TEST: Samsung Galaxy S4 Zoom

Test Samsung Galaxy S4 Zoom

(Bilde: Kjersti Stuestøl/Akam.no)

Er dette redningen for mobilfotografering?

Vi har kikket nærmere på Samsung Galaxy S4 Zoom.

Trenden blir stadig tydeligere: Mobilen overtar for kompaktkameraet som det foretrukne fotoredskapet for hvermannsen.

Man kan mene hva man vil om hvor trist det er for dokumentering av ferier og spesielle anledninger, men om ikke annet finnes det nå produsenter som forsøker å gi mobilfotografering litt snev av kvalitet.

Sony lanserte i høst de påklippsbare kameraene QX10 og QX100, mens Samsung i sommer viste frem kameramobilen Samsung Galaxy S4 Zoom, hvor de rett og slett har stappet et klassisk kompaktkamera inn i en smarttelefon. Og det er nettopp sistnevnte Akam nå legger sine argusøyne på.

Holder kameraet, som også er en mobil, vann?  

Merk: Vi har kun tatt for oss kameradelen av S4 Zoom.

En stor, 4,3 tommers skjerm preger forsiden.
En stor, 4,3 tommers skjerm preger forsiden.Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Les også: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Fugl eller fisk?

La oss først se på om vi skal klassifisere S4 Zoom som et kamera med mobilfunksjoner eller en mobil med kamerafunksjoner. For ved første øyekast er det sannelig ikke greit å si hva som er hovedformålet til dingsen.

S4 Zoom ligner av utseende egentlig mye på det rene kameraet Samsung Galaxy Camera, vel å merke med betraktelig kortere zoomområde (10x kontra Galaxy Cameras 21x zoom). Baksiden av S4 Zoom bør på sin side være svært gjenkjennelig for enhver som har rørt en Samsung Galaxy-mobil de siste årene, hvor du finner en 4,3 tommer stor skjerm, én knapp og to navigasjonsfelt.

På grunn av størrelsen alene, er det likevel nærliggende å tenke seg at S4 Zoom først og fremst er myntet på de som ønsker seg et kompaktkamera som også kan fungere som telefon.  

100 ISO, f/3.1, 1/100s.
24mm, 100 ISO, f/3.1, 1/100s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

I kamerahuset

Rent kamerateknisk byr S4 Zoom på 10 ganger optisk zoom, tilsvarende 24-240mm i brennvidde. Bildebrikken er en 1/2.33" CMOS-brikke som yter totalt 16 megapiksler i 4:3-format og cirka 12 megapiksler i 16:9-format, som skjermen er tilpasset for. 

Kameramobilen kommer også i hvitt.
Kameramobilen kommer også i hvitt. Foto: Samsung

I tillegg skilter kameraet med optisk bildestabilisator og xenonblits, og det kan ta opp video i full-HD (1080p) med 30 bilder i sekundet. 

Sånn umiddelbart er det kanskje lite ved spesifikasjonene som roper på de mest ivrige fotoentusiastene, men på papiret høres kameraet i S4 Zoom som absolutt brukbart for mannen i gata. Bildebrikken er riktignok i minste laget for vår smak, men det er antagelig begrenset med plass i det som allerede er en fullblods mobiltelefon.

Verdt å nevne er det også at for eksempel Iphone 5S, som av mange regnes som et av de bedre mobilkameraene i dag, har en mindre bildebrikke med sine 1/3". 41 megapikselskameraet i Nokia Lumia 1020 har derimot en brikke på 2/3", på lik linje med for eksempel kompaktkameraet Fujifilm Finepix X20, så det lar seg gjøre  å lure større brikker inn i mobiltelefoner. 

For ordens skyld, det er flere elementer enn bildebrikkestørrelse alene som spiller inn på bildekvaliteten.

På utsiden

S4 Zoom er en liten tjukkas. Den går riktignok ned i bukselomma, men ikke helt uten at noen kan kunne ta deg for å være litt ekstra glad for å se dem. Den har en fortykkelse som fungerer som grep på høyre side og ved siden av stikker objektivet rundt én centimeter ut i sammenlagt tilstand.

Rundt objektivet befinner det seg en zoomring, som kan brukes til å velge blant de mest klassiske motivprogrammene og få frem kamerafunksjonen når kameraet er i mobilmodus.

Pussig nok er det også en liten forhøyning på selve kamerakroppen, ved siden av objektivet. Denne har ingen funksjon såvidt vi kan se, men skal kanskje lede tankene mot knappene som må holdes inn på systemkameraer for å skifte optikk.

ISO 200, f/54, 1/80s.
92mm, ISO 200, f/5.4, 1/80s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Bli med til neste side, hvor vi kikker på hvordan kameraet er i bruk»

 

Gå til side

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen