Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre.

Test Samsung Galaxy S7 Edge

Samsungs Galaxy S7 Edge ble lansert her i Barcelona i kveld. Vi har allerede rukket å teste flaggskipet. Her har Samsung svart på så godt som alle innvendingene mot forrige toppmodell, samtidig som konseptet trekkes enda et stykke videre. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Samsungs nyeste flaggskip gir oss hakeslepp

Galaxy S7 Edge setter rett og slett standarden for Android-mobiler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung Galaxy S7 Edge

Størrelse: 15,09 x 7,26 x 0,77 cm
Vekt:  157 gram
Skjerm: 5,5 tommer, 2560 x 1440, Super AMOLED, Gorilla Glass, kurvede skjermkanter og 2,5D-glass
Maskinvare: Samsung Exynos 8890, 4 x Exynos M1 @ 2,3 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,6 GHz, Mali T880 MP12 GPU, 4 GB RAM
Lagringsplass: 32 gigabyte, støtter minnekort inntil 200 GB
Operativsystem: Android 6 Marshmallow + Touch Wiz
Annet: Vannsikret, IP68
Kamera: 12 megapiksler, dual pixel, hybrid autofokus ved fasedeteksjon og kontrast, optisk bildestabilisering, videoopptak i 4K, f/1.7, frontkamera: 5 MP, f/1.7
Batteri: 3600 mAh
Pris: Rundt 8300 kroner, forhåndssalg fra nå, tilgjengelig rundt 8. mars
 
Finn beste pris på Prisguide.no (kommersiell partner)

Samsung har akkurat lansert sin nyeste toppmodell. Det blir Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge som skal bære toppmodellfanen for selskapet en stund fremover, og vi har allerede rukket å teste de nye telefonene.

Her skal vi konsentrere oss om Galaxy S7 Edge som er den største utgaven av de to, med 5,5 tommer skjerm der minste variant «bare» har 5,1 tommers skjermstørrelse.

Gir kundene det Galaxy S6 manglet

Selskapet fornyet designen kraftig med fjorårets Galaxy S6. Da hadde de foregående toppmodellene hatt relativt likt utseende i flere generasjoner. De ble i tillegg kritisert for å bruke plastmaterialer som virket billige sammenliknet med andre premiumtelefoner.

Dermed var Galaxy S6 en svært annerledes telefon enn S5 og de andre modellene som hadde kommet før. I hvert fall på materialfronten. Den har glass foran og bak, og metallramme rundt. Foliering og lakk under glasset ga dessuten en ekstra fargepiff vi ikke hadde sett på andre modeller tidligere.

Galaxy S7 er på alle måter en videreføring av Galaxy S6-genene. Men Samsung har lyttet. Til oss og til kundene.

Kritikken som gjensto da Galaxy S6 ble sluppet handlet mye om egenskapene Samsung hadde sett seg nødt til å ta vekk til fordel for strammere design. Galaxy S5 var for eksempel vanntett. Det ble aldri Galaxy S6. Ikke fikk den minnekortplass eller utskiftbart batteri heller. To andre egenskaper Samsung-brukere tidligere har satt stor pris på.

Ser vi spesifikt på Edge-modellen av S6 handlet kritikken av og til også om at den var litt spiss å holde i, fordi den tynne metallrammen ikke var rundet mot baksiden av telefonen.

Galaxy S7 ligger mye bedre i hånden

At også baksiden er avrundet gjør Galaxy S7 Edge mye bedre å holde i enn tidligere Edge-modeller.
At også baksiden er avrundet gjør Galaxy S7 Edge mye bedre å holde i enn tidligere Edge-modeller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designen på Galaxy S7 har noen paralleller til bilverdenen, der en modell gjerne kan være litt spissere og sintere ett år, og mer formfull og avrundet det neste.

I Samsungs tilfelle betyr dette at Galaxy S7 har fått en litt mer avrundet list rundt telefonen, men det vi virkelig legger merke til er at glasset på baksiden også er avrundet opp mot kantlisten. Dermed ligger telefonen ekstremt godt i hånden. Den føles ikke spiss i det hele tatt, og det buede glasset gir en nesten myk følelse i hånden.

Frontglasset var buet også på forrige generasjon Edge fra Samsung, men i Galaxy S7-utgaven har de lagt til elementer som vanligvis omtales som 2,5D. Dermed har du mindre avrundinger rundt hele skjermen, ved siden av den kraftige bøyen på hver langsiden.

Joda, Galaxy S7 er vanntett

I det hele tatt er Galaxy S7 Edge omtrent som en liten pute i glass og metall. Den ser kanskje tykkere ut fordi den er mye mer avrundet, men i realiteten skiller det lite mellom gammel og ny modell. På ett punkt har den faktisk krympet. Der kameralinsen stakk godt ut i fjorårets modell, er det bare såvidt den stikker seg frem i år.

Telefonen gir deg visuell varsling om anrop også når den ligger med skjermen ned.
Telefonen gir deg visuell varsling om anrop også når den ligger med skjermen ned. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At den ikke har blitt mye tykkere er vanvittig imponerende med tanke på ett av årets store trekkplastere. Galaxy S7 er nemlig vanntett. Det får den til å være uten luker eller annet krimskrams. Det er ikke engang tydelig vanntetting på lukene for SIM-kort og minnekort.

Oi, forresten! Den støtter minnekort også.

Vi mistenker at det fortsatt vil være noen få Samsung-fans igjen der ute som er irritert over mangelen på utskiftbart batteri. Men i det hele tatt er det ikke mye annet vi kan arrestere Samsung for her.

Dessuten er det verdt å nevne at batteristørrelsen har økt kraftig fra i fjor til i år. Minste modell kan nå skilte med 3000 mAh batteri, mens Edge-modellen har hele 3600 mAh. Kanskje det kan avhjelpe ønsket om utskiftbart batteri for noen.

Skjermen ser ut som den dekker hele telefonen

Samsung har alltid vært sterke på skjermer, og det er knapt nødvendig å si det om en ny toppmodell fra selskapet lenger, men vi får ta det med likevel. AMOLED-skjermen som er på forsiden av telefonen er meget god. Den er skarp og fin, og spesielt i kombinasjon med Galaxy S7-utgaven som har en blåsvart farge må man faktisk se ekstra godt etter for å vite hvor skjermen slutter til enhver tid. AMOLED-skjermer lager jo ikke lys der de ikke viser noe. Det gir en følelse av at skjermen omkranser hele forsiden av telefonen, noe den jo ikke egentlig gjør.

Skuler vi et lite øyeblikk til nærmeste konkurrent, Apple, er det imidlertid ikke noen støtte for måling av trykk slik iPhone 6S-modellene har. Foreløpig er det knapt noen telefoner utenom iPhone som har dette. Huawei har lansert en modell, men den er ikke tilgjengelig i Europa.

Oppå skjermen får vi endelig Android 6, og vi får også Samsungs nystriglede utgave av Touch Wiz. Dette betyr at fargepaletten har endret seg litt og i tillegg får vi noen større og mindre endringer i systemet forøvrig. De skal vi komme tilbake til.

Menyene preges av Samsungs Touch Wiz-design. De er raske og enkle å bruke. Har du akkurat fått deg smarttelefon kan du velge en enda enklere menyvariant.
Menyene preges av Samsungs Touch Wiz-design. De er raske og enkle å bruke. Har du akkurat fått deg smarttelefon kan du velge en enda enklere menyvariant. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I første omgang nøyer vi oss med å si at menyene flyter godt på Galaxy S7. Opplevelsen av absolutt uanstrengt ytelse har vi så langt kun fått på Nexus-modeller, og Galaxy S7 legger seg nærme, men går ikke forbi det vi har sett på denne fronten. Det er det uansett heller ingen av Samsungs konkurrenter som får til med tilpassede Android-versjoner.

Bare for å ha det sagt. Galaxy S7 er lynrask. Det vi snakker om her er de minste små forsinkelsene som av og til oppstår. Som at ett av fem sveip kan oppleves som bittelitt tregere enn de øvrige fire. Man legger knapt merke til det, men dette er ett av stedene Nexus-varianter med ren Android har et lite fortrinn.

Sikkerhet og spesialfunksjoner

I Galaxy S7 Edge har Knox for første gang blitt et sikkerhetsverktøy for deg og meg. Løsningen har eksistert en stund, men har hovedsakelig vært myntet på avanserte brukere.
I Galaxy S7 Edge har Knox for første gang blitt et sikkerhetsverktøy for deg og meg. Løsningen har eksistert en stund, men har hovedsakelig vært myntet på avanserte brukere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men Touch Wiz har sine fordeler også. En godt integrert sikkerhetsløsning i form av Samsung Knox er med, og det samme er spesialfunksjoner for de bøyde kantene.

Her kan du trekke frem kalendervisning, hurtig tilgang på apper og annet mens du har en app oppe i fullskjermvisning. Sammenliknet med andre løsninger som skal være tilgjengelig på denne måten synes vi Samsungs lille «skuff» er langt mindre i veien. Det er kun en tynn stripe langs høyre skjermbøy som er synlig når funksjonen er aktiv.

Ellers er det verdt å nevne at skjermen også kan vise informasjon når telefonen er låst. I utgangspunktet gjør den det kun når telefonen er i bevegelse. Dermed sparer den strøm på å ikke stå på hele tiden, og på at AMOLED-skjermen kun trekker strøm for de få pikslene som er aktive. Samsung sier at funksjonen skal trekke rundt 1 prosent av batteriet i timen. Det blir likevel en knapp fjerdedel av den totale kapasiteten i døgnet, så hvis du bruker telefonen ekstremt mye kan det hende du vil ønske å skru av denne funksjonen.

Det er mye som er nytt i Galaxy S7 Edge. Nå er det på tide med et dypere dykk i materien.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Bli med videre for å gå i dybden på Galaxy S7 Edge »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen