TEST: Samsung Galaxy S6 Edge

Test Samsung Galaxy S6 Edge

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Et smykke av en supermobil

Ny design, rekordrask prosessor og superskarp skjerm. Galaxy S6 Edge har X-faktor så det holder.

Samsung har ikke spart på noe i sitt forsøk på å lage verdens beste mobiltelefon. Etter flere suksessrike år med Galaxy S-serien, møtte koreanerne uventet lite entusiasme for Galaxy S5. Telefonen var slett ikke dårlig, men på et par områder nådde den ikke helt opp. Dessuten liknet den for mye på forgjengerne.

Med Galaxy S6 slår Samsung tilbake. Teknologien med fingeravtrykkleser og pulsmåler er beholdt, men den er forbedret. Særlig gjelder det for fingeravtrykksensoren, der du ikke lenger behøver å stryke over tasten for at det skal virke. En berøring, og telefonen er klar til bruk.

Fantastisk skjerm

Ingen mobilskjerm er skarpere enn denne..
Ingen mobilskjerm er skarpere enn denne.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermstørrelsen er av typen Super AMOLED, og størrelsen på 5,1 tommer er den samme som på forgjengeren Galaxy S5. Men oppløsningen er nå 1440 x 2560 punkter, mot 1080 x 1920 punkter på forgjengeren. Ingen annen mobil i verden har så skarp skjerm (577 ppi), og når også lysstyrken er god, blir det vanskelig å beskrive skjermen uten å ty til superlativer som «fantastisk» og «utrolig».

Galaxy S6 Edge har skjermen buet ut over sidene på telefonen, omtrent slik Galaxy Note Edge har på den ene siden. La det være sagt med det samme – det er Edge-modellen av S6 som har X-faktoren, mens Flat-modellen må tåle å bli kritisert for å se ut som en krysning mellom Samsung Galaxy S5 og iPhone 6.

Sjekk sammenlikningen og se hva andre mener her>>

Både den flate og den buede modellen har glass både på fronten og på baksiden. Under glasset ligger det en farget metallfilm. På Edge-modellen er skjermen buet ned på sidene, så det bare blir plass for en smal metallramme mot baksiden av telefonen. Glasset på baksiden har en myk avrunding mot rammen, omtrent som hinnen på en vanndråpe. Det fargede metallet under glasset gir en visuell effekt som er lekker.  

Rammen er laget i en type herdet aluminium (A6013), som skal være sterkere enn den varianten Apple brukte i iPhone 6 (A6003). Samsung gjør et poeng av at deres modell er vanskeligere å bøye.

Bort med minnekort og utskiftbart batteri 

Bakdekselet kan ikke fjernes. Trenger du ekstra strøm må du bruke en batteribank, også kjent som nødlader.
Bakdekselet kan ikke fjernes. Trenger du ekstra strøm må du bruke en batteribank, også kjent som nødlader.

Tidligere har Samsung plassert SIM-kortet sammen med batteriet, men på S6-modellene er det ikke noe avtakbart batterideksel. For første gang har Samsung laget mobiltelefoner som du ikke kan bytte batteriet på. Det gjelder også for modellene i den nye Galaxy A-serien.

Og når vi først snakker om å ta etter Apple – Galaxy S6 støtter heller ikke minnekort, og tilkoblingen til hodetelefoner sitter i bunnen av telefonen.  Syntes du iPhone var dyr? Samsung Galaxy S6 Edge er enda dyrere.

Samsung Galaxy S6 Edge kommer i fire farger. Disse er «perlehvit», «sort safir» og  «platinagull». I tillegg  kommer S6 Edge i «smaragdgrønt». Den grønne modellen vil først komme i salg i løpet av sommeren. 

Taster og tilkoblinger

Samsung Galaxy S6 Edge har ingen taster på toppen. Tasten som tenner eller slukker skjermen er plassert på høyre side. Her skiller denne seg fra Galaxy Note Edge, hvor det ikke er funnet plass for noen tast på den buede siden. Volumtastene sitter på motsatt side. Telefonen har ingen egen kameratast, men når kameraappen er aktivert kan du bruke volum-tastene som kamerataster.

Du kan ta bilder på andre måter også, men det skal vi komme tilbake til på neste side.

Galaxy S6 Edge har den vanlige MicroUSB-kontakten i bunnen, og ikke den spesielle USB 3.0-porten du finner på Galaxy S5. Kanskje like greit, for Samsung klarte ikke å gi S5 den overføringshastigheten på USB 3.0-porten som vi hadde forventet. 

Kommer med Android Lollipop

Hurtigmenyene i Android Lollipop.
Hurtigmenyene i Android Lollipop. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Galaxy S6 Edge har Android Lollipop, med et enklere og renere grafisk uttrykk enn på eldre versjoner av Android. Den mest åpenbare endringen er det nye varslingspanelet, der alle hendelser dukker opp som egne «kort» når du trekker ned fra toppen av skjermen. De to siste kortene vises også på låseskjermen. Under disse finner du en smal linje med symboler som varsler at du har flere hendelser. Berører du denne dukker resten av kortene opp. Du kan sjekke én og én hendelse, eller du kan fjerne alle varslene på en gang.

Om du ikke vil at andre skal kunne se hvilke varsler du mottar, kan du velge å skjule innholdet i varslene. Du kan også skjule varslene helt. Nå er det uansett ikke slik at uvedkommende kan lese innkommende meldinger fra en låst skjerm. Det er bare en liten flik av innholdet om dukker opp. Skal du sjekke varselet må du låse opp telefonen.

Bedre tyverisikring

Telefonen er også gjort mer tyverisikker, ved at skurker og banditter ikke bare kan slette alle innstillinger og aktivere telefonen på en ny bruker. For at sperren skal fungere må du aktivere funksjonen «Reaktiveringslås». Denne funksjonen er litt bortgjemt under punktet «Finn min mobil» i innstilligsmenyen, og fordrer at du har registrert en Samsung-konto. 

Telefonen har også Samsungs Knox-løsning, for kryptering av telefonen Her kan du gjøre filene dine ubrukelig for andre enn deg, og du kan også føre krypterte samtaler. Noe å tenke på om du befinner deg i nærheten av Stortinget eller andre steder som er utsatt for spionasje.

Lollipop har også funksjoner som forbedrer ytelsen, slik at det for eksempel går raskere å starte apper. Du kan lese mer om nyhetene i Android Lollipop her. Noen har sikkert merket seg at oppdateringen til Lollipop har medført en endring i måten å skru av lyden på telefonen på. Dette gjelder ikke for Samsung Galaxy S6 Edge, der du kan velge bort lyden fra hurtigpanelet du trekker ned fra toppen av skjermbildet, akkurat som før.

Rekordrask prosessor - nytt og bedre kamera

Bilde tatt med Galaxy S6 Edge.
Bilde tatt med Galaxy S6 Edge i motlys.

Dette er en svært rask mobiltelefon - faktisk så rask at den setter nye rekorder i flere av ytelsestestene vi har kjørt. På neste side kan du se hvor godt den gjør det i forhold til andre mobiler vi har testet. 

Du vil raskt kjenne igjen menyene i kameraet på S6. Du kan ta bilder med en oppløsning på 16 megapiksler. Det gir bilder med høy oppløsning, selv om det finnes mobilkameraer med flere piksler enn dette. Kameraet har også noen funksjoner du ikke finner i Galaxy S5, som for eksempel selektiv fokus. Det betyr at objektet du velger å ha fokus på holder seg i fokus, selv om avstanden til kameraet endrer seg, eller objektet flytter seg til kanten av bildet. Dette virker også når du filmer, noe som kan være svært nyttig.

Kameralinsen stikker litt ut fra baksiden på telefonen.
Kameralinsen stikker litt ut fra baksiden på telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Men vel så nyttig er det at objektivet er blitt bedre. Det stikker riktig nok litt ut fra telefonen, i alle fall om du ikke bruker beskyttelsesdeksel, men ved å bruke et objektiv med større blenderåpning (f1.9), klarer Galaxy S6 å ta brukbare bilder i svakere lys enn mange av konkurrentene. Galaxy S6 bruker også en IR-sensor til å bedømme avstander og sette hvitbalanse.

Samsung hevder at kameraet i S6 tar mye bedre bilder i svakt lys enn det iPhone 6 klarer, en påstand vi selvsagt måtte etterprøve. Resultatet ser du på neste side. 

Virtuelt bilde

Kameraet har også en funksjon som heter «virtuelt bilde». Dette minner om et panoramabilde der flere bilder stiftes sammen. Men istedet for å sveipe over utsikten, beveger du deg rundt ett objekt. Bildet dukker ikke opp som et nytt laaaangt bilde der flere enkeltbilder er stiftet sammen,  slik det gjør i panorama-modus. Istedet får du opp et enkeltbilde der du ved å vippe telefonen den ene eller andre vegen kan bevege deg rundt objektet. Det ser litt ut som virtuell virkelighet, derav navnet på funksjonen. 

Vi liker også måten å starte kameraet på. To raske trykk på hjem-tasten, og kameraet er klart til bruk. Det går så raskt at du knapt rekker å blunke.

God musikkspiller og bedre øreplugger

De nye ørepluggene er et skritt i riktig retning.
De nye ørepluggene er et skritt i riktig retning. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Underholdningsfunksjonene er ellers slik vi kjenner dem fra tidligere, med en god musikkspiller der du lett kan finne frem til filene du har på telefonen din eller i nettverket ditt. Telefonen kan være medieserver, og du kan strømme mediefiler trådløst til TV-er eller andre mottakere. Du kan også bruke telefonen som fjernkontroll for enheter som kontrolleres med vanlige Ir-fjernkontroller.

Vi liker at Samsung har plukket frem et sett med greie øreplugger til Galaxy S6. Dette er øreplugger som ikke går inn i øregangen, men likner mer på de som følger med, kremt, iPhone 6. Samsungs plugger har silikonputer og gir litt mer komfort og litt fyldigere lydbilde enn pluggene fra Apple. Denne løsningen med ørepluggene på utsiden av selve øregangen gir mindre bass og lavere volum enn tilsvarende plugger med propper i øregangen. Plasserer du dem ikke riktig vil de heller ikke yte musikkspilleren i telefonen full rettferdighet. 

Ellers vil du raskt merke at telefonens musikkspiller ikke er kraftig nok til å spille høyt i alle hodesett. Vi koblet den også til bilspillerens linjeinngang, og selv om mobilens volumkontroll stod på maks måtte vi fremdeles stille lyden høyere enn vanlig i bilen. 

Utmerket til film og spill

Den buede skjermen er ikke så gal til film heller, slik vi først fryktet. Brytningen skjer bare helt i randsonen av bildet.
Den buede skjermen er ikke så gal til film heller, slik vi først fryktet. Brytningen skjer bare helt i randsonen av bildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Telefonens skjerm er utmerket til film, men på den buede modellen vil du kunne oppleve at filmen du ser på får en liten knekk øverst og nederst. Årsaken er at telefonens skjerm er i 16:9-format. På Glaxy Note Edge kommer buen i tillegg til HD-skjermen, slik at hele filmen vises på den flate delen. Slik er det ikke på Galaxy S6 Edge. Her er buene en del av den ordinære skjermen, og bildet blir bøyd. Men skjermbildet går ikke så langt ned over sidene at det utgjør noen vesentlig ulempe ved filmavspilling.

Telefonen har en relativt kraftig innebygd høyttaler, men mangler den ekstra høyttaleren som kreves for stereolyd. Det er antakelig ikke så mange som kjøper smartmobil for å bruke den som hjemmekino med de innebygde høyttalerne. Om du insisterer på å se film med stereolyd uten å bruke øreplugger eller eksterne høyttalere, er det ikke denne telefonen du skal ha.

Mest til pynt, men ikke bare

Skjermbuen er ikke bare til pynt.
Skjermbuen er ikke bare til pynt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I våre øyne er skjermbuen på Galaxy S6 Edge et stilig design-element. Det gir telefonen særpreg, og skaper oppmerksomhet rundt produktet. Om buene egentlig har noe for seg kan saktens diskuteres. På Note Edge er det egne apper på buen. Det er det ikke på S6 Edge. Du kan snu telefonen på hodet så skjermbuen lyser opp bordplaten når en forhåndsdefinert kontakt ringer til deg. Du kan ha fem slike kontakter og skille dem skille med ulike farger.

Buen har også et par ekstra funksjoner, som at innkommende meldinger spilles av på siden av telefonen. Stryker du på kanten av telefonen mens den er i dvale, vil det dukke opp en klokke med værvarsel på kanten av skjermen. Nå kan du hente frem ulike varsler ved å «rulle» over skjermbuen.

Grei batterikapasitet og trådløs lading

Her er telefonen plassert på en trådløs lader som egentlig er tilpasset Note 4. Men den fungerer uansett helt greit.
Her er telefonen plassert på en trådløs lader som egentlig er tilpasset Note 4. Men den fungerer uansett helt greit. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Galaxy S6-modellene kommer med innbygget trådløs lading. Her trenger du altså ikke noe nytt deksel eller annet tilbehør for å få telefonen til å lade trådløst. Det vil si — du må jo fremdeles ha den trådløse laderen, enten den er i form av Samsungs egne Qi-ladere, et lademøbel fra IKEA eller noe annet som støtter Qi eller PMA-standarden.

Vi testet med Samsungs nye Qi-lader, og fikk ladet opp telefonen trådløst fra 0 til 100 prosent på tre timer. 10 minutter lading ga 6 prosent av optimal batterikapasitet, mens lading i én time ga 36 prosent. Trådløs lading gå med andre ord ikke like raskt som når du bruker den medfølgende hurtigladeren. Da vil 30 minutter lading gi 50 prosent kapasitet.

Vår erfaring er at batterikapasiteten samlet sett er omtrent som før. Ved jevn bruk vil Galaxy S6 trenge påfyll i løpet av ettermiddagen. Da har vi ikke skrudd på strømsparingsfunksjoner, og vi har latt både Bluetooth, posisjonering og Wi-Fi være på. Med et litt med bevisst forhold til strømsparing vil du kunne bruke telefonen betydelig lenger mellom hver lading.

God på alle basisfunksjoner

S6 Edge fungerer den utmerket også som mobiltelefon.
S6 Edge fungerer den utmerket også som mobiltelefon. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Selv om enkelte knapt ringer med smartmobilene sine, er samtaler fremdeles viktig for mange. Lyden i Samsung Galaxy S6 Edge er god, og vi har ikke opplevd problemer med dårlig dekning. I testperioden har vi ringt, sendt meldinger og brukt telefonen til spill, nettsurfing, som modem, og kjørt gjennom de ulike funksjonene telefonen byr på uten å finne noen svakheter. I en periode var det en utfordring å hente alle data fra en eldre mobil til Galaxy S6 med overføringsappen Smart Switch, men dette er nå rettet. Husk bare at du må oppdatere appen på mobilen du vil overføre fra først. Appen lar deg hente innholdet fra en iPhone eller en Android-mobil, slik at det blir enklere å ta den nye telefonen i bruk.

Vi ble også gjort oppmerksom på at det kunne være problemer med Snapchat i en tidlig versjon av S6, men vi har ikke opplevd trøbbel med dette.

På neste side kan du lese mer om kameraet, og se flere bilder vi har tatt med Galaxy S6. Her finner du også en tabell som viser hvordan prosessoren i Galaxy S6 yter sammenliknet med andre toppmodeller.  

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen