Noen vil si at hull i skjermen til kamera er like irriterende som skjermhakk. Vi mener det åpner for en av de artigste bakgrunnstrendene på mobil på flere år. Prøv appen Hidey Hole hvis du har en S10 og vil se hva vi mener.

Test Samsung Galaxy S10e

Noen vil si at hull i skjermen til kamera er like irriterende som skjermhakk. Vi mener det åpner for en av de artigste bakgrunnstrendene på mobil på flere år. Prøv appen Hidey Hole hvis du har en S10 og vil se hva vi mener. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Dette er S10e-n vi liker best

Sjelden har en telefon vært så ... passelig.

Årets heftigste Galaxy S10-modeller ble et solid steg fremover for Samsung.

Litt urettferdig er det at det har blitt mindre oppmerksomhet på hendige Galaxy S10e. Den har svært mange gode egenskaper, og er på mange måter vår favoritt i S10-serien.

S10e er rimeligst av de tre S10-variantene. Den kommer med en prislapp på rundt 8000 kroner, altså 1500 kroner billigere enn en vanlig Galaxy S10.

Slik ser spesifikasjonene for de tre telefonene i Galaxy S10-serien ut:

Galaxy S10e

Galaxy S10

Galaxy S10+

Skjerm, størrelse og vekt:
Dynamic AMOLED Dynamic AMOLED Dynamic AMOLED
5,8 tommer 6,1 tommer 6,4 tommer
2280 x 1080 piksler 3040x1440 piksler  3040x1440 piksler
14,22 x 6,99 x 0,79 cm 14,99 x 7,04 x 0,78 cm  15,76 x 7,41 x 0,78 cm
150 gram 157 gram  175 gram
     
Prosessor, RAM og lagring:
Exynos 9820 Octa Exynos 9820 Octa Exynos 9820 Octa
8 kjerner 8 kjerner 8  kjerner
Mali G76 MP12 Mali G76 MP12 Mali G76 MP12
6 GB RAM 8 GB RAM 8 - 12 GB RAM
128 GB, MicroSD 128/512 GB lagring, MicroSD-kort 128/512/1024 GB, MicroSD
     
Kamera
To kamera: 12 MP Dual Pixel, OIS, f/1.5-2.4, 16 MP vidvinkel f/2.2 Tre kamera: 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2 Tre kamera: 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2
Enkelt frontkamera 10 MP, f/1.9 Enkelt frontkamera 10 MP, f/1.9 Dobbelt frontkamera, 10 MP f/1.9 + dybdemålende 8 MP f/2.2
     
Batteristørrelse og viktige egenskaper:
3100 mAh 3400 mAh 4100 mAh
Trådløs vennelading, Wifi 6 (ax) Ultrasonisk fingerleser i skjerm, trådløs vennelading, WiFi 6 (ax) Ultrasonisk fingerleser i skjerm, trådløs vennelading, WiFi 6 (ax)
     

7800 kroner

(sjekk billigste pris hos Prisjakt.no) Annonselenke

Fra 9500 kroner
(sjekk billigste pris hos Prisjakt.no) Annonselenke

Fra 10 500 kroner
(sjekk billigste pris hos Prisjakt.no) Annonselenke

Galaxy S10e har mindre skjerm, mindre batteri, færre kamera og tradisjonell fingerleser. Kan det være noe tess, da?

Visst kan det det.

Liten telefon betyr relativt lite batteri. Men telefonen klarer seg som regel fra morgen til kveld, selv om du bruker den mye. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den hendigste S10-en

Galaxy S10e er forholdsvis liten. Den er såvidt smalere enn den vanlige S10-modellen, men den er merkbart lavere og lettere. Dermed er det mye lettere å rekke toppen av skjermen med tommelen.

Jeg bommet ofte på fingerleseren i S10. Telefonen lyser  ikke alltid opp posisjonen til leseren så jeg vet akkurat hvor jeg skal trykke. Med S10e er det lett å treffe fingerleseren. Den sitter på siden av telefonen - her har Samsung «stjålet» en av Sonys beste idéer.

Men ikke bare det - de har videreutviklet den litt.

Sveiper du tommelen ned på den vertikale fingersensoren deiser varslingsmenyen ned fra toppen av skjermen. Samsungs OneUI-menyer er i laget for å være mest mulig brukervennlige med én hånd. Små detaljer som denne gjør at telefonen føles mer komplett.

Sukkertøy: Galaxy S10e er et sukkertøy av en telefon. Dette er den ... sjøgrønne (?) varianten. Den tøffeste er en knallgul variant som foreløpig ikke har funnet veien til Norge. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For deg som misliker buede skjermer

Hvis du misliker de buede skjermene på S10 og S10+ er det kjekt å vite at S10e er flat. Glasset er riktig nok såkalt 2,5D-glass. Glasset bøyes svakt helt ytterst i kantene, men her er det ingen stor bue i hele skjermpanelet.

Glasset altså er annerledes på disse områdene, men hullet øverst til høyre i skjermen er det samme som du finner i S10 og S10+. Her skjuler frontkameraet seg.

Det er mindre lagringsplass og RAM på S10e enn på de andre modellene,. Men ytelsen er ikke merkbart forskjellig på S10e og de andre to.  Du skal dessuten filme masse i 4K eller «offline» forholdsvis store deler av Spotify og Netflix for at ikke 128 gigabyte skal være tilstrekkelig. Blir det et problem kan du doble lagringskapasiteten med et minnekort til en knapp trehundrelapp.

Skjermen er mindre, men ikke så mye mindre enn i de andre. Oppløsningen er lavere enn i S10 og S10+, men disse telefonene kjører stort sett med lavere oppløsning til hverdagsbruk uansett. Stereohøyttalerne rundt skjermen beholdes, og også muligheten til å lage «jukse-HDR» av eldre serier og filmer er med. Hodetelefonkontakten finner du fortsatt nederst til venstre.

Finn frem din indre eiendomsmegler med vidvinkelkameraet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera uten zoom

Samsung har valgt å ta vekk zoom-kameraet fra S10-serien i S10e. Men vidvinkelkameraet består. Dermed kan du fortsatt samle hele storfamilien på ett bilde, eller late som om du er boligmegler når du skal leie ut hybelen.

Vidvinkelkameraet kan være mer nyttig enn et zoom-kamera, både til stillbilder og til den kraftige videostabiliseringen som er inkludert i alle tre S10-modeller.

Frontkameraet er det samme som du finner i den vanlige S10-modellen. Dermed må du klare deg uten dedikert kamera til bokeh-effekter her. Men telefonen gjør uansett jobben greit uten å ha ekstra kamera til det. Dette er i utgangspunktet et vidvinkelkamera som du kan «stramme inn» bredden på når du ikke tar gruppeselfier.

Så har den noen ulemper?

Noen små ting irriterer. Jeg kunne ønsket meg hakket kvassere batteritid. S10e holder ikke til fullt to dagers bruk på en lading, slik S10+ vil gjøre for de fleste. Men på den annen side gjør heller ikke den vanlige S10-en det.

Den hersens taleassistenten Bixby er irriterende på S10e også. Det har blitt litt enklere å få Bixby-knappen på venstre side av telefonen til å gjøre noe fornuftig. Du kan velge at enkelttrykk på knappen skal lede til en selvvalgt app eller funksjon på telefonen, men du kan ikke velge bort Bixby helt.

Jeg brukte dessuten noe tid på å lære meg å holde S10e uten å aktivere funksjoner på telefonen med fingerleseren konstant på. Men det tok ikke lange tiden å lære seg å holde telefonen utenom fingerleseren når den ikke er i bruk.

Vi har allerede sett at det skal svært lite til for å lure ansiktslåsen på S10-modellene, så en skikkelig ansiktslås i nabolaget til Apples FaceID og Huawei Mate 20 Pro hadde vært ønskelig.

Samsungs Bixby-assistent snakker fortsatt ikke norsk og er fortsatt ikke så veldig nyttig. Men knapp skal den ha. Det er mulig å starte apper og funksjoner med knappen, men helt unna Bixby slipper du ikke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den tydeligste S10-en

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du vil ha en akkurat passelig bukett av den feteste teknologien Samsung tilbyr i 2019 er Galaxy S10e et meget godt valg. Her får du all ytelsen fra de dyrere telefonene paret med hendig størrelse, smart kameraløsning og i noen fall velprøvd teknologi fremfor gimmicks som kanskje er stiligere enn de er nødvendige.

S10e er ikke perfekt. Du får Huaweis Mate 20 Pro til samme pris, og den er en bedre totalpakke med bedre kamerateknologi, fingeravtrykksleser i skjermen og tøff design. Men den er også en veldig annerledes og litt større totalpakke som kanskje ikke er telefonen alle skal ha.

Hver gang jeg bruker Galaxy S10e er det én setning som melder seg; dette er akkurat passelig. Akkurat passelig stort. Akkurat passelig teknologitungt.

Bittelitt for dyrt. Men det er jo nesten alle telefoner for tiden.

Huawei Mate 20 Pro

Kamerakongen

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro har et nær uslåelig nattkamera. Den innførte trenden med trådløs reverslading til andre produkter. Den er vanntett, har flott skjerm og masse lagringsplass. Vi skal heller ikke kimse av en trygg 3D-basert ansiktslås, i motsetning til den lettlurte ansiktslåsen i S10-modellene. Dette var telefonen Samsungs S10-modeller måtte ta igjen. Og de har for en stor del gjort nettopp det - men nattfunksjonen når de fortsatt ikke helt opp til, og prismessig er Mate 20 Pro et gunstig valg.

Samsung Galaxy S10 Plus

Gå full S10!

Samsung Galaxy S10 Plus

Vi tillater oss å hoppe bukk over den vanlige S10-modellen og heller foreslå at du går til S10+ hvis S10e ikke er heftig nok. Her får du full pakke med to kamera i front, tre på baksiden, masse batteri og masse RAM. Du får større og mer høyoppløst skjerm enn i S10e, og fingerleseren ligger i skjermen - selv om det noen ganger kan by på utfordringer hvis programvaren ikke samarbeider. En lekker telefon som er knallgod å bruke.

Apple iPhone XS 64 GB

Hva med en iPhone?

Apple iPhone XS 64 GB

Når vi likevel er her oppe på øverste hylle er det vanskelig å unngå Apple. Mange har for lengst valgt leir før de begynner å vurdere ulike telefoner - men har du et åpent sinn kan Apples verden være omtrent like trivelig som Samsungs. Du får en ansiktslås som både er sikker og som virker og du får en brukeropplevelse som fortsatt er helt i toppklasse. Fortsatt er det enkelte apper som bare kommer til iOS. Byggekvaliteten iPhone Xs byr på er også uovertruffen.

Testbilder fra Galaxy S10e

Vanlig kamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vidvinkelkamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Midt om natten. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vaffelkamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Selfiekamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Slutten-av-fredagen-kamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

9.5/10
Imponerende

Samsung Galaxy S10e

"Galaxy S10e er antakeligvis årets mest ålreite mobiltelefon."

Fordeler

 • Relativt kompakt størrelse
 • Supert kamera
 • Flott byggekvalitet
 • Godt plassert fingerleser
 • OneUI er Samsungs beste menysystem
 • Hodetelefonkontakt
 • Masse lagringsplass og minnekortplass
 • Stereolyd
 • Særdeles god skjerm

Ting å tenke på

 • Bixby-knappen (sukk!)
 • Bare middels god batteritid
 • Ikke fullt så god i mørket som Huaweis toppmodeller

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen