TEST: Samsung UE65HU8505

Test Samsung UE65HU8505

Dette er Samsungs nye mesterverk

Den mest komplette 4K-TV-en vi har testet.

Her ser du målingene av Dynamisk-valget. .
Her ser du målingene av Dynamisk-valget.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du pakker ut UE65HU8505 har du fire ulike bildemodi å velge i mellom. Den som faller lengst unna normalen er Dynamisk, og til høyre i artikkelen kan du se hvilke måleverdier vi fikk da vi målte denne modusen. Ser vi av målingene er gråskalaen preget av altfor mye blått igjennom hele spektret, mens det er klar manko på rødt. 

Fargene bærer også preg av dette, der spesielt fargene Cyan og Magenta er trekker seg altfor mye mot blått. Den eneste fargen som er i nærheten av der den skal ligge er gult, mens både grønt og rødt ligger rett i utkanten. Dette Dynamiske-valget er først og fremst myntet på butikkbruk, hvor blant annet lysstyrke og fluoriserende farger skal hjelpe til med å skille TV-en ut i utstillingen, noe som også gjenspeiler seg i gamma-målingene. 

Så, finnes det et godt annet valg du kan bruke dersom du ikke ønsker å begi deg inn i menyene på TV-en? Svaret er nei. Det valget som treffer nærmest er Film, men dette valget er ikke så bra at vi vil anbefale deg det. Da vi testet lillebror H8005 var Film-valget meget habilt, men med H8505 har du langt mer å hente på å ta deg jobben med å justere bildet skikkelig. 

Helt rå ferdig justert

Våre innstillinger: .
Våre innstillinger.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For tar du deg dette bryet vil du sitte igjen med noe av den bestebildekvaliteten som er å oppdrive for øyeblikket. 

Først kaster vi oss over gammakurven, og her må vi inn i menyen for å justere opp gamma. Normaltvis trenger vi ikke det, for det holder som regel å kun sjonglere litt med lysstyrke og kontrast, men i dette tilfellet måtte vi legge på litt under gamma for å treffe skikkelig. Målingene viser at vi treffer midt i blinken etter å ha prøvd oss litt frem, og verdien viser 2,22 – akkurat det vi er på jakt etter.  

Slik ser målingene ut etter at vi var ferdige med å kalibrere. .
Slik ser målingene ut etter at vi var ferdige med å kalibrere.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Videre går ferden til gråskalaen, og her bestemmer vi oss for å justere med 10 punkter. Det betyr at du individuelt justerer hver eneste 10 prosent av skalaen for seg selv, og resultatet snakker for seg selv. Det er noen ørsmå forskjeller å spore på 10 og 20 prosent grått, men ellers gir H8505 deg en presisjon i gråskalaen som er den beste vi har sett til nå. 

Fargene trenger også en real omgang kjærlighet, men når disse er justert er de nesten like imponerende som gråskalaen. De fleste av fargene treffer midt i det området de skal ligge, utenom rødfargen, som mangler litt før den er helt hundre prosent innafor. Men det er snakk om ørsmå forskjeller, og alt i alt må kan vi konkludere med at HU8505 leverer farger i toppklassen. 

Også når det kommer til sortnivå får du mye valuta for pengene. HU8505 har et sortnivå som er blant det beste vi har sett, og er i ferd å ta opp kampen mot de beste plasmaskjermene på alvor. Den klarer å skille godt i mellom ulike mørke og lyse deler av bildet, og detaljene viskes ikke bort selv om scenene i bildet er dunkle.  

Tar vi en kikk på neste stopp, bevegelse, er dette også et element som TV-en behersker meget godt. Selv under de aller hurtigste panoreringene henger den godt med. Du har en rekke ulike valg i menyen til å justere hvordan TV-en skal legge inn fiktive bilder, og selv med det aller heftigste valget ser vi svært lite støy rundt objekter, noe som ofte blir et problem ved å sette på utjevning av bildet. Du har også mulighet til å slå av funksjonen helt, dersom du er på jakt etter den flikkende «kinofølelsen» når du skal se film.  

Allikevel er ikke denne modellen helt feilfri. I likhet med da vi testet lillebroren sliter også denne modellen med gjenskinn, og det at skjermen er buet strekker problemet ut over større deler av skjermen. Riktignok har den nok lysstyrke til å takle en del av lyset som finnes i rommet, men langt i fra alt. Det som blir fanget opp får da altså en strekt effekt som gjør at vi synes det blir enda mer sjenerende enn om TV-en hadde vært flat. 

Så hvorfor kjøpe en 4K-TV?

En av de aller viktigste funksjonene du får ved å kjøpe deg en ny TV som kan håndtere 4K-oppløsningen er oppskalering. 

For TV-en gjør noe med de vanlige HD-signalene du gir den, og resultatet er nesten verdt pengene i seg selv. Det er lite tvil om at det koster å skaffe seg en slik TV, men er du en av mange som er mer enn middels opptatt av skarphet, vil du få mye glede av en slik skjerm.

HU8505 klarer å gjengi alle fargene til kameleonen. .
HU8505 klarer å gjengi alle fargene til kameleonen.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

 

Jeremy Clarkson ser skarpere ut oppskalert.
Jeremy Clarkson ser skarpere ut oppskalert.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Vi har under testperioden vært innom alt fra lavoppløste filmer til ekte 4K, og generelt får du et meget godt resultat selv med «halvlslappe» filmer i 720p. Riktignok får du det aller beste resultatet om du gir TV-en et godt utgangspunkt å jobbe med, som for eksempel en Blu-ray-film, men også filmer via blant annet Netflix-appen blir mer enn godkjent. 

Så enn så lenge er det i første omgang muligheten til å oppskalere eksisterende materiell som bør lokke deg til å kjøpe en slik 4K-TV, men som vi allerede har fått en smakebit på, vil det dukke opp stadig flere filmer i den nye oppløsningen, og da har du en TV som er klar med tanke på nye standarder og innganger. 

Lydkvaliteten er helt grei

Som nevnt vil dette etter alt å dømme bli den råeste TV-modellen som kommer fra Samsung på en stund, men lydkvaliteten er ikke fullt så rå. Lydbildet du får er nokså tamt med tanke på bass og mellomtone, mens diskanten er klart som natten er lang. 

Lyden er langt i fra det dårligste vi har hørt, og den holder i massevis til å se på nyhetene eller andre TV-program, men skal du oppslukes i filmens verden må du ty til kraftigere skyts for at opplevelsen skal bli maksimal. 

Bli med til neste siden når vi gjør oss opp en mening om Samsungs nye toppmodell.

Gå til side

Samsung UE65HU8505

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen