Vi publiserte testen av Samsung Galaxy S7 Edge på lanseringsdagen for et par uker siden, en test det var stor interesse for. Men Edge-modellen er ikke alene i år heller, og denne gangen er forskjellene litt større enn de var ved slippet av Galaxy S6. Det er på tide å sette den flate utgaven av Samsungs nye toppmodell på prøve.
Denne testen vil bli en forkortet utgave av våre vanlige tester, ettersom vi allerede har gått gjennom mange av egenskapene som deles mellom modellene. Det er altså noen forskjeller på telefonene, og det er de vi vil sette fokus på her. Det handler litt om fysiske forskjeller og spesifikasjoner, men også om eventuelle forskjeller i ytelse og hvor godt programvaren virker.
- Det er altså ikke alt som kommer med i denne testen:
Ta også en titt på testen av Samsung Galaxy S7 Edge for å få et komplett bilde av programvare og funksjoner »
Svært synlig designforskjell
Samsung Galaxy S7
Vekt: 152 gram
Skjerm: 5,1 tommer, 2560 x 1440, Super AMOLED, Gorilla Glass 4, 2,5D-glass
Maskinvare: Samsung Exynos 8890, 4 x Exynos M1 @ 2,3 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,6 GHz, Mali T880 MP12 GPU, 4 GB RAM
Lagringsplass: 32 gigabyte, støtter minnekort inntil 200 GB
Operativsystem: Android 6 Marshmallow + Touch Wiz
Annet: Vannsikret, IP68
Kamera: 12 megapiksler, dual pixel, hybrid autofokus ved fasedeteksjon og kontrast, optisk bildestabilisering, videoopptak i 4K, f/1.7, frontkamera: 5 MP, f/1.7
Batteri: 3000 mAh
Den mest åpenbare forskjellen er altså at vanlige Galaxy S7 ikke har de bøyde kantene langs langsiden av skjermen, slik S7 Edge har. Men en vel så viktig forskjell er at den også har mindre skjerm. Der Edge-modellen har skjerm på 5,5 tommer, har Galaxy S7 skjerm på 5,1 tommer.
Det er fortsatt snakk om en meget god AMOLED-skjerm, og oppløsningen er den samme på de to telefonene. Dermed er pikseltettheten noe høyere i minste modell, uten at det fortoner seg som så fryktelig viktig. De færreste vil legge merke til dette.
Glass foran og bak, avbrutt av en aluminiumsramme er felles for begge, og vi liker veldig godt at Samsung har brukt bøyd glass på baksiden av også denne telefonen. Det gir et godt og behagelig grep på telefonen. Dette er en forbedring i forhold til fjorårets modell, som av enkelte ble opplevd som litt for glatt og litt spiss i ytterkant av aluminiumsrammen.
Ettersom forsiden på telefonen kun har forsiktige avrundinger langs glassets ytterpunkt ser telefonen noen hakk mer anonym ut enn storebror. Men der Galaxy S7 Edge kan by på litt tilvenningstid på grunn av den sterke bøyen langs kantene, er sånn sett den flate skjermen litt raskere å komme i gang med. Uansett er det kanskje viktigere at størrelsen er litt mindre, dersom du sliter med å håndtere store telefoner.
Har ikke Edge-funksjonene, men ellers lik
Det er Samsungs Touch Wiz-menyer som pryder skjermen også her. Sammenliknet med Galaxy S7 Edge mangler den de mange Edge-spesifikke funksjonene. Her må du med andre ord betjene telefonen slik du er vant til, og klare deg uten den hurtigkontaktene, appene og, eh, linjal og kompass som også bor i kantskjermen på Galaxy S7 Edge.

Samsungs menysystem har det vært delte meninger om gjennom årene, men har du ikke prøvd dem på en stund kan det være en tanke å prøvekjøre ett av de nye beistene. De er raske, og det er minimalt med forsinkelse her, uansett hva du gjør. Den totalt uanstrengte menyflyten Nexus-telefonene har får du imidlertid ikke, men den får du jo egentlig kun på de helt rene Android-produktene. Galaxy S7 er imidlertid svært nærme.
Innholdsmessig er menyene også renere enn de var før, med mindre skrot og mer nyttig innhold. En ulempe er at ikke alt ekstrainnholdet kan fjernes helt, men du kan deaktivere apper slik at de ikke vises i menyen.

Stabil programvare og rask lading
En likhet mellom de to modellene som vi setter stor pris på er at det er relativt lite programvarekrøll å finne her. De få småfeilene vi har sett har det vært langt mellom, og også batteritiden har holdt veldig godt mål.
Apropos batteritiden har Galaxy S7-modellene en forholdsvis uvanlig egenskap, nemlig muligheten for trådløs hurtiglading. For våre breddegrader ble dette først tilgjengelig i Galaxy S6 Edge+, men ellers er det ikke mange andre modeller som støtter det. Galaxy Note 5 er én slik modell, men den selges ikke her på berget.
Galaxy S7 flat er dessuten kjapp når den skal lades med kabel også. Den bruker omtrent halvannen time fra 0 til 100 prosent. Trenger du bare halvfullt batteri kan du klare deg med i overkant av en halvtime tilkoblet den elektriske navlestrengen.
Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »