Samsung UE55H8005

Test Samsung UE55H8005

Samsung UE55H8005 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Samsungs entusiast-TV er en fryd å bruke

Samtidig er bildekvaliteten helt på topp.

Det første innblikket i hva vi har i vente på TV-fronten her på berget, får vi når verdens største forbrukermesse rulles i gang i Las Vegas hvert år. I starten av januar åpnes messedørene slik at vi får se hva de største produsentene har i ermet. 

I år var det buede skjermer som sto på menyen, og i motsetning til de gamle gode bilderørs-TV-ene som var buet fra deg, skal de nye flatskjermene nå slynge seg rundt deg. Vi fikk en smakebit på en rekke av modellene som var i vente, der blant annet Samsung viste frem sin nye 8000-serie. Denne serien fikk vi et nytt møte med da vi var en tur i Stockholm for å ta en kikk på alle modellene som kommer fra selskapet i år

Nå har vi fått inn 55UEH8005 til test, oppfølgeren til det som har vært en populær serie fra Samsung her til lands de siste årene. For å holde seg til trenden har selskapet nå altså valgt å bue sin nye 8000-serie, samtidig som de har gjort en rekke andre forandringer. Det slår oss som litt dristig å skulle gjøre en slik endring på en TV som på mange måter er selskapets entusiast-modell for folk flest, kun slått av de kommende 4K-modellene – men i dag skal vi se hvordan denne nye modellen duger.

Den buede formen tar seg godt ut i stua 

Rammene på H8005. .
Rammene på H8005. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samsungs 8000-serie har vært en av trendsetterne når det kommer til designen på TV-er. Allerede med UE55D8005 var fokuset rettet mot et slankt ytre der rammene skulle være tynnest mulig. Grunnen til at de i år har tatt steget videre til å bue skjermen, er at sidene av skjermen skal ha den samme avstanden til øynene dine, som midten av skjermen får når du sitter rett foran den.

Ved å bue skjermen har dog TV-en blitt noe mer «lubben», der rammene rundt skjermen er noe bredere. TV-en er også litt tykkere enn før; totalt rundt fire – fem centimeter. Rammene er på ingen måte ruvende, men er heller ikke så tynne at du ikke legger merke til dem. Den fremre delen av rammen er i sort plast, men delen av rammen som omslutter ytterkanten er i børstet aluminium.  

Foten til H8005.
Foten til H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En liten detalj som vi synes er med å sprite opp helhetsinntrykket er en blank tynn list som sitter på den nederste delen rammen. Denne blir gradvis tykkere jo nærmere midten av skjermen du kommer, der du til slutt blir møtt av Samsung-logoen med en slank lysstripe i underkant.   

Foten som følger med H8005 er laget i plast og er lakkert i krom, og er litt kraftigere buet enn selve TV-en slik at den skal være mer stabil. Det kan være verdt å merke seg at denne foten ikke gir deg noen mulighet til å dreie skjermen sideveis. Forøvrig kan denne TV-en henges på veggen til tross for at den er buet. 

Når du trykker på Smart Hub-knappen dukker denne kjekke menyen opp. .
Når du trykker på Smart Hub-knappen dukker denne kjekke minimenyen opp. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Brukervennlig som aldri før 

Samsung fortsetter med å videreutvikle sitt brukergrensesnitt, og årets utgave er den beste vi har testet hittil. Fellesnevneren for årets utgave er at den er gjort mer stilren, oversiktlig og ikke minst raskt i bruk. 

Trykker du på Smart Hub-knappen på fjernkontrollen får du opp en smal linje nederst i bildet som gir deg de ti mest brukte valgene du har vært innom den siste tiden. Over denne linjen er det en liten stripe på midten som viser tre ikoner. Klikker du deg inn her får du opp et av i alt tre skjermbilder med oversikt over ulike kategorier. Den ene kategorien tar for seg alle appene som er installert fra fabrikk, og ved å trykke på kategorifanen som du finner i nedre del av bildet, kommer du videre til appbutikken hvor du har et rikt utvalg av applikasjoner du kan legge til. Her er underkategoriene sortert for å gjøre det enklere å finne frem til det du er på jakt etter. Den andre kategorien tar seg av hva som finnes av tilgjengelig innhold på ditt lokale nettverk, mens den siste kategorien tar for seg de mest populære programmene du liker å se på.   

Den nye fjernkontrollen til H8005 kan brukes til å peke mot TV-en.
Den nye fjernkontrollen til H8005 kan brukes til å peke mot TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Årets nye 8000-serie har også fått grovere skyts under panseret, det selskapet kaller en Quadcore+ prosessor, og den nye prosessorkraften gjør at apper er langt raskere i bruk enn tidligere. Blant annet tar det kun noen få sekunder før TV-en har fyret opp Netflix-appen slik at den er klar til bruk. 

Via Multimedia-katalogen kan du finne alt fra YouTube-snutter til filer som deles via andre enheter på samme hjemmenettverk. .
Via Multimedia-katalogen kan du finne alt fra YouTube-snutter til filer som deles via andre enheter på samme hjemmenettverk. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med mer krefter er det mer aktuelt å bruke de interaktive løsningene, og for å gjøre brukeropplevelsen enda et hakk bedre har Samsung forandret på fjernkontrollen til årets modeller. 

I esken får du med to kontroller, der den ene er en tradisjonell variant med tallknapper. Men det er den andre kontrollen som er den mest spennende. LG har frem til nå vært alene om å tilby en fjernkontroll som lar deg peke direkte mot TV-en på samme måte som med en Nintendo Wii-kontroll. I år hiver Samsung seg på denne bølgen, og de lykkes godt med sitt første forsøk. Kontrollen er hendig liten sak som har de knappene du bruker aller mest. Skulle det mangle noe valg har du en egen knapp som gir deg en utvidet hurtigmeny i venstre bildekant på TV-en. Når du peker på skjermen med fjernkontrollen kommer det opp en dus prikk på skjermen, og nøyaktigheten kan du justere etter egen smak i menyen. 

Med delt skjerm kan du for eksempel sjekke været samtidig som filmen du ser på ruller i bakgrunn. Her kan du også se to programmer samtidig om du tar  i bruk begge kortleserne i TV-en.
Med delt skjerm kan du for eksempel sjekke været samtidig som filmen du ser på ruller i bakgrunn. Her kan du også se to programmer samtidig om du tar i bruk begge kortleserne i TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samsung har også lagt til et par finurlige funksjoner som vi synes er greie å nevne. Med 8005-modellen kan du nå dele opp skjerm slik at du for eksempel kan ha YouTube eller Facebook ved siden av programmet du ser på. Et lite minus med denne funksjonen er at ikke alle apper støtter denne funksjonen, deriblant Netflix. Det er også en ny funksjon som kan være hendig når du ser fotballkamper. Her merker TV-en høydepunkter i kampen for deg ved å ta utgangpunkt i lyden fra sendingen, der en økning i støynivået indikerer et mål eller lignende. Det er også fullt mulig å legge inn slike merker selv manuelt via fjernkontrollen. Ved at skjermen setter opp disse høydepunktene kan du altså spole deg frem og se mål og sjanser på en enkel måte. 

Absolutt godkjent ut av esken 

Film.
Film.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ut av esken har du fire forskjellige bildeinnstillinger å velge mellom, hvor du bør styre unna spesielt Dynamisk. Med dette valget er bildet generelt altfor overdrevet med kraftige unaturlige farger og for kraftig kontrast og lysstyrke. Standard-valget er en del bedre, men også her får du en gråskala som er preget av for mye blått, noe som gjør at bildet er for kaldt. 

Dog finnes det et valg som du bør notere deg, spesielt om du ikke er interessert i å navigere deg rundt i menyene på egenhånd. For Film-valget er slettes ikke ille, hvor hvitbalansen kun er et lite snev for varm. Samtidig er gammaen langt på vei riktig, og våre målinger viser at den legger seg på et snitt på 2.29, noe som ikke er langt unna vårt mål på 2.22. Ergo kan du trygt bruke denne innstillingen, men vær klar over at skjermen settes automatisk til kinomodus, noe som betyr at du får et litt hakkete bilde. Vil du at skjermen skal legge til fiktive bilder for å jevne ut bevegelsene må du inn en tur i menyene og sette «Motion Plus» til for eksempel jevn. 

Nesten perfekte farger etter kalibrering

Selv om Film-valget langt på vei er grei å bruke kan du fortsatt få enda mer ut av denne TV-en ved å gjøre noen siste finjusteringer. 

Ferdig.
Ferdig.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det første vi må gjøre er å endre litt på lysstyrken for at gammakurven skal bli riktig, for målingene viser at bildet trenger litt mer lys i den nedre delen av skalaen. Ved å justere opp lysstyrken må vi også gjøre noe med kontrasten, men totalt sett er det ikke så mye justeringer som trengs før lysstyrke og kontrast er riktig. 

Videre må vi ta litt tak i hvitbalansen der spesielt blått trenger å justeres litt, samtidig som fargene trenger en siste finpuss. Hvilke innstillinger vi havnet på ser i den grå boksen til høyre på siden. 

Ferdig kalibrert er det imponerende hvilke resultater vi får med UE55H8005. Om vi starter med gammaen havner den 2.23, noe som er meget nærme vårt ønskelige mål om 2.22. Videre kan vi ta en kikk på fargene, og disse er noe av det aller mest presise vi noensinne har sett. Den eneste fargen som ikke er helt nøyaktig er rødt, som har en liten tendens til å helle mot det oransje. 

Til slutt kan vi se at gråskalaen også er meget presis. Generelt er hvitbalansen meget god, og det neste avviket vi får i våre målinger er ved 10 prosent grått. Dette kommer av at vi kalibrerer bildet med lyset på, som ofte gir et lite utslag på denne delen av skalaen. Ellers ligger gråskalaen meget presis hele veien fra 20-100 prosent grått. 

Holder høy kvalitet hele veien 

Innstillinger for UE55H8005.
Innstillinger for UE55H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med Samsungs nye 8000-serie får du et sortnivå som er noe av det bedre vi har sett på en LCD-skjerm, og må kun se seg slått av Panasonics TX-L65W600. Tatt i betraktning at sistnevnte har en prislapp som er langt stivere enn hva Samsungs nye 8000-serie koster, må vi si oss imponert over hvor godt sortnivå du får for pengene du betaler – selv om H8005 heller ikke er billig. 

Et annet viktig aspekt ved kvaliteten på bildet er bevegelse. H8005 er ikke så aller verst ut av esken, men vi opplever at det lønner seg å slå av en rekke av hjelpefunksjonene under bildeinnstillingene i menyen. Da blir det mindre støy rundt objekter som er i bevegelse, og skjermen henger svært godt med når hele bildet panoreres sideveis i høy hastighet.  

Skarpheten er det heller ikke så mye å usette på. Selv via apper som Netflix bearbeides bildet godt slik at resultatet blir mer enn godkjent gitt at nettlinjen din klarer å henge med. Riktignok står skarpheten lavt justert om du tar utgangspunkt i bildemodusen Film, mens den er kraftig overdrevet om du går for modivalg som Dynamisk eller Standard. 

Buet TV, trenger du det?

Samsung har altså valgt å bue sin nye 8000-serie, og effekten du får av dette på en 55-tommers TV er etter vår mening helt marginal. At det er noe nytt og spennende å sette i stua som et blikkfang er det ingen tvil om, men rent bildemessig gir det oss ikke noe spesielt. 

Først og fremst tror vi dette har noe med størrelsen på skjermen å gjøre, og at effekten ville være mer fremtredende på en TV som er større.   

Samsung UE55H8005.
Samsung UE55H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En ting som vi irriteres oss over med denne buede skjermen er gjenskinn. Selve overflaten er nokså blank, og selv om TV-en har rikelig med lysstyrke, slik at mye av problemet blir borte når den står på, bidrar den buede formen til at det gjenskinnet som er igjen blir strekt ut. Lyset får litt den samme effekten som om du stiller deg foran et buet speil, der ansiktet ditt ser ekstra bredt ut. 

Lyden holder til nyhetene

Lyden på flatskjermer er generelt ikke all verden å skryte av. Som regel mangler det en del bass for at det skal være nok pondus i lydbildet til å gi deg bakoversveis, samtidig som mellomtonen ikke er fremtredende nok til at lydbildet kan spille på alle strengene. 

Samsungs nye H8005-modell er heller ikke noe fyrverkeri når det kommer til lyden, men den er heller ikke blant de verste vi har hørt. Lyden er klar og presis i de lyse tonene, og talen fra for eksempel nyhetene er enkel å tyde. 

Dog faller den litt sammen når det trengs krefter til å heve filmopplevelsen. Til det er det nødvendig å fylle på med et eksternt anlegg utenom.

Samsungs 8000-serie har vært en populær modell her på berget de siste årene, blant annet fordi den har et tiltalende utseende kombinert med høy bildekvalitet og brukervennlighet. Derfor er var vi litt spent på hvordan den nye buede utførelsen ville påvirke ulike elementer. Etter å ha testet TV-en over en periode sitter vi igjen med et inntrykk av at utformingen er langt fra det mest essensielle med den nye modellen. 

Først og fremt får du en meget gjennomført TV i form av den nye H8005-serien, der blant annet brukeropplevelsen er den beste vi noensinne har testet fra selskapet. Årets modell har nemlig fått langt kraftigere prosessorkraft, noe som gjør seg gjeldende om du skal bruke apper aktivt. Vi har opplevd at enkelte modeller har brukt helt opp i to minutter for å starte opp Netflix-appen, men denne prosedyren ordner H8005 på kun få sekunder. 

Samtidig som skjermen er langt raskere i bruk mot interaktive løsninger har også Samsung gjort forandringer på fjernkontrollen sin. I esken følger det med to fjernkontroller, en tradisjonell variant og en ny «Wii»-kontroll som lar deg peke direkte mot skjermen. Dermed henger selskapet seg på trenden som LG allerede startet for noen år siden med sin Magic Remote. Det kreves riktignok litt justering av kontrollen før du finner den innstillingen som passer ditt bruk best, men når dette er unnagjort sitter du igjen med en enklere måte å navigere deg rundt om i menyen og apper.

Når det kommer til bildekvalitet leverer H8005 helt greit i fra seg ut av esken, der Film-valget er det mest riktige. Tar du deg bryet med å ta den siste finjusteringen vil du få en TV som leverer meget habil bildekvalitet. Spesielt er hvitbalansen og fargene meget presise, samtidig som modellen også byr på et knakende godt sortnivå. Skjermen henger godt med når det kommer til bevegelser, men du bør ta en tur innom menyen og slå av en en rekke bildeforbedringsfunksjoner. Alle justeringene vi gjorde kan du lese i tabellen på side 2. 

Generelt er bildekvaliteten UE55H8005 leverer fra seg meget solid, og den buede formen gjør ikke den store forskjellen på det 55 tommers store testeksemplaret vi har hatt på benken. Rent prismessig vil den nye modellen havne i overkant av 20 000 kroner, noe som er omtrent det samme som foregående modell kostet da den kom for rundt et års tid siden – som ikke var buet. 

Anbefalt.
Anbefalt.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Allikevel kommer den buede formen som et friskt pust, først og fremst fordi det er noe nytt og annerledes, og det er ikke noe tvil om at denne blir et blikkfang i stuen din. Formen vil nok også få en større betydning dersom du velger å kjøpe en av de større alternativene i H8005-serien. 

Det eneste vi har å sette fingeren på er gjenskinn. TV-en har en nokså blank overflate som gjør at den fanger opp en del lyskilder fra rommet. Og selv om en god lysstyrke gjør at mesteparten blir eliminert, blir de som vises strekt ut ekstra på grunn av den buede formen. 

Men alt i alt har vi ingen problemer med å gi denne TV-en et velfortjent Anbefalt-stempel, for som en totalpakke får du en TV som både er en fryd å bruke samtidig som bildekvaliteten er helt topp. 

Gå til side

Samsung UE55H8005

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen