TEST: Samsung Galaxy S4 Zoom

Test Samsung Galaxy S4 Zoom

(Bilde: Kjersti Stuestøl/Akam.no)

Er dette redningen for mobilfotografering?

Vi har kikket nærmere på Samsung Galaxy S4 Zoom.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Pris på testdato: 3200,-

Innebygget blits: Ja, Xenon
Tilbehørssko: Nei
Lagring: microSD opp til 64GB
Størrelse: 125.5 x 63.5 x 15.4 mm
Vekt m/ batteri og minnekort: 208 gram

Kort sagt:
Super kameraapp
10 ganger optisk zoom
Smarte motivprogram

Dårlig ergonomi
Svak bildekvalitet
Klumpete design

Les mer om Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom

Pris på testdato: 3200,-

Innebygget blits: Ja, Xenon
Tilbehørssko: Nei
Lagring: microSD opp til 64GB
Størrelse: 125.5 x 63.5 x 15.4 mm
Vekt m/ batteri og minnekort: 208 gram

Kort sagt:
Super kameraapp
10 ganger optisk zoom
Smarte motivprogram

Dårlig ergonomi
Svak bildekvalitet
Klumpete design

Les mer om Samsung Galaxy S4 Zoom

Konklusjon

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er en korpulent kombinasjon av en mobiltelefon og et kompaktkamera. 

Så var det denne tommelen da. Hvor skal den gjøre av seg?
Så var det denne tommelen da. Hvor skal den gjøre av seg? Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

En stadig større andel av oss knipser kun bilder med mobiltelefonen, noe vi i Akam ikke ser på med veldig blide øyne. Til det er minnene disse bildene skal dokumentere alt for viktige og kvaliteten på mobilbilder har hittil vært langt under det de viktige minnene fortjener. Derfor tente Samsung Galaxy S4 Zoom et ørlite håp om at det skulle være redningen for dokumenteringen av dine og mine kjæreste øyeblikk.

Men akk, Samsung Galaxy S4 Zoom vet ikke helt hva den vil. Som ren mobiltelefon er den for klumpete og tjukk, og som kamera har den en del svakheter som gjør at du antagelig ville kommet bedre ut av det med et enkelt kompaktkamera isteden.

Sitter ikke

For at et kamera skal være behagelig å bruke, bør det ligge godt i hånden. Samtidig  alle knapper være intuitivt og praktisk plassert. Samsung Galaxy S4 Zoom har verken det ene eller det andre. Den er riktignok utstyrt med et slags grep, men dette er for glatt til å være funksjonelt.

I tillegg er plasseringen av knapper slik at man ikke får en god fotograferingsflyt. Man må ty til vinglete nødløsninger: å balansere kameramobilen oppå én finger mens man hviler pekefinger på utløserknappen slik at denne blir ubrukelig, mens man samtidig betjener kameraet med tommelen på den trykkfølsomme skjermen.

24mm, 100 ISO, f/3.1, 1/30s.
24mm, 100 ISO, f/3.1, 1/30s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Dessuten er zoomfunksjonen frustrerende treig i bruk, enten man velger å zoome via zoomringen rundt objektivet eller med + og --knapper på skjermen. Det virker noe halvhjertet, all den tid man tar seg bryet med å klemme 10 ganger optisk zoom inn i et mobilkamera.

Blandet opplevelse

Nei, det er ikke rettferdig å sammenligne piksel for piksel med megapikselmonsteret Nokia Lumia 1020. Med sine 41 megapiksler og større bildebrikke, gir Lumiaen et detaljnivå som S4 Zoomen med sine 16 megapiksler ikke kan drømme om å nå opp til støvlene.

Men der hvor Lumiaen leverer helt kurante resultater ved 800 ISO, begynner S4 Zoom å bli mer enn julegrøt allerede ved 400 ISO. Vel å merke vil dette ikke alltid være merkbart i reelle fotosituasjoner, men ut fra spesifikasjonene på S4 Zoom forventet vi oss egentlig litt bedre resultater. 

S4 Zoom har, i forsøket på å dekke to behov i samme slengen, endt opp med å gjøre ingen av delene.

Likevel er ikke alt bare trist med S4 Zoom. Fargegjengivelsen står absolutt til godkjent og vel så det - her treffer faktisk kameraet midt i blinken. I tillegg benytter den Samsungs etter hvert temmelig helstøpte kameraapp, som gjør det lekende lett å finne frem i menyer og veksle mellom motivprogram. 

Og mens vi først er inne på disse; et par av motivprogrammene har innslag av genialitet. Som for eksempel barnefotomodusen, som spiller av en morsom lyd for å trekke oppmerksomheten mot kamera, for så å ta fem bilder i rask rekkefølge. Den fungerer riktignok ikke helt optimalt, da den ikke har følgefokus, men selve konseptet er snedig og absolutt verdt å ta med videre. 

Ikke helt der ennå

Kom tilbake med en S5 Zoom neste gang, med mer responsiv zoombetjening og større bildebrikke, så skal vi ta det imot med åpne armer. For konseptet med en hybrid mellom mobiltelefon og kamera har potensial. Det kan til og med bli redningen for ferieminnene dine, når sjangeren får videreutviklet seg litt.

Noen direkte alternativer til S4 Zoom finnes ikke – ennå. Som nevnt gjør Nokia Lumia 1020 en stødigere jobb på detaljnivået i tillegg til å passe bedre i lomma, men du vil antagelig komme litt lengre med et lite og nett dedikert kompaktkamera som for eksempel Panasonic Lumix LF1 eller den rimelige Canon PowerShot S110.

Gå til side

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen