Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre.

Test Samsung Galaxy S7 Edge

Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Samsungs nyeste flaggskip gir oss hakeslepp

Galaxy S7 Edge setter rett og slett standarden for Android-mobiler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsungs Galaxy S-serie er fortsatt serien der selskapet forsøker å gi den mest komplette mobilopplevelsen. Og sjelden har forsøket vært mer vellykket enn i år. Det er rett og slett veldig mye bra å ta tak i med denne telefonen.

Ved siden av en design som skiller seg kraftig ut fra konkurrentene, premiummaterialer og virkelig flott skjerm, er den utstyrt med funksjoner og apper som vi setter pris på. Der Samsung ofte før har latt funksjoner med litt tvilsom nytteverdi sette et preg på produktene sine, virker de denne gang å ha hatt langt bedre fokus. Her er nesten alle nyhetene av det gode.

Vi starter gjennomgangen med minnekortplassen. Det skapte irritasjon blant Samsung-fansen da støtten for minnekort ble tatt vekk i Galaxy S6. I Galaxy S7 er den tilbake, slik at du ikke lenger behøver å klatre så veldig på prisstigen for å få mer lagring i toppmodellen.

Endelig er minnekortet tilbake

Minnekortstøtten er et gledelig gjensyn i Samsungs nye toppmodell.
Minnekortstøtten er et gledelig gjensyn i Samsungs nye toppmodell. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har ikke fått flere skuffer enn før, men har i stedet både SIM-kort og minnekort i samme fuktsikrede skuff. At den faktisk er fuktsikret er knapt mulig å se om du ikke kikker veldig nærme på løsningen.

En liten skuffelse må vi imidlertid ta med oss. Samsung har ikke tillatt oss å kombinere minnekortlagring med intern lagring. Dette ligger i Googles Android 6.0, og vi hadde håpet det kom til å forenkle bruken av flyttbar lading.

Vi spurte Samsung hva som lå bak, og svaret vi fikk var at de rett og slett hadde problemer med å få løsningen til å virke skikkelig. Ved siden av fikk vi en plansje som viste målte hastighetsforskjeller mellom deres interne lagring og et svært raskt minnekort fra Sandisk. I noen situasjoner kan den interne lagringen være helt opp til 116 ganger raskere enn minnekortet. Med så store forskjeller i hastighet er det altså vanskelig å kombinere disse to, ifølge Samsung. En forklaring vi kjøper.

Grunnleggende funksjoner

Telefonen har utmerket lyd under samtale. Den har dessuten støtte for VoLTE, og det ventes at den raskt vil fungere med Telenors åpnede løsning for ringing over 4G, slik også Samsungs Galaxy S6-modeller kan. Dermed vil du kunne få raskere oppkobling av samtaler, og det vil også virke å ringe der 4G-dekningen står alene, uten 2G eller 3G å koble til, slik de fleste telefoner behøver i dag.

Da vi spurte hvorfor ikke Samsung lar oss integrere SD-kort med den interne lagringen fikk vi denne plansjen tilbake. «Å integrere SD-kort med det interne minnet ville gitt en for treg brukeropplevelse», forklarte Samsung videre. Med hastighetsforskjeller på over 100-gangeren i noen tilfeller virker dette fornuftig.
Da vi spurte hvorfor ikke Samsung lar oss integrere SD-kort med den interne lagringen fikk vi denne plansjen tilbake. «Å integrere SD-kort med det interne minnet ville gitt en for treg brukeropplevelse», forklarte Samsung videre. Med hastighetsforskjeller på over 100-gangeren i noen tilfeller virker dette fornuftig. Foto: Samsung

Den store skjermen gir god plass til et fint og flott tastatur. Som vanlig har Samsung lagt inn talltaster øverst, slik at du slipper å veksle mellom tastaturmoduser så ofte.

Det er en liten vanesak å taste på S7 Edge, fordi de ytterste tastene ligger akkurat i skjermbøyen, men det tok meg bare få minutter å venne meg til dette. De første øyeblikkene traff jeg ofte feil.

Det store batteriet gjør seg dessuten gjeldende i ganske god batteritid. Telefonen mister kun få prosent batteri i timen. Da har vi inkludert ganske tung bruk, og latt skjermen vise informasjon konstant, selv når skjermen er er i standby-modus.

Sistnevnte funksjon viser deg tapte anrop, klokkeslett og meldinger uten at du behøver å aktivere skjermen. Du kan velge bakgrunnsbilder og slikt selv, men jo mer du legger til av staffasje jo mer strøm vil skjermen bruke. Skjermen slukker dessuten dersom telefonen ligger i ro lenge, slik at den ikke bruker batteri når du uansett ikke ser på.

MyKnox er en safe for viktig informasjon

Samsung har hatt sin Knox-løsning ganske lenge, men tidligere har den ikke vært markedsført direkte mot privatbrukere. Det blir den nå. Allerede under første oppstart av telefonen blir du informert om Knox-funksjonene, og får spørsmål om du vil laste ned appen som hører til.

Så fort du er i gang får du velge apper som skal omfattes av løsningen. Her er Office-pakken og en rekke andre applikasjoner installert fra før, men du kan velge ekstra apper som får sitt eget lagringsområde i Knox-løsningen.

Du må dessuten sette opp din egen adgangskontroll med passord eller fingeravtrykk.

Deretter fungerer Knox-appen som din private innholdssafe. Hvis du oppretter et dokument i Word gjennom Knox vil ikke dokumentet være tilgjengelig utenfor. Starter du Word utenfor vil du altså jobbe i en helt separat utgave av appen. Så fort du hopper inn i Knox igjen kommer du tilbake til den sikrede filen. Det hele er ganske enkelt og veldig praktisk, spesielt for deg som jobber mye med viktige jobbfiler eller annet som ikke skal være åpent til allment innsyn.

Kontorprogramvare fra Microsoft

Microsofts Office-pakke utgjør en viktig del av nytteprogramvaren i Galaxy S7 Edge. Spesielt Word og OneNote er nyttig for mange, men jobber du med regneark eller presentasjoner setter du gjerne også pris på Excel og PowerPoint.
Microsofts Office-pakke utgjør en viktig del av nytteprogramvaren i Galaxy S7 Edge. Spesielt Word og OneNote er nyttig for mange, men jobber du med regneark eller presentasjoner setter du gjerne også pris på Excel og PowerPoint. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi nevnte allerede Office-applikasjonene, og her er det altså Microsofts egne Office-apper som hører til, i tillegg til litt mer. Word, Excel, PowerPoint og OneNote er vedlagt. Det samme er skylagring i OneDrive og lynmeldingstjenesten Skype.

Microsoft Office på Android fungerer i det hele tatt utmerket, og du behøver heller ikke å betale for å bruke dem. Skrifttyper og oppsett er dessuten også likt mellom mobilappene og applikasjonene på storskjerm. Det til tross for at mobilversjonen av Office ikke har like mye funksjonalitet som fullversjonen.

En rekke av Googles apper ligger ved, men Office-løsningen Docs ligger ikke her. Du ledes imidlertid raskt til disse dersom du forsøker å redigere en fil fra Google Drive. Dermed har du disse mulighetene også lett tilgjengelig, uten at de tar opp ekstra plass i menyene.

Haugevis av (nyttige) nyttefunksjoner

Heller ikke i denne telefonen får vi legge til Exchange-e-post i Gmail-appen, men Samsungs egen app er tross alt ganske så god.
Heller ikke i denne telefonen får vi legge til Exchange-e-post i Gmail-appen, men Samsungs egen app er tross alt ganske så god. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg irriterer meg som vanlig litt over at Gmail-appen ikke lar seg bruke mot Microsofts Exchange-tjenester. Det ligger støtte for dette her fra Googles side, men foreløpig er det svært få mobilprodusenter som har tatt den i bruk.

På den positive siden har Samsung jobbet mye med sin egen e-postleser, og den fungerer ganske bra. I tillegg er den svært funksjonsrik. Her kan du ha en rekke ulike kontoer, og de kan vises i en kombinert visning. Ønsker du det kan du dessuten sette opp høytrafikkperioder, slik at telefonen sjekker oftere på enkelte tidspunkt enn andre.

Dermed har du e-posten du trenger når du trenger den, mens telefonen sparer strøm resten av døgnet.

I tillegg ligger også strømsparefunksjonen Doze i Android 6, slik at telefonen lærer seg hvordan du bruker den og slapper av samtidig med deg.

Samsung har samlet en rekke nyttefunksjoner under navnet Smart Manager. Den er tilgjengelig fra innstillingsmenyen, og her kan du for eksempel velge å sette telefonen til mer eller mindre ekstreme grader av strømsparing. Her kjenner vi igjen «Ultra strømsparingsmodus» fra tidligere Samsung-modeller, og etter hvert har vi også sett ganske like varianter fra flere konkurrenter.

Her går telefonen over i sort-hvitt-modus, og tilgangen til apper og funksjoner begrenses kraftig. Det samme gjør kommunikasjonen med nettverket. Praktisk om du må klare deg svært lenge uten tilgang på lader, eller dersom du trenger å drøye de siste ti prosentene ut kvelden. Men i det hele og store ikke en løsning du ønsker å bruke på en såpass heftig telefon. Det føles som å gå mange år tilbake i funksjonalitet, og det er tross alt ikke derfor man kjøper en av markedets råeste telefoner.

Det finnes også en mindre heftig variant av strømsparing å velge i, og denne kan du velge at skal aktivere seg selv når en gitt batteriprosent nås.

Det skjuler seg en mengde strømsparemuligehter i menyene. I tillegg kommer Android 6.0 med sine egne løsninger som virker uavhengig. Sammen med et stort batteri betyr dette at Galaxy S7 Edge kan holde lenge på én lading.
Det skjuler seg en mengde strømsparemuligehter i menyene. I tillegg kommer Android 6.0 med sine egne løsninger som virker uavhengig. Sammen med et stort batteri betyr dette at Galaxy S7 Edge kan holde lenge på én lading. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er dessuten mulig å la telefonen begrense hvor mye strøm enkeltapper kan bruke. I utgangspunktet velger den selv ut apper som skal begrenses basert på ditt bruksmønster. Har det gått mer enn tre dager siden du sist brukte appen aktivt, får den ikke forsyne seg fritt. Hvis du vil kan du aktivere dette manuelt per app også, eller deaktivere det helt for apper du bruker sporadisk men likevel trenger å ha gående i bakgrunnen.

Her sier nettleseren fra om hvordan du kan surfe privat, og til høyre ser du Spotify kjøre i vindusvisning.
Her sier nettleseren fra om hvordan du kan surfe privat, og til høyre ser du Spotify kjøre i vindusvisning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I den samme menyen finner du også antivirusløsning fra Intel, og ryddefunksjoner som leveres av Clean Master. Sistnevnte finnes også som løs app, og er ofte inkludert i enkelte andre merker. I Samsungs variant er den imidlertid pent integrert, og ligger ikke som ekstra slagg i de vanlige menyene.

Samsung har forresten fortsatt en finfin løsning for å dele opp skjermen mellom flere apper. For å aktivere dette åpner du appvelgeren og holder inne fingeren over appen du ønsker å skille ut i eget vindu. Du kan flytte rundt på den eller endre størrelse ettersom du vil.

Selv om løsningen har eksistert en stund er det fortsatt ikke alt som støtter den. Vi ser imidlertid at flere tredjeparts apper kommer til etter hvert, så her må man prøve seg frem.

Egne Edge-funksjoner

Samsungs programvare for kantskjermen er kjekk å ha, men ikke noe vi er avhengige av. Den er ikke i veien, og funksjonene kan dessuten deaktiveres.
Samsungs programvare for kantskjermen er kjekk å ha, men ikke noe vi er avhengige av. Den er ikke i veien, og funksjonene kan dessuten deaktiveres. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hva skal man med den buede skjermen? Jo, Samsung har lagt til menyer som du kan trekke inn fra siden av skjermen. Her kan du ha kontaktene du ringer ofte, eller du kan legge opp nyttige apper lett tilgjengelig.

Det er dessuten lagt ved apper som kan kjøre i selve sidemenyen. Dette kan være nyhetsvarsling, linjal eller en rekke andre ting. Har du tapte anrop dukker disse også opp langs kanten, slik at du har en enkel måte å sjekke hva som skjer, og besvare anrop eller tekstmeldinger.

Vi må innrømme at lite av dette virker så nyttig at det blir noe mer enn kjekt å ha, men funksjonene er heller ikke i veien. Vi liker Galaxy S7 Edge meget godt, men det skyldes ikke først og fremst funksjonene i Edge-skjermen.

Galaxy Labs

Et eget valg i innstillingsmenyen trakk til seg oppmerksomheten vår. Galaxy Labs er visstnok stedet Samsung tester ut nye funksjoner for tiden. Her ligger det foreløpig kun to valg i eksemplaret vi har testet. Vi regner med at det kanskje kommer til flere etter hvert som telefonen har vært på markedet en stund.

I første omgang kan du velge å få alle appene på startskjermen, eller å aktivere oppringning ved å si navnet til den du vil ringe.

Førstnevnte likner på løsningen mange kinesiske mobilprodusenter har valgt, der alt innholdet ditt spres utover de vanlige hjemmeskjermene. Appmenyen deaktiveres når du velger dette.

Her skal det komme til eksperimentelle funksjoner. Foreløpig er det bare to å velge i. Talestyrt oppringning, og en løsning som fjerner appmenyen og flytter alt innholdet til hjemmeskjermene.
Her skal det komme til eksperimentelle funksjoner. Foreløpig er det bare to å velge i. Talestyrt oppringning, og en løsning som fjerner appmenyen og flytter alt innholdet til hjemmeskjermene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen lyver imidlertid bittelitt underveis her. Den sier at eventuelle endringer du har gjort i menyoppsettet blir forkastet. Så fort du skrur av igjen funksjonen ser nemlig hjemmeskjermene ut som før. Så vår erfaring er at dette ganske trygt kan prøves, selv om du har tilpasset menyene fra før.

Hvor nyttige disse funksjonene er kan diskuteres, men for deg som ønsker å tilpasse telefonen litt ekstra kan de være kjekke å ha. Vi er dessuten spente på om Samsung vil legge til flere nye funksjoner her. I så fall kan dette bli et sted å følge med på etter hvert som telefonen får oppdateringer. Hvor hyppig det vil bli er imidlertid litt usikkert.

Game Launcher

Spill er ett av punktene Samsung sier de har jobbet mye med i Galaxy S7, og det legger vi saktens merke til. Så fort vi installerte det første spillet på telefonen dukket det opp en melding om at telefonen hadde oppdaget et spill. Herfra kunne vi velge å installere appen Game Launcher.

Inni denne får du en oversikt over spillene du har installert på telefonen, men den fungerer ikke som de klassiske spillsentrene vi har sett i andre produkter. I stedet for å være en rankingløsning for deg og dine venner, er dette i stedet et verktøy for å spille mest mulig «effektivt» på telefonen.

Game Launcher er et virkelig nyttig tillegg i Galaxy S7 Edge. Den lar deg skru av varslinger under spilling, eller forlenge batteritiden for mindre krevende spill.
Game Launcher er et virkelig nyttig tillegg i Galaxy S7 Edge. Den lar deg skru av varslinger under spilling, eller forlenge batteritiden for mindre krevende spill. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du kan for eksempel velge å skru av alle varsler underveis i spillingen. Bommer du ofte på skjermen, kan du skru av snarveisfeltene, slik at tilbaketasten ikke reagerer på trykk i vanvare.

Varslingsdempingen fungerer for nesten alt, men Facebooks snakkebobler lar seg imidlertid ikke dempe. Disse må skrus av direkte i appen.

Det er også mulig å stille ned kvaliteten på spillkjøringen, slik at telefonen ikke lar spillene få bruke så mye strøm som ellers. Spiller du et enkelt spill uten den heftigste grafikken, kan du skru på full strømsparing og spille ekstra lenge.

Bli med til neste side hvor vi sjekker ytelsen og tester kameraet

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen