TEST: Samsung Portable SSD T3

Test Samsung Portable SSD T3

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

T3 er en snerten og kjapp ekstern SSD

Vurderer du å bytte ut din gamle eksterne harddisk? Sjekk ut denne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den fortreffelige 2,5-tommers harddisken har mange fine bruksområder. Én av disse er som ekstern harddisk – størrelsen, vekta og det faktum at den klarer seg på USB-strøm gjør den til et svært portabelt og økonomisk alternativ for den som ønsker å dra rundt på mye data.

Men verden går som kjent fremover, og for noen år siden begynte SSD-ene for alvor å ta over for harddiskene på innsiden av datamaskinene våre. Derfra var naturligvis veien kort til at de fant en plass som eksterne disker også.

På testbenken denne gangen har vi en snerten sak: Samsung Portable SSD T3. Dette er som du skjønner en ekstern SSD, og en slik skal da være et lagringsalternativ for deg som synes tradisjonelle harddisker blir for store eller langsomme.

Samsung T3 ved siden av en vanlig 2,5-tommers harddisk.
Samsung T3 ved siden av en vanlig 2,5-tommers harddisk. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For SSD-er er fremdeles merkbart dyrere enn harddisker. Vårt testobjekt, med 500 gigabyte lagringsplass å by på, har en prislapp på rundt 2000 kroner. Det er fire ganger så mye som du må ut med for en ekstern snurredisk med tilsvarende kapasitet.

Men det betyr ikke nødvendigvis at du hiver penger ut av vinduet. På papiret skal jo SSD-en kunne by på høyere hastigheter, og i tillegg er den både mindre, lettere og mer robust enn en 2,5-tommers harddisk.

T3-modellen kommer også i kapasiteter på 250 GB, 1 TB og 2 TB. Alle disse skal ha den samme størrelsen, ytelsen og egenskapene som vårt testeksemplar.

Elegant, men ujålete

Samsung T3 er elegant kledd, med brorparten av karosseriet i metall. Den mørkere delen har en svakt «gummiert» overflate som er behagelig å ta på. Den beskjedne disken veies inn til nøyaktig 50 gram på vår vekt, og holder kontakt med omverdenen gjennom USB Type-C. Dette er den nye og kjekke USB-kontakten som har begynt å dukke opp på datamaskiner, hovedkort og mobiltelefoner.

Disken bruker USB Type-C, mens den medfølgende ledningen har en vanlig A-plugg i den andre enden.
Disken bruker USB Type-C, mens den medfølgende ledningen har en vanlig A-plugg i den andre enden. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr dog ikke at du trenger en datamaskin med USB-C-kontakt for å få brukt Samsung T3. Den medfølgende USB-kabelen har nemlig en vanlig type-A-plugg i den ene enden og type-C i den andre, som jo gjør at du kan koble den til de aller fleste datamaskiner. Selve kabelen er for øvrig ikke lenger enn 40 centimeter – enkel å dra med seg, men det kan være litt kort hvis du har spesielle behov.

Samsung opplyser om at disken bruker USB 3.1 Gen 1, noe som bare er en snobbete måte å si USB 3.0 på. Båndbredden er altså på 5 Gbit/s, noe som gir en teoretisk overføringshastighet på 625 megabyte per sekund.

Ifølge spesifikasjonene skal SSD-en kunne by på overføringshastigheter på opp mot 450 MB/s.

Disken kommer ferdig formatert med filsystemet exFAT, som jo støttes av både nyere Windows, OS X og noen Android-mobiler. Vil du å bruke noe annet kan du naturligvis formatere den, men vi valgte å holde oss til exFAT under testingen – som for øvrig hovedsakelig ble gjort i et Windows-miljø.

Samsung T3 har også maskinvarebasert støtte for AES-256-kryptering, og ønsker du å bruke dette følger det med egnet programvare for Windows og OS X. For Android kan du laste ned en egen app.

Krypteringen gjør at dataene på på disken ikke er synlige eller tilgjengelige før du skriver inn passordet. Dette kan du gjøre gjennom installert programvare, og disken har i tillegg en egen skrivebeskyttet partisjon med applikasjoner for å låse opp innholdet. Dette er veldig kjekt når du skal bruke den krypterte disken på en datamaskin som ikke har programvaren installert fra før.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen