Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre.

Test Samsung Galaxy S7 Edge

Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Samsungs nyeste flaggskip gir oss hakeslepp

Galaxy S7 Edge setter rett og slett standarden for Android-mobiler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Heftig ytelse

Med nyeste generasjon Exynos-brikke fra Samsung er det dessuten haugevis av krefter i telefonen, slik at du kan spille alle de heftigste spillene. Du kan dessuten påregne å ha tilstrekkelig med krefter i overskuelig fremtid.

Dette skal forresten være den første telefonen som støtter grafikkbiblioteket Vulcan, som er en videreføring og ny versjon av det vi så langt har kjent som Open GL.

Løsningen skal være mer effektiv, slik at den tillater enda heftigere grafikk. I tillegg bruker den mindre strøm mens du spiller.

Det forutsetter imidlertid at spille er laget med støtte for dette. Siden det foreløpig ikke har vært telefoner på markedet med støtte for løsningen må du altså sannsynligvis vente en stund på å se effekten av den nye grafikkløsningen. Du vil uansett få kreftene fra den tolvkjernede grafikkløsningen som er bygget inn.

Systembrikken har forøvrig åtte prosessorkjerner, der fire av dem er Samsungs egne tilpassede prosessorkjerner, og fire er av typen Cortex A53. Dette er altså en svært kraftig løsning. I enkelte markeder selges telefonen med Snapdragon 820-brikke i stedet for, men til Norge er det Exynos-varianten som kommer.

Hvordan ytelsen ser ut på papiret kan du se under:

Musikk og underholdning

Samsung har lenge hatt en av de mest gjennomførte musikkappene på markedet. Samtidig har flere av konkurrentene gått bort fra sine egne spillere, til fordel for tredjeparts tjenester eller Googles egen Play Music.

Det har Samsung også gjort i Galaxy S7, så om du er glad i den gamle musikkspilleren følger den altså ikke med her.

Produsenten har imidlertid utstyrt telefonen med haugevis av valg for deg som liker å stille på lyden. For det første kan du ta en slags hørselstest med funksjonen Adapt Sound. Deretter korrigerer telefonen lyden slik at den skal høres mest mulig riktig ut selv om du kanskje ikke hører like godt på hvert øre. En smart løsning som har vært med oss en stund, men som vi så langt ikke har sett hos konkurrenter.

Du kan ellers velge i et koldtbord av ulike lydinnstillinger. En egen knapp skal aktivere oppskalering av lyden. Vi er ikke helt sikre på hvor mye vi merker til denne, men for noen kan det være en interessant innstilling å prøve. Vil du ha simulert kringlyd i hodetelefonene dine kan du aktivere Surround-valget, og er du veldig glad i lyden fra analogt utstyr kan du aktivere «Rørforsterker Pro». Nå er det naturligvis ikke plass til en mengde radiorør inni Galaxy S7, så telefonen gjør i stedet så godt den kan med digitale hjelpemidler. Resultatet er en lyd vi oppfatter som litt mer bassig.

En mengde lydinnstillinger er tilgjengelige, og du kan også tilpasse lyden til din egen hørsel. Innstillingene virker enten du bruker Google Play Music som følger med, eller andre tjenester.
En mengde lydinnstillinger er tilgjengelige, og du kan også tilpasse lyden til din egen hørsel. Innstillingene virker enten du bruker Google Play Music som følger med, eller andre tjenester. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers fungerer Google Play Music helt etter oppskriften, selv om spilleren har langt færre funksjoner enn det Samsungs egen spiller har. På den annen side var det ikke ofte vi brukte disse i tidligere modeller. Her ligger naturligvis også Googles egen strømmetjeneste som koster 99 kroner i måneden.

Lydeffektvalgene i telefonen fungerer uavhengig av spilleren du bruker, så du kan legge inn Spotify, Apple Music eller hva som helst annet uten å miste funksjonalitet.

Lyden i hodetelefonutgangen er god, og telefonen gjør ikke påkostede hodetelefoner til skamme. Galaxy S7 Edge trives nok aller best med ganske lettdrevne hodetelefoner, men den kan også spille ekstremt høyt i enkelte av disse, uten at lyden blir merkbart dårligere. Her er det altså lov å prøve også mer krevende utstyr med lavere følsomhet og høyere impedans.

Vi må ta noen forbehold ...

For åpenhetens del er det viktig å få med at telefonen vi har testet er ett av de siste tidlige eksemplarene før masseproduksjon. Den kjører også en av de aller siste programvarene før en feilrettingsoppdatering som er ventet å komme rundt salgsstart. Dermed er altså både programvare og telefon uferdige. At vi likevel er såpass sikre på denne telefonens kvaliteter skyldes at den har oppført seg ekstremt pent. Faktisk penere enn mange produksjonsferdige modeller vi har hatt innom.

Her er en kort liste over de få bugsene vi har støtt på under testing:

  • Facebook-appen forsvant fra skjermen da den viste video og vi forsøkte å snu enheten for fullskjermvideo. Hendelsen gjentok seg et par ganger på rad, men har ikke latt seg gjenskape siden.
  • En gang ga den ikke lyd fra seg da vi forsøkte å ringe ut med den. Men her hadde vi også trøbbel med andre telefoner samtidig, og oppringningen ble gjort fra Spania. Dermed kan det hende roaming var skyld i opplevelsen. Vi har ikke opplevd flere tilfeller av dette heller.
  • Enkelte valg gis to ganger under første oppstart. Dette er en bug Samsung er klar over, og høyst sannsynlig kommer det en feilretting rundt salgsstart. Uansett er dette noe man kun opplever under første oppstart, og siden ikke merker noe til.

Det var det hele. Selv til produksjonsferdig enhet med helt ferdig programvare ville dette vært et ekstremt pent resultat. Likevel må man ta høyde for at det kan finnes bugs her vi ikke har støtt på under testing av telefonen.

Ekstremt godt kamera

Samsung har lånt teknologi fra Canon i denne generasjonen Galaxy S. Teknikken det handler om kalles Dual Pixel, og går ut på at annenhvert bildepunkt i sensoren brukes til å fokusere med såkalt fasedeteksjon. Også tidligere Samsung-mobiler har hatt fasedeteksjon, men tidligere har det kun vært noen få piksler som har vært involvert i denne prosessen. Nå er halvparten med.

Når det er svært mørkt dukker det opp en del støy i bildene, men likevel ikke mer enn at dette er godt brukbart. Bildet er tatt med full auto og med håndholdt telefon.
Når det er svært mørkt dukker det opp en del støy i bildene, men likevel ikke mer enn at dette er godt brukbart. Bildet er tatt med full auto og med håndholdt telefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I tillegg brukes samtlige bildepunkter til å tegne opp bildet. Selv om det ferdige bildet blir 12 megapiksler stort, har altså kameraet i realiteten dobbelt så mange punkter. Det betyr at støy som skiller seg ut enklere kan forkastes, og det gir også høyere lysfølsomhet.

Begge deler er sterkt merkbare i kameraet som forøvrig også har optisk bildestabilisering og svært lyssterkt objektiv på f/1.7.

Bildene du får fra telefonen i auto-modus skinner. Bildene i vanlig dagslys og gode forhold blir helt ålreite, men her er også de fleste telefoner ganske gode i dag. Det som er mer spesielt er at tilfeldig veiving med kameraet i skumring og halvmørke også kan lede til meget gode bilder.

Vi ser tydelig at det begås digital magi i bakgrunnen. Enkelte tegn på overoppskarping er synlige om du ser etter, og bildene blir ikke helt støyfrie under de vanskeligste forholdene. Men støyen er likevel uniform og skiller seg ikke særlig ut. Dermed vil du antakeligvis, som oss, oppleve at de vanskeligste bildene oftere blir brukbare. Galaxy S7 Edge legger i det hele tatt en etterlengtet demper på savnet etter et «skikkelig kamera» når mørket faller på.

Det sagt er ikke kameraet ufeilbarlig. Vi har fått enkelte svake bilder fra det, og spesielt når det er mørkt har sterke lyskilder i periferien en tendens til å stikke seg ut. Selv om kameraet kommer med en svært omfattende Pro-modus der du kan stille på alt selv, opplever vi at vi ikke får like mye ut av denne som vi hadde håpet. Stjerneeksempelet her er Microsofts billige Lumia 640 som til tross for en nokså enkel bildebrikke kan ta knallgode nattbilder om du gir den mulighet til å eksponere lenge.

Like fullt. Folk flest tar bilder i automodus, og legger kanskje til et filter eller to for godt mål. At automatikken fungerer er det viktigste for at flest mulig skal få gode bilder ut av telefonene sine. Og her er Galaxy S7 Edge meget, meget god.

Vi har også tatt en testvideo i 4K med Galaxy S7 Edge. Se i fullskjerm på høyoppløst utstyr for å få det beste inntrykket.

Bli med til neste side for å lese konklusjonen »

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Når det er svært mørkt dukker det opp en del støy i bildene, men likevel ikke mer enn at dette er godt brukbart. Bildet er tatt med full auto og med håndholdt telefon. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen