TEST: Samsung NX300

Test Samsung NX300

(Bilde: Paal Mork-Knutsen, Akam.no)

Samsung i siget

Det meste er bra med NX300.

Konklusjon

Samsung beviser nok en gang at de mener alvor som fotoprodusent. Selskapet har det ganske ambisiøse målet om å bli markedsledende innen foto, og med den kraftige satsningen i dette markedet de siste årene er det klart at selskapet tar dette målet ganske seriøst.

Den nyeste modellen i serien sparker godt fra seg, og etter å ha prøvd NX300 i rundt en måneds tid sitter vi igjen med et ganske solid inntrykk av kameraet.

Valgets kval

I det speilløse kameramarkedet er det i ferd med å bli veldig mange modeller å velge mellom, og per i dag har alle de store produsentene en eller flere speilløse modeller tilgjengelig. Det blir derfor vanskelig å skille seg skikkelig ut, men vi synes Samsung helt klart er en spennende modell om man er på jakt etter et kamera i denne klassen. Med innebygd WiFi, rask seriemodus, stor og trykkfølsom skjerm og blitssko er det ikke mye man mangler på dette kameraet.

NX300 har også en meget pen design som vi synes er et godt løft fra forrige modell. Det byr på en god bildekvalitet, og vi liker at kameraet kommer i flere farger. Alt i alt er dagens testmodell et pent kamera som tar seg godt ut både i veska og over skulderen. Det har også en god ergonomi, selv om grepet ikke er av de største i klassen.

Samsung NX300 tar seg godt ut.
Samsung NX300 tar seg godt ut. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Fine farger

Bildekvaliteten til kameraet er ganske god, og utmerker seg spesielt ved en meget god fargegjengivelse. Vi synes imidlertid at kameraet håndterer støy litt dårlig, og hvitbalansen treffer ikke like godt som vi hadde håpet. Kameraet leverer jevnt over gode bilder både på detaljer og skarphet på lave ISO-verdier, og det klarer også å gjengi høylys og skygger ganske godt.

Er det en ting vi savner litt er det bedre batterikapasitet, og er du av typen som trenger et kamera som kan ta mange eksponeringer uten å måtte lade, bør du kanskje vurdere et annet kamera.

Er du derimot på jakt etter et speilløst systemkamera med i en moderat størrelse, er NX300 et kamera du bør se nærmere på.

Klasseledende menyer 

Vi synes NX300 har det meste av funksjonene man trenger, og menysystemet er blant klassens aller beste. Den meget smarte "i-funksjon"-knappen på objektivet er også en løsning som er veldig god, og som gjør kameraet til en drøm å bruke.

Kameraet appellerer til den kundegruppen som ønsker seg et stilig kamera som tar gode bilder, uten at man kanskje har lyst til å utforske kameraets mer avanserte funksjoner. Det gjør at kameraet ikke fremstår som noe entusiastkamera, selv om det langt på vei har de fleste funksjonene og egenskapene som man forventer at et kamera i en slik klasse.

NX300 fremstår langt på vei som et kompaktkamera mer enn et typisk systemkamera, og dette kan både være en fordel og en ulempe. Det tiltrekker seg de som ønsker et kamera som fungerer godt på automatikk, og skyver fra seg de som ønsker et kamera de kan vokse med, eller som de kan bruke for å utvikle seg med.

For oss virker NX300 mest som et café- og familieferiekamera, og ikke et kamera du tar med deg på fjelltur. Er du på jakt etter førstnevnte har vi ingen problemer med å anbefale NX300. Er du av typen som krever det lille ekstra bør du kanskje se etter en annen av konkurrentene til dette kameraet.

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Alternativer

I denne klassen er det relativt mange gode alternativer til NX300. En av de kanskje største konkurrentene er Sony NEX-6, som er omtrentlig like stort av størrelse. For rundt 1000 kroner får du et kamera som byr på stort sett det samme, men uten trykkfølsom skjerm. Man får imidlertid en elektronisk søker, om man foretrekker sånt.

Er du på jakt etter en litt rimeligere modell med trykkfølsom skjerm, men uten søker, er NEX-5r et kamera man kan vurdere. Sonys modeller tilbyr stort sett den samme optikkparken, og i forhold til pris fremstår disse modellene som store konkurrenter til dagens testmodell.

Canon har også et kamera med samme bildebrikkestørrelse, men til en rimeligere pris.: EOS M har trykkfølsom skjerm, men den kan ikke vendes. Med adapter får man i tillegg tilgang til vanlige EF og EF-S objektiver, noe som gjør at optikkparken kan utvides betraktelig.

Er man imidlertid på jakt etter et lite kamera, men med optisk søker kan Canons lille speilrefleks 100D være en aktuell kandidat. Dette kameraet har trykkfølsom skjerm og like stor bildebrikke som NX300. Prisen er også relativt lik.

Er ikke størrelsen på bildebrikken så viktig kan også Nikons speilløse modeller være aktuelle. Her fremstår kanskje Nikon 1 J3 som den største utfordreren. Kameraet har ikke innebygd WiFi eller vridbar skjerm, men er til gjengjeld en del mindre av størrelse.

I tillegg finnes det en rekke Micro Four Thirds-modeller på markedet som helt klart er store konkurrenter til NX300. Blant de største konkurrentene er Panasonics GF6, som også har WiFi og vridbar, trykkfølsom skjerm. Er elektronisk søker viktig får du dette på modellen G6 fra samme produsent, men denne modellen er litt stivere i pris.

Samsung NX300

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen