TEST: Samsung NX300

Test Samsung NX300

(Bilde: Paal Mork-Knutsen, Akam.no)

Samsung i siget

Det meste er bra med NX300.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Betjening og ergonomi

Samsung NX300 er utstyrt med et relativt beskjedent grep i forhold til størrelsen. I motsetning til grepene man finner på blant annet Sonys speilløse modeller, er grepet til dagens testkamera helt rundt og blottet for kanter man kan holde fast i. Det er likevel en meget skrå vinkel på grepet, noe som gjør at man faktisk holder kameraet ganske godt, selv med én hånd.

Samsung NX300 har et beskjedent grep, men det gjør jobben.
Samsung NX300 har et beskjedent grep, men det gjør jobben. Foto: Samsung

Hva man synes om grepet kommer nok an på hvor store hender man har, men er man av typen som liker at kamerahuset sitter som støpt i håndflaten er nok ikke NX300 et kamera for deg. Men med tanke på kameraets totale størrelse synes vi Samsung har gjort en god jobb med grepet til dette kameraet.

Knapper

Det meste av kameraets innstillinger styres med høyre hånd, med programhjulet og rullehjulet på toppen av kameraet. Programhjulet har en god motstand og er utstyrt som riller som skal gjøre det lettere for fuktig hånd å sette riktig innstilling.

I de siste ukers uvanlige sommervarme har vi ikke hatt noe problem med å vri på hjulet eller opplevd at hjulet har rullet vekk fra ønsket program. Som tidligere NX-modeller kan man også betjene NX300 på en rekke måter.

Den mest opplagte er kanskje å bruke de vanlige knappene på høyre side bak, hvor man har de fleste funksjoner fordelt på hver sin knapp.

Man kan også aktivere en funksjonsmeny direkte på kameraets skjerm, som åpner opp alt man trenger av standardfunksjoner, og som i hovedsak overlapper de fysiske knappene.

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Den tredje måten å betjene kameraet på, er via objektivet. De aller fleste av Samsungs objektiver, og samtlige av de som blir lansert i fremtiden, er ustyrt med en "i-funksjon"-knapp.

Fritt valg

Denne gir forskjellige innstillingsmuligheter avhengig av hvilket fotogprogram man fotograferer med, og man kan også velge hva som skal være tilgjengelig på knappen via meny-systemet. Knappen er plassert slik at venstre tommel hviler på knappen om man holder kameraet i et vuggegrep, det vil si at kameraets underside hviler i håndflaten slik man holder en pølse.

For hvert trykk endrer knappen funksjon, og med rullehjulet på toppen endrer man verdier. På en måten kan man enkelt endre alt man trenger ved vanlig fotografering, uten å flytte på noe mer enn høyre pekefinger mellom rullehjul og utløserknapp. En løsning som fungerer svært godt.

Objektivene til Samsung er utstyrt med en meget smart funksjonsknapp.
Objektivene til Samsung er utstyrt med en meget smart funksjonsknapp. Foto: Samsung

Knotete skjermtrykking

Løsningen med å styre fra den trykkfølsomme skjermen fungerer temmelig greit, iallfall i teorien. I praksis er det vanskelig å finne en naturlig måte å holde kameraet samtidig som man trykker på skjermen, og det hele blir derfor litt halvveis.

Det er praktisk når man ønsker å sette eksponering og fokus på et bestemt sted, men som regel ender man opp med å flytte på kameraet når man skal trykke. Å holde kameraets stødig med en hånd samtidig som man trykker med den andre fungerer ikke særlig godt, og vi tok oss i å bruke den trykkfølsomme skjermen aller mest når kameraet var påmontert et stativ. Da kom denne muligheten mer til sin rett.

Glimrende menyer

På ett punkt har konkurrentene mye å lære av Samsung: Menysystemet er fortsatt blant det aller beste på markedet. Det er enkelt, oversiktlig og godt kategorisert, og man finner veldig raskt og enkelt frem til de mer avanserte funksjonene til kameraet uten å måtte bla igjennom absolutt alt. Det hele bærer preg av god design, og ser alt i alt veldig bra ut.

NX-systemets Funksjonsmeny er elegant, brukervennlig og oversiktlig.
NX-systemets Funksjonsmeny er elegant, brukervennlig og oversiktlig. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Funksjonsmenyen er også logisk og ryddig plassert, enten man foretrekker å trykke direkte på det man vil endre eller om man bruker fireveiskontrolleren til å bla seg frem til riktig innstilling.

Samsung NX er blant de aller enkleste kameraene å bli kjent med, noe som hjelper om man har lyst til å utforske og lære seg mer om kameraets mer avanserte funksjoner.

Hovedmenyen til NX300.
Hovedmenyen til NX300. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

WiFi

Dagens testmodell er utstyrt med WiFi. Denne funksjonen aktiveres ved å vri programhjulet til WiFi-programmet, som åpner opp seks menyvalg. Man kan også trykke på Wifi-knappen på toppen av kameraet, som starter kameraets hotspot-funksjon.

Man kan velge om man vil overføre bilder direkte til mobil, eller motsatt om man vil ha mobilbildene på kameraet. Det finnes i tillegg en backup-funksjon som lar fotografen overføre bilder direkte til en datamaskin, men dette krever at man installerer et program på maskinen.

Del til Facebook

Det er også mulig å koble kameraet direkte opp til et vanlig Wifi-nettverk, slik at man kan dele bilder direkte til for eksempel Facebook, Picasa, Youtube eller via mail. Vi synes funksjonene er smarte, men det er fortsatt litt for tungvint å bruke dem. I løpet av en fireukers periode har vi kun brukt WiFi-funksjonen for å teste den ut, og det falt oss ikke inn å dele bildene direkte via mobiltelefonen mens vi var på farten.

Er man en delingsnarkoman kan det kanskje være kjekt med slike funksjoner, men det er litt vanskelig å se for seg at de fleste vil bruke denne funksjonen flittig.

WiFi-menyen til Samsung NX300.
WiFi-menyen til Samsung NX300. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Det finnes en app for sånt

Å parre telefon og kamera gikk overraskende greit, og det var ikke noe problem å få Samsung-kameraet til å snakke sømløst med undertegnedes iPhone. Man må laste ned en app som gjør at telefon og kamera kobler seg opp mot hverandre, og så er man i gang.

Dette trenger man bare å gjøre en gang, og starter man applikasjonen på begge enhetene samtidig, er man raskt oppkoblet. Da får man opp søkerbildet på telefonen, og man får mulighet til å endre oppløsning, sette selvutløser og ta bilder.

Man kan også velge om bildene skal overføres direkte til telefonen, i tillegg til minnekortet. Denne løsningen fungerte godt, men har en begrenset nytteverdi når man har en så stor og god skjerm som den man finner på NX300.

Det er praktisk om man skal fotografere i en vanskelig vinkel eller vil stå litt unna kameraet når man fotograferer. Det hadde også vært kjekt om man hadde hatt mulighet til å endre eksponeringsverdier og ISO via appen.

Tar man bilder i en vanskelig vinkel kan kan sjekke utsnittet og ta bildet via en smartmobil.
Tar man bilder i en vanskelig vinkel kan kan sjekke utsnittet og ta bildet via en smartmobil. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Fokus

Samsung har utstyrt NX300 med både kontrastbasert og fasedetekterende autofokus. Sistnevnte fokusmetode har tidligere vært forbeholdt speilreflekskameraer, da speilet i slike kameraer kan reflektere deler av lyset til en egen autofokusmodul. En slik autofokus har tidligere vært langt raskere enn kontrastbasert autofokus, som er dominerende på alle kameraer som bruker bildebrikken til å fokusere.

Samsung har imidlertid implementert fasedetekterende autofokus direkte på NX300s bildebrikke. Dette gir en hybridautofokus som skal gjøre det enklere for kamera å holde følge med bevegelige motiver uten at kameraets autofokus bommer. Den fasedetekterende autofokusen hjelper kameraet med å måle avstanden til motivet, mens den kontrastbaserte autofokusen mikrojusterer fokus slik at det blir riktig.

NX300 er ustyrt med både kontrastbasert og fasedetekterende fokus.
NX300 er ustyrt med både kontrastbasert og fasedetekterende fokus. Foto: Skjermdump fra Samsung.com

Autofokussystemet til NX300 fungerer godt og raskt, men er veldig avhengig av nok lys. Innendørs sliter fokussystemet veldig med å sette fokus, og vi opplevde flere ganger at kameraet måtte gi opp selv om motivet skilte seg tydelig fra bakgrunnen og lyset var moderat.

Kameraet har en grønn hjelpelyslampe som tennes om kameraet sliter, men selv ikke denne hjalp noe særlig når forholdene var vanskelige. Det er positivt at kameraet har rask og presis autofokus utendørs, men innendørs har Samsungs nyeste modell et stort forbedringspotensiale.

Fokushjelp

NX300 er utstyrt med flere hjelpemidler om man ønsker å sette fokus manuelt. Man kan zoome inn på bildet og justere med et forstørret utsnitt, eller man kan bruke funksjonen "focus peaking" om man ønsker å se hva som er i fokus ved at kameraets fargelegger området hvor kameraet fokuserer. Begge deler fungerer veldig godt.

Kameraet er også utstyrt med ansiktsgjenkjenning, og en funksjon som gjør at kameraet tar en rekke bilder for så å la fotografen velge det ansiktet som ble finest. Tar man bilder av fire-fem personer og noen blunker kan man altså bytte ansiktet til vedkommende ut med bildet fra en av de andre eksponeringene. Smart og praktisk.

Kameraet finner stort sett fokus veldig raskt, men sliter litt ved dårlig lys.
Kameraet finner stort sett fokus veldig raskt, men sliter litt ved dårlig lys. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Opptakshastighet

Samsung NX300 er det raskeste kameraet produsenten har laget noensinne. Akkurat hastigheten er noe Samsung er veldig opptatt av, og det er neppe en tilfeldighet at det er verdens raskeste mann, Usain Bolt, som har blitt utvalgt som ambassadør for kameraet. Ifølge produsenten skal kameraet klare imponerende 8,6 bilder per sekund, uavhengig av opptaksformat. VI har selvfølgelig testet om dette stemmer.

I RAW-format klarte vi ikke å få flere bilder enn 7 i løpet av det første sekundet. Vi tok testen en rekke gange, og opplevde ikke at kameraet klarte de lovede 8,6 bildene som Samsung påstår. I JPG klarte vi imidlertid hele 12 bilder i løpet av det første sekundet, altså flere bilder enn hva produsenten selv har oppgitt. Ved fotografering i begge format oppnådde kameraet en hastighet på 6 bilder per sekund.

Selv om vi ikke klarte helt det oppgitte tallet ved RAW-fotografering, er vi fortsatt fornøyd med hvordan kameraet håndterer de forskjellige opptakshastighetene. Hvert RAW-bildet er på rundt 20 MB, det vil si at kameraet klarer å prosessere i overkant av 140 MB før kameraets buffer er full. Det samme gjelder ved fotografering i begge format, hvor kameraet klarer å ta unna en enda større datamengde på meget kort tid.

Brennvidde 84 mm ekvalent 35 mm format, lukkertid 1/640s, f/5.6 og ISO 100.
Brennvidde 84 mm ekvalent 35 mm format, lukkertid 1/640s, f/5.6 og ISO 100. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

I RAW klarte kameraet hele 12 bilder i løpet av 10 sekunder, noe vi mener er helt greit. I begge format klarte kameraet 10 bilder på 10 sekunder, mens i bare JPEG klarte kameraet hele 32 bilder. Dette er ikke voldsomt imponernede fra Samsung, resultatet plasserer kameraet midt på treet i dette segmentet. Til sammenligning klarer den langt rimeligere modellen Sony NEX-3N det samme reslutatet i RAW-format i løpet av 10 sekunder, mens Panasonics konkurrent GF6 klarer hele 22 bilder.

Les også: TEST: Panasonic GF6

NX300 har også en lavere innstilling for serieopptak, som til gjengjeld gir litt flere bilder før bufferen er full. Man kan også bruke en "burst-funksjon", hvor kameraet kan ta 10, 15 eller 30 bilder i én serie. Trenger man ikke hastigheten på nærmere 8 bilder per sekund vil man få en jevnere skuddtakt om man velger den lavere hastigheten. Her må man derfor prioritere hva som er viktigst når man skal fotografere.

Video

Samsung NX300 er utstyrt med en dedikert knapp til start og stopp av videoopptak.
Samsung NX300 er utstyrt med en dedikert knapp til start og stopp av videoopptak. Foto: Samsung

Selv om Samsung har droppet mikrofoninngang på kamerahuset, er NX300 utstyrt med en solid videofunksjon. Man har en rekke bilderater å velge mellom, og kanskje mest gledelig er muligheten til skyte video i 1080p med en bilderate på 50/60 bilder per sekund, progressivt. Dette gjør at man får finere bilder om man ønsker gjøre slow motion-opptak, og de fleste kameraer må ned i oppløsning for å kunne levere denne bilderaten.

Som de fleste speilløse modellene på markedet i dag, har NX300 en dedikert knapp som starter videoopptak. Denne knappen sitter ved siden av tommelgrepet, og vi er veldig fornøyd med denne funksjonen. Man starter opptaket med de innstillingene man har valgt, og det gjør det enkelt å bytte mellom video og foto om man plutselig har behov for filme noe.

Som nevnt mangler kameraet inngang for ekstern mikron, men Samsung har iallfall utstyrt dagens testmodell med innebygde stereomikrofoner. De aller fleste som er opptatt av å filme med slike kameraer bruker uansett eksternt opptaksutstyr til lyd, og synkroniserer dette med bildeopptaket i postproduksjon.

Vi har dessverre ingen mulighet til noen kvalitetsmessig vurdering av videoopptakene til kameraet, men ut i fra det vi har sett og prøvd ser det bra ut. Er du av typen som filmer med variabel bilderate, men som krever full HD-oppløsning, bør NX300 være et interessant alternativ.

Funksjoner

I tillegg til de funksjonene som allerede er nevnt, har NX300 en rekke andre funksjoner som er verdt litt oppmerksomhet. Da vi testet NX200 var vi veldig skeptiske til noen av smartfunksjonene som Samsung hadde implementert. Disse funksjonene fremsto som relativt useriøse på et så avansert kamera, og vi konkluderte den gangen med at Samsung prøvde å gape over for mye med en overdrevent stor liste med ekstrafunksjoner de fleste ikke kom til å bruke. Med NX300 er disse funksjonene langt færre, og Samsung har droppet de mest unødvendige og tullet funksjonene.

På programhjulet kan man velge programmet "Smart", som lar fotografen velge mellom en rekke spesialfunksjoner. Disse strekker seg fra actionprogram til makro, samt eget program for landskap og rikere fargetoner. Det er også program som skal gjøre det lettere for fotografen å ta bilder under vanskelige forhold, funksjoner som fremstår som ganske nyttige.

Det er også en god panoramafunksjon i denne listen, som lar fotografen fotografere både vertikalt og horisontalt. Samsung har i tillegg sørget for at man kan filme og ta bilder i 3D, men dette krever at man bruker et spesialobjektiv som må kjøpes utenom.

Alt i alt synes vi Samsung har gjort en god jobb med disse tilleggsfunksjonene, som bidrar til et langt mer seriøst inntrykk av NX300, sammenlignet med NX200.

Samsung NX300 har en meget god panoramafunksjon. Trykk på bildet for å se bildet i original størrelse.
Samsung NX300 har en meget god panoramafunksjon. Trykk på bildet for å se bildet i original størrelse.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Samsung NX300

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen