Galaxy Note 9 er en god oppgradering fra Galaxy S9 - i alle fall hvis du trenger pennen. Skjermen er merkbart større, og det er batteriet også.

Test Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note 9 er en god oppgradering fra Galaxy S9 - i alle fall hvis du trenger pennen. Skjermen er merkbart større, og det er batteriet også. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Galaxy Note er tilbake i toppform

Samsungs råeste byr på mer av alt.

Enten du trenger pennen eller ikke er Samsungs Galaxy Note-serie en spennende rekke telefoner. De har som regel fullt opp av alle teknologiene Samsung jobber med for tiden. I fjor var et unntak, der telefonen var svakere på noen områder enn beste Galaxy S.

I år er det igjen noe å vinne på å gå for toppmodellen - men hvor mye?

Som vanlig ser vi et lite dropp i pris for modellene som allerede er på markedet når nye kommer til. Så et spørsmål som hører med for deg som skal velge blant de ypperste telefonene i markedet er hvor mye du kan spare på å gå for nest best. Ser vi til Note 8 kan den nå kjøpes fra rundt 6800 kroner om du velger billigste butikk. Det skal jo litt til å forsvare en prisforskjell på 3200 kroner.

La oss begynne med å se på hva du får i en Galaxy Note 9 sammenliknet med Galaxy Note 8 eller Galaxy S9, som er de viktigste modellene fra Samsung:

  Galaxy Note 8 Galaxy S9+
Galaxy Note 9
Skjerm      
Type Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Størrelse 6,3 tommer 6,2 tommer 6,4 tommer
Oppløsning 2960 x 1440 piksler 2960 x 1440 piksler 2960 x 1440 piksler
Mål 16,25 x 7,48 x 0,86 cm 15,81 x 7,38 x 0,85 cm 16,19 x 7,64 x 0,88 cm
       
Maskinvare      
Prosessor Exynos 8895 Octa Exynos 9810 Octa Exynos 9810 Octa
Kjerner 8 8 8
GPU Mali G71 MP20 Mali G72 MP18 Mali G72 MP18
RAM 6 GB 6 GB 6 / 8 GB
Lagring 64 / 256 GB 64 / 256 GB 128 / 512 GB
       
Kamera      
Oppløsning 12 MP (PDAF + DP)+ 12 MP 12 MP (PDAF + DP)+ 12 MP 12 MP (PDAF + DP) + 12 MP
Stabilisert Optisk, begge Optisk, begge Optisk, begge
Glass f/1.7 f/1.5 & f/2.4 (variabel) f/1.5 & f/2.4 (variabel)
Selfie 8 MP, f/1.7 8 MP, f/1.7 8 MP, f/1.7
       
D. penn S-pen Nei S-pen m. Bluetooth
       
Batteri 3300 mAh 3500 mAh 4000 mAh
Pris fra
6800 kroner 7100 kroner 9990 kroner

Alle disse tre telefonene representerer det ypperste av mobilteknologi fra Samsung, men samtlige møter hard konkurranse i markedet. Spesielt fra konkurrenten Huawei som har levert et kamera i sin P20 Pro-modell som er heftigere enn det du får i Galaxy S9+. Det er akkurat det samme kameraet som har blitt med i Note 9, og dermed endrer ikke den på stort hvis du vil ha det beste mobilkameraet.

Men det faktum at telefonen er bittelitt mindre enn fjorårets Note 8, samtidig som skjermen har økt i størrelse til 6,4 tommer, gjør faktisk en del forskjell. Note 9 er litt tykkere, samtidig som den er mindre i høyde og bredde. Den føles likevel tynnere enn sin forgjenger, fordi den har litt smalere og skråskårne metallrammer på siden.

Batteri som varer og varer

Galaxy Note 9 er den så langt siste av Samsungs heftigste modeller. Den har svært mye til felles med Galaxy S9-serien, men i år skrur den volumet noen ekstra knepp opp over det hele. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og det store batteriet som er bygget inn gjør også en viktig forskjell.

Samsung sier selv at batteriet skal holde én hel dag, men fasit er nok nærmere halvannen. To hvis du er forsiktig med bruken og ikke skrur på skjermen så veldig mange ganger i timen.

Det at 0 prosent-skrekken holder seg på forholdsvis trygg avstand er én av nye Notes beste egenskaper. Note-telefonene har alltid vært gode på dette, men i forrige generasjon krympet batteriet sammenliknet med tidligere Note-versjoner og også største Galaxy S-modell. Med Note 9 innfris denne forventningen igjen.

Samtidig har også Huawei stukket av med denne enkle veien til mobilkjøpernes hjerter; både P20 Pro og Mate 10 Pro har batterier på 4000 mAh som holder liv i telefonene lenge.

Fantastisk skjerm

Samsungs Super AMOLED-skjermer blir nær konsekvent kåret til markedets beste mobilskjerm umiddelbart etter slipp. I år er intet unntak; både Google og Displaymate har fremhevet dette som markedets beste skjerm. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen ting får Samsung kritikk for å gjenta for ofte. Super AMOLED-skjermene som pryder nær sagt alle toppmodeller fra selskapet er ikke blant disse tingene.

Tvert om; Samsung-skjermene kåres rutinemessig til å være de beste mobilskjermene på markedet. Rett etter årets lansering var det Google og Youtube som gjorde ære på Note 9, og i og for seg hele resten av galakseballetten fra Korea, med en liste over de beste Youtube-telefonene, før Displaymate også meldte seg og kåret Note 9-skjermen til markedets beste mobilskjerm.

Og det er med god grunn. HDR-funksjonen i Samsungs OLED-skjermer lyser opp godt rundt skjermen. Telefonene har skyhøy oppløsning i mobilsammenheng - de er kun overgått av Sonys 4K-mobiler.

Både skarphet, kontrast og oppløsning gjør at det er en fryd å titte på film eller hvilket som helst innhold på Note 9-skjermen. Men noen stor forskjell på Note 9 og siste års Samsung-toppmodeller vil du imidlertid neppe se - de er omtrent like gode.

Stereolyd

Den blå utgaven kommer med tilhørende gul penn. I Norge kommer bare den blå og den svarte utgaven. I hvert fall i første omgang; Samsung har en tendens til å øke på fargeutvalget gjennom modellenes levetid. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En svært velkommen endring i Note 9 er at telefonen nå også har to høyttalere til å spille musikk når du ikke hører på med hodetelefoner. Med det har den blitt blant de beste å se film på hvis hodetelefonene ligger hjemme. Denne telefonen kan bråke omtrent like mye som en Galaxy S9, eller en iPhone X, for den saks skyld.

Skulle du ikke ha glemt hodetelefonene hjemme setter du kanskje pris på at hodetelefonkontakten fortsatt er med her. Og Samsung er fortsatt flinkest i klassen på å inkludere en mengde funksjoner med denne kontakten.

Dolby Atmos for hodetelefoner er med, for eksempel, og det samme er en rekke ulike lydprofiler. Noen av dem som egne valg, så som Rørforsterker Pro-modusen og Konsertsal-modusen.  Full brukerstyrt equalizer hører dessuten til.

Ulik hørsel på ett av ørene? Ikkeno problem! Adapt Sound lar deg ta en kjapp hørselstest underveis, og tilpasser lyden til akkurat dine ører.

På toppen av det hele er øreproppene Samsung legger ved i esken ganske gode.

I den grad noe mangler her er det den kraftige forsterkeren som bor i LGs nyere produkter. Disse kan drive et langt større utvalg hodetelefoner enn Samsungs mobiler kan, rett og slett fordi det er mer krefter i hodetelefonkontakten.

Hvis du uansett bruker trådløs lyd er Samsung blant de beste på denne biten også. Muligheten til å styre applyd til enten kablet eller trådløs tilkobling kan være praktisk, og å koble til to samtidige hodetelefoner har også sine gode formål.

Med både skjerm og lyd grundig ivaretatt kan vi ikke si annet enn at Note 9 er en underholder av rang.

 

Fra venstre: Galaxy Note 8, Galaxy Note 9, Galaxy S9+ og Galaxy S9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Trådløs S-pen?

Den digitale pennen som hører med til Galaxy Note-modellene er med her også. Men det har skjedd én viktig endring siden sist. Denne gangen er det Bluetooth bygget inn i pennen. Det gir den en del nye muligheter - spesielt til fjernstyring av telefonen.

På den ene siden kan du for eksempel ta selfier og bilder med pennen som fjernkontroll. Kanskje spesielt nyttig hvis du har et stativ eller et sted å sette fra deg telefonen på. Men det jeg mistenker virkelig kan selge Galaxy Noter for Samsung er muligheten til å bruke pennen til å fjernstyre Powerpoint-presentasjonen i møterom.

Ekstra aktuelt blir det når du kan koble telefonen til projektor eller skjerm gjennom en liten kabel. Du kan riktignok ikke bruke hvilken som helst kabel, men må kjøpe en av Samsungs egne DeX-kabler for å bruke løsningen. DeX-stasjonene som før var nødvendige for løsningen er ikke lenger obligatoriske, med mindre du trenger absolutt maks oppløsning ut til skjermen fra telefonen.

Oppdatert: Du kan bruke hvilken som helst USB-C-kabel for å koble Note 9 til storskjermen. Ved siden av Huaweis siste toppmodeller er Note 9 den eneste telefonen så langt som har fått til å drive en Asus ZenScreen.

Eneste større usikkerhetsmoment her er om brukstiden for pennen som fjernkontroll er god nok. Den lille kondensatoren inni skal klare seg i 30 minutter eller 200 klikk - det som kommer først. Det betyr at presentasjonen helst ikke bør være lenger enn 20-25 minutter for at du skal være helt sikker på å komme helskinnet gjennom den.

Det sagt; siden det er en kondensator som driver S-pennen lades den på fattige 40 sekunder. Så om du skal holde på lenge kan det være tilstrekkelig å dele presentasjonen inn i en første og annen akt, med en lynrask kaffepause midt på.

Sammenliknet  med å trekke på en PC og en eller annen halvsær fjernstyringsdings med Logitech-logo og laserpeker er imidlertid dette en langt enklere løsning å dra på.

Tegning og notering på Note 9

Notater rett på skjermen fungerer som en slags digital Post It-lapp. Løsningen er enkel og god. Hvis du vil utfolde deg kunstnerisk kan du prøve PenUp-appen som følger med. I tillegg til Samsungs egne apper for tegning og notering finnes det innhold på Google Play som støtter pennebruk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung sier selv at greit over 60 prosent av Note-kjøpere handler den på grunn av den digitale pennen. Og hvis du er én av dem som liker å skrible for hånd på Note-skjermen får du akkurat det du er vant til i Note 9.

Pennen føles presis og fin å bruke, og trykket du legger på reflekterer godt hvor tykk streken på skjermen blir. Noen stor forsinkelse er det heller ikke å snakke om her; hvis du skraverer i sikksakk bortetter kan du se at opptegningen av og til er på forrige sikk eller sakk, og ikke den inneværende. Men så går det også fort frem og tilbake på skjermen.

I vanlig tegning og notering følger skjermstreken presist og raskt etter pennen.

Den myke tuppen på S-pen gjør dessuten at den gir akkurat passe motstand mot skjermen og faktisk føles betydelig mer som et skikkelig skriveredskap enn de tidligste variantene av slik teknologi.

Tar du ut pennen av den lille garasjen nederst på telefonen mens den er låst kan du lage skjermnotater rett på låseskjermen. Det fungerer omtrent som mobilverdens post-it-lapp.

Det ene her som bryter litt med totalinntrykket ville vært svært vanskelig å rette på; selve pennestørrelsen er i minste laget. Sammenliknet med en vanlig penn eller en blyant, snakker vi om rundt en tredel av størrelsen. Dermed ligger ikke S-pennen like godt i store labber som mer  analoge akustiske gammeldagse løsninger.

Ytelse i praktisk bruk 

Menyene er for det aller meste kjappe og gode, men noen få tilfeller av hikke observerer vi. Blant annet hender det seg hjemknappen henter frem Google-søk når man egentlig bare vil til hjem-skjermen. Det skjer heldigvis ikke ofte. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Meningene er delte om Samsung Experience, menysystemet Samsung bruker på telefonene sine. Noen mener det er tregt og fullt av knapper og funksjoner de ikke trenger, mens for andre er menysystemet en viktig del av årsaken til at de velger Samsung.

Menyene i Galaxy Note 9 er som forventet ganske kjappe. Tross alt er dette på mange vis Galaxy S9 på nytt igjen, siden maskinvaren som driver telefonen er den samme.

Designmessig har det nesten ikke skjedd noe med disse menyene siden vårt forrige møte med dem. Her er det stadig fargerike applogoer, appskuff du sveiper opp eller ned for å komme deg til og et felt nederst på telefonen som du kan trykke hardt på for å komme tilbake til hjemmeskjermene.

En og annen irriterende liten treghet dukker av og til opp i Note 9-land. Spesielt er det den nevnte løsningen med hjem-knappen som noen ganger forveksler et trykk med et langt hold, og dermed prøver å åpne Googles skjermsøk i stedet.

Det er grunn til å mistenke at programvaren får seg et siste lite løft før telefonen havner i faktiske kjøperhender den 24. august.

Samsung har de siste par mobilslippene sine økt mengden lagringsplass du kan forvente. I forrige omgang var det 64 gigabyte som var standardstørrelse for Note 8 og S9. Nå er det altså 128 gigabyte som er innstegsstørrelsen. Her har flere av konkurrentene dratt på i det siste, så Samsung er ikke unike på å tilby mye lagringsplass - men blant telefonene med mye lagring på markedet er det relativt få som også støtter minnekort, slik Galaxy Note 9 gjør.

Menyene i Note 9 er kjappe og gode. Her er ekstra funksjonalitet for pennen så som PenUp og pennesnarveiene som åpner seg på skjermen. AR Emoji lar deg lage en animert utgave av deg selv til å sende i meldinger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Målt ytelse

Den målte ytelsen er akkurat like god som i Galaxy S9. Med samme prosessor, samme type RAM og samme oppløsning i skjermen er det ikke veldig overraskende at resultatene blir så like. I noen fall kan største utgave Note 9 være mer fremtidssikker med sine 8 gigabyte RAM, men i daglig bruk burde ikke ytelsen påvirkes nevneverdig. Store mengder RAM er først og fremst nyttig når mye foregår samtidig og du veksler mellom mange tunge apper.

Går du for varianten med 8 gigabyte RAM får du også 512 gigabyte lagring som kan kombineres med minnekort på enda 512 gigabyte. Akkurat hvor mange som trenger 1 TB lagringsplass er uvisst, men følelsen av å aldri gå tom for plass kan være verdt å betale for, selv om du muligens ikke fyller helt opp. Skal du det må du for eksempel trekke på en vanvittig mengde medieinnhold ved siden av å skyte litt 4K-video med kameraet.

Ett av de beste mobilkameraene

 

Samsung har alltid vært gode på mobilkamera. Det er spesielt i måten mobilen velger riktig fokus og eksponering Galaxy-toppmodellene har vært grisegode. Galaxy Note 9 har den samme kamerariggen på baksiden som S9+ skilter med. Det betyr at den kan regulere blenderåpningen mellom f/1.5 og f/2.4 avhengig av hvor mye lys du har til rådighet. Ved f/1.5 slipper kameraet inn mer lys, men kvitterer med et magrere fokusområde. Ved f/2.4 blir alt skarpere, men mørkere.

Eksponering og godt fokus er blant Samsungs styrker. Vi opplever sjelden utvasket himmel eller helt mørk bakke med Samsungs kamera. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sånn i utgangspunktet i hvert fall. Men hverken med Galaxy S9 eller Galaxy Note 9 er forskjellen så veldig merkbar. Det er kjekt å ha, fordi alle monner drar, som det heter, men nødvendig er det neppe.

Det som er hakket kjekkere er at Samsung har fysisk stabilisert både hovedkamera og ekstrakamera, slik at også zoom-funksjonen fungerer ned i litt mørkere tilstander enn for mobiler flest. Det er vanlig å bytte ut den optiske zoomen med digital zoom om det blir for mørkt - det gjør også Note 9, men den klarer seg ofte med mindre lys enn konkurrentene gjør.

Alt i alt; Note 9 tar knallgode bilder på dagtid, og blant de beste bildene fra noen mobiltelefon når mørket faller på. Samtidig er fotografering i mørket paradegrenen for Huawei P20 Pro, og den slås ikke av Note 9 heller.

Galaxy Note 9 har imidlertid fått automatiske fotoprogrammer slik Huawei har i sine nyeste modeller. Løsningen fungerer meget godt, og er kanskje hakket mindre aggressiv på å gjenkjenne motiver enn Huaweis. P20 Pro begynner ganske fort å gjette, og gjetter av og til galt, noe Samsung sjeldnere gjør.

Testbilder fra Galaxy Note 9

Eksponering og godt fokus er blant Samsungs styrker. Vi opplever sjelden utvasket himmel eller helt mørk bakke med Samsungs kamera. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen