TEST: Samsung Portable SSD T3

Test Samsung Portable SSD T3

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

T3 er en snerten og kjapp ekstern SSD

Vurderer du å bytte ut din gamle eksterne harddisk? Sjekk ut denne.

Ytelse

Det finnes mange måter å teste SSD-er på, men vi ser jo for oss at en ekstern SSD ikke vil ha en like strabasiøs hverdag som en intern SSD med et operativsystem kjørende.

En gjennomsnittlig ekstern SSD vi nok i hovedsak benyttes til transport av store og små filer, men det er også mulig å bruke den til å jobbe mot dersom du har en bærbar med lite plass innabords.

Den vil dog ikke kunne måle seg helt mot vanlige, interne SSD-er.

Det vi da har konsentrert oss om, er hvor mye bedre overføringshastighet vi kan få med en slik disk i forhold til tradisjonelle harddisker. Vi har derfor funnet fram en gammel 2,5-tommers harddisk og kjørt de samme testene – både over USB 2.0 og USB 3.0.

Skulle du ønske å se samtlige Anvil-data, har du det her.

Ikke uventet kan vi se at en ekstern SSD så avgjort har noe for seg. Samsung Portable SSD T3 kan by på rundt ti ganger så høye overføringshastigheter som vår gamle harddisk over USB 2.0-grensesnitt.

Det å gi den samme harddisken USB 3.0 i stedet hjelper selvfølgelig, men da snakker vi ikke om noe annet enn en knapp dobling av hastigheten opp fra USB 2.0 – harddisken er ganske enkelt ikke raskere enn dette.

Hvis du er av typen som liker å dra med deg en god del data, kan du altså spare en god del tid ved å velge en ekstern SSD fremfor en ekstern harddisk.

Samsung T3: liten og lett.
Samsung T3: liten og lett. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Oppdatert: Samsung T3 støtter også maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering. Våre første målinger tilsa at dette resulterte i dårligere ytelse, men det har vist seg å ikke stemme. Bare ikke glem passordet – det er ingen annen måte å få tilgang til dataene på.

Oppsummering

Samsung Portable SSD T3 er en relativt liten USB 3.0-SSD med metallskall og USB Type-C. Medfølgende kabel har en vanlig USB-plugg (type-A) i den andre enden, slik at den kan kobles til de aller fleste datamaskiner.

Disken er også kompatibel med en rekke mobile enheter med Android – vi testet mot en Samsung Galaxy S7 Edge, og der var i hvert fall ting på stell.

Disken er kjapp – for sekvensielle filer rundt ti ganger raskere enn en vanlig ekstern harddisk med USB 2.0. Ikke engang harddisker med USB 3.0 og RAID kommer i nærheten – men en snurredisk vil jo kunne by på større kapasitet til en lavere pris.

Samsung T3 får du i kapasiteter opp til to terabyte.
Samsung T3 får du i kapasiteter opp til to terabyte. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

På den annen side virker Samsung T3 mer robust og er langt lettere å ta med seg. Med sin relativt beskjedne størrelse er dette også et kjappere og rimeligere alternativ enn å gå for en eller to USB-minnepinner med tilsvarende kapasitet. T3 har dessuten muligheter for maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering.

Forbedringer ønsker vi oss i hovedsak på utstyrssiden. Et lite reisefutteral for å beskytte mot riper under transport kunne vært på sin plass, og en ekstra kabel med USB-C i begge ender kunne jo vært kjekt.

Konklusjon

En ekstern SSD er en fin sak for deg som trenger en rask disk til filtransport eller som en kurant ekstern arbeidsdisk. Hastigheten gjør den godt anvendelig til sikkerhetskopiering også. Bare ikke la disken ligge frakoblet for lenge, ettersom en vanlig SSD kan miste dataene etter et par år.

Et alternativ til en dedikert ekstern SSD er å bruke en vanlig 2,5-tommers SSD i et eksternt kabinett. Men for en 2,5-tommer med omtrent samme kapasitet som dagens testobjekt må du ut med omtrent 1500 kroner, og regn med minst 200 kroner for et kabinett. Dette sikrer deg dog ikke nødvendigvis hastigheter på linje med det du får med Samsung Portable SSD T3.

Innebygd kryptering får du heller ikke, og hele pakka vil nødvendigvis bli større og tyngre.

Fordelen ved å bruke en vanlig 2,5-tommers SSD i stedet er at denne senere kan ta jobben som en intern SSD dersom om du skulle ha mer behov for dette.

Men er det i hovedsak en ekstern SSD du er ute etter, vil ikke Samsung Portable SSD T3 være noe dårlig valg hverken stilmessig eller økonomisk – blant den lille konkurransen som finnes, er de ganske fornuftig priset. De ser også ut til å være alene om å tilby en variant med hele 2 TB kapasitet.

Vi har testet Samsungs første 4K-Blu-ray-spiller:
HDR får oss til å måpe like mye som da vi så Blu-ray for første gang >>>

Gå til side

8.5/10
Meget bra

Samsung Portable SSD T3 500GB

"Liten og stilig eksterndisk for deg med fokus på størrelse og hastighet."

Fordeler

  • Liten og lett
  • Metallskall
  • USB Type-C
  • Kan krypteres
  • Hastighet som avertert
  • Kan også brukes mot Android

Ting å tenke på

  • USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0
  • Et reisefutteral hadde vært fint

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen