TEST: Samsung Portable SSD T3

Test Samsung Portable SSD T3

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

T3 er en snerten og kjapp ekstern SSD

Vurderer du å bytte ut din gamle eksterne harddisk? Sjekk ut denne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den fortreffelige 2,5-tommers harddisken har mange fine bruksområder. Én av disse er som ekstern harddisk – størrelsen, vekta og det faktum at den klarer seg på USB-strøm gjør den til et svært portabelt og økonomisk alternativ for den som ønsker å dra rundt på mye data.

Men verden går som kjent fremover, og for noen år siden begynte SSD-ene for alvor å ta over for harddiskene på innsiden av datamaskinene våre. Derfra var naturligvis veien kort til at de fant en plass som eksterne disker også.

På testbenken denne gangen har vi en snerten sak: Samsung Portable SSD T3. Dette er som du skjønner en ekstern SSD, og en slik skal da være et lagringsalternativ for deg som synes tradisjonelle harddisker blir for store eller langsomme.

Samsung T3 ved siden av en vanlig 2,5-tommers harddisk.
Samsung T3 ved siden av en vanlig 2,5-tommers harddisk. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For SSD-er er fremdeles merkbart dyrere enn harddisker. Vårt testobjekt, med 500 gigabyte lagringsplass å by på, har en prislapp på rundt 2000 kroner. Det er fire ganger så mye som du må ut med for en ekstern snurredisk med tilsvarende kapasitet.

Men det betyr ikke nødvendigvis at du hiver penger ut av vinduet. På papiret skal jo SSD-en kunne by på høyere hastigheter, og i tillegg er den både mindre, lettere og mer robust enn en 2,5-tommers harddisk.

T3-modellen kommer også i kapasiteter på 250 GB, 1 TB og 2 TB. Alle disse skal ha den samme størrelsen, ytelsen og egenskapene som vårt testeksemplar.

Elegant, men ujålete

Samsung T3 er elegant kledd, med brorparten av karosseriet i metall. Den mørkere delen har en svakt «gummiert» overflate som er behagelig å ta på. Den beskjedne disken veies inn til nøyaktig 50 gram på vår vekt, og holder kontakt med omverdenen gjennom USB Type-C. Dette er den nye og kjekke USB-kontakten som har begynt å dukke opp på datamaskiner, hovedkort og mobiltelefoner.

Disken bruker USB Type-C, mens den medfølgende ledningen har en vanlig A-plugg i den andre enden.
Disken bruker USB Type-C, mens den medfølgende ledningen har en vanlig A-plugg i den andre enden. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr dog ikke at du trenger en datamaskin med USB-C-kontakt for å få brukt Samsung T3. Den medfølgende USB-kabelen har nemlig en vanlig type-A-plugg i den ene enden og type-C i den andre, som jo gjør at du kan koble den til de aller fleste datamaskiner. Selve kabelen er for øvrig ikke lenger enn 40 centimeter – enkel å dra med seg, men det kan være litt kort hvis du har spesielle behov.

Samsung opplyser om at disken bruker USB 3.1 Gen 1, noe som bare er en snobbete måte å si USB 3.0 på. Båndbredden er altså på 5 Gbit/s, noe som gir en teoretisk overføringshastighet på 625 megabyte per sekund.

Ifølge spesifikasjonene skal SSD-en kunne by på overføringshastigheter på opp mot 450 MB/s.

Disken kommer ferdig formatert med filsystemet exFAT, som jo støttes av både nyere Windows, OS X og noen Android-mobiler. Vil du å bruke noe annet kan du naturligvis formatere den, men vi valgte å holde oss til exFAT under testingen – som for øvrig hovedsakelig ble gjort i et Windows-miljø.

Samsung T3 har også maskinvarebasert støtte for AES-256-kryptering, og ønsker du å bruke dette følger det med egnet programvare for Windows og OS X. For Android kan du laste ned en egen app.

Krypteringen gjør at dataene på på disken ikke er synlige eller tilgjengelige før du skriver inn passordet. Dette kan du gjøre gjennom installert programvare, og disken har i tillegg en egen skrivebeskyttet partisjon med applikasjoner for å låse opp innholdet. Dette er veldig kjekt når du skal bruke den krypterte disken på en datamaskin som ikke har programvaren installert fra før.

Ytelse

Det finnes mange måter å teste SSD-er på, men vi ser jo for oss at en ekstern SSD ikke vil ha en like strabasiøs hverdag som en intern SSD med et operativsystem kjørende.

En gjennomsnittlig ekstern SSD vi nok i hovedsak benyttes til transport av store og små filer, men det er også mulig å bruke den til å jobbe mot dersom du har en bærbar med lite plass innabords.

Den vil dog ikke kunne måle seg helt mot vanlige, interne SSD-er.

Det vi da har konsentrert oss om, er hvor mye bedre overføringshastighet vi kan få med en slik disk i forhold til tradisjonelle harddisker. Vi har derfor funnet fram en gammel 2,5-tommers harddisk og kjørt de samme testene – både over USB 2.0 og USB 3.0.

Skulle du ønske å se samtlige Anvil-data, har du det her.

Ikke uventet kan vi se at en ekstern SSD så avgjort har noe for seg. Samsung Portable SSD T3 kan by på rundt ti ganger så høye overføringshastigheter som vår gamle harddisk over USB 2.0-grensesnitt.

Det å gi den samme harddisken USB 3.0 i stedet hjelper selvfølgelig, men da snakker vi ikke om noe annet enn en knapp dobling av hastigheten opp fra USB 2.0 – harddisken er ganske enkelt ikke raskere enn dette.

Hvis du er av typen som liker å dra med deg en god del data, kan du altså spare en god del tid ved å velge en ekstern SSD fremfor en ekstern harddisk.

Samsung T3: liten og lett.
Samsung T3: liten og lett. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Oppdatert: Samsung T3 støtter også maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering. Våre første målinger tilsa at dette resulterte i dårligere ytelse, men det har vist seg å ikke stemme. Bare ikke glem passordet – det er ingen annen måte å få tilgang til dataene på.

Oppsummering

Samsung Portable SSD T3 er en relativt liten USB 3.0-SSD med metallskall og USB Type-C. Medfølgende kabel har en vanlig USB-plugg (type-A) i den andre enden, slik at den kan kobles til de aller fleste datamaskiner.

Disken er også kompatibel med en rekke mobile enheter med Android – vi testet mot en Samsung Galaxy S7 Edge, og der var i hvert fall ting på stell.

Disken er kjapp – for sekvensielle filer rundt ti ganger raskere enn en vanlig ekstern harddisk med USB 2.0. Ikke engang harddisker med USB 3.0 og RAID kommer i nærheten – men en snurredisk vil jo kunne by på større kapasitet til en lavere pris.

Samsung T3 får du i kapasiteter opp til to terabyte.
Samsung T3 får du i kapasiteter opp til to terabyte. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

På den annen side virker Samsung T3 mer robust og er langt lettere å ta med seg. Med sin relativt beskjedne størrelse er dette også et kjappere og rimeligere alternativ enn å gå for en eller to USB-minnepinner med tilsvarende kapasitet. T3 har dessuten muligheter for maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering.

Forbedringer ønsker vi oss i hovedsak på utstyrssiden. Et lite reisefutteral for å beskytte mot riper under transport kunne vært på sin plass, og en ekstra kabel med USB-C i begge ender kunne jo vært kjekt.

Konklusjon

En ekstern SSD er en fin sak for deg som trenger en rask disk til filtransport eller som en kurant ekstern arbeidsdisk. Hastigheten gjør den godt anvendelig til sikkerhetskopiering også. Bare ikke la disken ligge frakoblet for lenge, ettersom en vanlig SSD kan miste dataene etter et par år.

Et alternativ til en dedikert ekstern SSD er å bruke en vanlig 2,5-tommers SSD i et eksternt kabinett. Men for en 2,5-tommer med omtrent samme kapasitet som dagens testobjekt må du ut med omtrent 1500 kroner, og regn med minst 200 kroner for et kabinett. Dette sikrer deg dog ikke nødvendigvis hastigheter på linje med det du får med Samsung Portable SSD T3.

Innebygd kryptering får du heller ikke, og hele pakka vil nødvendigvis bli større og tyngre.

Fordelen ved å bruke en vanlig 2,5-tommers SSD i stedet er at denne senere kan ta jobben som en intern SSD dersom om du skulle ha mer behov for dette.

Men er det i hovedsak en ekstern SSD du er ute etter, vil ikke Samsung Portable SSD T3 være noe dårlig valg hverken stilmessig eller økonomisk – blant den lille konkurransen som finnes, er de ganske fornuftig priset. De ser også ut til å være alene om å tilby en variant med hele 2 TB kapasitet.

Vi har testet Samsungs første 4K-Blu-ray-spiller:
HDR får oss til å måpe like mye som da vi så Blu-ray for første gang >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen