Samsung UE55H8005

Test Samsung UE55H8005

Samsung UE55H8005 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Samsungs entusiast-TV er en fryd å bruke

Samtidig er bildekvaliteten helt på topp.

Absolutt godkjent ut av esken 

Film.
Film.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ut av esken har du fire forskjellige bildeinnstillinger å velge mellom, hvor du bør styre unna spesielt Dynamisk. Med dette valget er bildet generelt altfor overdrevet med kraftige unaturlige farger og for kraftig kontrast og lysstyrke. Standard-valget er en del bedre, men også her får du en gråskala som er preget av for mye blått, noe som gjør at bildet er for kaldt. 

Dog finnes det et valg som du bør notere deg, spesielt om du ikke er interessert i å navigere deg rundt i menyene på egenhånd. For Film-valget er slettes ikke ille, hvor hvitbalansen kun er et lite snev for varm. Samtidig er gammaen langt på vei riktig, og våre målinger viser at den legger seg på et snitt på 2.29, noe som ikke er langt unna vårt mål på 2.22. Ergo kan du trygt bruke denne innstillingen, men vær klar over at skjermen settes automatisk til kinomodus, noe som betyr at du får et litt hakkete bilde. Vil du at skjermen skal legge til fiktive bilder for å jevne ut bevegelsene må du inn en tur i menyene og sette «Motion Plus» til for eksempel jevn. 

Nesten perfekte farger etter kalibrering

Selv om Film-valget langt på vei er grei å bruke kan du fortsatt få enda mer ut av denne TV-en ved å gjøre noen siste finjusteringer. 

Ferdig.
Ferdig.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det første vi må gjøre er å endre litt på lysstyrken for at gammakurven skal bli riktig, for målingene viser at bildet trenger litt mer lys i den nedre delen av skalaen. Ved å justere opp lysstyrken må vi også gjøre noe med kontrasten, men totalt sett er det ikke så mye justeringer som trengs før lysstyrke og kontrast er riktig. 

Videre må vi ta litt tak i hvitbalansen der spesielt blått trenger å justeres litt, samtidig som fargene trenger en siste finpuss. Hvilke innstillinger vi havnet på ser i den grå boksen til høyre på siden. 

Ferdig kalibrert er det imponerende hvilke resultater vi får med UE55H8005. Om vi starter med gammaen havner den 2.23, noe som er meget nærme vårt ønskelige mål om 2.22. Videre kan vi ta en kikk på fargene, og disse er noe av det aller mest presise vi noensinne har sett. Den eneste fargen som ikke er helt nøyaktig er rødt, som har en liten tendens til å helle mot det oransje. 

Til slutt kan vi se at gråskalaen også er meget presis. Generelt er hvitbalansen meget god, og det neste avviket vi får i våre målinger er ved 10 prosent grått. Dette kommer av at vi kalibrerer bildet med lyset på, som ofte gir et lite utslag på denne delen av skalaen. Ellers ligger gråskalaen meget presis hele veien fra 20-100 prosent grått. 

Holder høy kvalitet hele veien 

Innstillinger for UE55H8005.
Innstillinger for UE55H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med Samsungs nye 8000-serie får du et sortnivå som er noe av det bedre vi har sett på en LCD-skjerm, og må kun se seg slått av Panasonics TX-L65W600. Tatt i betraktning at sistnevnte har en prislapp som er langt stivere enn hva Samsungs nye 8000-serie koster, må vi si oss imponert over hvor godt sortnivå du får for pengene du betaler – selv om H8005 heller ikke er billig. 

Et annet viktig aspekt ved kvaliteten på bildet er bevegelse. H8005 er ikke så aller verst ut av esken, men vi opplever at det lønner seg å slå av en rekke av hjelpefunksjonene under bildeinnstillingene i menyen. Da blir det mindre støy rundt objekter som er i bevegelse, og skjermen henger svært godt med når hele bildet panoreres sideveis i høy hastighet.  

Skarpheten er det heller ikke så mye å usette på. Selv via apper som Netflix bearbeides bildet godt slik at resultatet blir mer enn godkjent gitt at nettlinjen din klarer å henge med. Riktignok står skarpheten lavt justert om du tar utgangspunkt i bildemodusen Film, mens den er kraftig overdrevet om du går for modivalg som Dynamisk eller Standard. 

Buet TV, trenger du det?

Samsung har altså valgt å bue sin nye 8000-serie, og effekten du får av dette på en 55-tommers TV er etter vår mening helt marginal. At det er noe nytt og spennende å sette i stua som et blikkfang er det ingen tvil om, men rent bildemessig gir det oss ikke noe spesielt. 

Først og fremst tror vi dette har noe med størrelsen på skjermen å gjøre, og at effekten ville være mer fremtredende på en TV som er større.   

Samsung UE55H8005.
Samsung UE55H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En ting som vi irriteres oss over med denne buede skjermen er gjenskinn. Selve overflaten er nokså blank, og selv om TV-en har rikelig med lysstyrke, slik at mye av problemet blir borte når den står på, bidrar den buede formen til at det gjenskinnet som er igjen blir strekt ut. Lyset får litt den samme effekten som om du stiller deg foran et buet speil, der ansiktet ditt ser ekstra bredt ut. 

Lyden holder til nyhetene

Lyden på flatskjermer er generelt ikke all verden å skryte av. Som regel mangler det en del bass for at det skal være nok pondus i lydbildet til å gi deg bakoversveis, samtidig som mellomtonen ikke er fremtredende nok til at lydbildet kan spille på alle strengene. 

Samsungs nye H8005-modell er heller ikke noe fyrverkeri når det kommer til lyden, men den er heller ikke blant de verste vi har hørt. Lyden er klar og presis i de lyse tonene, og talen fra for eksempel nyhetene er enkel å tyde. 

Dog faller den litt sammen når det trengs krefter til å heve filmopplevelsen. Til det er det nødvendig å fylle på med et eksternt anlegg utenom.

Bli med til neste side for å lese vår konklusjon av UE55H8005

Gå til side

Samsung UE55H8005

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen