Forside

Test Samsung UE65F9005STXXE

Forside (Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no )

4K-oppløsningen gjør TV helt magisk

Men Samsung skyter blink uten å ha krutt å lade med.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utover høsten vil det komme flere TV-modeller på markedet med vesentlig bedre oppløsning enn dagens flatskjermer. Med hele fire ganger så mange piksler i bildet er det duket for en helt ny opplevelse med den nye oppløsningen 4K.

Vi har testet Samsungs nyeste 4K-modell – UE65F9005STXXE – en flatskjerm som måler hele 65 tommer og kan vise deg et bilde med hele 3840 x 2160 punkter. Samtidig har den det aller nyeste brukergrensesnittet Samsung har å tilby, 

Stråler byggekvalitet 

Ytterkanten av TV-en er en buet kromlist.
Ytterkanten av TV-en er en buet kromlist. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
Foten er med å løfte utseende til F9005.
Foten er med å løfte utseende til F9005.

Den nye 4K-modellen fra Samsung koster deg en real slump penger, faktisk hele 50 000 kroner. Når du først punger ut så mye penger ønsker mange en flatskjerm med et utseende som står til prisen – og det får du med F9005.

Ut av esken er TV-en fra Samsung en skikkelig tungvekter med sine 35,8 kilo, og virker solid sammenskrudd. Mesteparten av skjermen er kledd i børstet mørkebrun aluminium, og har gjennomgående rene skarpe linjer når du ser den forfra. 

Rammene er ikke blant de aller tynneste vi hhar sett, men måler fortsatt kun drøye centimeteren i bredden. Samtidig er den omsluttet av en svakt buet kromlist, som vi synes bidrar godt til å bryte med resten av den børstede utførelsen, selv om den godt kunne vært litt mattet ned. 

Selve TV-en har som sagt rette skarpe linjer, og det gjelder også for foten som følger med. Den er riktignok noen nyanser lysere enn selve rammen rundt skjermen, men er fortsatt laget i børstet aluminium. Dette er en av de tynneste føttene vi har sett til en så stor flatskjerm, og det eneste vi har å utsette på den er at det ikke finnes mulighet for å dreie TV-en.Samtidig er overflaten på skjermen er meget blank, noe som gjør den utsatt for fingermerker. Det er ikke noe stort problem når TV-en er påskrudd, men blir desto mer tydelig når skjermen er slått av.

Hendig fjernkontroll 

Samsungs nye 4K-TV har alle smart-TV-funksjoner du måtte trenge, og for å kunne navigere deg rundt i menyene på en smidig måte har de kommet opp med en ny fjernkontroll.  

De har nemlig plassert en pekeplate i midten av kontrollen slik at du kan navigere deg rundt i menyene, samtidig som du kan trykke platen ned for å klikke deg videre. Denne kontrollen har vi fått meget sansen for, men det ble en del bomturer rundt om i menyene i starten, før vi blir vant til bruksmåte og følsomhet. Kontrollen er akkurat passe stor slik at du når alle knappene uten å måtte skifte grep. 

Du får med to fjernkontroller til F9005.
Du får med to fjernkontroller til F9005. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Kommer du til å bruke TV-en aktivt med apper og ikke minst nettleseren, vil vi råde deg til å investere i mus og tastatur med støtte for blåtann. Disse komponentene parer du enkelt opp via TV-ens menyer, og gjør det betydelig enklere å blant annet skrive inn brukernavn eller nettadresser. For dette er fortsatt en en meget trå prosess å gjøre med kun fjernkontrollen. 

Gode interaktive menyer

Menyen til Samsung.
Menyen til Samsung. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
Denne lille menyen brukte vi ofte.
Denne lille menyen brukte vi ofte. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Vi har testet mange TV-er fra Samsung opp i gjennom årene, og en av selskapets store styrker har alltid vært en meget brukervennlig meny. Med nye UE65F9005STXXE viderefører de denne tradisjonen og løfter brukeropplevelsen enda et hakk videre.  

Blant annet har systemet blitt mye mer oversiktlig og enkelt i bruk når du er inne i Smart Hub. Du har fire hovedkategorier øverst i bildet og hele skjermbildet skiftes ut dersom du blar mellom disse – og funksjonene for de ulike kategoriene vises i midten av bildet. Løsningen kan på mange måter minne litt om systemet fra en Android-telefon, og vi syns absolutt dette fungerer godt. I tillegg har du en meget hendig funksjon der du klikker på «More» på fjernkontrollen for å få opp en hurtigmeny. I denne menyen finner du stort sett de valgene du er på jakt etter uten å måtte klikke deg inn i hovedmenyen. 

Det er først og fremst hvor sømløst det er å bla deg igjennom innhold, starte apper og surfe på nettsider som gjør opplevelsen bedre. For grafikken er både skarp og innbydende, samtidig som den flyter godt når du bruker den, noe som etter vår mening er helt avgjørende. For det hjelper lite å ha en god grafisk løsning dersom TV-en er treg i bruk. 

One Connect.
One Connect.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ekstern tilkoblingsboks

For å holde baksiden av TV-en ren og fri for en massiv kabelsalat, har Samsung kommet opp med løsningen One Connect. Dette er en ekstern tilkoblingssentral der du kobler til alle kabler som ellers ville gått rett i TV-en.  

Av tilkoblinger har du alt du trenger, i form av fire HDMI-kontakter, én nettverkskontakt, analoge utganger som Scart og komponent samt to USB-porter og optisk lyd ut. 

For å videreføre signalet fra boksen til TV-en følger det med en egen kabel. Denne kan minne litt om en DisplayPort-kontakt, men er langt større. 

Under vår test ble denne nye enheten ganske varm, vi målte ved en anledning 45 grader på overflaten, så det er nok en god idé å ikke la denne stå inneklemt mellom andre ting. 

Bli med til neste side der vi tar for oss bildekvaliteten på F9005 »

Gå til side

Samsung UE65F9005

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen