
På TV-siden viser små bilder av hva annet som vises på de ulike kanalene. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen funksjon som blir langt mer interessant å bruke når TV-en kan vise deg en oppløsning på 4K, er delt skjerm. På denne 65-tommers varianten kan du dele bildet opp i fire ulike skjermer, som alle tilsvarer en 32 tommer stor Full HD-skjerm.

Delt skerm, der vi velger å ha nettleseren på den høyre delen av siden. .
Delt skerm, der vi velger å ha nettleseren på den høyre delen av siden. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ved å klikke på deleknappen nederst til høyre på fjernkontrollen startes funksjonen og du får opp det du ser på øverst til venstre. Hva som skal vises i de ulike rutene kan du selv gå inn og konfigurere, i vårt tilfelle endte vi opp med å bruke skjermen nederst til venstre til å vise hva som vises på andre kanaler, og bruke den høyre siden til å se Youtube-klipp, der selve klippet spilles av i den øverste ruten mens søkefeltet vises i det nederste. 

En annen mulighet er å bruke hele den høyre siden til å ha oppe en nettleser, slik at du kan surfe på nettet samtidig som du ser på film. Siden TV-en leveres med to kortlesere kan du også se to ulike programmer på hver sin delte skjerm. For å løse problemet med lyd, vil lyden til det ene programmet spilles av på skjermens høyttalere, mens den andre må hentes ut ved hjelp av et hodesett med Bluetooth. 

Rask i responsen 

Her er den nye fjernkontrollen til HU8505.
Her er den nye fjernkontrollen til HU8505.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I likhet med sin lillebror H8005 har også HU8505 fått det samme brukergrensesnittet, og for å kunne navigere deg rundt på enklest mulig måte følger også den nye «Wii»-aktige fjernkontrollen med til toppmodellen. Denne kontrollen krever litt tilvenning, men så fort du har fått teken på hvordan du bruker den, er dette et langt smidigere alternativ enn å bruke en tradisjonell fjernkontroll etter vår mening. 

Den nye toppmodellen er svært rask å bruke, og det er sjelden du trenger å vente på at applikasjoner og funksjoner skal starte opp. Vi har tidligere opplevd at enkelte TV-er har brukt godt over et minutt på å gjøre seg ferdig med å starte opp Netflix-appen, noe som skjer på et blunk med HU8505.

Jevnt over er denne TV-en blitt så kjapp i responsen at den faktisk begynner å bli et reelt alternativ til strømmebokser og andre enheter du har i stereobenken din. 

Her ser du målingene av Dynamisk-valget. .
Her ser du målingene av Dynamisk-valget.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du pakker ut UE65HU8505 har du fire ulike bildemodi å velge i mellom. Den som faller lengst unna normalen er Dynamisk, og til høyre i artikkelen kan du se hvilke måleverdier vi fikk da vi målte denne modusen. Ser vi av målingene er gråskalaen preget av altfor mye blått igjennom hele spektret, mens det er klar manko på rødt. 

Fargene bærer også preg av dette, der spesielt fargene Cyan og Magenta er trekker seg altfor mye mot blått. Den eneste fargen som er i nærheten av der den skal ligge er gult, mens både grønt og rødt ligger rett i utkanten. Dette Dynamiske-valget er først og fremst myntet på butikkbruk, hvor blant annet lysstyrke og fluoriserende farger skal hjelpe til med å skille TV-en ut i utstillingen, noe som også gjenspeiler seg i gamma-målingene. 

Så, finnes det et godt annet valg du kan bruke dersom du ikke ønsker å begi deg inn i menyene på TV-en? Svaret er nei. Det valget som treffer nærmest er Film, men dette valget er ikke så bra at vi vil anbefale deg det. Da vi testet lillebror H8005 var Film-valget meget habilt, men med H8505 har du langt mer å hente på å ta deg jobben med å justere bildet skikkelig. 

Helt rå ferdig justert

Våre innstillinger: .
Våre innstillinger.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For tar du deg dette bryet vil du sitte igjen med noe av den bestebildekvaliteten som er å oppdrive for øyeblikket. 

Først kaster vi oss over gammakurven, og her må vi inn i menyen for å justere opp gamma. Normaltvis trenger vi ikke det, for det holder som regel å kun sjonglere litt med lysstyrke og kontrast, men i dette tilfellet måtte vi legge på litt under gamma for å treffe skikkelig. Målingene viser at vi treffer midt i blinken etter å ha prøvd oss litt frem, og verdien viser 2,22 – akkurat det vi er på jakt etter.  

Slik ser målingene ut etter at vi var ferdige med å kalibrere. .
Slik ser målingene ut etter at vi var ferdige med å kalibrere.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Videre går ferden til gråskalaen, og her bestemmer vi oss for å justere med 10 punkter. Det betyr at du individuelt justerer hver eneste 10 prosent av skalaen for seg selv, og resultatet snakker for seg selv. Det er noen ørsmå forskjeller å spore på 10 og 20 prosent grått, men ellers gir H8505 deg en presisjon i gråskalaen som er den beste vi har sett til nå. 

Fargene trenger også en real omgang kjærlighet, men når disse er justert er de nesten like imponerende som gråskalaen. De fleste av fargene treffer midt i det området de skal ligge, utenom rødfargen, som mangler litt før den er helt hundre prosent innafor. Men det er snakk om ørsmå forskjeller, og alt i alt må kan vi konkludere med at HU8505 leverer farger i toppklassen. 

Også når det kommer til sortnivå får du mye valuta for pengene. HU8505 har et sortnivå som er blant det beste vi har sett, og er i ferd å ta opp kampen mot de beste plasmaskjermene på alvor. Den klarer å skille godt i mellom ulike mørke og lyse deler av bildet, og detaljene viskes ikke bort selv om scenene i bildet er dunkle.  

Tar vi en kikk på neste stopp, bevegelse, er dette også et element som TV-en behersker meget godt. Selv under de aller hurtigste panoreringene henger den godt med. Du har en rekke ulike valg i menyen til å justere hvordan TV-en skal legge inn fiktive bilder, og selv med det aller heftigste valget ser vi svært lite støy rundt objekter, noe som ofte blir et problem ved å sette på utjevning av bildet. Du har også mulighet til å slå av funksjonen helt, dersom du er på jakt etter den flikkende «kinofølelsen» når du skal se film.  

Allikevel er ikke denne modellen helt feilfri. I likhet med da vi testet lillebroren sliter også denne modellen med gjenskinn, og det at skjermen er buet strekker problemet ut over større deler av skjermen. Riktignok har den nok lysstyrke til å takle en del av lyset som finnes i rommet, men langt i fra alt. Det som blir fanget opp får da altså en strekt effekt som gjør at vi synes det blir enda mer sjenerende enn om TV-en hadde vært flat. 

Så hvorfor kjøpe en 4K-TV?

En av de aller viktigste funksjonene du får ved å kjøpe deg en ny TV som kan håndtere 4K-oppløsningen er oppskalering. 

For TV-en gjør noe med de vanlige HD-signalene du gir den, og resultatet er nesten verdt pengene i seg selv. Det er lite tvil om at det koster å skaffe seg en slik TV, men er du en av mange som er mer enn middels opptatt av skarphet, vil du få mye glede av en slik skjerm.

HU8505 klarer å gjengi alle fargene til kameleonen. .
HU8505 klarer å gjengi alle fargene til kameleonen.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

 

Jeremy Clarkson ser skarpere ut oppskalert.
Jeremy Clarkson ser skarpere ut oppskalert.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Vi har under testperioden vært innom alt fra lavoppløste filmer til ekte 4K, og generelt får du et meget godt resultat selv med «halvlslappe» filmer i 720p. Riktignok får du det aller beste resultatet om du gir TV-en et godt utgangspunkt å jobbe med, som for eksempel en Blu-ray-film, men også filmer via blant annet Netflix-appen blir mer enn godkjent. 

Så enn så lenge er det i første omgang muligheten til å oppskalere eksisterende materiell som bør lokke deg til å kjøpe en slik 4K-TV, men som vi allerede har fått en smakebit på, vil det dukke opp stadig flere filmer i den nye oppløsningen, og da har du en TV som er klar med tanke på nye standarder og innganger. 

Lydkvaliteten er helt grei

Som nevnt vil dette etter alt å dømme bli den råeste TV-modellen som kommer fra Samsung på en stund, men lydkvaliteten er ikke fullt så rå. Lydbildet du får er nokså tamt med tanke på bass og mellomtone, mens diskanten er klart som natten er lang. 

Lyden er langt i fra det dårligste vi har hørt, og den holder i massevis til å se på nyhetene eller andre TV-program, men skal du oppslukes i filmens verden må du ty til kraftigere skyts for at opplevelsen skal bli maksimal. 

Samsungs nye toppmodell, UE65HU8505, er rett og slett en knakende god TV. Vi har testet denne TV-en over mange timer og denne modellen er en fryd å bruke. På mange måter markerer denne modellen et skille,  der TV-en nå for alvor kan gjøre jobben som mange av komponentene du har i stereobenken gjør i dag.

Samsung har lagt seg i selen når det kommer til brukervennlighet. Menyene er enkle å forstå seg på, samtidig som TV-en er lynkjapp i bruk. Og det sistnevnte er noe vi har savnet. Vi har testet mange såkalte smarte skjermer oppigjennom tiden, men felles for de fleste har vært at de er seige og trege i bruk, noe som resulterer i at du dropper å bruke de innebygde funksjonene i TV-en – til fordel for et nettbrett eller andre enheter som gjør den samme jobben bedre. Det slipper du med Samsung UE65HU8505.

Modellen har en egen boks om tar seg av alle enhetene du ønsker å koble til, og noe av det viktigste er at den har to kortlesere. Det åpner nemlig for muligheten til å ta opp et program mens du ser på et annet. Samtidig har denne TV-en fokus på deg som bruker, noe som gjør at den analyserer bruksmønsteret ditt og kommer opp med forslag til programmer du kanskje er interessert i.

Denne interaktive innsamlingen av Youtube-snutter og innhold fra andre kanaler gjør at vi tror disse funksjonene blir brukt. Samtidig har TV-en prosessorkraft nok til å starte opp programmer i en fei, slik at du slipper å vente på at ting skal skje. Ønsker du å slå ut håret helt kan du også bruke den ny funksjon som gir deg mulighet til å se flere programmer og kanaler samtidig. I og med at denne skjermen har et 4K-panel, kan du nemlig dele opp bildet i fire deler som hver seg har Full HD-oppløsning – samtidig som alle er 32 tommer store. 

Fenomenal bildekvalitet

Ut av esken har du noen ulike bildeinnstillinger å velge imellom, men for å få det beste ut av TV-en må du ta en tur inn i menyene for å gjøre en rekke endringer. Hvilke innstillinger vi landet på kan du lese på side 2.  

Anbefalt-HU8505.
Vi kan godt anbefale Samsungs HU8505.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når bildet er ferdig justert får du valuta for pengene. Samsung UE65HU8505 er en av de bedre skjermene vi noen gang har testet, og våre målinger underbygger at den leverer helt i toppklasse. Den er meget habil når det kommer til hvitbalanse og farger, og presisjonen er noe av det beste vi har sett. Samtidig presterer den også meget godt når det kommer til sortnivå, samtidig som skarpheten er meget bra. Sistnevnte er en av grunnene til å kjøpe denne TV-en, fordi den oppskalerer vanlig HD-materiale på en mesterlig måte slik at også dette blir skarpere å se på. 

Det eneste vi har å sette fingeren på er gjenskinn. Denne modellen er svakt buet, og denne formen forsterker gjenskinnet vet at det trekkes ut og blir bredere enn hva det ville vært om skjermen var flat. 

Alt i alt er UE65HU8505 den aller mest komplette LCD-TV-ene vi har testet til nå. Er du på jakt etter en skjerm som er meget god å bruke, samtidig som den leverer topp bildekvalitet, er dette en modell du bør se nærmere på. Selv om du må ut med 40 000 kroner i skrivende stund har vi ingen betenkninger med å dele ut et Anbefalt-stempel til denne modellen. 

Alternativer

Du er kanskje på jakt etter en buet TV, men syns at 40 000 kroner blir i drøyeste laget, kan Samsungs UE55H8005 være et alternativ. Riktignok får du ikke den samme høye oppløsningen som storebror HU8505 kan skilte med, men ellers har også denne skjermen en rekke gode interaktive løsninger.  

Ikke alle er like begeistret for buede skjermer, og da kan Samsungs nye UE65H7505 være et alternativ. Her får du mye av den samme TV-en som HU8505, med både 4K-oppløsning og alle de interaktive løsningene. Samtidig sparer du også rundt 5000 kroner.  

Gå til side

Samsung UE65HU8505

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen